Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Μέχρι και αύριο Παρασκευή η προθεσμία για τα Τέλη Κυκλοφορίας και πινακίδες.

Αλαλούμ στις εφορίες με τα τέλη κυκλοφορίας και τις πινακίδες

Μετά τις ατελείωτες ουρές στις εφορίες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που οδήγησαν στην παράταση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας (έως και αύριο, Παρασκευή), νέα ταλαιπωρία υφίστανται οι φορολογούμενοι, καθώς το πρωί της Πέμπτης το σύστημα taxis βγήκε εκτός λειτουργίας για προγραμματισμένη τεχνική αναβάθμιση.

Το υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει τους πολίτες στις τράπεζες για......

να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, επισημαίνοντας ότι ούτως ή άλλως τα τέλη δεν καταβάλλονται στις εφορίες.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή της εφορίας για την εκτύπωση των τελών λειτουργεί και άρα οι φορολογούμενοι μπορούν με το αποδεικτικό αυτό να πηγαίνουν στις τράπεζες και να πληρώνουν τα τέλη, χωρίς πρόστιμο.

Ωστόσο, δεν λειτουργεί η εφαρμογή για την επιστροφή πινακίδων οχημάτων που έχουν κατατεθεί το περασμένο διάστημα, με ταυτόχρονη καταβολή τελών για το 2014, όπως είχε ανακοινωθεί.

Έτσι, οι πολίτες που έχουν πάει στις εφορίες και ζητούν να πάρουν τις πινακίδες πίσω δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, καθώς το taxis δεν λειτουργεί. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι έφοροι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε χειρόγραφες πράξεις, καθώς το σύστημα είναι πλήρως μηχανογραφημένο.

Από την πλευρά του, ο γγ Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι θα δοθεί εντολή στους προϊσταμένους εφοριών να προχωρήσουν κατ' εξαίρεση σε χειρόγραφες πράξεις.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η παράταση για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας δεν αφορά την παράδοση πινακίδων οχημάτων.

Έτσι, εκείνοι που θα ήθελαν να παραδόσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, αλλά δεν το έπραξαν έως το τέλος του έτους, θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά τα τέλη κυκλοφορίας.

Για εκείνους που δεν πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας εμπρόθεσμα (έως και την Παρασκευή) προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των τελών.

Υπενθυμίζεται ότι από το υπουργείο Οικονομικών έχει δοθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης εκτάκτων συναλλαγών στις εφορίες σήμερα, Πέμπτη και την Παρασκευή.

Οι συναλλαγές αυτές αφορούν:

τη χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, που λήγει η προθεσμία υποβολής του,
την παραλαβή κατατεθειμένων πινακίδων κυκλοφορίας, με την ταυτόχρονη πληρωμή τελών του 2014,
την κατάθεση δήλωσης μεταβίβασης ακινήτου κατοίκου εξωτερικού, σε εκτέλεση προσυμφώνου μεταβίβασης που λήγει η προθεσμία,
την κατάθεση δήλωσης κληρονομιάς, κλπ.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, δεδομένου ότι είχε αρχικώς οριστεί ότι οι ΔΟΥ, δεν θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το κοινό κατά τις ημερομηνίες αυτές, καθώς και ότι οι υπάλληλοι θα βρίσκονται στις θέσεις εργασίας τους, ώστε να ενημερωθούν κυρίως για τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, θα πρέπει να οριστούν από τους εκτελούντες χρέη Προϊσταμένου των ΔΟΥ, 3 έως 5 υπάλληλοι (ανάλογα με το μέγεθος της κάθε ΔΟΥ), για την πραγματοποίηση των παραπάνω εκτάκτων περιπτώσεων συναλλαγών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

in.gr