Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΨΗΣΙΜΟ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ «ΡΑΚΟΥ»

Το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί στο «Τρενοτεχνείον» στην Κυπαρισσία ψήσιμο κεραμικών έργων με την παραδοσιακή Ιαπωνική τεχνική του «Ρακού».

Η δραστηριότητα ........

αυτή πραγματοποιείται από το ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας και τα κεραμικά είναι έργα που κατασκευάστηκαν στο καλοκαιρινό σεμινάριο του ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ.

Το «Ρακού» είναι μια τεχνική ψησίματος κεραμικών που ξεκίνησε στην Ιαπωνία το 1573 και μεταπήδησε στην Ευρώπη το 1920 από τον Άγγλο κεραμίστα Μπέρναρντ Λίντς. Σήμερα η τεχνική είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Η λέξη ρακού (raku), προέρχεται από το ιαπωνικό ιδεόγραμμα που σημαίνει «ευτυχία», «χαρά», «ευχαρίστηση». Συνδέεται με τις τελετές τσαγιού, κατά τις οποίες χρησιμοποιούσαν κούπες τσαγιού χωρίς χερούλια.

Σύμφωνα με την τεχνική του «Ρακού» το κεραμικό αφού έχει υποβληθεί σε ειδικό γυάλωμα για «Ρακού» με οξείδια των μετάλλων, δέχεται μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας (θερμικό σοκ) με απρόβλεπτες πολλές φορές συνέπειες για το κεραμικό. Η διαδικασία λοιπόν ξεκινά με το κεραμικό να ψήνεται για μία ως μιάμιση ώρα μέσα στο φούρνο στους 9400 με 10000 Κελσίου. Στη συνέχεια με ειδικές λαβίδες και γάντια προστασίας αφαιρείται από το καμίνι και τοποθετείται σε κιβώτιο με καύσιμη ύλη όπως πριονίδι, χόρτα ξερά, χαρτιά, τα οποία αναφλέγονται για να γίνει η αναγωγή. Μετά από 10-20 λεπτά το κεραμικό βυθίζεται σε νερό για να σταματήσει η αναγωγή. Ο άνθρακας του καπνού αφαιρεί το οξυγόνο από τα οξείδια των μετάλλων, τα οποία μετατρέπονται σε μέταλλα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεταλλικών επιφανειών.

Τα τρία στοιχεία της φύσης Γη, Φωτιά, Νερό παίζουν βασικό ρόλο στο αποτέλεσμα που κάθε φορά είναι τελείως διαφορετικό. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι ιδιαίτερα φαντασμαγορική, δημιουργεί μοναδικά μεταλλικά χρώματα και το γνωστό κρακελάρισμα στην επιφάνεια των κεραμικών. Τα χρώματα πού μας δίνει η τεχνική «Raku» είναι εντυπωσιακά μοναδικά και απρόβλεπτα, καθώς η επίδραση της φλόγας, της αιθάλης και του νερού, κάνουν τα κεραμικά αυτά να είναι ξεχωριστά.
Η διαδικασία του ψησίματος με την παραδοσιακή Ιαπωνική τεχνική του «Ρακού» θα γίνει κάτω από την καθοδήγηση του εικαστικού Νίκου Ζαχαρίου το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013 στο «Τρενοτεχνείον» στην Κυπαρισσία από τις 11.00 το πρωί ως τις 8.00 το βράδυ. Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τη διαδικασία ψησίματος μπορούν να μας επισκεφθούν.

Από το Σάββατο 28/9/2013 ως και την Παρασκευή 4/10/2013 στο ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ του Δήμου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία θα λειτουργήσει έκθεση με έργα των μαθητών του ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ.


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΕΙΧΗΡΗΣΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Σκληρή επίθεση Μπόζου σε Κατσίβελα

«Ας αποφασίσει τι είναι, πολιτευτής ή διοικητής της 6ης ΥΠΕ; Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια!»

Σκληρή επίθεση στο διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Τάκη Κατσίβελα, και σε προσωπικό, μάλιστα, επίπεδο, εξαπέλυσε χθες το πρωί με δηλώσεις του ο τελών υπό παραίτηση αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Πάνος Μπόζος.
Ο κ. Μπόζος αντέδρασε άμεσα και σφοδρά στις δηλώσεις που........

έκανε ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Κυπαρισσία ο κ. Κατσίβελας και με τις οποίες άφησε σαφείς μομφές σε βάρος της διοίκησης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, επειδή δε μερίμνησε και δεν είχε λάβει πρόνοια για ενίσχυσή του με προσωπικό το 2013, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μέσα στο ’13 δεν είχαμε τις δυνατότητες, λόγω της πρόνοιας που ΔΕΝ είχε λάβει το ίδιο το νοσοκομείο, ώστε να έχουμε καλύψει τις θέσεις για το 2013».

Σε έντονο ύφος ο κ. Μπόζος σημείωσε: «Έχω μάθει στη ζωή μου 60 χρόνια τώρα να αναλαμβάνω στο ακέραιο τις ευθύνες μου για όλα τα λάθη και τις παραλείψεις μου, είτε αυτά γίνονται στην οικογένειά μου, στην κοινωνική μου ζωή και πολύ περισσότερο στον επαγγελματικό μου βίο. Αναλαμβάνω, λοιπόν, όλα τα λάθη μου και τις παραλείψεις μου, αλλά σε καμία περίπτωση, επαναλαμβάνω σε καμία περίπτωση δεν είμαι διατεθειμένος πλέον να αναλαμβάνω τις ευθύνες άλλων, ιδίως εκείνων που λόγω της θέσης που κατέχουν είναι οι κυρίως υπεύθυνοι και αρμόδιοι να επιλύουν τα προβλήματα που δημιουργούνται.
Όπως όλοι γνωρίζετε, ο κ. Κατσίβελας υπηρετούσε ως συντονιστής διευθυντής στο Κ.Υ. Γαργαλιάνων μέχρι 29-10-2012 και ήταν ο μοναδικός παθολόγος ιατρός. Διορίστηκε διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ. και έκτοτε η θέση στο Κ.Υ. Γαργαλιάνων παραμένει κενή. Γνωρίζετε ότι το Κ.Υ. Γαργαλιάνων λειτουργεί μόνο με έναν παιδίατρο και δύο γενικούς ιατρούς, που με ευθύνη δική μας προσφέρουν υπηρεσίες σε μια τόσο μεγάλη περιοχή. Ο κ. Κατσίβελας ποτέ δε φρόντισε για τον αντικαταστάτη του, τουλάχιστον από την περιοχή της Μεσσηνίας, που πολύ καλά γνωρίζει ότι υπάρχουν διαθέσιμοι ιατροί

[…] Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τη διοίκηση του πρώην ανεξάρτητου Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και νυν Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας του Γ.Ν. Μεσσηνίας (επί Διοίκησης του ο κ. Κατσίβελα), διαπιστώνοντας την τεράστια έλλειψη ιατρικού δυναμικού και κυρίως τις επερχόμενες αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις – παραιτήσεις κ.λπ.), κάναμε έναν τεράστιο αγώνα για να κρατήσουμε όρθιο το Νοσοκομείο, αφού όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δε λογίζεται νοσοκομείο δίχως ιατρούς. Τα έγγραφα στη διάθεσή σας. Δε μείναμε μόνο στα τυπικά αιτήματα. Με δραματικούς τόνους τονίζαμε και τονίζουμε κάθε φορά τους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας, αφού λειτουργούμε χωρίς καρδιολόγο, χωρίς δεύτερο αναισθησιολόγο, δεύτερο ακτινολόγο, χωρίς γυναικολόγο κ.λπ. κ.λπ. Καμία μα καμία απάντηση από την 6η Υ.ΠΕ. και τον κ. Κατσίβελα δεν έχουμε πάρει! Μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις ότι όλα τα έχει υπό τον έλεγχό του και όλα θα τα φροντίσει εν καιρώ (ακόμα ηχούν στο μυαλό μας οι δηλώσεις του στα ΜΜΕ ότι φυλάει εκπλήξεις για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας)!

[…] Ο κ. Κατσίβελας επισκέπτεται τακτικότατα τη Μεσσηνία, την Τριφυλία, την Κυπαρισσία, βλέπει τους φίλους του, συμμετέχει σε κοινωνικές, πολιτικές και άλλες εκδηλώσεις, αλλά στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας έχει έλθει μία μόνο φορά, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Έκτοτε δεν υπάρχουμε στην ατζέντα του!
Έχει κάθε δικαίωμα να επιθυμεί να κάνει πολιτική καριέρα, να έχει οποιεσδήποτε πολιτικές φιλοδοξίες, αλλά αυτές τις δύσκολες ώρες που διανύει η πατρίδα μας χρειάζονται νέοι πολιτικοί, που να αφήσουν στο περιθώριο παλαιές πρακτικές και, κυρίως, να πάψουν να λένε ψέματα και να φορτώνουν τις δικές τους ευθύνες σε άλλους!

[…] Ας αποφασίσει ο κ. Κατσίβελας τι είναι. Πολιτευτής ή διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ. Ό,τι, όμως, κι αν αποφασίσει, ας έχει οδηγό την αλήθεια και μόνο αυτή. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».

Απαντώντας σε ερωτήσεις που του τέθηκαν, ο κ. Μπόζος επισήμανε ότι μεταξύ των ετών 2010 – 2013, στα αναλώσιμα υλικά το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας έχει 50% μείωση, στις υπηρεσίες 26% μείωση, στο φάρμακο 70% μείωση, στο υγειονομικό υλικό 40% μείωση, στα ορθοπαιδικά, στην αιμοδοσία, στα αντιδραστήρια μείωση, στη ΔΕΗ μείωση, στα τηλέφωνα μείωση, στο νερό μείωση! «Ας μας πει ο κ. Κατσίβελας αν υπάρχουν και άλλα νοσοκομεία με αυτές τις επιδόσεις!», σχολίασε, ενώ για τον απολογισμό και ισολογισμό, είπε: «Είναι το πρώτο ή εκ των πρώτων νοσοκομείων της 6ης ΥΠΕ που υπέβαλαν έγκαιρα απολογισμό και δημοσίευσαν ισολογισμό».
Για την εγγραφή επικουρικών γιατρών στον προϋπολογισμό, παρατήρησε: «Δύο γιατρούς εγγράψαμε, γιατί δύο μας δίνει ο προϋπολογισμός τη δυνατότητα», ενώ σε ερώτηση αν ζήτησαν ενίσχυση του προϋπολογισμού, απάντησε: «Βεβαίως έχουμε ζητήσει αύξηση του προϋπολογισμού και δε μας εγκρίνεται. Και αυτό δεν είναι ευθύνη του κ. Κατσίβελα, να είμαστε καθαροί, είναι ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. Αυτή τη στιγμή έχουμε ζητήσει τροποποίηση μήπως καταφέρουμε αυξήσουμε τον προϋπολογισμό μας».

Συνεχίζοντας άφησε αιχμές και για τη συνδιοίκηση με την Καλαμάτα: «Έχουμε χάσει την αυτοδυναμία μας, εξαρτώμεθα από την Καλαμάτα. Η Καλαμάτα δεν έχει υποβάλει ακόμα τροποποίηση και παρασέρνει κι εμάς…».
Σε ερώτηση για την υποβολή της παραίτησής του στις 29 Ιουλίου, λίγες μέρες πριν αρχίσει η αξιολόγηση του νοσοκομείου (από 5 Αυγούστου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου), απάντησε ότι δεν το γνώριζε, γιατί είναι εσωτερική διαδικασία.

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

Ο Μιλτιάδης έκανε ένσταση για το ματς με Εράνη και διεκδικεί πρόκριση στο κύπελλο!

Ενσταση για αντικανονική συμμετοχή παικτών της Εράνης στον Κυριακάτικο επαναληπτικό αγώνα του Κυπέλλου Μεσσηνίας υπέβαλλε ο Μιλτιάδης.

Συγκεκριμένα, η ......

ομάδα του Πύργου ισχυρίζεται ότι οι Φιλιατρινοί χρησιμοποίησαν πέντε ξένους παίκτες (Μοροσάνου, Κιούτακ, Γκίνο, Γιάννη, Αλμπαν).

taklin.gr

 Θεοχάρης: Να μην υποβάλλονται τα Ε-9 για αγροτεμάχια μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου

Να μην υποβάλουν οι φορολογούμενοι δηλώσεις Ε-9 για αγροτεμάχια μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου ζητεί με μήνυμά του στο twitter ο γ.γ. Εσόδων Χ. θεοχάρης, προκειμένου να υποβάλλονται έως τότε μόνον οι δηλώσεις Ε-9 για ακίνητα με κτίσματα, καθώς υπάρχουν προβλήματα υπερφόρτωσης του ηλεκτρονικού συστήματος Taxis net.

Με το μήνυμά του μέσω του twitter ο κ.Θεοχάρης καλεί τους.....

φορολογούμενους να υποβάλουν τα στοιχεία του Ε-9 για τα αγροτεμάχια μετά τις 20 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία για τα αγροτεμάχια.

Π.Ε. Μεσσηνίας. Αντικαθιστά λόγω παλαιότητας το τηλεφωνικό της κέντρο.

Σε αντικατάσταση του τηλεφωνικού κέντρου της λόγω παλαιότητας, προχωρά τις επόμενες ημέρες η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

Όπως παραδέχονται ........

στην ενημέρωση που μας έστειλαν, αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί δυσλειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου της Π.Ε Μεσσηνίας που είναι εγκατεστημένο στο Διοικητήριο και η οποία οφείλεται στη μη σωστή λειτουργία των system card’s αυτού.

Το συγκεκριμένο τηλεφωνικό κέντρο εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά από τον ΟΤΕ την 01-02-1998 σε κατάλληλο χώρο, στο ισόγειο του Διοικητηρίου και από τότε λειτουργεί ανελλιπώς.

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται, οφείλονται κυρίως στην παλαιότητα του τηλεφωνικού κέντρου και έχουν ως αποτέλεσμα ορισμένα εσωτερικά τηλέφωνα είτε να μην λειτουργούν καθόλου, είτε να καλούν και να φαίνεται ότι κάποιο δεν απαντά, είτε να παρατηρείται αλλοίωση στην ποιότητα της γραμμής και επομένως στην ομιλία.
Ζητάμε την κατανόηση των πολιτών στα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε ό,τι αφορά την τηλεφωνική τους επικοινωνία με τις Υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας.

Ήδη η Π.Ε Μεσσηνίας προχωρά σε ενέργειες αντικατάστασης του τηλεφωνικού κέντρου, οπότε τα προβλήματα θα λυθούν οριστικά.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 17ης Σεπτεμβρίου 2013