Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Πρόσθετος φόρος και πρόστιμα για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις

Πρόσθετους φόρους και πρόστιμα θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος εντός της προθεσμίας που έληξε την Δευτέρα.

Οι επιβαρύνσεις .....

για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις διευκρινίζονται σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κας Αικατερίνης Σαββαϊδου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, ο πρόσθετος φόρος υπολογίζεται από την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία κατά την οποία έληξε η κατά νόμο προθεσμία υποβολής της δήλωσης.

Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι στις εκπρόθεσμες δηλώσεις οικονομικού έτους 2014 που θα υποβληθούν μετά τις 14/7/2014, θα επιβληθεί:

- πρόσθετος φόρος 1% επί του οφειλούμενου με τη δήλωση φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης, με αφετηρία υπολογισμού την 15η Ιουλίου 2014.

- για τις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η επιβολή πρόσθετου φόρου ή δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

Κατά την χθεσινή τελευταία ημέρα υποβλήθηκαν 276.000 φορολογικές δηλώσεις, με το σύνολό τους να διαμορφώνεται στις 5.812.000. Με την παράταση των 14 ημερών που δόθηκε, εκτιμάται ότι το 99% περίπου των φορολογούμενων υπέβαλαν εμπρόθεσμα την φορολογική τους δήλωση