Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Κίνδυνος να... εισβάλει η πολιομυελίτιδα στη χώρα μας – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Συναγερμός από το ΚΕΕΛΠΝΟ!

- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η δημόσια υγεία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
- Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της πολιομυελίτιδας η χαλαρή παράλυση
- Παραμένει νόσος των βρεφών και των παιδιών έως 5 ετών
- Στην Ελλάδα τα τελευταία κρούσματα σημειώθηκαν το 1996

Συναγερμός έχει σημάνει στο ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός .....

Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε τη δημόσια υγεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά την εξάπλωση της πολιομυελίτιδας σε πολλές χώρες.

Ο ΠΟΥ εκτιμά πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξαγωγής της ασθένειας αφορά το Πακιστάν, το Καμερούν και τη Συρία, ενώ οι χώρες όπου έχει διαπιστωθεί η παρουσία της και τις οποίες αφορά αυτή η προειδοποίηση είναι το Αφγανιστάν, η Ισημερινή Γουινέα, η Αιθιοπία, το Ιράκ, το Ισραήλ, η Σομαλία και η Νιγηρία.

Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ταξιδιωτών μεταξύ Ευρωπαϊκών Χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, και Ανατολικής Μεσογείου και τα εκατομμύρια των μεταναστών που εγκαταλείπουν τη Συρία και τις χώρες της κεντρικής Ασίας (Πακιστάν, Αφγανιστάν), ο κίνδυνος εισαγωγής του πολιοϊού στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, συνεπώς και στην Ελλάδα, είναι ορατός.

Αυτός είναι ο λόγος που το ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε στην εντατικοποίηση όλων των μέτρων προάσπισης της χώρας, καθώς αυξάνεται η ευαισθησία του συστήματος, ώστε να ανιχνευθεί έγκαιρα η τυχόν είσοδος του άγριου πολιοϊού από ενδημικές χώρες.

Η χώρα μας ανακηρύχθηκε ως «περιοχή ελεύθερη από πολιομυελίτιδα» τον Ιούνιο του 2002, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το 2014, μόνο τρεις χώρες παραμένουν ενδημικές για πολιομυελίτιδα : το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και η Νιγηρία.

Στην Ελλάδα τα τελευταία κρούσματα σημειώθηκαν το 1996 σε 5 ανεμβολίαστα παιδιά αθιγγάνων. Έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα και η εξάλειψη αυτή οφείλεται στα υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού (>95%) και στη συστηματική επιτήρηση της πολιομυελίτιδας μέσω επιτήρησης της οξείας χαλαρής παράλυσης που διενεργεί το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πολιομυελίτιδα

Η πολιομυελίτιδα είναι ιογενής λοίμωξη με χαρακτηριστικό σύμπτωμα τη χαλαρή παράλυση η οποία εμφανίζεται μέσα σύντομο χρονικό διάστημα από την προσβολή από τον ιό. Η παράλυση αφορά πιο συχνά τα πόδια, παρά τα χέρια. Μπορεί όμως και να εμφανιστεί παράλυση των αναπνευστικών μυών, η οποία είναι απειλητική για τη ζωή.

Περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων πολιομυελίτιδας είναι ασυμπτωματικές ή εκδηλώνονται σαν απλή ίωση με πυρετό, κακουχία, πονοκέφαλο, ναυτία και έμετο. Χαλαρή παράλυση εμφανίζεται σε μικρό ποσοστό (<1%) κυρίως σε ανεμβολίαστα άτομα. Η πολιομυελίτιδα παραμένει νόσος των βρεφών και μικρών παιδιών έως 5 ετών. Η μετάδοση γίνεται από άτομο σε άτομο, βασικά μέσω της κοπρανο-στοματικής οδού. O ιός αποβάλλεται από τα κόπρανα. Τα μέτρα του ΚΕΕΛΠΝΟ

Για να αποφευχθεί η εισαγωγή κρούσματος στην Ελλάδα, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ήδη προβεί από τον Οκτώβριο 2013 στα εξής μέτρα:

- Ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης της Πολιομυελίτιδας - Οξείας Χαλαρής Παράλυσης και εντατικοποίηση όλων των προαναφερθέντων δράσεων.

- Ενημέρωση των Πρεσβειών των χωρών, όπου ενδημεί η πολιομυελίτιδα, για την ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών τους, προκειμένου να εκδοθεί άδεια εισόδου στη χώρα μας (visa).

- Έκδοση οδηγιών για εμβολιασμό των ταξιδιωτών από και προς χώρες υψηλού κινδύνου για κυκλοφορία του ιού της πολιομυελίτιδας.

- Εφαρμογή εμβολιασμού έναντι της πολιομυελίτιδας σε συνεργασία με ΜΚΟ στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης Μεταναστών στις περιοχές Έβρου, Λέσβου και Σάμου (Φεβρουάριος – Μάρτιος 2014).

- Παραγγελία εμβολίων για δημιουργία αποθέματος για κάλυψη αναγκών εμβολιασμού.

Newsit