Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Σε πέντε δόσεις ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)

Σε πέντε δόσεις θα καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ (ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων), με την πρώτη δόση να πληρώνεται από τους υπόχρεους στα τέλη Αυγούστου. Σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπονται ευνοικές ρυθμίσεις για όσους διαθέτουν οικόπεδα σε περιοχές που δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες ή συντελεστές αξιοποίησης.

Με τις αλλαγές .....

που επέρχονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν οικόπεδα σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας θα πληρώσουν μικρότερο φόρο ακινήτων. Σύμφωνα με την τροπολογία:

- Ως συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου, για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας, λαμβάνεται υπόψη ο ΣΑΟ που περιλαμβάνεται στις αποφάσεις προσδιορισμού αντικειμενικής αξίας ακινήτων, ανεξάρτητα από το συντελεστή δόμησης της περιοχής.

- Για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν δύο ή περισσότερες τιμές ΣΑΟ και δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της θέσης του ακινήτου λόγω έλλειψης της γεωγραφικής απεικόνισης της περιοχής σε χάρτη, λαμβάνεται η μικρότερη τιμή ΣΑΟ.

- Για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων από το έτος 2011 στις οποίες δεν υπάρχουν τιμές ΣΑΟ, ως ΣΑΟ λαμβάνεται η τιμή 0,6.

-Η αξία των οικοπέδων εντός των οποίων βρίσκονται ειδικά κτίσματα, θα υπολογίζεται σύμφωνα με τη χαμηλότερη τιμή ζώνης της οικείας δημοστικής ενότητας ή δήμου ή περιφερειακής ενότητας ή περιφέρειας.

-Για τη φορολογητέα αξία των οικοπέδων εντός των οποίων βρίσκονται άλλα κτίσματα, συνυπολογίζονται και ο συντελεστής οικοπέδου που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του 1.

- Σε 0,65 ορίζεται ο συντελεστής κατηγορίας κτίσματος για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας αποθηκών που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.

- Ως χρόνος έναρξης επιβολής των τόκων και προστίμων του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας στις περιπτώσεις στις οποίες ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει δήλωση στοιχείων ακινήτων ή υποβάλλει εκπρόθεσμη ή ανακριβή δήλωση και αυτού του λόγου δεν διενεργείται εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ορίζεται η επόμενης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους.

-Παρέχεται στους φορολογούμενους η δυνατότητα ειδικά για το έτος 2014 να συμπληρώσουν ή να τροποποιήσουν στοιχεία της δήλωσης ακινήτων με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης μέχρι 30/11/2014.

Εφόσον από την εκκαθάριση της δήλωσης αυτής προκύπτει μείωση του φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝΦΙΑ και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά τον έλεγχο της φορολογικής διοίκησης. Εάν μετά την υποβολή της τροποιητικής δήλωσης, υποβληθούν νέες τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι 30-11-2014, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝΦΙΑ και η εκκαθάρισή της πραγματοποιείται μετά από έλεγχο της φορολογικής διοίκησης εφόσον από τη δήλωση προκύπτει μείωση φόρου. Η μηχανογραφική σύνθεση των δηλώσεων καθορίζεται με απόφαση του γενικού γραμματέα εσόδων.