Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

15 χρόνια στο 18χρονο από τη Χώρα για τη δολοφονία του Αρχιμανδρίτη

15 χρόνια και 1 μήνα φυλάκισης επέβαλε χθες το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Κυπαρισσίας στο 18χρονο από τη Χώρα, για απλή συνέργεια στη δολοφονία του αρχιμανδρίτη Φωτίου Ζαχαρόπουλου τον περασμένο Φεβρουάριο.
Μια δολοφονία που ......

συγκλόνισε το πανελλήνιο και για την οποία, εκτός από το 18χρονο, που τότε ήταν 17 χρόνων, κατηγορείται ένας 24χρονος Γεωργιανός, ο οποίος θα δικαστεί στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο το προσεχές διάστημα.

Η δίκη του 18χρονου από τη Χώρα διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ενώ στο ξεκίνημα αυτής έγινε δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής από συγγενή του θύματος, με την υπεράσπιση του κατηγορούμενου να υποβάλει ένσταση και το Δικαστήριο να την κάνει δεκτή και να απορρίπτει – αποβάλλει την πολιτική αγωγή.
Ο 18χρονος κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως τελεσθείσα κατά συναυτουργία και ληστεία τελεσθείσα κατά συναυτουργία με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπου.

Μετά την ακροαματική διαδικασία, αυτές οι δύο κατηγορίες μετατράπηκαν, με πλειοψηφία από το Δικαστήριο, σε απλή συνέργεια. Επίσης, κατηγορούνταν για οπλοφορία από κοινού και οπλοχρησία από κοινού, κατηγορίες για τις οποίες αθωώθηκε, ενώ το Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο ομόφωνα για την κατηγορία της παράνομης οπλοκατοχής. Επίσης, αναγνώρισε στο 18χρονο μειωμένο καταλογισμό.

Οι ποινές που του επιβλήθηκαν για τις κατηγορίες που κρίθηκε ένοχος (της ανθρωποκτονίας σε συνέργεια και ληστείας σε συνέργεια) ήταν δέκα χρόνια για κάθε πράξη, και δύο μήνες για την παράνομη οπλοκατοχή. Άρα, σύνολο 15 έτη και 1 μήνας, κατά πλειοψηφία, γιατί η μία από τις τρεις δικαστές πρότεινε να επιβληθούν θεραπευτικά μέτρα στον κατηγορούμενο.

Όσον αφορά στην έφεση, κατά πλειοψηφία, το δικαστήριο αποφάσισε να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, με μία από τις δικαστές να υποστηρίζει το αντίθετο.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά τη σύλληψή τους, το Φεβρουάριο, οι δύο νεαροί γνώριζαν τον αρχιμανδρίτη και τον επισκέπτονταν. Το μοιραίο βράδυ έφθασαν στο σπίτι του στη Χώρα και έπειτα από ώρα διαφώνησαν, καθώς ζητούσαν περισσότερα χρήματα απ’ όσα ο αρχιμανδρίτης ήθελε να τους δώσει. Ο τότε ανήλικος από τη Χώρα έχει υποστηρίξει ότι ο Γεωργιανός χτύπησε τον αρχιμανδρίτη στο κεφάλι με μια σιδερογροθιά, ενώ ο ίδιος δεν είχε καμία εμπλοκή στη δολοφονία, παρά μόνο βοήθησε να μεταφέρουν το νεκρό ιερέα σε ένα χαλί και να τον σκεπάσουν με σεντόνι. Αντίθετα, ο Γεωργιανός είχε υποστηρίξει ότι ποτέ δεν πήγε στο σπίτι του αρχιμανδρίτη.
Ο ιερέας βρέθηκε από την Αστυνομία γυμνός, με τραύματα στο κεφάλι και ένα πουκάμισο που είχε γίνει θηλιά στο λαιμό του.

Στη δίκη κατέθεσαν δεκατέσσερις μάρτυρες από τους δεκαεπτά, καθώς τρεις δεν ήταν παρόντες. Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση, ότι απλά το παιδί βρισκόταν μπροστά σε ό,τι είδε να εξελίσσεται εκείνη τη μοιραία νύχτα, ότι δεν είχε συμμετοχή και, σε κάθε περίπτωση, ότι είναι ένα παιδί με μειωμένο καταλογισμό.

Μιλώντας στο «Θ» ο συνήγορος υπεράσπισης του 18χρονου, Σπύρος Λαπιώτης, είπε: «Είναι μία απόφαση αντιφατική. Δηλαδή, ενώ αναγνωρίζει μειωμένο καταλογισμό και ότι το παιδί έχει μειωμένη αντίληψη και μειωμένη συνείδηση, δε διατάσσει θεραπευτικά μέτρα, όπως έχει την υποχρέωση και όπως το λέει ο νομοθέτης, αλλά του επιβάλλει το έσχατο της ποινής που μπορεί να του επιβάλλει».

Θάρρος