Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

22 αλλαγές με παγίδες στις φορολογικές δηλώσεις

Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος για 5,5 εκατομμύρια φορολογουμένους με 22 «παγίδες» περιέχει η φετινή φορολογική δήλωση που θα υποβληθεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο. Καταργούνται οι εκπτώσεις φόρου για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα κ.ά., ενώ υπάρχουν προσθήκες και ......

αλλαγές σε δεκάδες κωδικούς-κλειδιά που αφορούν, μεταξύ άλλων, τους νέους άνω των 18 ετών και τους μισθωτούς που αμείβονται με «μπλοκάκια».

Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία περιέχει η φετινή φορολογική δήλωση που θα υποβληθεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο από 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Το νέο έντυπο που επεξεργάσθηκε το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες «κρύβει» 22 παγίδες.

Ειδικότερα, καταργούνται 12 κωδικοί-κλειδιά που αφορούν τις αφορολόγητες δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα κ.α, που πλέον δεν θα δηλώνονται αφού δεν αναγνωρίζονται από την εφορία.

Επίσης στο νέο έντυπο υπάρχουν προσθήκες και αλλαγές σε 10 σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η μη συμπλήρωση τους η τυχόν λάθη θα στερήσουν τους φορολογούμενους από ελαφρύνσεις και θα φουσκώσουν το τελικό φόρο στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Πρόκειται για όσους έκαναν έναρξη επαγγέλματος την 1-1-2013, είναι μισθωτοί και αμείβονται με μπλοκάκια, είναι άνω των 18 ετών, νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα, εισέπραξαν τόκους από καταθέσεις σε τράπεζες, είχαν αμοιβές από εργόσημο, είχαν οικοδομικά ένσημα και αυτασφάλιση και είναι προστατευόμενα τέκνα ή συγγενείς με αναπηρία.

Οι παραπάνω μεταβολές φέρνουν:

Eξτρα φόρους λόγω κυρίως της κατάργησης των φοροαπαλλαγών.
Υψηλότερα τεκμήρια διαβίωσης καθώς στην επιφάνεια των κατοικιών για ιδιοκατοίκηση θα προσμετράται και η έκταση των αυθαίρετων κτισμάτων που νομιμοποιήθηκαν πέρυσι.
Φορολόγηση των νέων άνω των 18 ετών που δεν είναι προστατευόμενα τέκνα ή έχουν εισόδημα άνω των 3.000 ευρώ.
Χαμηλότερη φορολογία σε σχέση με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, των μισθωτών που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και είχαν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με τον εργοδότη.
Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ για πέντε χρόνια.
Φακέλωμα των φορολογούμενων με καταθέσεις στις τράπεζες ή εισόδημα από εργόσημο καθώς και εκείνων που είχαν οικοδομικά ένσημα και προχώρησαν σε αυτασφάλιση.

Στη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος έχουν εξαλειφθεί οι κωδικοί για τις εκπτώσεις φόρου που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και στους οποίους δηλώνονταν το στεγαστικό επίδομα, η διεύθυνση κατοικίας όταν βρίσκονταν σε παραμεθόρια περιοχή, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τα ενοίκια των φορολογούμενων ή των παιδιών τους, τα ασφάλιστρα ζωής, τα δίδακτρα σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και οι δαπάνες για αποκατάσταση ακινήτων.

Ασφαλιστικές εισφορές

Παραμένει η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους, αλλά δηλώνονται πλέον σε άλλο έντυπο (Ε3), ενώ αν και καταργήθηκε η απαλλαγή για τα ενοίκια, θα πρέπει να δηλωθούν.

Η κατάργηση των αφορολόγητων δαπανών θα επιφέρει αύξηση του τελικού φόρου που θα αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας που θα αποσταλεί στους υπόχρεους.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που κατέβαλε για τόκους στεγαστικού δανείου το 2013 το ποσό των 8.000 ευρώ δεν θα έχει πλέον έκπτωση 800 ευρώ, με αποτέλεσμα ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει το 2014 να είναι αυξημένος ισόποσα.

Επίσης φορολογούμενος που κατέβαλε πέρυσι 6.000 ευρώ για ενοίκια, άλλα 1.500 ευρώ για ασφάλιστρα και 2.000 ευρώ για δίδακτρα θα χάσει φέτος την έκπτωση από τον φόρο συνολικού ύψους 320 ευρώ και συνεπώς με το εκκαθαριστικό θα καταβάλει υψηλότερο φόρο.

Στο φετινό έντυπο δεν θα υπάρχει ο ειδικός κωδικός τον οποίο το 2013 συμπλήρωναν όσοι είχαν γεννηθεί πριν από την 01/01/1982, δηλαδή συμπλήρωναν το 18ο έτος της ηλικίας τους, που θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα. Η κατάργηση αυτή έχει να κάνει με την υποχρέωση υποβολής δήλωσης από όλους όσοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν είναι προστατευόμενα τέκνα.

Επισημαίνεται ότι για να θεωρηθεί κάποιος προστατευόμενο τέκνο θα πρέπει να συνοικεί με τους γονείς του και το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά του να μην ξεπερνάει τα 3.000 ευρώ. Οι φοιτητές θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα μέχρι το 25ο έτος της ηλικίας τους και συνεπώς απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης.

Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς για να αποφευχθούν περιπέτειες με την Εφορία (πρόστιμα για μη υποβολή δήλωσης και πρόσθετοι φόροι), τα τέκνα που είναι προστατευόμενα πρέπει να δηλωθούν από τους γονείς τους στην τελευταία σελίδα του εντύπου με την αναγραφή του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ.

ΟΙ 22 ΦΟΡΟΠΑΓΊΔΕΣ
Ποιοι κωδικοί έρχονται και ποιοι φεύγουν


Με το νέο έντυπο φορολογίας εισοδήματος καταργούνται οι κωδικοί για:
Το στεγαστικό επίδομα.
Οσους γεννήθηκαν πριν από την 01/01/1982.
Μισθωτούς ή συνταξιούχους που διαμένουν σε παραμεθόρια περιοχή.
Τον αριθμό των ανήλικων τέκνων.
Τους τόκους στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας.
Τα ποσά των δανείων.
Τα ασφάλιστρα ζωής.
Τις δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων.
Τη δαπάνη αποκατάστασης ακινήτων.
Τα φροντιστήρια των παιδιών.
Τις υποχρεωτικές εισφορές σε Ταμεία ασφάλισης (ΟΑΕΕ κ.ά).
Την επιχειρηματική αμοιβή για ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες ή κοινωνίες κληρονομικού δικαίου.
Τις ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ατομική επιχείρηση.

Την ίδια ώρα επέρχονται προσθήκες και αλλαγές στους κωδικούς που αφορούν:

Οσους έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 01/01/2013 και μετά.
Το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερου επαγγέλματος για μέχρι τρεις εργοδότες και υπογεγραμμένη σύμβαση.

Το «εργόσημο»

Οσους παρέχουν εργασία με «εργόσημο».
Οσους έχουν οικοδομικά ένσημα και αυτασφαλίζονται.
Οσους τακτοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα.
Στην αναγραφή τόκων καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Και επί των τόκων θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1% έως 4%.
Στον ΑΜΚΑ των προστατευόμενων μελών.
Στο έξτρα αφορολόγητο για αναπηρία 67% και πάνω.
Στο ενοίκιο για την κύρια κατοικία ή για τα παιδιά που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Οι κωδικοί – κλειδιά στο νέο έντυπο

Στο νέο έντυπο θα υπάρχει ειδικός κωδικός τον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν οι μισθωτοί που αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν το πολύ μέχρι τρεις εργοδότες και υπογεγραμμένη σύμβαση, για να μη φορολογηθούν με την κλίμακα των επιτηδευματιών με 26% από το πρώτο ευρώ, αλλά με την κλίμακα των μισθωτών με πρώτο συντελεστή 22% και έκπτωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ.

Επίσης υπάρχει κωδικός για όσους έκαναν έναρξη επαγγέλματος για πρώτη φορά την 1-1-2013 και οι οποίοι δεν θα καταβάλλουν το τέλος επιτηδεύματος για πέντε χρόνια.

Για πρώτη φορά φέτος οι φορολογούμενοι που νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα θα κληθούν να δηλώσουν την επιφάνειά τους στον πίνακα με την ετήσια αντικειμενική δαπάνη για την ιδιοκατοίκηση κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας, με αποτέλεσμα να προκύψει υψηλότερο ποσό για τεκμήριο διαβίωσης που θα πρέπει να καλύπτεται από το δηλωθέν εισόδημά τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα φορολογηθούν με βάση το τεκμήριο.

Στο έντυπο θα υπάρχουν ακόμη δύο νέοι κωδικοί που πρέπει να συμπληρώσουν όσοι το 2013 παρείχαν εργασία με εργόσημο ή είχαν οικοδομικά ένσημα και αυτασφαλίζονται.

Σε ξεχωριστό κωδικό θα πρέπει να αναγραφούν οι τόκοι καταθέσεων στις τράπεζες επί των οποίων επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του ποσού.

Επίσης είναι αναγκαία πλέον και η αναγραφή του ΑΜΚΑ για τους ανιόντες γονείς και παππούδες των συζύγων καθώς και για ανήλικους συγγενείς και ανάπηρους που θεωρούνται προστατευόμενα μέλη, ενώ ο σχετικός κωδικός για την αναγνώριση του αυξημένου αφορολόγητου ορίου των 2.000 ευρώ για αναπηρία 67% και πάνω έχει αλλάξει διατύπωση και έχει αντικατασταθεί με τη μείωση φόρου 200 ευρώ.

Τέλος, το εισόδημα όσων συμμετείχαν σε ομόρρυθμες η ετερόρρυθμες εταιρείες θα φορολογηθεί στο όνομα της εταιρείας με συντελεστή 26%, καθώς καταργήθηκε η φορολόγηση της επιχειρηματικής αμοιβής τους με βάση την κλίμακα των μισθωτών που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ δεν θα αναγνωρίζεται ζημιά προηγούμενων οικονομικών ετών από ατομικές επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται ότι παραμένει η απαλλαγή για ιατρικά και νοσοκομειακά έξοδα με έκπτωση φόρου 10% της δαπάνης (μέχρι 5% του δηλωθέντος εισοδήματος).

Παραμένει η υποχρέωση αναγραφής του ποσού των αποδείξεων για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικής αξίας μέχρι 25% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος και μέχρι 10.500 ευρώ.

ΕΘΝΟΣ