Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Έφθασαν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου για το «φιλέτο» των 4 εκατ. ευρώ!

ΧΟΝΤΡΟ παιχνίδι και ατέλειωτο πάρτι είχαν στήσει συνεταιριστικές οργανώσεις και εταιρείες συμβούλων διαχείρισης κοινοτικών προγραμμάτων, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ουσιαστικά προέρχονται από την παρακράτηση επιδοτήσεων των Ελλήνων (εν προκειμένω των Μεσσηνίων) ελαιοπαραγωγών.
Συγκεκριμένα μιλάμε ........

για τα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) του κοινοτικού κανονισμού 867/2008 και εν προκειμένω για την ΟΕΦ της ΕΑΣ Μεσσηνίας, στην οποία είχε κατανεμηθεί ποσό 4,13 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα για την τριετία 2012-2015.

Το πρόγραμμα διαχειριζόταν η εταιρεία Food Standard του «πολυμήχανου» και «πολυπράγμονα» Στέλιου Δρυ, «κολλητού» και στενού συνεργάτη του επί σειρά ετών προέδρου της πρώην ΕΑΣ Μεσσηνίας, Βασίλη Κοζομπόλη, με τον οποίο συνεργάζεται στενά και τώρα με τη νέα συνεταιριστική «παράγκα» ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο εν λόγω σύμβουλος και η εταιρεία του είχαν διαχειριστεί και το προηγούμενο πρόγραμμα ύψους πάνω από 3 εκατ. ευρώ, για το οποίο επίσης είχαν ακουστεί και δημοσιοποιηθεί πολλά σε σχέση με τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και την προσφορά στους Μεσσήνιους ελαιοπαραγωγούς, από τους οποίους πέρασαν αλλά δεν ακούμπησαν, ούτε αποκόμισαν κάτι θετικό από τα εκατ. ευρώ! Μάλιστα οι περισσότεροι ούτε καν γνώριζαν ή γνωρίζουν τη λειτουργία αυτών των προγραμμάτων.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ 2ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ 4,13 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Ενώ λοιπόν εγκρίθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το πρόγραμμα των 4.124.900 ευρώ (το μεγαλύτερο στην Ελλάδα) επί συνόλου 37.683.410 ευρώ, εκ των οποίων τα 33.294.000 ευρώ αποτελούν κοινοτική χρηματοδότηση, η οποία για το πρόγραμμα της Μεσσηνίας ήταν 3,7 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινοτική χρηματοδότηση του προγράμματος των Ο.Ε.Φ. προέρχεται από το κατά 2% παρακράτημα της ενιαίας ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών. Η διαφορά της συνολικής χρηματοδότησης από την κοινοτική καλύπτεται κατά 50% από κρατική χρηματοδότηση και ίδια συμμετοχή της Ο.Ε.Φ. Το ποσό αυτό για τη Μεσσηνία 424.900 ευρώ.

Δυστυχώς η κακή οικονομική κατάσταση, τα χρέη και τα ανοίγματα που δημιουργήθηκαν στην πρώην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Μεσσηνίας επί προεδρίας του Βασίλη Κοζομπόλη δεν επέτρεψαν την έκδοση εγγυητικών επιστολών από τις Τράπεζες. Έτσι ανέλαβε και αυτή την περίεργη «φάμπρικα» ο πολυμήχανος σύμβουλος Στ. Δρυς. Τελικά η περιπετειώδης υπόθεση με τις εγγυητικές δεν τελεσφόρησε και το πρόγραμμα των 4,3 εκατ. ευρώ για τη Μεσσηνία και για άλλες 16 ΕΑΣ, ύψους 8,6 εκατ. ευρώ χάθηκαν για τις περιοχές και τους αγρότες, ενώ εκ των υστέρων δόθηκαν «προίκα» στις ΟΕΦ/ΕΑΣ που κατάφεραν να εξασφαλίσουν εγγυητικές επιστολές με ή χωρίς τη βοήθεια της ΠΑΣΕΓΕΣ, η στάση της οποίας αποτελεί ένα ξεχωριστό και ενδιαφέρον κεφάλαιο στην όλη ιστορία της κατανομής των προγραμμάτων αλλά και της έκδοσης των εγγυητικών επιστολών!

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ…

Εδώ αρχίζει η «περιπέτεια» για το πρόγραμμα της ΕΑΣ Μεσσηνίας, όπου ο Στ. Δρυς της Food Standard ανέλαβε και αυτήν την… εργολαβία!
Ετσι, όπως γράψαμε χθες έγινε δυνατή η έκδοση εγγυητικών επιστολών, από την τράπεζα «INTESA SANPAOLO», με «προξενητές» τους συμβούλους Στ. Δρυ και Γρ. Πανονίδη, οι οποίες όμως κρίθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ «μη κανονικές» τόσο για την ΕΑΣ Μεσσηνίας, όσο και για την ΕΑΣ Λέσβου.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ:

«Συγκεκριμένα για την ΟΕΦ ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, η υπηρεσία μας διαπίστωσε, ότι η ΟΕΦ κατέθεσε συνημμένα στον φάκελο αίτησης χορήγησης α’ δόσης προκαταβολής, εγγυητικές επιστολές από τραπεζικό ίδρυμα το οποίο από καιρού είχε παύσει να λειτουργεί και ως εκ τούτου προχώρησε, αφενός σε λύση της υπογραφείσας μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και ΟΕΦ σύμβασης, με παράλληλη ειδοποίηση κατάπτωσης της εγγύησης συμμετοχής στο πρόγραμμα και αφετέρου διαβίβασε σχετική αναφορά προς τον εισαγγελέα».

ΕΦΘΑΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Στις 14 Μαρτίου 2013 ο «πολυμήχανος» Στ. Δρυς πρωτοκόλλησε, στη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, επιστολή, που απευθύνεται στον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, με τίτλο «χάνονται 13 εκατ. ευρώ για τους Μεσσήνιους ελαιοπαραγωγούς και πιθανόν η συνολική ζημιά να φθάσει τα 40 εκατ. ευρώ για την ελαιουργική αγροτική οικονομία της χώρας μας».

Το απίστευτο είναι ότι την επιστολή υπογράφει ως πρόεδρος της «Ενωσης Μεσσηνίας» αλλά των 15 ελαιουργικών Συνεταιρισμών ο… Στέλιος Δρυς!
Η «επιστολή Δρυ» διαβιβάζεται στις 19 Μαρτίου 2013 στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ από τον προϊστάμενο της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού Δημ. Κανελλόπουλο και παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου στις 22-3-2013.

Η υπόθεση αποκαλύπτεται λίγες ημέρες αργότερα, όταν η «επιστολή Δρυ» φθάνει μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ στην «Ενωση Μεσσηνίας», διάδοχο σχήμα της ΕΑΣ, ο πρόεδρος της οποίας Κώστας Κατσούλης, όπως και τα άλλη μέλη και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της «Ενωσης» έπεσαν από τα σύννεφα! Στις 5 Απριλίου απαντούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο, όπου στέλνουν και τα παραστατικά έγγραφα που πιστοποιούν, ότι ο Στέλιος Δρυς καμία σχέση δεν έχει με τα διοικητικά ή υπηρεσιακά της «Ενωσης Μεσσηνίας», τονίζοντας παράλληλα ότι η «επιστολή Δρυ» δεν εκφράζει τις απόψεις της Οργάνωσης, η οποία επιθυμεί εταιρική συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ προαναγγέλλει ότι «η “Ενωση” θα προβεί στις νόμιμες ενέργειες για την αποκατάσταση της πραγματικότητας αλλά και την ζημία που έχει υποστεί η οργάνωσή μας από την ενέργεια αυτή».

ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΛΑΘΟΣ ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ…!

Τρεις ημέρες αργότερα (8 Απριλίου 2013) ο πολυπράγμων Στέλιος Δρυς, ως διευθύνων σύμβουλος πλέον της Food Standard, στέλνει επιστολή στον ειδικό σύμβουλο της γραμματείας του πρωθυπουργού με θέμα: «διόρθωση λάθους εκ παραδρομής».
Ολες οι επιστολές βρίσκονται στα χέρια της «Φ», αλλά και της Δικαιοσύνης, μέσω της μηνυτήριας αναφοράς από την «Ενωση Μεσσηνίας».
Το ζητούμενο είναι ποιος συνέταξε την «επιστολή Δρυ» με το λογότυπο της «Ενωσης Μεσσηνίας», την οποία… «εκ παραδρομής» παρουσίασε στο Μαξίμου ως επιστολή της «Ενωσης Μεσσηνίας» και άλλων 15 ελαιουργικών Συνεταιρισμών και ποίων τελικά οι απόψεις διατυπώνονται εκεί αφού η «Ενωση Μεσσηνίας» δια του προέδρου της Κώστα Κατσούλη, δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι «σε καμία περίπτωση δεν απηχεί τις απόψεις της “Ενωσης” για τον οργανισμό ΟΠΕΚΕΠΕ…» και μάλιστα δηλώνεται ότι αποστέλλεται και επιστολή στο γραφείο του πρωθυπουργού «η οποία θα αποκαθιστά πλήρως την αλήθεια, διότι δεν επιθυμούμε τη δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων για το συνεταιρισμό μας, ο οποίος επαναλαμβάνουμε ουδεμία σχέση έχει με την προαναφερθείσα επιστολή, την οποία βεβαίως απορρίπτουμε εξ ολοκλήρου».
Άραγε ο Βασίλης Κοζομπόλης, μέλος τότε του Δ.Σ. της «Ενωσης Μεσσηνίας» γνώριζε για τις κινήσεις του Δρυ γύρω από την υπόθεση του προγράμματος ΟΕΦ, για το οποίο – όπως και στο προηγούμενο – είχε συνεργαστεί «ποικιλοτρόπως» με τον «πολυμήχανο» σύμβουλο;

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΝΩΣΗ»

Η «Ενωση Μεσσηνίας» έψαξε όλες τις πτυχές της περίεργης υπόθεσης με τις εγγυητικές και στις 13 Αυγούστου 2013 κατέθεσε δια του προέδρου της Κώστα Κατσούλη Μηνυτήρια Αναφορά κατά των Στ. Δρυ της Food Standard και Γρ. Πανονίδη της Utilis, στην οποία περιγράφεται με ενάργεια όλες οι «περιπέτειες» του προγράμματος ΟΕΦ/ΕΑΣ Μεσσηνίας 4,3 εκατ. ευρώ και οι περίεργες διαδρομές για την εξασφάλιση εγγυητικών επιστολών από την Τράπεζα INTESA SANPAOLO, η οποία είχε παύσει να λειτουργεί στην Ελλάδα!!!

ΤΟ olivenews.gr ΓΙΑ ΤΗΝ «ΥΠΟΘΕΣΗ»

Εκτενή αναφορά στην περίεργη αυτή υπόθεση είχε γίνει από το olivenews.gr στις 29 Απριλίου 2013, όπου ο Κώστας Κατσούλης, προανήγγειλε την απόφαση του Δ.Σ. της «Ενωσης Μεσσηνίας» να κατατεθούν μηνύσεις και αγωγές κατά των δύο συμβούλων και να διακοπεί κάθε συνεργασία μαζί τους.
Στο ίδιο δημοσίευμα τίθεται και το ερώτημα:
«Ποια είναι η εθνική ελαϊκή πολιτική;». Και η απάντηση από το περιοδικό «Ελιά και Ελαιόλαδο» άκρως διαφωτιστική για τα συμβαίνοντα:
«Στο ερώτημα ποια είναι η εθνική μας ελαϊκή πολιτική πολλοί καλοπροαίρετοι απαντούν ότι δεν έχουμε και πρέπει να την σχεδιάσουμε.
Κι όμως η πικρή αλήθεια είναι ότι ελαϊκή πολιτική έχουμε και είναι αυτή που έχει οδηγήσει τον ελαιοκομικό τομέα στη σημερινή του κατάσταση. Ο παραπάνω πίνακας με την κατανομή των κονδυλίων στις Ο.Ε.Φ. αποτυπώνει τη μόνη και χειροπιαστή εθνική ελαϊκή πολιτική. Όπως είχαμε τις δεκαετίες ’80 και ’90 με τους 450.000 τόνους επιδοτούμενης παραγωγής και τους 180.000 τόνους επιδοτούμενης τυποποίησης… Από το 2003, με τη νέα ΚΑΠ της αποσύνδεσης, γράψαμε στο ΕΛΙΑ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ότι θα περάσουμε από την εποχή των «ποσοτικών πανωγραψιμάτων» στα «ποιοτικά πανωγραψίματα».

Οι διακηρύξεις για προϊόντα ποιότητας, για «άλλες γεωργίες», για «καλάθια των περιφερειών» που κατά καιρούς διατυμπανίζονται, ελάχιστη έως καμία πραγματική αξία δεν έχουν. Αυτό είναι το σήμερα του ελληνικού ελαιολάδου και όσων το διαχειρίζονται καθορίζοντας τις τύχες του. Ποιο θα είναι το αύριο, αν συνεχίσουμε στα ίδια μονοπάτια με τους ίδιους οδηγούς, δεν είναι δύσκολο να το μαντέψει κανείς».

Περιττό να αναφέρουμε ότι την παραπάνω άποψη προσυπογράφουμε και πολλές φορές μέσα από τη «ΦΩΝΗ» έχουμε αναφερθεί σε ανεπάρκειες και αδυναμίες της ελαϊκής πολιτικής και έχουμε αναδείξει τις προοπτικές του ελαιολάδου, οι οποίες δυστυχώς υποβαθμίζονται μέσω «των ψεύτικων των λόγων των μεγάλων» που δεν υλοποιούνται ποτέ. Κυρίως γιατί σκοντάφτουν σε ιδιοτέλειες και αδιαφάνειες στη διαχείριση τόσο των κοινοτικών πόρων, όσο και στην αναποτελεσματική λειτουργία των συνεταιρισμών, οι περισσότεροι από τους οποίους κατάντησαν «γρανάζια» του πελατειακού πολιτικού συστήματος που χρεοκόπησε, συμπαρασύροντάς τους στη δίνη της αναξιοπιστίας, αλλά και της οικονομικής κατάρρευσης. Στο πάρτι της σπατάλης όμως, στα χρέη και τα σκάνδαλα πρέπει να πέσει φως, να βρεθούν οι πρωταγωνιστές και οι συμμετέχοντες και να πληρώσουν τους λογαριασμούς, οι οποίοι – δυστυχώς – για μια ακόμη φορά επιβαρύνουν το χειμαζόμενο αγροτικό κόσμο.
Για να… (ξανα)σώσουν αυτόν τον ταλαιπωρημένο αγροτικό κόσμο, τους Μεσσήνιους ελαιοπαραγωγούς, ο Βασ. Κοζομπόλης με την παρέα του, με αρωγό, σύμβουλο και συνοδοιπόρο τον «πολυπράγμονα» Στ. Δρυ, στήνουν νέα «παράγκα» για ευρωπαϊκά προγράμματα και παροχή υπηρεσιών με το αζημίωτο.

Η αρχή γίνεται με την «επιχείρηση» να συμμετάσχουν στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης, στην οποία επιθυμούν να παίξουν ρόλο μετά από συνοπτικές διαδικασίες σύστασης Α.Ε. με τη συμμετοχή (που αμφισβητείται η νομιμότητά της) συνεταιρισμών, υπό την διεύθυνση του μοιραίου για την πρώην ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασ. Κοζομπόλη, που για πολλά είναι υπόλογος στη Δικαιοσύνη! Οι αγρότες ας ανοίξουν τα μάτια τους και ας κλείσουν τ’ αυτιά τους στους ιδιοτελείς επιτήδειους που συμμετέχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη νέα χρυσοφόρα «φάμπρικα» των Βασίλη Κοζομπόλη και Στέλιου Δρυ, που χρησιμοποιούν ως όχημα την αμφιβόλου νομιμότητας, ως προς τη συγκρότηση, σύμπραξης κάποιων συνεταιρισμών!

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ