Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Σαράντος Κουκούμης: Απολογισμός δράσης της Λαϊκής Συσπείρωσης Τριφυλίας

Κλείνοντας τρία χρόνια συμμετοχής μας στο ΔΣ του νέου Καλλικρατικού Δήμου Τριφυλίας, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αυτό που από την αρχή είχαμε επισημάνει, ότι η τοπική διοίκηση (Δήμοι-Περιφέρεια)με το νόμο 3852/2010 «πρόγραμμα Καλλικράτης» αποτελεί πλέον κρατικό μηχανισμό προώθησης και υλοποίησης της ευρωενωσιακής πολιτικής και των στόχων της αστικής τάξης της χώρας μας, που υλοποιούνται μέσω των αλλεπάλληλων μνημονίων.

Οι αλλαγές με τον «Καλλικράτη» ......

εντάσσονται στις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις και εκσυγχρονισμούς του αστικού κράτους, οι οποίες βεβαίως δε σχετίζονται με την οικονομική κρίση. Αυτές ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα από την κρίση και στις χώρες της ΕΕ και στην Ελλάδα.
Η κρίση επιτάχυνε την διαδικασία υλοποίησής τους. Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην τοπική διοίκηση απορρέουν από το γεγονός ότι είναι άρρηκτα δεμένη με την ανάπτυξη που κριτήριό της δεν είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών αλλά η στήριξη της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Σήμερα σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης η επίθεση στη λαϊκή οικογένεια κλιμακώνεται με ευθύνη και των αιρετών που υλοποιούν αυτή την πολιτική .Κοινός παρονομαστής της αντεργατικής επίθεσης είναι η μείωση των κρατικών δαπανών έως και 60% σε σχέση με το 2009, μείωση των δημόσιων υπηρεσιών και του μόνιμου προσωπικού και αντικατάστασή του από κακοπληρωμένους, μικρής διάρκειας συμβασιούχους.

Οι άλλες δημοτικές παρατάξεις που δεν θέλουν να παραδεχτούν τη στοχοπροσήλωσή τους στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των Ελληνικών κυβερνήσεων προβάλλουν ως αίτια της κακοδαιμονίας του Δήμου, την κακή οικονομική συγκυρία, τον κακό χωροταξικό σχεδιασμό του Καλλικράτη, τα συσσωρευμένα χρέη από τους προηγούμενους δήμους (παράταξη Κόλλια), την κακοδιαχείριση, την έλλειψη ομογενοποίησης του Δήμου, (3 πόλεις του Δήμου ισοδύναμες και ανταγωνιστικές) τον κατακερματισμό των υπηρεσιών και την διασπορά των υπαλλήλων σε όλους τους τέως δήμους και ότι καθυστερούν στις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις του Καλλικράτη (παράταξη Σωτηρόπουλου).

Και αν αυτά λειτουργούν σωρευτικά για την εκρηκτική κατάσταση του Δήμου για μας και για όλο το λαό της Τριφυλίας, κριτήριο για τους αιρετούς, τελικά, πρέπει να είναι η στάση τους και η πρακτική τους απέναντι στο βασικό πυρήνα της καπιταλιστικής οικονομίας, που είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για την κερδοφορία του κεφαλαίου καθώς και οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που περνούν σαν οδοστρωτήρας στην ζωή των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που προσφέρουν «γη και ύδωρ» στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Γιατί τι άλλο κάνουν όταν χαρίζουν δημοτικά τέλη τριών μηνών (περίπου τριάντα χιλιάδες ευρώ) από την πρώτη χρονιά της θητείας τους στην costa nauarino του Κωνσταντακόπουλου και στη συνέχεια χαρακτηρίζουν την επιχείρησή του εποχική για να μην πληρώνει τον μισό χρόνο δημοτικά τέλη ή δεν έχουν κάνει τίποτα για την αποτίμηση της παραχώρησης 48 στρεμμάτων γης και την είσπραξη των αναλογούντων χρημάτων (σε 1.000.000 ευρώ είχε εκτιμηθεί αυτή η οφειλή από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο Γαργαλιάνων)
Για να μην πούμε για άλλες ανείσπρακτες οφειλές από μεγαλοοφειλέτες (λατομεία , τουριστικό Κυπαρισσίας κλπ)

Εμείς με την αδιάλειπτη παρουσία μου στα Δ.Σ και στα διοικητικά συμβούλια του «Φορέα Κοινωνικής Προστασίας –Αλληλεγγύης –Αθλητισμού» και της «Επιτροπής Παιδείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης» των οποίων ήμουν μέλος, ασκήσαμε με υπευθυνότητα και συνέπεια τα καθήκοντά μας.
Με διαρκείς πολιτικές παρεμβάσεις αναδείξαμε αρκετά από τα προβλήματα που απασχολούν τον λαό της Τριφυλίας αλλά και ζητήματα της επικαιρότητας .
Αντιδράσαμε και προκαλέσαμε ευρύτερες συσκέψεις για το κλείσιμο υπηρεσιών, όπως Σχολείων, Παιδικών Σταθμών, Νοσοκομείου Εφορίας κλπ και καταθέσαμε δεκάδες ψηφίσματα και για τα παραπάνω ζητήματα αλλά και για άλλα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη όπως νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, για αποζημιώσεις αγροτών από φυσικές καταστροφές, για την ακύρωση του φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής στην Καλαμάτα, για την οικοδόμηση στην περιοχή Νατούρα της Ελαίας από τον μεγαλοεπιχειρηματία Παππά, για το κλείσιμο της ΕΡΤ, για το δουλεμπόριο μεταναστών στη Μανωλάδα, για τις πλημμύρες του περασμένου Νοέμβρη, για τα αμάζευτα σκουπίδια επί ένα δεκαήμερο τον περασμένο Μάη από ιδιώτη εργολάβο στους τέως δήμους Αυλώνα Αετού και κοιν Τριπύλης.

Ειδικά για το τελευταίο επιμέναμε επί τρία χρόνια αντί ο Δήμος να πληρώνει τεράστια ποσά για την αποκομιδή των σκουπιδιών σε ιδιώτες εργολάβους να αγοράσει ένα απορριμματοφόρο που θα είναι πολύ οικονομικότερη λύση, πράγμα το οποίο αποφάσισε να το κάνει εφέτος.
Αναδείξαμε το πρόβλημα λειψυδρίας των Γαργαλιάνων και των κοντινών κοινοτήτων τους καλοκαιρινούς μήνες και την ακαταλληλότητα των δικτύων κεντρικών αγωγών ύδρευσης από αμιαντοσωλήνες σε Γαργαλιάνους Κυπαρισσία Ραφτόπουλου

Επισκεφθήκαμε Σχολεία και Παιδικούς σταθμούς και αναδείξαμε κτιριακά προβλήματα και άλλα όπως θέρμανσης, σίτισης, ελλείψεις προσωπικού που καθιστούσαν δύσκολη την εκπλήρωση της λειτουργίας τους .
Επισκεφθήκαμε πλημμυρισμένες περιοχές κατά τις πλημμύρες τον Νοέμβρη του 2013 και αναδείξαμε τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν σε ιδιωτικές περιουσίες και δημόσιες δομές (δρόμους –γεφύρια κλπ ) από έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας .
Συμπαρασταθήκαμε σε προβλήματα εργαζομένων του Δήμου (απολύσεις εποχικού προσωπικού, ελαστικές μορφές απασχόλησης ,μη καταβολή δεδουλευμένων ,εφάπαξ κλπ )

Αντιδράσαμε και καταψηφίσαμε μόνον εμείς την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και των δημοτικών τελών.
Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις μας και άλλες που δεν μπορεί να αναφερθούν λεπτομερώς είχαν ως αποτέλεσμα να παίρνονται κάποια μέτρα από την μεριά της Δημοτικής αρχής χωρίς βέβαια να έρχεται σε σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική.
Τα παραπάνω αποτελούν επίσης μια πρώτη απάντηση στους νέους επίδοξους «σωτήρες» του Δήμου ,τη Ρ.Α.ΚΙ (δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) που ενώ στα λόγια κόπτονται για την ενότητα της Αριστεράς ,χρησιμοποίησαν πρόσφατα ως επιχείρημα για την δημιουργία της παράταξής τους την απουσία μας από το Δήμο και καταλογίζουν σε όλους ανεξαιρέτως ως «αντικειμενικοί κριτές» την ίδια ευθύνη για την κατάντια του Δήμου. Αυτοί άραγε οι νεόκοποι «επαναστάτες» πού ήταν αυτά τα τρία χρόνια; Κατέθεσαν καμία πρόταση για τα προβλήματα που θέλουν τώρα να λύσουν; Επίσης να θυμίσουμε στο λαό του Δήμου μας για να βγάλει και ασφαλή συμπέρασμα, πως στις προηγούμενες εκλογές μας απέφευγαν όπως ο διάολος το λιβάνι (αυτοί οι υπέρμαχοι της ενότητας) και στήριξαν στη πλειοψηφία τους το συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ. Απέδειξαν έτσι για άλλη μια φορά πως η «ενότητα» τους είναι ένα ακόμα όπλο για να χτυπήσουν τον κόσμο που είναι κοντά στο ΚΚΕ.

Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας για την αποκάλυψη του ρόλου του αστικού κράτους των θεσμών του και της ΕΕ όταν όλοι οι άλλοι προσπαθούν να τους συγκαλύψουν ή να τους εξωραϊσουν .
Ο εργατόκοσμος της Τριφυλίας ,τα φτωχά στρώματα της πόλης και του χωριού ,οι άνεργοι και οι γυναίκες είναι ανάγκη να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να ανακόψουν την αντιλαϊκή επίθεση και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις αντεπίθεσης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να ανοίξουν το δρόμο για την δική τους εξουσία που θα οργανώσει την οικονομία στη βάση των δικών τους αναγκών.
Γι’ αυτό ως πρώτο βήμα κρίνεται αναγκαίο στις επερχόμενες δημοτικές –περιφερειακές αλλά και ευρωεκλογές να ενισχυθούν οι συνδυασμοί που θα στηρίζονται από το ΚΚΕ.

Κουκούμης Σαράντος
Δημοτικός Σύμβουλος
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ