Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ!!

Υιοθετήστε μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στις συνήθειές σας που κάνουν μεγάλη διαφορά στο ενεργειακό αποτύπωμα, αλλά και στο κόστος, κάθε σπιτιού ή εταιρείας.

Εάν επιθυμείτε να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας και να χαμηλώσετε τους λογαριασμούς σας, ακολουθούν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να εφαρμόσετε σήμερα κιόλας στο χώρο εργασίας ή στο σπίτι σας.

Γενικές συμβουλές

· Μετρήστε πόση ενέργεια χρησιμοποιείτε. Εάν δεν γνωρίζετε......

πόσα πληρώνετε, δεν θα γνωρίζετε τον αντίκτυπο των αλλαγών σας. Παρακολουθήστε τους λογαριασμούς σας και πως αλλάζουν, όταν εφαρμόσετε τις συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας που σας προτείνουμε.

· Απενεργοποιήστε τον εξοπλισμό όταν δεν τον χρησιμοποιείτε. Κατά μέσο όρο, τα γραφεία δαπανούν 5% της συνολικής ενέργειας αφήνοντας ενεργοποιημένο τον εξοπλισμό τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Εάν ζητήσετε απλώς από τους υπαλλήλους σας να απενεργοποιήσουν τις οθόνες τους, όταν πηγαίνουν σπίτι, θα δείτε μεγάλη διαφορά. Ελέγξτε ότι τα τροφοδοτικά και οι μετασχηματιστές για τον εξοπλισμό που δεν χρησιμοποιείτε, δεν είναι συνδεδεμένα ή είναι απενεργοποιημένα. Πολλοί άνθρωποι αφήνουν τους φορτιστές των κινητών τους τηλεφώνων συνδεδεμένους όλη την ημέρα, ακόμα και όταν οι ίδιοι (και το τηλέφωνο) βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Αξίζει, επίσης, να εξετάσετε αν οι σαρωτές χρησιμοποιούν συνεχώς ενέργεια όταν βρίσκονται σε λειτουργία «έτοιμο για σάρωση» γιατί ορισμένα μοντέλα αντλούν εντυπωσιακή ποσότητα ενέργειας, όταν δεν χρησιμοποιούνται.

· Ορίστε κάποιον ως «πρωταθλητή ενέργειας» για κάθε γραφείο, όσο μικρό και αν είναι. Μπορεί να του δοθεί άδεια να απενεργοποιεί τον εξοπλισμό που δεν χρειάζεται και να επιφορτιστεί με την ανάγνωση μετρητών και τον προγραμματισμό ενεργειακής κατανάλωσης κάθε εβδομάδα ή μήνα.

· Κατά την αντικατάσταση του εξοπλισμού γραφείου, ρωτήστε τους προμηθευτές σχετικά με την ενεργειακή κατανάλωση και, αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε την ως μία από τις προδιαγραφές. Επιπλέον καλό είναι να επιλέγετε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές.

Θέρμανση και ψύξη

· Μην ανοίγετε τη θέρμανση, εκτός αν πραγματικά την χρειάζεστε. Αν δεν κάνει πολύ κρύο και νιώθετε άνετα, προσπαθήστε να διατηρείτε το θερμοστάτη σας στους 19 βαθμούς κελσίου. Οι δαπάνες θέρμανσης αυξάνονται κατά 8% κάθε φορά που αυξάνετε τη θερμοκρασία κατά ένα βαθμό. Ενθαρρύνετε τους υπαλλήλους σας να φορούν ζεστότερα ρούχα, αν νιώθουν το κρύο.

· Αφήνετε αρκετό χώρο γύρω από το καλοριφέρ. Αν τοποθετήσετε έπιπλα μπροστά από ένα καλοριφέρ, σημαίνει ότι θα χρειαστεί να λειτουργήσει πιο εντατικά για να θερμάνει το δωμάτιο.

· Μη θερμαίνετε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται. Οι χώροι αποθήκευσης ή οι διάδρομοι δεν χρειάζεται να διατηρούνται τόσο ζεστοί όσο οι χώροι στους οποίους οι άνθρωποι περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ομοίως, αν οι άνθρωποι εκτελούν πολλή σωματική εργασία σε μια συγκεκριμένη περιοχή, η θέρμανση μπορεί να κλείσει. Μπορείτε, επίσης, να κλείνετε ή να μειώνετε τη θέρμανση, το Σαββατοκύριακο, υπό τον όρο ότι δεν βρίσκεται κανείς στο κτίριο.

· Διατηρείτε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά και αποφύγετε τα ρεύματα αέρα σε περιόδους κακοκαιρίας. Μονώνοντας τις χαραμάδες και κλείνοντας καλά τις πόρτες το χειμώνα, θα εξοικονομήσετε σημαντικά ποσά ενέργειας. Επιπλέον, εάν οι υπάλληλοι ζεσταίνονται πολύ, δοκιμάστε να κλείσετε τη θέρμανση πρώτα. Όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός και η θέρμανση δεν λειτουργεί ούτως ή άλλως, μπορείτε να αερίζετε περισσότερο το χώρο.

· Διατηρήστε το θερμοστάτη μακριά από ρεύματα ή ψυχρά και θερμά σημεία. Αυτά θα επηρεάσουν το θερμοστάτη και θα αυξήσουν αυτόματα τις δαπάνες θέρμανσης. Ελέγξτε, επίσης, το θερμοστάτη γραφείου και, αν υπάρχουν περιοχές που δεν χρησιμοποιούνται, χαμηλώστε τη ρύθμισή του

· Μην τοποθετείτε θερμό εξοπλισμό, όπως φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, κοντά σε οπές εξαερισμού. Το σύστημα ψύξης θα χρειαστεί να λειτουργήσει πιο εντατικά, για να δημιουργήσει ψύξη σε μια περιοχή που θερμαίνεται συνεχώς.

· Συντηρείτε τον εξοπλισμό σας σωστά. Εάν δεν ελέγχετε τακτικά τον εξοπλισμό θέρμανσης θα μπορούσατε να προσθέτετε έως και 10% στον λογαριασμό θέρμανσης, εν αγνοία σας.

· Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες οροφής. Ο ανεμιστήρας κάνει πολύ καλή δουλειά και καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια σε σχέση με ένα κλιματιστικό. Μην χρησιμοποιείτε λοιπόν κλιματιστικό, εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο. Ο ανεμιστήρας οροφής, εκτός από το ότι σας βοηθάει να αποφύγετε την άσκοπη χρήση του κλιματιστικού το καλοκαίρι, μπορεί να σας βοηθήσει να ζεσταθείτε πιο οικονομικά το χειμώνα. Οι περισσότεροι ανεμιστήρες έχουν και δεύτερη λειτουργία για το χειμώνα, όπου αντιστρέφεται η φορά των φτερών και στέλνουν αέρα προς το ταβάνι. Υπάρχει ένας μικρός διακόπτης στη βάση του ανεμιστήρα, πάνω ακριβώς από τα φτερά. Επειδή ο θερμός αέρας είναι πιο ελαφρύς από τον κρύο, η ζέστη έχει την τάση να συγκεντρώνεται ψηλά στο ταβάνι. Ο ανεμιστήρας με χειμερινή λειτουργία στέλνει αέρα προς τα πάνω, εμποδίζοντας τη συσσώρευση της θερμότητας στο ταβάνι, η οποία παραμένει χαμηλά και μας ζεσταίνει. Χρησιμοποιήστε τον ανεμιστήρα στην χειμερινή του λειτουργία μαζί με το σύστημα θέρμανσης που έχετε, για εξοικονόμηση χρημάτων έως και 10%.

· Υπολογιστές

· Βεβαιωθείτε ότι ενεργοποιείτε τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας στον υπολογιστή σας. Αυτό επιτρέπει στον υπολογιστή να εισέλθει σε «λειτουργία αναμονής», όταν δεν χρησιμοποιείται, χωρίς να υπονομεύονται οι επιδόσεις του υπολογιστή.

· Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή, εάν έχουν περάσει πολλές ώρες που βρίσκεται σε αναμονή.

· Κλείνετε πάντα τις οθόνες, όταν φεύγετε από το γραφείο. Επιτρέψτε στους υπεύθυνους καθαρισμού να σβήνουν τα φώτα ή τις οθόνες των υπολογιστών που βρίσκουν αναμμένα (αλλά καλύτερα να μην τους επιτρέψετε να απενεργοποιούν τους σταθμούς βάσης υπολογιστών).

· Το γνωρίζατε; Η χρήση της λειτουργίας αναμονής ενός υπολογιστή μπορεί να μειώσει την ενεργειακή του χρήση κατά 70%

· Μπορείτε να εξοικονομήσετε 8-12 ευρώ το έτος ανά οθόνη, αν ορίσετε την προεπιλεγμένη λειτουργία αναμονής (δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας) σε 10 λεπτά.

· Οι προφυλάξεις οθόνης δεν εξοικονομούν ενέργεια. Οι οθόνες των υπολογιστών χρησιμοποιούν μέχρι και το 70% της ενέργειας των υπολογιστών. Ενεργοποιήστε τη λειτουργία αναμονής και τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας στην οθόνη σας.

· Προτιμήστε καλύτερα μία επίπεδη οθόνη. Καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια, ενώ καταλαμβάνει και λιγότερο χώρο.

· Αγοράστε τη μικρότερη δυνατή οθόνη. Η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται με το μέγεθος και την ανάλυση της οθόνης.

· Εξετάστε το ενδεχόμενο αγοράς ενός φορητού υπολογιστή. Οι φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούν μόνο 15 έως 25 βάττ κατά μέσο όρο, ενώ ένας υπολογιστής μαζί με την οθόνη, θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν μέχρι και 300 βάττ.

Εκτυπωτές

Χρησιμοποιήστε την επιλογή «προεπισκόπηση εκτύπωσης» για να εντοπίσετε σφάλματα πριν από την εκτύπωση.
Πριν από την έγχρωμη εκτύπωση, δημιουργήστε ένα ασπρόμαυρο αντίτυπο για επεξεργασία.
Αποφύγετε περιττές εκτυπώσεις.
Εξετάστε το ενδεχόμενο δικτύωσης ενός εκτυπωτή για κοινή χρήση με τους συναδέλφους σας.

Φωτοτυπικά

Απενεργοποιείτε το φωτοαντιγραφικό μηχάνημα τις ημέρες και ώρες που δεν υπάρχει προσωπικό.
Ενεργοποιήστε τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας.
Βρείτε το φωτοαντιγραφικό μηχάνημα κατάλληλου μεγέθους για το γραφείο σας. Η κατανάλωση ενέργειας συνήθως αυξάνεται με το μέγεθος του φωτοαντιγραφικού μηχανήματος.

Φωτισμός

Σβήνετε τα φώτα στα άδεια δωμάτια. Θα μπορούσατε να μειώσετε τις δαπάνες φωτισμού έως και 15% σβήνοντας απλώς τα φώτα σε δωμάτια και διαδρόμους που δεν χρησιμοποιείτε.
Μη χρησιμοποιείτε περισσότερο φώς από όσο χρειάζεστε. Εάν εργάζεστε μόνο σε ένα μέρος του δωματίου, για ποιο λόγο να έχετε όλα τα φώτα αναμμένα; Μην καταπονείτε τα μάτια σας, αλλά προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε περισσότερο φως από όσο χρειάζεστε.
Αξιοποιήστε στο έπακρον το φυσικό φως. Είναι δωρεάν και δεν θα καταστρέψει το περιβάλλον. Επομένως, ανοίξτε τα παράθυρα και επωφεληθείτε πλήρως από το φως της ημέρας.
Αγοράστε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, όπως μικροί λαμπτήρες φθορισμού (CFL). Ένας λαμπτήρας CFL, χρησιμοποιεί μέχρι 75% λιγότερο ηλεκτρισμό σε σύγκριση με έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως, διαρκεί μέχρι 10 φορές περισσότερο και παράγει λιγότερη θερμότητα.
Εξετάστε το ενδεχόμενο των αισθητήρων κατάληψης για το άναμμα των φώτων όταν κάποιος εισέρχεται σε ένα δωμάτιο, και το σβήσιμό τους όταν φεύγει. Μπορείτε επίσης, να ελέγξετε το φωτισμό χρησιμοποιώντας χρονοδιακόπτες και ρυθμιστές έντασης φωτισμού, για να ελαχιστοποιήσετε την ενεργειακή απώλεια.
Αγοράστε ηλεκτρονικούς σταθεροποιητές για τους λαμπτήρες φθορισμού. Αυτοί οι σταθεροποιητές είναι 10-15% πιο αποτελεσματικοί από τους μαγνητικούς σταθεροποιητές.
Ελέγξτε ότι τα εξαρτήματα των λαμπτήρων είναι καθαρά, ειδικά οι ανακλαστήρες πίσω από τις λωρίδες φωτισμού.
Εκμεταλλευτείτε το φυσικό φωτισμό. Παρατηρήστε περιοχές που έχουν επαρκή φωτισμό. Για παράδειγμα, οι διάδρομοι και οι περιοχές κοντά στα παράθυρα είναι συνήθως υπερφωτισμένοι. Αφαιρέστε τους περιττούς λαμπτήρες.
Αιχμαλωτίστε την ηλιακή ενέργεια. Εξετάστε τις πιθανότητες ανακατασκευής φωταγωγών, αεραγωγών και της αναδιάταξης επίπλων, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα παράθυρα.
Οι αισθητήρες φωτισμού με φωτοκύτταρα ανάβουν και σβήνουν τα φώτα σύμφωνα με τη διαθέσιμη ποσότητα φωτός ημέρας. Χρησιμοποιήστε τα σωστά φώτα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ - ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ