Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΕΟΠΥΥ: Η αρχή του τέλους εν μέσω απεργίας

Στη διαθεσιμότητα/κινητικότητα μπαίνουν από σήμερα πάνω από 8 χιλιάδες εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Οργανισμό. Αντιδρούν οι γιατροί και συνεχίζουν την απεργία τους. Σε ομηρία οι ασφαλισμένοι.

Με την κατάθεση, σήμερα στη Βουλή, με τη μορφή του ......

κατεπείγοντος, του Σχεδίου Νόμου με το οποίο ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών, ξεκινάει και η διαδικασία της διαθεσιμότητας για περίπου 8 χιλιάδες εργαζόμενους του.

Όπως τονίζει και ο Υπουργός Υγείας, με το νομοσχέδιο δεν ρυθμίζονται μόνο οι διαδικασίες μετασχηματισμού του ΕΟΠΥΥ από αγοραστή-παρόχου, μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, αλλά και οι όροι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες της διαθεσιμότητας/κινητικότητας και μεταφοράς εργαζομένων και δομών από τον ΕΟΠΥΥ στις υγειονομικές περιφέρειες.

«Θα περιλαμβάνει όλο το σχέδιο της μεταρρυθμίσεως. Και τον οικογενειακό γιατρό και το τι θέλουμε να κάνουμε και το χρονοδιάγραμμα. Και φυσικά τις διαδικασίες», δήλωσε χθες ο Άδ. Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αριστοτέλους, η διαδικασία της κινητικότητας θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 15 ημέρες.

Η αντίδραση των Γιατρών

Αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι τέλους εμφανίζονται οι Γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίο συνεχίζουν την απεργία τους έως τις 17 Ιανουαρίου.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι όσοι εργάζονται στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ (γιατροί, υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι) θα μπουν σε διαθεσιμότητα- κινητικότητα και οι Μονάδες θα κλείσουν», τονίζει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία των Υγειονομικών Υπαλλήλων, διευκρινίζοντας πως υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον της ΠΦΥ στη χώρα μας και κάνοντας λόγο για μνημειώδη προχειρότητα του Υπουργείο Υγείας στηναντιμετώπιση του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ.

«Ένας είναι ο στόχος τους, να δώσουν στην διαθεσιμότητα τους αριθμούς που τους επιβάλλει η τρόϊκα και να διαλύσουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παραχωρώντας την στους ιδιώτες», καταλήγει.

Τη Δευτέρα ο Σύλλογος των Γιατρών ΕΟΠΥΥ Αττικής θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του για τα νέα δεδομένα και να λάβει περαιτέρω αποφάσεις.

Στην κόντρα Αριστοτέλους – Γιατρών, όμως, τη νύφη φαίνεται πως πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του οργανισμού, ιδιαίτερα όσοι χρειάζονται ελεγκτές ιατρούς για την έγκριση των θεραπειών τους αλλά και όσοι πρέπει να περάσουν από επιτροπές, όπως τα ΚΕΠΑ, οι Επιτροπές που εγκρίνουν άδειες κυήσεως και αναρρωτικές. Χιλιάδες ραντεβού ακυρώθηκαν.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, πάντως, κατηγορεί ανοικτά τον Άδωνι Γεωργιάδη για πολυγλωσσία, καθώς «κλείνει Μονάδες Υγείας αλλά μιλάει για Αναβάθμιση, διώχνει εργαζόμενους και μιλάει για Αξιολογήσεις, μιλάει για πολυθεσία, λαμβάνοντας ως θέση το Ιδιωτικό Ιατρείο» κοκ.

virus.com.gr