Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Ολα δείχνουν τριπλές εκλογές τον Μάιο

Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι επιδίωξή του είναι η εξάντληση της κυβερνητικής θητείας, στα κομματικά επιτελεία συζητείται εντονότατα το σενάριο τριπλών εκλογών τον Μάιο, ώστε να γίνουν εθνικές εκλογές, μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές.
Ο Αντώνης Σαμαράς ......

μίλησε χθες ξανά για τις εκλογές, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν τις θέλει, αλλά αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι τις θεωρεί πολύ πιθανές το 2015.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Εκλογές, ο ελληνικός λαός τις θέλει το 2016. Και η προσπάθειά μου είναι να γίνουν το 2016. Εκείνος που θα επιδιώξει να γίνουν το 2015, θα έχει και την πολιτική ευθύνη. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να γίνουν το 2015, μην κάνετε λάθος. Η Ελλάδα έχει ανάγκη να γίνουν το 2016. Και εγώ κριτήριό μου μόνο, έχω την Ελλάδα».

Δεδομένου ότι το αργότερο που μπορεί να γίνουν εκλογές είναι ο Μάρτιος του 2015, με αφορμή την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, αφού τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις προκαλέσει ακόμη και αν η ΝΔ προτείνει τον Αλέξη Τσίπρα για διάδοχο του Κάρολου Παπούλια, έχουμε ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο.

Οι ευρωεκλογές έχουν πάρει από τώρα χαρακτήρα δημοψηφίσματος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Αν οι επιδόσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων είναι κακές, την επόμενη μέρα θα αναπτυχθεί διαλυτική δυναμική στο εσωτερικό των Κ.Ο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αφού θα διαπιστώνεται ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγέλλει έλλειψη πολιτικής νομιμοποίησης για την κυβέρνηση και η πίεση που θα ασκεί θα γίνει ασφυκτική.

Είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο αν -στις αρχές της άνοιξης- οι δημοσκοπήσεις δείξουν ότι η κυβέρνηση θα καταποντιστεί στις ευρωεκλογές, τότε θα εξεταστεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών τον Μάιο με το δίλημμα να επικεντρώνεται στη συμφωνία για το χρέος (η σχετική συζήτηση θα έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο).

Aftodioikisi.gr