ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣKΕΥΗΣ, Λόγω έκτακτης βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013

Δωρεάν τα σχολικά βιβλία σε ψηφ. μορφή (e-books) από το CosmoteBooks και έκπτωση 10% στα έντυπα σχολικά βιβλία

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε και το CosmoteBooks προσφέρει εντελώς δωρεάν τα σχολικά βιβλία σε ψηφιακή μορφή (e-books) αλλά έκπτωση 10% σε όλα τα έντυπα σχολικά βιβλία (ελληνικά και ξενόγλωσσα) και στα βοηθήματα. Επίσης δωρεάν είναι όλα τα έξοδα μεταφοράς και αντικαταβολής για αγορές άνω των 20€.
Μέσω του .........

CosmoteBooks, του πιο εξελιγμένου online βιβλιοπωλείου στην Ελλάδα από την COSMOTE μπορεί κανείς να εξασφαλίσει τα απαραίτητα σχολικά βιβλία για το δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, να εξοικονομήσει χρόνο και να τα παραλάβει όπου κι αν βρίσκεται χωρίς έξοδα μεταφοράς.

Η αγορά ενός ψηφιακού ή έντυπου βιβλίου γίνεται εύκολα και με απόλυτη ασφάλεια μέσω πιστωτικής κάρτας και PayPal λογαριασμού. Εναλλακτικά, για τα έντυπα βιβλία προσφέρεται η δυνατότητα πληρωμής με αντικαταβολή, ενώ για τα ψηφιακά βιβλία (και αποκλειστικά για πελάτες COSMOTE) υπάρχει και η δυνατότητα χρέωσης του λογαριασμού κινητής τηλεφωνίας.

Με το CosmoteBooks οι αναγνώστες μπορούν να έχουν παντού και πάντα όλα τα αγαπημένα τους βιβλία οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας σε υπολογιστή, Smartphone ή tablet. Η πρόσβαση γίνεται μέσα από το internet (www.cosmotebooks.gr), αλλά και από ειδικές εφαρμογές σε Smartphones και tablets. Σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα, το CosmoteBooks διαθέτει μια ευρεία γκάμα βιβλίων, ελληνικών και ξενόγλωσσων, έντυπων και ηλεκτρονικών, με όλες τις τελευταίες κυκλοφορίες, εκτεταμένες επισκοπήσεις και αποκλειστικότητες.

Digital info TV

«Πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες»

«Η ελληνική γεωργία χρειάζεται νέο αίμα, νέους ανθρώπους με νέες ιδέες για να αξιοποιήσουν τον πλούτο της ελληνικής γης» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος,χαιρετίζοντας την «1η Γιορτή Νέου Αγρότη», που διοργανώθηκε από την Ένωση Νέων Αγροτών (ΕΝΑ) Λάρισας, στο Μόδεστο του Δήμου Κιλελέρ.

Στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στις .........

δράσεις του ΥπΑΑΤ για τη στήριξή των νέων αγροτών.

Ο κ. Χαρακόπουλος εξέφρασε την κατανόησή του, καθώς οι νέοι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με παθογένειες χρόνων, αλλά και την πεποίθησή του ότι «μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, στην αναζωογόνηση της υπαίθρου και την ανόρθωση της εθνικής οικονομίας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός, απευθυνόμενος στους νέους αγρότες, υπογράμμισε ότι στην προσπάθειά τους αυτή δεν είναι μόνοι και τους ενημέρωσε για την πρόταση αναθεώρησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, η οποία κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και περιλαμβάνει νέο πρόγραμμα, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, για την πρώτη εγκατάσταση νέων αγροτών.

Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται και πρόγραμμα, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, για στοχευμένα μικρά σχέδια βελτίωσης στην κτηνοτροφία, στα οποία θα μπορούν να μετέχουν και νέοι αγρότες» καθώς και πρόγραμμα για εγγειοβελτιωτικά έργα, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά είπε «θέλουμε να παρέχουμε την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή στους αγρότες και ιδιαίτερα στους νέους που ξεκινούν την προσπάθειά τους, έτσι ώστε να είναι πιο αποδοτική η εργασία τους».

Zougla.gr

Πακέτο, τέλη κυκλοφορίας - χαράτσι πολυτελών Ι.Χ.

Χρυσό θα πληρώσουν το αυτοκίνητό τους όσοι έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ με κινητήρα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών. Ο φόρος «πολυτελούς διαβίωσης», όπως λέγεται, έχει βαρύ ιστορικό.
Η επιβολή του .........

στα Ι.Χ. στο παρελθόν είχε γεμίσει τις μάντρες με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, τα οποία όμως είχαν αγοραστεί με κίνητρα που έδινε το υπουργείο Οικονομικών επί υπουργίας Γιάννη Παπαθανασίου.

Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν οικογένειες πολυτέκνων, καθώς και σε αυτούς έχουν δοθεί κίνητρα ώστε να αγοράσουν αυτοκίνητα πολλών θέσεων και μεγάλου κυβισμού, και το υπουργείο τώρα με το φόρο πολυτελείας είναι σαν να τους τιμωρεί. Το υπουργείο έχει αποφασίσει μάλιστα το χαράτσι για τα Ι.Χ. να έρθει μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας.

Ο φόρος που θα επιβάλλεται θα είναι με συντελεστή 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης για οχήματα 1.929-2.500 κυβικών και για τα αυτοκίνητα από 2.501 κυβικά και άνω με συντελεστή 10%.

Από το συγκεκριμένο φόρο εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Ο τελικός λογαριασμός βέβαια αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν υπολογιστούν και τα τέλη κυκλοφορίας, αφού για αυτοκίνητο πενταετίας τα τέλη του είναι 660 ευρώ ενώ ο νέος φόρος πολυτελείας είναι 440, συνολικά δηλαδή θα πρέπει να πληρώσει 1.100 ευρώ. Αντίστοιχα για αυτοκίνητο 2.400 κ.ε. τα τέλη του είναι 880 ευρώ και ο φόρος 620 ευρώ, συνολικά δηλαδή θα πρέπει να πληρώσει 1.500 ευρώ, ενώ για αυτοκίνητο 3.100 κ.ε. τα τέλη είναι 1.100 ευρώ και θα πληρώσει για φόρο πολυτελείας 1.780 ευρώ δηλαδή συνολικά 2.880 ευρώ.

Τρόποι αποφυγής υπάρχουν μόνο δύο: η πώληση του αυτοκινήτου ή η κατάθεση πινακίδων, ώστε τουλάχιστον για φέτος ο φόρος να πληρωθεί, αλλά μόνο για τους μήνες που κυκλοφορούσε το όχημα.Ε-net

Δικαστική απόφαση «βόμβα»: Δεν είναι ο Δάντης ο συνθέτης του My number One

O Μάνος Ψαλτάκης και όχι ο Χρήστος Δάντης είναι ο συνθέτης του τραγουδιού «My number One» με το οποίο είχε συμμετάσχει η Ελενα Παπαρίζου στη Eurovision το 2005 κατακτώντας την πρώτη θέση.

Την απόφαση ......

του δικαστηρίου αποκάλυψε ο συνθέτης Μάνος Ψαλτάκης με ανάρτησή του στο Facebook δηλώνοντας ικανοποιημένος και αποκαλύπτοντας ότι από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, κάθε φορά που ο Χρήστος Δάντης θα λέει ότι το «My Number One είναι δικό του θα πρέπει να πληρώνει 1.000 ευρώ.

«Εμένα με ενδιέφερε η πρωτόδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, το οποίο με δικαίωσε. Αναφέρει ότι είναι καθαρά κλεμμένο το τραγούδι και κάθε φορά που ο Χρήστος Δάντης λέει πως είναι δικό του θα πληρώνει 1.000 ευρώ», είπε ο συνθέτης.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο ο Χρήστος Δάντης να προσφύγει στο Εφετείο κατά της απόφαση του Πρωτοδικείου ο κ. Ψαλτάκης σημειώνει: «Και στο Εφετείο να πάει κακό δικό του θα κάνει. Αν θυμάστε στις συνεντεύξεις μου από τότε έλεγα "κακό της κεφαλής του", γιατί δεν επιθυμούσα να κάνω τίποτα, αυτός ήθελε να κάνει μαγκιές. Εμένα δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα γιατί είμαι αρκετά μάγκας και έξυπνος να ζω και χωρίς αυτά».

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, λόγος έγινε για το αν κινδυνεύει να χάσει την πρωτιά του, το τραγούδι «My number one» στο διαγωνισμό της Eurovision. Την απορία έλυσε η ίδια η EBU η οποία με μια λιτή ανακοίνωση τονίζει ότι «το My number One κέρδισε τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού και αυτό δεν αλλάζει».

iefimerida.gr

Από Δευτέρα η διάθεση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού

Ξεκινάει από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών τη Δευτέρα η διάθεση 5.000 δελτίων κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ για τους δικαιούχους του προγράμματος 6ήμερων διακοπών ατόμων τρίτης ηλικίας.

Δικαιούχοι του .......

προγράμματος με τα προστατευόμενα μέλη τους (κάτω των 18 ετών ή των 24 ετών εφόσον είναι άνεργοι ή των 26 ετών εφόσον συνεχίζουν να σπουδάζουν) είναι όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει τα 60 χρόνια και άνω, είναι δε συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή αναπηρίας, ανεξαρτήτως εισοδήματος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, της Αγροτικής Εστίας και του Ταμείου Νομικών.

Επίσης, δεν είναι δικαιούχοι όσοι πήραν δελτία από το πρόγραμμα «Τουρισμός για Ολους», που έτρεξε από τις 3 Αυγούστου 2012 έως τις 31 Μαΐου 2013 ή συμμετείχαν στο πρόγραμμα εξαήμερων διακοπών του ΕΟΤ του τρέχοντος έτους. Η ημερήσια επιδότηση από τον ΕΟΤ ορίζεται στα 19 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση για όλες τις μορφές και κατηγορίες καταλυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η διάρκεια των διακοπών έχει ορισθεί μέχρι τις 5 διανυκτερεύσεις, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 31ης Δεκεμβρίου. Στην ιστοσελίδα του Οργανισμού έχει αναρτηθεί ο κατάλογος των καταλυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την τρίτη ηλικία.

Σε περίπτωση που μη δικαιούχος του προγράμματος διαμένει στο ίδιο δωμάτιο με κάτοχο του δελτίου του προγράμματος θα επιβαρύνεται με το άθροισμα του ποσού που έχει δηλωθεί από τον επιχειρηματία ως τιμή συμμετοχής στο πρόγραμμα και αναφέρεται στον κατάλογο και του ποσού της ημερήσιας επιδότησης που καταβάλλεται από τον ΕΟΤ.

Να σημειωθεί ότι τα 38.700 δελτία που διέθεσε ο ΕΟΤ για το πρόγραμμα 6ήμερων διακοπών στη καρδιά του καλοκαιριού μέσω των ΚΕΠ εξαντλήθηκαν μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών. Για το 2014, οπότε θα ολοκληρωθεί το σύνολο του προγράμματος, έως και τον Μάιο θα διατεθούν άλλα 23.300 για τους δικαιούχους των εξαήμερων διακοπών και άλλα 5.000 δελτία για τα άτομα τρίτης ηλικίας.Ο Οργανισμός θα ενημερώσει σχετικά για τις ημερομηνίες που θα ξεκινήσει η διάθεση των δελτίων μέσω των ΚΕΠ.

Καθημερινή

Ετοιμάζεται επίδομα 200€ σε 11.000 ανέργους

Επίδομα 200 ευρώ και για μακροχρόνια (άνω των 12 μηνών) ανέργους που είναι κάτω των 45 ετών και δεν το λαμβάνουν σήμερα πρόκειται να χορηγηθεί εντός του 2014 από τον ΟΑΕΔ, σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Με τη νέα απόφαση που θα υπογραφεί εντός των ημερών από το .......

υπουργείο Εργασίας, από την 1/1/2014 θα χορηγείται επίδομα 200 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 24-66 ετών, με βασική προϋπόθεση να έχουν εξαντλήσει το διάστημα της δωδεκάμηνης τακτικής επιδότησής τους με 360 ευρώ, λόγω ανεργίας και να εξακολουθούν να παραμένουν άνεργοι

Σύμφωνα με το δημοσίευμα εφημερίδας, το επίδομα των 200 ευρώ θα λάβουν το 2014 άλλοι 11.000 μακροχρόνια άνεργοι.

Βασικό κριτήριο για την καταβολή του επιδόματος των 200 ευρώ θα είναι το συνολικό τους εισόδημα (ατομικό, οικογενειακό) να μην ξεπερνά τις 10.000, ετησίως, ποσό που θα προσαυξάνεται κατά 587 ευρώ για ανήλικο παιδί.

newsbomb.gr

ΟΑΕΔ: Προσλήψεις σε δήμους, ξεκινούν οι αιτήσεις

Στο πλαίσιο του προγράμματος του ΟΑΕΔ για τις προσλήψεις ανέργων σε δήμους το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι προσλήψεις θα αρχίσουν από τις 22 Οκτωβρίου.

Οι άνεργοι που ......

επιθυμούν να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ  ή στα ΚΕΠ νωρίτερα αφού οι προκηρύξεις του ΟΑΕΔ αναμένονται ακόμη και εντός τις επόμενης εβδομάδας. 

Κριτήρια για τις προσλήψεις θα είναι η διάρκεια ανεργίας, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ,ατομικό ή οικογενειακό, η ηλικία των ανέργων, αλλά και η οικογενειακή κατάσταση του ανέργου.

Η καθαρή αμοιβή θα είνα 490 ευρώ, ενώ όσοι είναι κάτω από 25 με το ποσό των 427 ευρώ .Όσο για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, μετά την έκδοση της δημόσιας πρόσκλησης του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικό μία αίτηση συμμετοχής για την απα σχόλησή τους στις προκηρυσσόμενες θέσεις, καθώς και έως τρεις επιβλέποντες φορείς κατά σειρό προτίμησης, στους οποίους επιθυμούν να προσληφθούν.

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των ΚΕΠ, στην περίπτωση που ο εγγεγραμμένος άνεργος δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η ηλεκτρονική αίτηση του ανέργου επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, όσον αφορά στα στοιχεία που περιλαμβάνονται και αναφέρονται σε αυτήν.

newsbomb

«Κλειδώνει» η φορολογία των ακινήτων

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη φορολογία ακινήτων.

Στόχος της .......

νέας αυτής σύσκεψης είναι η οριστικοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορά στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα εφαρμοστεί από το 2014 και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση να έχουν κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, το ΥΠΟΙΚ καταλήγει σε μέσο στρεμματικό φόρο 10 ευρώ για τα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Τα ποσά θα είναι κλιμακωτά και θα ξεκινούν από δύο ευρώ το στρέμμα. Για τις καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις ο μέσος φόρος θα είναι 4-6 ευρώ, ενώ για τα εκτός σχεδίου «φιλέτα» σε παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές θα φτάνει τα 30 έως 40 ευρώ το στρέμμα.

Τα αγροτεμάχια θα φορολογούνται ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται (πεδινά, ημιορεινά, ορεινά) και το εμβαδόν. Ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα και θα είναι μικρότερος για τις εκτάσεις γης που εκμεταλλεύονται οι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Υψηλότερους φόρους θα πληρώσουν το 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων τα κτίσματα βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο

Για τα αστικά ακίνητα, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αλλαγές στα κλιμάκια και στους συντελεστές, με βάση τους οποίους θα υπολογίζεται ο νέος φόρος.

Ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την εφαρμογή μιας κλίμακας με 33 συντελεστές, οι οποίοι θα ξεκινούν από 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, το τελευταίο σενάριο προβλέπει λιγότερα κλιμάκια 25 έως 30. Ο περιορισμός των κλιμακίων σημαίνει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να βεβαίωση φόρους συνολικού ύψους 3,6 έως 4,2 δισ. ευρώ ώστε να καταφέρει να εισπράξει τελικά από 3,2 έως 3,6 δισ. ευρώ.

difernews

Συνεδριάζει σε διπλή συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 18-09-2013 και ώρα 20.00 σε διπλή συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημνοτικού Συμβουλίου.
Στις προσκλήσεις που υπογράφει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Μπασδάνης περιλαμβάνονται για συζήτηση και λήψη απόφασης τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:

Αναλυτικά τα θέματα έχουν ως εξής: ....


27η Συνεδρίαση:
1. Απολογισμός Εσόδων – Εξόδων Δημοτικού Κολυμβητηρίου Κυπαρισσίας έτους 2010 (Έγκριση της αριθ. 76/2013 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής).

28η Συνεδρίαση:
1. Λειτουργία εμποροπανήγυρης Δ.Κ. Γαργαλιάνων, έτους 2013 (έγκριση των αριθ. 129/2013 & 53/2013 αποφάσεων Οικονομικής Επιτροπής & Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αντίστοιχα).

2. Έγκριση δαπάνης εορτασμού Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου Δ.Κ. Γαργαλιάνων μέχρι του ποσού των 500,00 €.

3. Έκδοση άδειας υπαίθριου στάσιμου εμπορίου (καντίνας) σε ιδιωτικό χώρο στο Θεοδωρακόπουλο Ευάγγελο του Ιωάννη.

4. Έγκριση απόδοσης λογαριασμού της Φράγκου Μαρίας για το Ε 94 Χ.Ε. Προπληρωμής.

5. Αντικατάσταση μελών Σχολικής Επιτροπής Β΄ /θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Τριφυλίας.

6. Τροποποίηση Ο.Τ. 152 Ρυμοτομικού Σχεδίου Δ.Κ. Γαργαλιάνων Δήμου Τριφυλίας.

7. Τροποποίηση Ο.Τ. 6 Ρυμοτομικού Σχεδίου Τ.Κ. Μαραθόπολης Δήμου Τριφυλίας.

8. Αίτηση Ρηγόπουλου Ιωάννη του Κων/νου για επιστροφή ποσού πληρωμής δημ. φόρων & τελών λόγω λάθους χρέωσης.

9. Αίτηση Ζαχαρόπουλου Παναγιώτη του Διονυσίου για διαγραφή ποσού 12,50 € από το Βεβαιωτικό Κατάλογο Τ.Α.Π.

10. Αίτηση GEHRKE THOMAS του KOYRT για διαγραφή ποσού 10,10 € από το Βεβαιωτικό Κατάλογο Τ.Α.Π.

11. Αίτηση Αγγελινά Νικολάου του Νικήτα για διαγραφή τελών καθαριότητας και φωτισμού έτους 2013 λόγω μη χρήσης ακινήτου.

12. Αίτηση Μανιάτη Δημητρίου του Παναγιώτη για διαγραφή ποσού 4,80 € εκ παραδρομής πληρωθέντος.

13. Αίτηση Νικολάου Περικλή του Ιωάννη για διαγραφή τελών καθαριότητας & φωτισμού έτους 2013

14. Αίτηση Πανοπούλου Σοφίας του Γεωργίου για διαγραφή Τ.Α.Π. από τους Βεβαιωτικούς Καταλόγους Δ.Κ. Κυπαρισσίας λόγω διπλοχρέωσής του.

15. Αίτηση Κοροβέση Γεωργίου του Κων/νου για διαγραφή προστίμων Τ.Α.Π. και Δημ. Φόρου.


Εκλογές ΟΤΑ: Δυσκολίες για τις κοινές υποψηφιότητες ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Στην ταράτσα του ξενοδοχείου Ηλέκτρα στην Πλάκα πραγματοποιήθηκε ένα ζεστό βράδυ της προηγούμενης εβδομάδας δείπνο με άρωμα κεντροαριστεράς.
Ο Ευάγγελος .........

Βενιζέλος, ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Χρ. Δερβένης, ο Γιάννης Βούλγαρης, ο Νίκος Μπίστης, ο Γ. Βερνίκος, ο Α. Πανταζόπουλος και κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην πρόσφατη εκδήλωση για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ αντάλλαξαν ελπίδες και αγωνίες για το μέλλον της ελληνικής κεντροαριστεράς.

Για το εγχείρημα της “Ελιάς” που αποτελεί φιλοδοξία των εμπλεκομένων στην υπόθεση ανασυγκρότησης του πολιτικού χώρου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κρίσιμη θεωρείται η συμμετοχή των πέντε δημάρχων που εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι και αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο της κεντροαριστεράς: Μπουτάρης, Καμίνης, Φίλιος, Δημαράς, Σκοτεινιώτης. Είχαν συνάντηση προχθές μεταξύ τους και κατέληξαν σε κοινές πρωτοβουλίες, αλλά πάντα για θέματα αυτοδιοίκησης. Είχε και μια συνάντηση ο Καμίνης με τον Σημίτη που θεωρήθηκε ως νεύμα στήριξης από τον πρώην πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που ενδιαφέρει τους “5” για να μπουν στο παιχνίδι είναι να μην έχει συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ.

Το ζήτημα των δυνητικών συνεργασιών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις εκλογές των ΟΤΑ συζητήθηκε και στο δείπνο που έγινε στην Πλάκα. Κοινός τόπος ήταν ότι πρέπει να αποφευχθούν, αλλά κοινή ήταν και η διαπίστωση ότι σε κάποιες περιφέρειες τουλάχιστον αυτό δεν είναι εφικτό, ειδικά εφόσον υπάρχουν πρόσωπα που έχουν εκτόπισμα και υπερκομματικά χαρακτηρηστικά.

Το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι οι κοινές υποψηφιότητες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα περάσουν από τα σαράντα κύματα και θα συναντήσουν πολλές αντιδράσεις από την κομματική βάση. Γιατί, όπως πληροφορείται η aftodioikisi.gr, και στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν είναι καθόλου δημοφιλής η ιδέα συνεργειών με το ΠΑΣΟΚ στον τομέα της αυτοδιοίκησης.

Aftodioikisi.gr

Μιχελάκης για εκλογικό νόμο: Θα προχωρήσουμε παρά τις επιφυλάξεις

Οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν με νέο εκλογικό νόμο, παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται από τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης,ενώ παράλληλα πετάει το «μπαλάκι» στους Δήμους να επιλέξουν τους υπαλλήλους που θα μπουν στη διαθεσιμότητα.
Η συνέντευξη Μιχελάκη επιβεβαιώνει σχετικό δημοσίευμα της ......

Η Κυπαρισσία γιορτάζει την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού με χιλιάδες κόσμου!

Χιλιάδες κόσμου συρρέουν από χθες στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Πανηγυρίστρα Κυπαρισσίας, όπου εορτάζεται η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού!
Η έδρα του .....

Δήμου Τριφυλίας, από τις προηγούμενες μέρες, έχει φορέσει τα γιορτινά της και υποδέχεται πλήθος επισκεπτών – πιστών από ολόκληρη την Πελοπόννησο, καθώς επίσης την Αθήνα και κάθε γωνιά της χώρας!

Χθες το απόγευμα, παραμονή της εορτής, τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, μετά του Ιερού Κλήρου της πόλεως και της Μητροπόλεως, με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα!
Από το μεσημέρι, δε, οι πιστοί συνέρρεαν στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου άναβαν ένα κερί και προσκυνούσαν την εικόνα και το στολισμένο με βασιλικό Τίμιο Σταυρό, ενώ πολλοί είχαν μαζί τους ματσάκια βασιλικό από τον κήπο των σπιτιών τους! Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ίσως και περισσότερα από 25 λεωφορεία με πιστούς μετέβησαν στην Κυπαρισσία!

Σήμερα, ανήμερα της εορτής, κορυφώνονται οι θρησκευτικές τελετές και το πρωί, μετά τον Όρθρο, θα τελεστεί αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας. Ακολούθως θα γίνει λιτάνευση του στολισμένου με βασιλικό Τιμίου Σταυρού και της Ιεράς Εικόνας στους δρόμους που εκτείνεται το μεγάλο και ιστορικό πανηγύρι της Αρκαδιάς!

Κάτοικοι της περιοχής και επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη βόλτα τους στο πανηγύρι, όπου υπάρχουν κάθε είδους πραμάτειες σε ελκυστικές τιμές, κάνοντας παράλληλα και μια «στάση» στα υπαίθρια σουβλατζίδικα αλλά και στο λούνα-παρκ.

Η οικονομική κρίση, πάντως, έχει επηρεάσει σημαντικά την εμπορική κίνηση και τις αγορές των επισκεπτών, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα. Όμως, έστω και περιορισμένα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, κάνουν κάποιες αγορές ειδών και εμπορευμάτων, αφού βεβαίως έχουν ψάξει καλά στους πάγκους των εμπόρων - μικροπωλητών για τα απολύτως αναγκαία που θέλουν.

Το γεγονός, δε, ότι η γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού φέτος πέφτει Σάββατο βοήθησε σημαντικά στη μετακίνηση επισκεπτών στην πόλη. Σημειώνεται πως το πανηγύρι θα λειτουργεί και τις επόμενες μέρες, μέχρι τα τέλη περίπου της ερχόμενης εβδομάδας.

Θάρρος

Συρρικνώνονται τα τραπεζικά υποκαταστήματα στην Καλαμάτα

Ένα τραπεζικό κατάστημα κατά μέσον όρο θα κλείνει κάθε μέρα έως το τέλος του 2014, καθώς οι τράπεζες υλοποιούν σχέδια αναδιάρθρωσης του δικτύου και μείωσης του λειτουργικού τους κόστους.
Στο πλαίσιο αυτό........

εντάσσονται και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου προσωπικού.
Αυτή την περίοδο διακόπτουν τη λειτουργία τους δύο με τρία υποκαταστήματα την ημέρα σε όλη την Ελλάδα, ενώ τα σχέδια αναδιάρθρωσης θα έχουν ολοκληρωθεί το 2017. Αυτά αφορούν και υποκαταστήματα της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει κλείσει το υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου που βρίσκεται στην οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού και έχει περάσει πλέον στον έλεγχο του Ομίλου Πειραιώς. Σειρά θα πάρει το υποκατάστημα της Cyprus Popular στην ίδια οδό, ενώ άγνωστη παραμένει ακόμα η τύχη του κτηρίου που στεγάζεται σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς στην Αριστομένους, αλλά και του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στο Ιστορικό Κέντρο.
Εκείνο που πρόκειται να παραμείνει στη θέση του είναι το κτήριο της ΑΤΕ στη Σιδηροδρομικού Σταθμού, το οποίο είναι και ιδιόκτητο.

«Αυτή την περίοδο», υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών, «διακόπτουν τη λειτουργία ακόμα και δύο καταστήματα σε ημερήσια βάση σε όλη την Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής θα γίνει τη διετία 2013-2014, ενώ θα ακολουθήσουν μικρής κλίμακας προσαρμογές στη συνέχεια για τον εξορθολογισμό του δικτύου».
Το μέγεθος και το εύρος των συγχωνεύσεων που έγιναν στη χώρα δεν έχει προηγούμενο: μέσα σε διάστημα λίγων μόνο μηνών έχουν «σβήσει» από το χάρτη 11 τράπεζες. Η Εμπορική Τράπεζα έχει απορροφηθεί από την Alpha Bank, η Αγροτική, η Γενική, η Millennium και οι τρεις κυπριακές (Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular και Ελληνική) έχουν περάσει στον έλεγχο του Ομίλου Πειραιώς, η FBB και η Probank έχουν απορροφηθεί από την Εθνική Τράπεζα, ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) και η Proton έχουν περάσει στον έλεγχο της Eurobank. Έτσι, σήμερα στην Αθήνα και σε πόλεις της περιφέρειας είναι σύνηθες σε ένα δρόμο να βρίσκονται δυο τρία ή και περισσότερα καταστήματα της ίδιας τράπεζας.

Πλέον το μεγαλύτερο δίκτυο διαθέτει ο Όμιλος Πειραιώς, που στο τέλος του πρώτου τριμήνου αριθμούσε 1.300 σημεία, εκ των οποίων τα 480 στην περιοχή της Αττικής. Ακολουθεί η Alpha Bank με 730 καταστήματα, ενώ το δίκτυο της Eurobank μετά την απόκτηση του ΤΤ φτάνει τα 630 σημεία. Το δίκτυο καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας αριθμεί τα 500 σημεία.

Ανάλογη μείωση, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20%, θα γίνει και σε ό,τι αφορά το απασχολούμενο προσωπικό στον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούν στην υλοποίηση προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων -ήδη ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του Ομίλου Πειραιώς όπου συμμετείχαν 2.182 εργαζόμενοι-, ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν οι άλλες μεγάλες τράπεζες.

Μέσω του προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης η Εθνική επιδιώκει τη μείωση των εργαζομένων κατά 2.000 άτομα, ενώ περίπου 800 άτομα αναμένεται να αποχωρήσουν μέσω αντίστοιχου προγράμματος από την Eurobank.

Θάρρος

Λύματα κρουαζιερόπλοιων στον Κυπαρισσιακό κόλπο;

Στη σελίδα του «Θ» στο facebook, χρήστης του συγκεκριμένου μέσου κοινωνική δικτύωσης, με λογαριασμό στο όνομα "Sotos Papadakos" και φωτό προφίλ ένα λαγό, έγραψε περί λυμάτων από τα κρουαζιερόπλοια στον Κυπαρισσιακό κόλπο και έθετε ερωτήματα στο Λιμεναρχείο και το Δήμο Τριφυλίας, αναφέροντας συγκεκριμένα:.......

«Τι θα γίνει επιτέλους, θα ενδιαφερθεί κάποιος; Λιμεναρχείο, Δήμος Τριφυλίας με τα λύματα που αφήνουν καθημερινά τα ΚΡΟΥΑΖΕΡΟΠΛΟΙΑ στον Κυπαρισσιακό κόλπο; Πάλι σήμερα πνιγήκαμε! Γιατί δεν επεμβαίνει η λιμενική αρχή; Ο Δήμος γιατί δεν θέτει το πρόβλημα; Με την τακτική αυτή η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι σίγουρη!».
Άραγε, τι συμβαίνει; Τα κρουαζιερόπλοια ρυπαίνουν και μολύνουν, ανενόχλητα και ανεμπόδιστα, τον Κυπαρισσιακό κόλπο; Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και οι τοπικές Αρχές, τι κάνουν;

Θυμίζουμε πως το θέμα έχει απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, ενώ έχει κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος.
Τον Οκτώβριο του 2012 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Κώστα Μουτζούρη, και του έθεσε το θέμα ρύπανσης του Κυπαρισσιακού κόλπου από τα διερχόμενα κρουαζιερόπλοια. Ο κ. Πετράκος ζήτησε να γίνουν αυστηροί έλεγχοι, διότι παρατηρείται ορισμένες φορές ρύπανση του Κυπαρισσιακού κόλπου, κι αυτό οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στα κρουαζιερόπλοια με προορισμό το Κατάκολο.
Ο κ. Μουτζούρης απάντησε ότι υπάρχει βούληση από την πλευρά του υπουργείου και θα βοηθήσει αν υπάρξει έγγραφο / καταγγελία από το Δήμο Τριφυλίας για το θέμα αυτό.

Το Δ.Σ. Τριφυλίας σε συνεδρίασή του στις 29 Νοεμβρίου 2012 συζήτησε το 17o θέμα της ημερήσιας διάταξης για «Απόφαση - Καταγγελία για τα λύματα των κρουαζιερόπλοιων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο».

Ομόφωνα, δε, εξέδωσε το εξής ψήφισμα: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας μετά από επανειλημμένες καταγγελίες, προτροπές πολιτών, ψαράδων κι επαγγελματιών που έχουν σχέση με τη θάλασσα, από τις παρατηρήσεις των οποίων και από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, προκύπτει το γεγονός ότι τα κρουαζιερόπλοια που αποπλέουν από το λιμάνι του Κατακόλου, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, ρίχνουν τα λύματά τους ανοικτά στον Κυπαρισσιακό κόλπο, με αποτέλεσμα να ρυπαίνεται η περιοχή. Παρακαλούμε την κάθε αρμόδια Υπηρεσία να ελέγξει αν ευσταθούν πραγματικά αυτές οι καταγγελίες και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή του φαινομένου της ρύπανσης».

Έχει κάνει τίποτα επ’ αυτών ο γενικός γραμματέας - που έχει και στενούς δεσμούς με πρόσωπα της περιοχής – του υπουργείου; Έγινε καμία παρέμβαση για να τα λύματα;

ΘΑΡΡΟΣ

Compact vs DSLR Ποια φωτογραφική μηχανή να επιλέξω;

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Είστε λάτρης της τέχνης της φωτογραφίας, είτε απλά θέλετε να κρατήσετε τις αναμνήσεις σας ανεξίτηλες στο πέρασμα του χρόνου, ο κόσμος της ψηφιακής φωτογραφίας σίγουρα έχει να σας προτείνει την κάμερα που σας ταιριάζει, μεταξύ των πολυάριθμων, πλέον εναλλακτικών λύσεων.
Όποιες και αν ......

είναι οι ανάγκες σας η σχέση σας με την φωτογραφία, υπάρχει η κατάλληλη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή για εσάς. Πριν όμως επιλέξετε το μοντέλο που καλύπτει τια απαιτήσεις σας, θα χρειαστεί να απαντήσετε σε ένα σημαντικό δίλλημα: «compact ή DSLR»; Πρόκειται για το σταυροδρόμι επιλογής του τύπου της κάμερας που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας και ως εκ τούτου τα υπέρ και τα κατά της κάθε κατηγορίας.

Compact cameras
Ενσωματώνοντας τον φακό στο κυρίως σώμα, οι compact ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές κατορθώνουν να διατηρήσουν τις διαστάσεις τους σε υπερφορητά επίπεδα. Η φιλοσοφία τους περιγράφεται πλήρως με τον όρο «point-and-shoot», καθώς αρκεί να σημαδέψετε το θέμα σας και να πατήσετε ένα κουμπί, δίχως να μπείτε σε διαδικασίες πολύπλοκων και χρονοβόρων ρυθμίσεων. Αρκετά μοντέλα βγαίνουν σε αδιάβροχες εκδόσεις, ανθεκτικές σε πτώσεις και σκόνη, ενώ ο αισθητήρας τους καταγράφει σαφώς πλουσιότερη πληροφορία από ότι ο αντίστοιχος αισθητήρας μιας κάμερας κινητού τηλεφώνου, ακόμα και όταν μιλάμε για τον ίδιο αριθμό Megapixels.

DSLR Cameras
Πριν λίγα χρόνια, η απόκτηση μιας DSLR κάμερας φάνταζε απλησίαστο όνειρο, πολυτέλεια που μόνο οι επαγγελματίες ή οι ενθουσιώδεις (και εύρωστοι οικονομικά) ερασιτέχνες μπορούν να απολαύσουν. Οι DSLR (Digital Single Lens Reflex) κάμερες διατηρούν ξεχωριστό το σώμα από τον φακό ώστε να μπορείτε να αλλάζετε φακούς, επιλέγοντας τον κατάλληλο για κάθε περίσταση (κανονικός, ευρυγώνιος, ζουμ, μάκρο τηλεφακός κλπ). Η σκόπευσή του θέματος γίνεται μέσα από το φακό, ενώ μια σειρά από ρυθμίσεις επιτρέπουν πλήρη έλεγχο στις παραμέτρους κάθε φωτογράφησης, δίχως αυτό να σημαίνει πως οι DSLR στερούνται αυτόματων λειτουργιών, ειδικά σχεδιασμένων για τους λιγότερο μυημένους.

Γιατί να μην αρκεστώ στην κάμερα του smartphone μου;
Είναι λάθος να συγκρίνουμε κάμερες με αποκλειστικό κριτήριο τα Megapixels. Τα Megapixels απαριθμούν την ανάλυση της φωτογραφίας και κατά συνέπεια καθορίζουν τις διαστάσεις που μπορούμε να τυπώσουμε μια φωτογραφία. αλλά δεν εξασφαλίζουν πως το ίδιο περιεχόμενο θα είναι ποιοτικό. Μια κάμερα πολλών Megapixels μπορεί να πραγματοποιεί θολές, σκοτεινές ή κουνημένες λήψεις σε μεγάλες διαστάσεις που πρακτικά είναι άχρηστες. Η κάμερα ενός smartphone, όσο καλή και αν είναι, προορίζεται για να αιχμαλωτίσει τη στιγμή, κάτι απρόβλεπτο που συνέβη όσο δεν είχαμε μαζί μας μία κανονική φωτογραφική μηχανή. Μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή αντιθέτως, αναλαμβάνει να απαθανατίσει σημαντικές στιγμές που θέλετε να αντέξουν στο χρόνο. Καταγράψτε σε μέγιστη δυνατή ποιότητα αξέχαστες διακοπές, σημαντικά events ή αεικίνητους μπόμπιρες, με τις συσκευές που δημιουργήθηκαν ακριβώς για αυτή τη δουλειά: τις φωτογραφικές μηχανες.

Γιατί να προτιμήσω compact camera;
Γιατί θέλω μια εξαιρετικά μικρή και ελαφριά κάμερα που να μεταφέρεται εύκολα παντού.
Γιατί θέλω απλά να φωτογραφίζω με το πάτημα ενός κουμπιού, δίχως πολλές ρυθμίσεις.
Γιατί είναι περισσότερο ανθεκτική στην κακομεταχείριση και λιγότερο ευαίσθητη στις «κακουχίες» που θα υποστεί στις διακοπές μου.
Γιατί είναι αρκετά οικονομική λύση, παραμένοντας κλάσεις ανώτερη από τις κάμερες κινητών.

Γιατί να προτιμήσω DSLR;
Γιατί για μένα η φωτογραφία είναι τέχνη, θέλω κάθε λήψη να έχει την προσωπική μου σφραγίδα.
Γιατί μπορώ να αλλάξω τους φακούς επιτυγχάνοντας το βέλτιστο αποτέλεσμα, ανάλογα με τις συνθήκες λήψης.
Οι σύγχρονες DSLR δεν απευθύνονται μόνο σε επαγγελματίες, καθώς προσφέρουν αρκετούς αυτοματισμούς ώστε να είναι φιλικές στη χρήση και για αρχάριους.
Γιατί πλέον οι φωτογραφικές μηχανές DSLR έχουν αισθητά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το παρελθόν προσφέροντας εντυπωσιακά χαρακτηριστικά.

Παράταση για την υποβολή Ε9

Παρατείνονται οι προθεσμίες για το έντυπο Ε9, οι οποίες έληγαν την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, καθώς συνεχίζονταν και σήμερα τα προβλήματα με την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών:.....

- Παρατείνεται έως και την 20η Σεπτεμβρίου, η προθεσμία συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 1: Στοιχεία οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού) και κτισμάτων (εντός και εκτός σχεδίου) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013.

- Παρατείνεται έως και τη 14η Οκτωβρίου, η προθεσμία ελέγχου, ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 2: Στοιχεία αγροτεμαχίων της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013.

ΚΕΡΔΟΣ

Άνοιξε για τα καλά ο χορός του Καλλικράτη – Αίτημα να ξαναγίνει η Αρχαία Ολυμπία αυτόνομος δήμος!

Μετά τη Θεισόα και το Μάτεσι, οι πολίτες στην Ολυμπία με επιστολή τους επαναφέρουν το αίτημα της ανεξαρτητοποίησης και ζητούν τοπικό δημοψήφισμα

Στο παρελθόν και στις δύο διοικητικές μεταρρυθμίσεις που .........

είχαν γίνει, και στον «Καποδίστρια» αλλά και αργότερα στον «Καλλικράτη» όπου τα σύνορα του νέου δήμου Αρχαίας Ολυμπίας επεκτάθηκαν και στο δήμο Λασιώνας, Φολόης και Λαμπείας και η πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας αν και πρωτεύουσα του δήμου «χάθηκε» μέσα στα πολλά χιλιόμετρα, υπήρχαν φωνές που υποστήριζαν ότι η πόλη της Ολυμπίας πρέπει να μείνει ένας μικρός ιστορικός δήμος ως παγκόσμιο Πολιτιστικό σύμβολο.

Βεβαίως ποτέ δεν εισακούστηκαν, υπήρχαν άλλωστε πολλές και αντίθετες απόψεις πάνω σε αυτό το θέμα και σήμερα, το όλο ζήτημα ανακινείται εκ νέου.

Έτσι, στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας, κυκλοφορεί και διανέμεται αυτές τις μέρες από μια ομάδα πρωτοβουλίας, μια επιστολή- αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο όπου ζητείται η διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος, με στόχο να ξαναγίνει η Αρχαία Ολυμπία αυτόνομος δήμος, έτσι δηλαδή ήταν πριν τον Καποδίστρια. Η επιστολή μέσω της οποίας μαζεύονται υπογραφές (εμπεριέχει όνομα – επίθετο – αριθμό ταυτότητας και υπογραφή) έχει ως εξής:

"Εμείς οι κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας

Αιτούμεθα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας όπως προβεί σε όλες τις ενέργειες που προβλέπει ο νόμος για την διενέργεια Τοπικού Δημοψηφίσματος στην έδρα του Δήμου ( τοπική κοινότητα Αρχαίας Ολυμπίας) με το ερώτημα:

Να ξαναγίνει η Αρχαία Ολυμπία μόνη της Αυτόνομος Δήμος ;

Να σημειώσουμε ότι ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων προβλέπει τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος σε περιπτώσεις που «οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές θέλουν να λάβουν απόφαση για σοβαρά θέματα που ανήκουν στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων τους». Όπως σημειώνεται «σε κάθε περίπτωση αντικείμενα τοπικών δημοψηφισμάτων δεν μπορούν να αποτελούν τα θέματα εθνικής πολιτικής, καθώς και εκείνα που συνιστούν περιφερειακές και νομαρχιακές αρμοδιότητες».

Τα τοπικά δημοψηφίσματα μπορούν να οργανωθούν σύμφωνα με το υφιστάμενο συνταγματικό πλαίσιο ουσιαστικά και μόνο ως συμβουλευτικά, είναι δηλαδή μια μορφή διαβούλευσης. Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει διενεργηθεί ποτέ τοπικό δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ενώ πρόσφατα ζητήθηκε να γίνει στις Σκουριές για το μεταλλείο χρυσού".

ilialive.gr

10 ευρώ το στρέμμα ο φόρος

Mε στόχο την είσπραξη 945 εκατ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων.
Το ποσό που θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες εξαρτάται από τη χρήση, τη θέση και την αξία του περιουσιακού στοιχείου.
Στις παραθαλάσσιες .........

ιδιοκτησίες τα μεγαλύτερα βάρη, μικρότερη η επιβάρυνση για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Σε μέσο στρεμματικό φόρο 10 ευρώ για τα εκτός σχεδίου ακίνητα καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα εφαρμοστεί από το 2014.

Τα ποσά θα είναι κλιμακωτά και θα ξεκινούν από 2 ευρώ το στρέμμα.

Για τις καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις ο μέσος φόρος θα είναι 4 έως 6 ευρώ, ενώ για τα εκτός σχεδίου «φιλέτα» σε παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές θα φθάνει τα 30 έως 40 ευρώ το στρέμμα.

Πατήστε επάνω στο δημοσίευμα για μεγέθυνση.Εθνος

Θα απειλεί τηλεφωνικά η εφορία

Ειδικό τηλεφωνικό κέντρο ειδοποίησης των φορολογουμένων σχεδιάζει να δημιουργήσει στις εφορίες ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης.

Οι υπάλληλοι που θα ........

στελεχώσουν το call center της εφορίας θα «κυνηγούν» τους φορολογουμένους και θα... προειδοποιούν τηλεφωνικά με δεσμεύσεις και κατασχέσεις περουσιακών.

Στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι με αυτές τις πρακτικές θα υπάρξει τόνωση των δημόσιων εσόδων και θα περιοριστεί η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού.

Το call center θα ενεργοποιείται στην περίπτωση που, μεταξύ άλλων, ένας φορολογούμενος:

- Δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση,

- δεν υποβάλλει περιοδική δήλωση απόδοσης ΦΠΑ,

- δεν πληρώνει κάποιον φόρο (εισοδήματος, ακινήτων, κ.ά.),

- δεν πληρώνει κάποια δόση ρυθμισμένου χρέους.

Η ειδοποίηση του φορολογουμένου θα μπορεί να γίνεται τηλεφωνικά, με e-mail ή με σύντομο γραπτό μήνυμα (sms).

Δημοκρατία

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 14ης Σεπτεμβρίου 2013
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013

Φιλιατρά: Οι Έλληνες μπορεί να το καταλάβουν. Οι Τουρίστες όμως???

Αν και ξεκίνησε το έργο αποκατάστασης στο S του Λασγκουβάρδου, και έχει μπεί - έστω και ελλιπής η σήμανση- εν τούτοις οι ταμπέλες που πληροφορούν ότι ο Λαγκούβαρδος είναι κλειστός είναι ΜΟΝΟ στην Ελληνική Γλώσσα και όχι και στα Αγγλικά για να καταλαβαίνουν οι τουρίστες.
Όπως μας είπαν κάτοικοι της περιοχής που βρίσκεται στο .......

σταυροδρόμι για την Αγία Κυριακή, τις τελευταίες ημέρες διάφοροι τουρίστες χωρίς να καταλαβαίνουν τι γράφει η πινακίδα πηγαίνοντας για Πύλο στρίβουν προς την Αγία Κυριακή με αποτέλεσμα φτάνοντας στον Λαγκούβαρδο και μη ξέροντας που να πάνε γυρίζουν πίσω και ρωτάνε.

Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις τόσο ο επιχειρηματίας που έχει στο σημείο κατάστημα με μηχανάκια, όσο και κάτοικοι της περιοχής όταν προλαβαίνουν να δουν τουρίστα που στρίβει προσπαθούν να τον ενημερώσουν ότι είναι κλειστός ο Δρόμος και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν άλλο δρομολόγιο για τον προορισμό τους.

Ο Εργολάβος που ανέλαβε και κάνει το έργο στο S έγραψε με πινακίδες άλλα τις έκανε ΜΟΝΟ στα Ελληνικά με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα.

Αλλα το κωμικοτραγικό δεν σταματά εκεί. Από το σταυροδρόμι για την Αγία Κυριακή, ο οδηγός που δεν ξέρει την περιοχή καλείται να οδηγηθεί ευθεία -προς την Εκκλησία Παναγία- χωρίς να υπάρχει άλλη σήμανση για το που θα στρίψουν.

Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα μας είπαν οι κάτοικοι της περιοχής, ενω την ώρα που βγάζαμε την φωτό -όπως βλέπετε και στην φωτογραφία- ένα αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες πήγε να στρίψει δεξιά για να πάει Πύλο.
Ευτυχώς για εκείνον κάτοικος του σημείου τον ενημέρωσε για το πρόβλημα και του έδωσε οδηγίες για το νέο δρομολόγιο που πρέπει να ακολουθήσει.

Αυτό γίνεται συνέχεια μας είπε ο καταστηματάρχης. Έχουμε γυρίσει πίσω πολύ κόσμο δείχνοντας του που πρέπει να πάει για να φτάσει στον προορισμό του.

Και εμείς αναρωτιόμαστε: Οι πινακίδες δεν έπρεπε να είναι και στην Αγγλική γλώσσα?? Τόση προχειρότητα πια?? Η Ο εργολάβος νομίζει ότι στον δρόιμο κυκλοφορούν ΜΟΝΟ Έλληνες και δεν χρειάζεται η αναγραφή στην Αγγλική Γλώσσα??

Τραπέζωμα για να. «φάνε» τον Κόλλια (;)

Οκτώ μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές και παρά το γεγονός ότι το τοπίο, τόσο για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση όσο και για το εκλογικό σύστημα, παραμένει ιδιαζόντως ρευστό και ποικιλοτρόπως θολό, υπάρχουν (και) στην Τριφυλία κάποιοι που «ανακατώνονται», «ανακατώνουν», ανακινούν και διακινούν διάφορα σενάρια «εκλογομαγειρειού» για το Δήμο!

«Παράγοντες» - θεωρούν ίσως οι ίδιοι τους εαυτούς τους - που ........

διακαής τους πόθος είναι να προετοιμάσουν, ελέγξουν, δρομολογήσουν, καθοδηγήσουν, διαμορφώσουν, ει δυνατόν, εξελίξεις εν όψει των εκλογών, σύμφωνα με τα δικά τους θέλω και επιθυμίες, είτε από ειλικρινή διάθεση προσφοράς είτε, ενδεχομένως, από ιδιοτελή κίνητρα, μωροφιλοδοξίες και προσωπικές σκοπιμότητες!

Βεβαίως, η ενασχόληση οιουδήποτε με τα κοινά δεν είναι δα «επιλήψιμη» και «κολάσιμη». Το αντίθετο μάλιστα! Θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη μοίρα και θέση ως χώρα και λαός, αν οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, ήταν σκεπτόμενοι, ενεργοί και συμμετείχαν ουσιαστικά στα κοινά του τόπου! Καλό είναι ο κόσμος να ασχολείται, να έχει άποψη, να διαβουλεύεται και να προτείνει. Θετικό είναι οι πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά σε ανοιχτές, δημοκρατικές, διάφανες διαδικασίες συγκρότησης εκλογικών συνδυασμών ή δημιουργίας κοινωνικών συμμαχιών. Με γνώμονα, πάντα, το κοινό καλό και καλώς εννοούμενο συμφέρον του τόπου και των πολιτών και όχι άλλα, προσωπικά, κομματικά ή πολιτικά, συμφέροντα, ιδιοτελείς επιδιώξεις και σκοπιμότητες.

Εν όψει των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2014 (στις 18 Μαΐου η α' Κυριακή), όπως έχουμε επισημάνει στο «Θ», στην Τριφυλία επικρατεί ρευστότητα και αβεβαιότητα στο πολιτικό και αυτοδιοικητικό σκηνικό. «Παρά την αβεβαιότητα και τη ρευστότητα, πάντως, η σεναριολογία καλά κρατεί και πολλές φορές ξεπερνά και την πλέον καλπάζουσα φαντασία, ενώ η ονοματολογία "οργιάζει"! Και ποιο όνομα δεν έχει ακουστεί και κυκλοφορήσει, είτε έτσι για να ακουστεί και να γίνει "ντόρος", είτε μεθοδευμένα για να "μετρηθεί" η αντίδραση ή ανταπόκριση του κόσμου, είτε απλά για να "παίζει", είτε για να βγει κάποιος ή κάποιοι από το περιθώριο της αφάνειας που ήταν ή τέθηκαν!

Στην ονοματολογία εξέχουσα θέση έχουν πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν άμεση σχέση και εμπλοκή με τα αυτοδιοικητικά δρώμενα, καθώς και τα πολιτικά κόμματα και τους κομματικούς μηχανισμούς. Κυρίως περί ονοματολογίας με ανακύκλωση προσώπων πρόκειται, αν και υπάρχουν και ονόματα - εκπλήξεις που ακούγονται, χωρίς όμως να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή να δείχνουν ότι προτίθενται να ασχοληθούν με το Δήμο. Ονόματα - εκπλήξεις, πάντως, που εάν το επιθυμούσαν και αποφάσιζαν, θα άλλαζε άρδην το αυτοδιοικητικό σκηνικό, αλλά και η ίδια η προοπτική του Δήμου Τριφυλίας!», αναφέραμε χαρακτηριστικά.
Τελευταία, πληθαίνουν οι συναντήσεις και οι συζητήσεις για τις εκλογές, όχι όμως στην τοπική κοινωνία μεταξύ των πολιτών, αλλά μεταξύ αυτοδιοικητικών, νυν και πρώην. Οι πολίτες έχουν τόσα άλλα προβλήματα στη ζωή και την καθημερινότητά τους, που δε δείχνουν, για την ώρα τουλάχιστον, να απασχολούνται με το ποιος θα καθίσει στην καρέκλα του δημάρχου και ποιος θα φορέσει κοστούμι έμμισθου αξιωματούχου στο Δήμο.

Ενδιαφέρονται για τον τόπο και για τη ζωή τους στην Τριφυλία, αλλά αποστρέφονται το τοπικό πολιτικοαυτοδιοικητικό «σύστημα» και γυρίζουν την πλάτη στους τοπικούς παράγοντες και παραγοντίσκους. Θεωρούν - και όχι άδικα - ότι αυτοί, με ελάχιστες εξαιρέσεις ίσως, ευθύνονται για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Τριφυλίας, με τα χρέη που τον «φέσωσαν» οι προηγούμενοι δήμαρχοι και οι δημοτικές τους διοικήσεις, με τις δυσλειτουργίες και την ανοργανωσιά που επικρατεί εξαιτίας των άκρατων και άκριτων τοπικισμών, που θέτουν εμπόδια και φραγμούς στη συγκρότηση ενιαίων υπηρεσιών και λειτουργιών, κάτι που έχει ως συνέπεια την έλλειψη συντονισμού! Δε δείχνουν να «συγκινούνται» από τα σενάρια και την ονοματολογία που κυκλοφορούν, αφού θεωρούν πως όσα ακούγονται δεν έχουν κάτι καινούργιο και διαφορετικό, δε φέρνουν αλλαγή ή ακόμη και ανατροπή του «καταστημένου», αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ανακύκλωση προσώπων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και ρόλο ήταν ή και είναι στα δημοτικά πράγματα και ευθύνονται για τη δεινή θέση του Δήμου.

Παρά ταύτα, οι επαφές και οι συζητήσεις, οι καφέδες, τα ποτά και τα τραπεζώματα μεταξύ αυτοδιοκητικών, νυν και πρώην, καλά κρατούν. Ένα τέτοιο τραπέζωμα έγινε πριν από λίγες μέρες στη Μαραθόπολη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, οικοδεσπότης, που πήρε την πρωτοβουλία για τη μάζωξη και έκανε τις προσκλήσεις, ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης του Δήμου, Γιάννης Αδρακτάς, από τους Γαργαλιάνους. Ως γνωστόν, για μια σειρά από ζητήματα έχει συγκρουστεί με το δήμαρχο Κώστα Κόλλια, διαφωνώντας με τις επιλογές του στα πρόσωπα των αντιδημάρχων, ζητώντας αλλαγές και αντιδρώντας στη μέχρι σήμερα πορεία του Δήμου. Μαζί με άλλους δε, είχαν ζητήσει με ένταση αλλαγές προσώπων και πολιτικής στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Ομοτράπεζοι ήταν ο ανεξάρτητος - είχε εκλεγεί με το συνδυασμό του κ. Κόλλια αλλά πριν από λίγο καιρό αποχώρησε από τη δημοτική του παράταξη - δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας τη διετία 2011 - 2012, Γιάννης Καλκαβούρας, από τους Γαργαλιάνους, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Ρούσσης, από τα Φιλιατρά, που και αυτός ήταν μεταξύ όσων ζητούσαν αλλαγές στους αντιδημάρχους, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μερκούρης, αντιδήμαρχος Αετού τη διετία 2011 - 2012, που το τελευταίο διάστημα ασκεί δριμεία κριτική στο δήμαρχο για τη λειτουργία του Δήμου, η δημοτικής σύμβουλος Μαρία Πανουσιοπούλου, από την Κυπαρισσία, που ζητούσε αλλαγές στους αντιδημάρχους και εκφράζει διαφωνίες σε επιλογές του κ. Κόλλια και ζητήματα του Δήμου, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Φιλιατρών, Άλκης Ξύγκας.

Τον τελευταίο οι φήμες φέρουν να επιθυμεί να εμπλακεί στα δημοτικά δρώμενα ως υποψήφιος δήμαρχος, με παρότρυνση και του πρώην νομάρχη Δημήτρη Δράκου, χωρίς όμως να τυγχάνει ιδιαίτερα θετικής αντιμετώπισης από τοπικά στελέχη της Ν.Δ. και στελέχη του συνδυασμού και της δημοτικής παράταξης του δημάρχου Κώστα Κόλλια!
Δεν έχει διευκρινιστεί εάν στο τραπέζωμα είχαν προσκληθεί και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου Τριφυλίας οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και δεν παρέστησαν! Φήμες, υπό μορφή αστεϊσμού, αναφέρουν πως το τραπέζωμα είχε πλούσιο μενού, με κυρίως πιάτο για «φάγωμα» (!) το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, καθώς οι ομοτράπεζοι φέρονται πως συμφωνούν - αυτή τουλάχιστον φέρεται στις φήμες (που ακούγονται και αναπαράγονται χωρίς να διαψεύδονται από τους ίδιους!) να είναι η προσωπική τους άποψη και επιθυμία. Ότι, δηλαδή, πρέπει, κι αυτό εξετάζουν, να βρεθεί άλλο πρόσωπο, πέραν του κ. Κόλλια, για υποψήφιος δήμαρχος, με τον Γιάννη Αδρακτά να καλοβλέπει και να υποστηρίζει μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Ξύγκα (πιθανώς και οι Καλκαβούρας και Ρούσσης) ενώ το «συζητάνε», με ανοιχτό ωστόσο κάθε ενδεχόμενο, οι Πανουσιοπούλου και Μερκούρης.

Αυτά, ωστόσο, είναι, από ένα σημείο και πέρα, φήμες, και μέχρι τις εκλογές έχουμε να ακούσουμε και να δούμε πολλά. Σχολιάζοντας, πάντως, τις φήμες και τα τραπεζώματα, φίλοι του δημάρχου Τριφυλίας -το ίδιο ομολογούν ακόμα και «εχθροί» του - λένε πως «το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Κόλλιας, όχι μόνο δεν είναι για "φάγωμα", αλλά έχοντας περάσει χρόνια ολόκληρα μέσα σε κομματικούς, συνδικαλιστικούς, πολιτικούς μηχανισμούς και "μαγειρέματα", είναι "σεφ" του είδους και θα τους χαλάσει την, έτσι κι αλλιώς, από παλιά, ξινισμένη "σούπα" που επιχειρούν να ζεστάνουν και να σερβίρουν στους πολίτες της Τριφυλίας!».
Ο χρόνος, μέχρι τις εκλογές, θα δείξει.

Θαρρος

ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Οι διαιτητές των επαναληποτικών αγώνων της φάσης των 16

Από την ΕΠΣ Μεσσηνίας ανακοινώθηκαν οι διαιτητές που θα σφυρίξουν τους επαναληπτικούς αγώνες της φάσης των 16.

Αναλυτικά οι διαιτητές των επαναληπτικών αγώνων της 3ης φάσης:


Σάββατο (14/9)
Ομόνοια Καλαμάτας-Πάμισος Μεσσήνης (17:00, Γήπεδο ΚΤΕΛ «Γεώργιος Λουκαρέας») Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Π. Σερεμέτης, Ι. Λουκάς

Κυριακή (15/9)
Δόξα Καλαμάτας - ΑΟ Κυπαρισσίας 17:00, Γήπεδο Στρατοπέδου «Παναγιώτης Μπαχράμης») Δ. Καραπιπέρης, Α. Παυλοπούλου, Η. Τσουλάκος
ΑΣ Πανθουριακός-Εθνικός Μελιγαλά (17:00, Γήπεδο Σπερχογείας «Πέτρος Γεωργανάς») Σ. Λάμιας, Ν. Τσίρμπας, Ν. Κατσάς
ΑΟ Διαβολιτσίου-ΑΟ Φαραί (17:00, Γήπεδο Διαβολιτσίου) Γ. Μπλάνας, Α. Τσουκάλης, Π. Ηλιόπουλος
Αστέρας Μικρομάνης-Τέλλος Άγρας (17:00, Γήπεδο Μικρομάνης) Ν. Τουρλομούσης, Α. Καλογερόπουλος, Δ. Ταβουλαρέας
ΑΟ Μεθώνης-ΑΟ Σπερχογείας (17:00, Γήπεδο Μεθώνης) Η. Αλεξέας, Χ. Καστανάς, Β. Γιαννέας
Αστέρας Αρφαρών-Ολυμπιακός Καλαμάτας (17:00, Γήπεδο Αρφαρών) Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Ε. Ζαρακοβίτης, Ι. Γιαννέτσος
ΑΟ Μιλτιάδης-Εράνη Φιλιατρών (17:00, Γήπεδο Πύργου Τριφυλίας) Ν. Γκούμας, Σ. Τσαούση, Σ. Παλλαδινός

taklin.gr


-

Β ΕΛΜΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ. ΣΤΗΡΗΞΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Β' ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στη σημερινή του συνεδρίαση το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Β' Μεσσηνίας αποφάσισε τα παρακάτω: ........

1. Να στηρίξει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφάσισε η ΟΛΜΕ.
2. Συμφωνεί με το πλαίσιο δράσης και τα αιτήματα των κινητοποιήσεων της ΟΛΜΕ.
3. Διαφωνεί με το «νέο Λύκειο» που προωθεί η κυβέρνηση.

Τα παραπάνω ψηφίστηκαν από την Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών και το ΠΑΜΕ, ενώ καταψηφίστηκαν από τη ΔΑΚΕ. Η ΠΑΣΚ απουσίαζε.

Για τη στήριξη των κινητοποιήσεων τις ερχόμενες μέρες αποφασίστηκαν οι παρακάτω δράσεις:

1. Να μοιραστεί το γράμμα της ΟΛΜΕ προς τους συναδέλφους.
2. Να δημιουργηθούν απεργιακές επιτροπές ανά σχολείο ή ομάδα σχολείων.
3. Να μοιραστούν τα γράμματα της ΟΛΜΕ σε γονείς και μαθητές από τις απεργιακές επιτροπές των σχολείων.
4. Να ενεργοποιηθεί το ταμείο αλληλεγγύης του σωματείου για όσους αντιμετωπίσουν σοβαρότατο πρόβλημα από τη συμμετοχή τους στην απεργία.
5. Να συσταθεί ταμείο απεργιακού αγώνα, για να μπορούν να συνεισφέρουν όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν τον αγώνα μας.
6. Να οργανωθεί κοινή σύσκεψη με τα σωματεία των εργαζομένων και τους φορείς της περιοχής με θέμα το συντονισμό του αγώνα ενάντια στην επίθεση που δέχεται ο λαός.
7. Να αναρτηθούν πανό στα σχολεία της περιφέρειάς μας.
8. Να διαδοθεί στην περιφέρεια ο αγώνας μας.

Οι δράσεις για τη στήριξη των κινητοποιήσεων ψηφίστηκαν ομόφωνα.

Κυπαρισσία 13 – 09 – 2013

Για το Δ.Σ

Ο πρόεδρος                                            Ο γεν. Γραμματέας

Παντελής Μπαζάνος                             Δημήτρης Στυλιανός

“Ξεκίνησε” η νέα σχολική Χρονιά!..

Αρθρο του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ‘σωτηρίου έτους’ 2013, στην Ελλάδα της τρόικα ήρθαν πάλι στο προσκήνιο χτυποκάρδια, αγωνίες, χαρές και προσδοκίες καθώς ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αυτές τις μέρες, με τις ........

απεργιακές κινητοποιήσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, άρχισε και ο φετινός Γολγοθάς για «τα πρωτάκια» των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, και από Δευτέρα «κλείνουν» οι αίθουσες δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων(τι έχεις Γιάννη’μ; Τι είχα πάντα;).

************************************

Τι θα μπορούσα, όμως, προσωπικά (όπως το κάνω επί τρεις δεκαετίας) και τώρα πια συνταξιούχος Πανεπιστημιακός δάσκαλος να καταθέσω από αυτό το αγαπημένο σας blog ως συμβουλές σε παιδιά, γονείς, συγγενείς και συναδέλφους μου με το ξεκίνημα της Νέας Χρονιάς;
Για τα «πρωτάκια» της πρωτοβάθμιας και τους γονείς τους τα χτυποκάρδια έχουν μέσα τους την ανυπέρβλητη γοητεία και δυσκολία του πώς θα αποχωρισθεί η μανούλα τον κανακάρη ή την κανακάρισσα της, πώς θα φανεί στα παιδιά ο κόσμος του σχολείου όπου θα πρέπει να υπακούσουν και να συμμορφωθούν σε νέους κανόνες, να μάθουν να συνυπάρχουν με ένα τσούρμο άλλα παιδάκια, να δεχθούν ότι δεν είναι ΟΛΑ δικά τους, ότι στο σχολείο ΔΕΝ πρόκειται να ικανοποιηθούν όλες οι επιθυμίες τους όπως συνέβαινε μέχρι τώρα στο σπίτι τους;
Η συμβουλή μου εδώ είναι απλή: ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟΣ!

Περισσότερο εσείς μαμάδες (αλλά και κάποιοι μπαμπάδες) κόψτε τον συμβολικό «ομφάλιο λώρο» και αφήστε το παιδί σας να ενταχθεί στην ομάδα, να απελευθερωθεί από την οίκο-οικείο-στρέφεια που άθελά μας εμείς οι πάντα συναισθηματικοί Έλληνες γονείς και μαζί μας το συγγενικό περιβάλλον καλλιεργούμε.
Τη νεότερη στην ηλικία και σχετικά άπειρη δασκάλα, αυτήν που θα κληθεί, όπως το θέλει και ο ποιητής μας, «να σμιλέψει ψυχές» θα συμβούλευα να μάθει ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ! Να μάθει να κρατά ίσες αποστάσεις καθώς θα σκύβει με αγάπη πάνω από όλα τα παιδιά, να ξεπεράσει τις δικές της ανθρώπινες υποκειμενικές αδυναμίες διαφορετικής, για οποιονδήποτε λόγο, αντιμετώπισης των παιδιών που η Πολιτεία της εμπιστεύθηκε.

Για τους συναδέλφους της μέσης εκπαίδευσης οι συμβουλές μου υποχρεωτικά επικεντρώνονται στο ιδιόμορφα απαιτητικό θέμα της εφηβείας που ταλανίζει κάθε γενιά. Οι έφηβοι δεν αντιμετωπίζουν μόνο τις εγγενείς στα μαθήματα απαιτήσεις και δυσκολίες αλλά παράλληλα με ιδιαίτερη έμφαση απαιτήσεις ψυχοκοινωνικές καθώς οδεύουν από την παιδική στην εφηβική ηλικία. Στο κρίσιμο σταυροδρόμι της εφηβείας αρχίζουν οι υποκειμενικές δυσκολίες της αποδοχής ή απόρριψης του μυοσκελετικού και ψυχοσυναισθηματικού τους ΕΓΩ που ταυτίζεται με το πώς το ίδιο το παιδί “ βλέπει” τον εαυτό του, πώς νομίζει ότι το βλέπουν οι άλλοι και κατά πόσο αισθάνεται ότι αυτό που ΕΙΝΑΙ βρίσκεται μέσα ή έξω από τα πρότυπα που το κοινωνικό σύστημα καθιερώνει και προβάλλει με τα ΜΜΕ.
Η συμβουλή μου προς τους γονείς περικλείεται σε μια απλή αλλά ταυτόχρονα απαιτητική έννοια ..ΥΠΟΜΟΝΗ.

Στους λιγότερο έμπειρους συναδέλφους της Μέσης εκπαίδευσης θα συνιστούσα να επιδείχνουν στον σύγχρονο έφηβο ΑΓΑΠΗ και ΑΝΟΧΗ την ίδια στιγμή που θα απαιτούν και προσήλωση σε κάποια πλαίσια ευπρέπειας. Στα παιδιά-μαθητές συνιστώ περισσότερη προσπάθεια για δημιουργικότητα και προσήλωση στην επίτευξη στόχων.
Για γονείς παιδιών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι συμβουλές μου αφορούν στις αυξημένες προσδοκίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ιδιαίτερα στην Ελλάδα της τρόικα και την δραματικά συρρικνωμένη ελληνική οικονομία.

Η αλήθεια ήταν και παραμένει, βέβαια, ότι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ προετοιμάζονται τα αυριανά στελέχη και οι ηγέτες του κοινωνικού-οικονομικού μας συστήματος. Το πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ δεν εξασφαλίζει την επιθυμητή θέση εργασίας αλλά αποτελεί το ΚΛΕΙΔΙ με το οποίο οι σημερινοί φοιτητές και φοιτήτριες και αυριανοί πτυχιούχοι θα ανοίξουν την πόρτα της δικής τους προσωπικής κοινωνικής, οικονομικής και επαγγελματικής αποκατάστασης και εξέλιξης.
Και οι συνάδελφοί μου «δάσκαλοι» σε ΑΕΙ και ΤΕΙ απαιτείται (όσο και αν μου θυμώσουν οι ιδιοκτήτες καφετεριών εγώ θα το πω) να επαναφέρουν τα παιδιά στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα και στις αίθουσες διδασκαλίας.

Να συνεχίσουν άοκνα και δημιουργικά τις καλές προσπάθειες για παραγωγική ζεύξη των γνώσεων και δεξιοτήτων που προσφέρει η τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.
Προσωπικά δεν κρύβω ότι πάντα υπεράσπιζα τη διασύνδεση της Ανώτατης Παιδείας με την αγορά εργασίας αλλά ταυτόχρονα αρνιόμουν την υποτέλεια στην αγορά.

Σε μια τόσο οδυνηρή και συνάμα τραγική και για εμάς, τα παιδιά αλλά και τα εγγόνια μας οικονομική συγκυρία απαιτείται ΑΕΙ και ΤΕΙ να συνδέσουν δημιουργικά τις προοπτικές του 21ου αιώνα με όλα τα γνωστικά αντικείμενα και τα ήδη κορεσμένα με πληθώρα πτυχιούχων και όσα, έστω ελάχιστα, παραμένουν ακόμη ακόρεστα…
Παιδιά της Ελλάδας, καλή ακαδημαϊκή χρονιά, γεμάτη με ελπίδα και με υγεία!…

Δημήτρης Παναγιώτου: «Δείξαμε την δέουσα σοβαρότητα»

Ικανοποιημένος με τον τρόπο που αγωνίστηκαν οι παίκτες του κόντρα στον Μιλτιάδη έμεινε ο προπονητής της Εράνης, Δημήτρης Παναγιώτου. Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε στο MessiniaGoal.

O τεχνικός των Φιλιατρινών, Δημήτρης Παναγιώτου, με .......

δηλώσεις του στο MessiniaGoal τόνισε πως έμεινε ικανοποιημένος από τον τρόπο που έπαιξαν οι παίκτες του κόντρα στον Μιλτιάδη, ωστόσο θεωρεί πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης μιας και ακόμη είναι αρκετά νωρίς.

«Δείξαμε την δέουσα σοβαρότητα κόντρα στον Μιλτιάδη και καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε μια καλή εμφάνιση. Το τελικό σκορ αποτυπώνει πλήρως την εικόνα του παιχνιδιού. Πρέπει όμως να τονίσω πως δεν είμαστε ακόμη απολύτως έτοιμοι, καθώς βρισκόμαστε μόλις στην 4η εβδομάδα προετοιμασίας. Για το λόγο αυτό χρειάζεται περισσότερη δουλειά και υπομονή από όλους μας».

Με το 4-0 του πρώτου αγώνα ο επαναληπτικός στην έδρα του Μιλτιάδη την προσεχή Κυριακή (17:00) αποκτά… τυπική διαδικασία για την Εράνη. Η προετοιμασία για την εν λόγω αναμέτρηση ξεκίνησε σήμερα με προπόνηση στο γήπεδο των Φιλιατρών (17:30) και θα συνεχιστεί Παρασκευή και Σάββατο.

Ο Γρηγόρης Αναστασόπουλος που προφυλάχθηκε από το τελευταίο παιχνίδι λόγω ενοχλήσεων στον προσαγωγό πιθανότα θα δώσει το παρών, όχι όμως και ο Ανδρέας Χρονόπουλος που εξακολοθεί να ταλαιπωρείται από ένα αιμάτωμα στο κουτεπιέ.

Πυρσός: Εναρξη λειτουργίας χορευτικού τμήματος

Σας γνωρίζουμε ότι το Δ. Σ. του « ΠΥΡΣΟΥ» αποφάσισε την λειτουργία του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών στο ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΕΙΟ Π. Κ. .
Τα μαθήματα είναι δωρεάν , εβδομαδιαία (μία ώρα την εβδομάδα ) και θα διδάσκονται Παραδοσιακοί και Λαϊκοί χοροί με δάσκαλο τον κ. Αλέκο Πανταζόπουλο μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου.
Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου (ενήλικοι και ......

ανήλικοι) να δηλώσουν συμμετοχή για τον προγραμματισμό τμημάτων και ημέρας λειτουργίας με ελαχίστη συνδρομή 5€ το μήνα καθένας , για την αντιμετώπιση μόνο των εξόδων λειτουργίας του τμήματος και του Συλλόγου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : Στο ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΕΙΟ κάθε Τετάρτη 6,30 – 9,00 μμ
και στον κ. Αλέκο Πανταζόπουλο τηλέφωνο 6947908164

Από το Δ. Σ. του «ΠΥΡΣΟΥ»

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 13ης Σεπτεμβρίου 2013
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΒ Βασιλόπουλος 15ήμερο προσφορών από 12 έως 25 Σεπτεμβρίου
ΑΒ FOOD MARKET ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ
Π.Γ. Αλεξανδρόπουλος Μ.Ε.Π.Ε.
1ο Χιλιόμετρο Εθνικής οδού Φιλιατρών - Κυπαρισσίας
Τηλ: 2761 0 33835

Δείτε παρακάτω το φυλλάδιο προσφορών .........


(από 12 έως 25 Σεπτεμβρίου).
Το ίδιο φυλλάδιο μπορείτε να το δείτε πιο άνετα και πιο εύκολα αλλά και να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας πατώντας εδώ (κλίκ)100 ημέρες διορία για την εξαγορά πλασματικών ετών - Ποιους συμφέρει

ΛΗΓΕΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Διορία 100 ημερών έχουν οι ασφαλισμένοι για να εξαγοράσουν πλασματικά έτη και να γλιτώσουν την αύξηση του ορίου ηλικίας. Με τον τρόπο αυτόν περίπου 80.000 ασφαλισμένοι θα μπορέσουν να θεμελιώσουν δικαίωμα με τις διατάξεις που ίσχυαν το 2010 και να αποφύγουν τις ανατροπές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Η προθεσμία για την αναγνώριση των πλασματικών, για θεμελίωση ......

με τα όρια του 2010, λήγει στο τέλος του έτους και αφορά όσους καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (εξαιρείται το Δημόσιο). Με την εξαγορά οι ασφαλισμένοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από δύο μέχρι και επτά χρόνια ταχύτερα και δεν επηρεάζονται από τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας που ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε φέτος.

100 ημέρες ακόμα για την εξαγορά πλασματικών ετών

Η εξαγορά πλασματικών ετών συμφέρει μεταξύ άλλων:

Ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και σε ειδικά ταμεία, που με την αναγνώριση θα συμπληρώσουν 35ετία μέχρι το τέλος του 2010. Με τη θεμελίωση δικαιώματος διατηρούν το δικαίωμα για «έξοδο» στα 58 με 10.500 ημέρες ασφάλισης.

Σημειώνεται πως για όσους δεν «κλειδώσουν» το δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, σταδιακά αυξάνονται τόσο οι ημέρες ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας. Φέτος η «έξοδος» γίνεται στα 62 με 40 χρόνια δουλειάς.

Ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, που θα συμπληρώσουν 35ετία μέχρι το τέλος του 2010. Με τη θεμελίωση δικαιώματος διατηρούν το δικαίωμα για «έξοδο» στα 60 με 10.500 ημέρες ασφάλισης. Ισχύει ό,τι και στο ΙΚΑ για τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας και των ετών ασφάλισης από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Ασφαλισμένους στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Επίσης ασφαλισμένους στο ΙΚΑ με 4.500 ημέρες, εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα. Στην πρώτη περίπτωση αποφεύγουν την αύξηση του ορίου ηλικίας κατά ένα εξάμηνο και στη δεύτερη περίπτωση κατά δύο έτη.

Μητέρες ανηλίκων που με 5.500 ημέρες ασφάλισης στο τέλος του 2010 παίρνουν σύνταξη από το ΙΚΑ στα 50 μειωμένη και στα 55 πλήρη.

Μητέρες ανηλίκων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που με 25ετία παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 50 με τις διατάξεις του 2010.

Γυναίκες που συνταξιοδοτούνται με το καθεστώς των 10.000 ημερών στο ΙΚΑ στα 57 με πλήρη και στα 55 με μειωμένη. Με τη θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2010 αποφεύγουν τόσο την αύξηση του ορίου ηλικίας όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.

Αντιθέτως, η διορία των 100 ημερών δεν επηρεάζει ασφαλισμένους που θέλουν να θεμελιώσουν δικαίωμα με τις διατάξεις που ισχύουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.

ΕΘΝΟΣ

Απελευθερώνονται οι τιμές στα ΚΤΕΟ

Ελεύθερα θα διαμορφώνονται οι τιμές για τεχνικό έλεγχο οχημάτων στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών-Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα.
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται μείωση του τέλους που ........

έχουν υποχρέωση να αποδίδουν τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ προς το Δημόσιο.

Με το ισχύον καθεστώς όφειλαν να καταβάλλουν το 10% του παραβόλου που αποδίδεται για τεχνικό έλεγχο, αλλά με τις νέες ρυθμίσεις το ποσό θα μειωθεί στο ένα ευρώ ανά όχημα. Η αλλαγή αυτή γίνεται στο πλαίσιο της διαμόρφωσης καλύτερων τιμών τεχνικού ελέγχου οχημάτων.

Με το ίδιο νομοσχέδιο μετατρέπεται σε κακούργημα, και μάλιστα ανεξάρτητα από το μέγεθος της ζημίας ή την οικονομική αξία του υλικού που αφαιρέθηκε, η κλοπή και η καταστροφή υλικού από το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και όσοι καταδικάζονται θα τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης.

Ελεύθερος Τύπος

Αναστολή λειτουργίας στο Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από 16 έως 20/9

Την αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από την προσεχή Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και για όλη την εβδομάδα αποφάσισε η Σύγκλητος του Ιδρύματος, σε ένδειξη στήριξης των διοικητικών υπαλλήλων του που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις λόγω της διαθεσιμότητας.

Σε ψήφισμά της, η Σύγκλητος εκφράζει «την εντονότατη ανησυχία ........

για την επαπειλούμενη διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ», η οποία, όπως τονίζει, «εκτός από την ανθρώπινη διάσταση των προβλημάτων που θα δημιουργήσει, θα οδηγήσει τα Ελληνικά Πανεπιστήμια σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας».

Σύμφωνα με το ψήφισμα «το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου παραμένει ένα από τα πιο υποστελεχωμένα ιδρύματα της χώρας, με βάση τόσο τα ποσοτικά όσο και τα ποιοτικά κριτήρια που τίθενται στην Ελλάδα και διεθνώς».

«Ενδεχόμενη μείωση του διοικητικού προσωπικού θα έχει οδυνηρές συνέπειες, όχι μόνο για την επιτευχθείσα ποιότητα του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, αλλά και για τη στοιχειώδη λειτουργία του ως Ακαδημαϊκού Ιδρύματος», προειδοποιεί η Σύγκλητος, ζητώντας την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του πανεπιστημίου.

Ναυτεμπορική

Απίστευτο! Στα 500 ευρώ παραμένει το πρόστιμο του ΙΚΑ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο !

Στα... 500 ευρώ παραμένει το πρόστιμο το οποίο θα συνεχίσουν να επιβάλλουν οι ελεγκτές του ΙΚΑ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο που εντοπίζουν παρά το γεγονός ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου, με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αυξάνεται από τα 500 ευρώ στα 10.550 ευρώ το πρόστιμο που θα "κόβουν" επί τόπου οι επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ για κάθε μη δηλωμένο στην κατάσταση προσωπικού της επιχείρησης εργαζόμενο!

Το οξύμωρο της διαφορετικής και άνισης ως προς την επιβολή ......

προστίμου μεταχείρισης των εργοδοτών που δεν ασφαλίζουν καθόλου το προσωπικό και εκείνων οι οποίοι δεν δηλώνουν τα πραγματικά στοιχεία της απασχόλησης των εργαζομένων αποκαλύφθηκε χθες από στελέχη του ΙΚΑ. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επιβεβαίωσαν στην "Η" την ύπαρξη προστίμων "δύο ταχυτήτων" εξηγώντας πως η υπουργική απόφαση που αυξάνει το πρόστιμο της αδήλωτης στο ΣΕΠΕ απασχόλησης εκδόθηκε σε εφαρμογή νόμου για τα εργασιακά και όχι για την ασφάλιση της εργασίας.

Σήμερα η ηγεσία του υπουργείου ανακοινώνει την ενίσχυση των ελέγχων του ΣΕΠΕ και της οικονομικής αστυνομίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας που εφόσον υποστηριχθεί από τους 25 - 30 ελεγκτές που διαθέτει το ΙΚΑ πανελλαδικά θα οδηγήσει στον περιορισμό της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής.

Τα νέα πρόστιμα για κάθΕ αδήλωτο στην κατάσταση προσωπικού εργαζόμενο φτάνουν το δεκαοκταπλάσιο του εκάστοτε κατώτατου μισθού, δηλ. τα 10.549,44 ευρώ για τον υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών (10.550,54 ευρώ για τον αμειβόμενο με ημερομίσθιο) και τα 9.197,10 ευρώ για όσους είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών (και 9.200,49 ευρώ για τον εργατοτεχνίτη). Σε περίπτωση υποτροπής της επιχείρησης/εργοδότη, πέραν των προστίμων για απασχόληση αδήλωτου εργαζόμενου, θα επιβάλλονται και λουκέτα (προσωρινή ή οριστική διακοπή παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης), σύμφωνα με την αποφαση.

Ημερησία

ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Το πρόγραμμα των επαναληπτικών αγώνων στους "16"

Ανακοινώθηκε από την ΕΠΣΜ το πρόγραμμα των επαναληπτικών αγώνων για την φάση των 16.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής (σε παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα).


Σάββατο
Ομόνοια – Πάμισος (2-4)
Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»

Κυριακή
Δόξα – Κυπαρισσία (0-6)
Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»

Πανθουριακός – Εθνικός Μελιγαλά (1-1)
Γήπεδο Σπερχογείας

Διαβολίτσι -Φαραί (1-1)
Γήπεδο Διαβολιτσίου

Αστέρας Μικρομάνης – Τέλλος Άγρας (0-3)
Γήπεδο Μικρομάνης

Μεθώνη – Σπερχόγεια (0-2)
Γήπεδο Μεθώνης

Αστέρας Αρφαρών – Ολυμπιακός Καλ. )1-1)
Γήπεδο Αρφαρών

Μιλτιάδης – Εράνη (0-4)
Γήπεδο Πύργου Τριφυλίας


• Όλα τα ματς θα ξεκινήσουν στις 5 μ.μ.

taklin.gr

Μείωση επιτοκίων για όλα τα δάνεια ως 2%

Χαμηλότερα επιτόκια κατά 1,5 με 2 μονάδες θα προσφέρουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες που προτίθενται να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των -καταναλωτικών κυρίως- δανείων τους και να πληρώνουν μία ελάχιστη δόση, χωρίς να απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Τα νέα πακέτα ρυθμίσεων θα βγουν στην αγορά μέσα στον ..........

Οκτώβριο και θα αφορούν όλα τα δάνεια, δηλαδή όχι μόνο εκείνα που βρίσκονται σε καθυστέρηση από 30-90 μέρες, αλλά και τα ενήμερα.

Το επιτόκιο στις νέες ρυθμίσεις για καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, δεν θα υπερβαίνει το 7,5% με 8%, όταν σήμερα είναι στο 10% και φτάνει ακόμα και στο 12%. Μιλάμε πάντα για ρυθμίσεις χωρίς προσημείωση ακινήτου. Διότι στις ρυθμίσεις που υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση το επιτόκιο διαμορφώνεται στα επίπεδα του 4,5% με 5%. Παράλληλα στα στεγαστικά δάνεια συνεχίζονται οι ρυθμίσεις με επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου και πάνω από 40 χρόνια, αρκεί να το επιτρέπει η ηλικία είτε του δανειολήπτη είτε των εγγυητών του δανείου. Ενώ σε τροχιά ρυθμίσεων έχουν μπει και τα δάνειων όλων των βιώσιμων επιχειρήσεων.

«Μόλις τελειώσουμε με τους ελεγκτές της BlackRock θα ανακοινώσουμε νέα προγράμματα ρυθμίσεων για όλους τους δανειολήπτες, ενήμερους και μη», αναφέρει στο ΕΘΝΟΣ υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και συνεχίζει: Θέλουμε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν τα δάνεια τους, ακόμα και πληρώνοντας μία ελάχιστη δόση κάθε μήνα. Στις νέες ρυθμίσεις θα μπορούν να υπαχθούν και τα ενήμερα δάνεια, αφού το ζητούμενο είναι να διευκολυνθούν όλοι οι δανειολήπτες στο να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις του. Μόνο έτσι θα σταματήσει να αυξάνεται ο αριθμός των κόκκινων δανείων».

Δύο μήνες τώρα οι ελεγκτές της BlackRock, έχουν πιάσει στασίδι μέσα στις τράπεζες και ελέγχουν μεταξύ των άλλων, πόσο αποτελεσματικές και βιώσιμες είναι οι ρυθμίσεις δανείων στις οποίες έχουν προχωρήσει.

Παρατήρησαν λοιπόν, ότι τα περισσότερα από ρυθμισμένα δάνεια, παρουσίασαν προβλήματα μετά από 6 με 8 μήνες, στην εξυπηρέτηση τους. Τα προβλήματα είχαν να κάνουν κυρίως με το ύψος της δόσης, καθώς οι δανειολήπτες πλήρωναν μέρος της δόσης.

Ελέγχοντας τη διάρκεια των δανείων και το ύψος των επιτοκίων, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως προγράμματα με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής, θα περιορίσουν σημαντικά τον αριθμό των ρυθμισμένων δανείων που «κοκκινίζουν» εκ νέου.

Οι τράπεζες, για να προχωρήσουν στις μειώσεις των επιτοκίων και στα νέα πακέτα ρυθμίσεων περιμένουν και κάτι ακόμα: Το ελάχιστο κόστος διαβίωσης ενός νοικοκυριού, όπως αυτό θα καθορισθεί από την ομάδα εργασίας, που έχει συσταθεί από εκπροσώπους του υπουργείου Ανάπτυξης, της Τράπεζας Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της ΕΛΣΤΑΤ και καταναλωτικών οργανώσεων.

Διότι, τα όρια για το κόστος διαβίωσης του νοικοκυριού, θα λαμβάνονται υπόψη για τη ρύθμιση του δανείου, ώστε να είναι προσαρμοσμένη στα εισοδήματα του δανειολήπτη και να μην κινδυνεύει να «σκάσει» εκ νέου.

Οι νέες ρυθμίσεις έρχονται να καλύψουν όλους τους δανειολήπτες, και κυρίως εκείνους, που αν και τα ετήσια εισοδήματα τους είναι άνω των 25.000 ευρώ, έχουν αυξημένο δανεισμό, τον οποίο δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν λόγω της απώλειας, σημαντικού τμήματος των αποδοχών τους.

Στόχος λοιπόν είναι, όλοι οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες, να έχουν πρόσβαση σε πακέτα ρυθμίσεων, διότι όπως είναι γνωστό με νόμους έχουν ψηφιστεί ρυθμίσεις για ανέργους και για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως και για νοικοκυριά με εισοδήματα ως 25.000 ευρώ το χρόνο.

Επίσης, πολύ σύντομα αναμένεται να «τρέξουν» προγράμματα ρυθμίσεων με μειωμένα επιτόκια και για τα καθυστερούμενα δάνεια των βιώσιμων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, οι επιχειρήσεις που αντέχουν, παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, και έχουν προοπτικές ανάπτυξης, θα τύχουν γενναίων ρυθμίσεων στις καθυστερούμενες οφειλές τους. Ενώ θα βοηθηθούν και με κεφάλαια κίνησης, με την προϋπόθεση ότι θα προσκομίσουν συγκεκριμένο και βιώσιμο επιχειρησιακό πλάνο.

Η ύπαρξη αποτελεσματικών ρυθμίσεων είναι η μόνη λύση για να ανακοπεί η αύξηση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία τον Μάρτιο είχαν σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2011.

Το πρώτο τρίμηνο 2013 το ποσοστό των κόκκινων δανείων ανήλθε στο 27,8% (στοιχεία της ΤτΕ), καθώς έσκασαν δάνεια πάνω από 63δισ ευρώ και το ποσό υπολογίζεται ότι έχει πλησιάσει τα 66δισ στο τέλος Ιουνίου. Ειδικότερα «έσκασε» το 27,5% των επιχειρηματικών δανείων, που αντιστοιχεί σε ποσό 34δισ ευρώ (υπόλοιπα επιχειρηματικών δανείων 123δισ ευρώ), το 22,9% των στεγαστικών, ήτοι δάνεια ύψους 16,8δισ ευρώ (υπόλοιπα στεγαστικών 73,5δισ ευρώ) και το 42,4% των καταναλωτικών (μαζί με τις πιστωτικές κάρτες), που αντιστοιχεί σε ποσό 12,3δισ ευρώ (υπόλοιπα 29,3δισ ευρώ).

Πέρυσι βγήκαν στο «κόκκινο» το 24,6% των συνολικών χορηγήσεων ήτοι δάνεια ύψους 56δισ ευρώ, σε υπόλοιπα 227,6δισ ευρώ.

Ημερησία

Ευκαιρία! Ασφάλιση στον ΟΑΕΕ με 100 ευρώ

Χαμηλό ασφάλιστρο που σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμαίνεται στα 90 με 100 ευρώ το μήνα εξετάζει να καθιερώσει ο ΟΑΕΕ για να φέρει πίσω στην ασφάλισή του τους δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι λόγω των πληθυσμιακών, εισοδηματικών και ασφαλιστικών κριτηρίων που έχουν νομοθετηθεί, χρησιμοποιούν για την ασφάλισή τους τον ΟΓΑ ή και το ΙΚΑ, ακόμη και με ένα ένσημο το μήνα.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η κατάργηση των εξαιρέσεων .........

αναμένεται να αποφέρει περί τα 70-90 εκατ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό δεν επαρκεί για να καλύψει τη μαύρη τρύπα του 2014, που ο ίδιος ο οργανισμός την έχει προσδιορίσει στα 350 εκατ.ευρώ!

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι, που μπορεί να φτάνουν τους 80.000, θα πάψουν να υπάγονται στον ΟΓΑ ή στο ΙΚΑ, καθώς μία από τις δεσμεύσεις του μνημονίου είναι η κατάργηση όλων των απαλλαγών και των εξαιρέσεων που είναι σε ισχύ και «επιτρέπουν» σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ χωρίς να είναι αγρότες, αλλά με κριτήριο είτε να έχουν την επιχείρησή τους σε περιοχές με πληθυσμό κάτω από 3.000 ή 2.000 ή 1.000 κατοίκους ανά περίπτωση είτε να διαθέτουν εισόδημα μικρότερο από το 400πλάσιο του κατώτατου ημερομισθίου.

Για την ασφάλιση στο ΙΚΑ το κριτήριο με βάση το οποίο παίρνουν απαλλαγή είναι να εμφανίσουν ασφάλιση έστω και μία ημέρα το μήνα. Αυτό θα γίνει πιο αυστηρό και θα προβλέπει είτε πλήρη ασφάλιση (25 ένσημα), είτε τουλάχιστον 15 ημερών το μήνα.

Ημερησία

Γενική έφοδος με σαρωτικούς ελέγχους και βαριά πρόστιμα κατά της αδήλωτης εργασίας

«Γενική έφοδο» από τις 15 Σεπτεμβρίου, με σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα και βαριά πρόστιμα, για την καταστολή της αδήλωτης εργασίας εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό όλων των ελεγκτικών οργάνων και υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγοράς εργασίας.

«Όταν έλεγα ότι η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπιστεί ως κοινωνικό ......

και οικονομικό έγκλημα, δεν ήταν μία τυπική λεκτική υπερβολή ή μία συνήθης πολιτική ρητορεία. Το εννοούσα» δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε: «Σήμερα έχοντας επιβάλει το επιτόπιο πρόστιμο των 10.550 ευρώ, το υψηλότερο για την αδήλωτη εργασία που έχει επιβληθεί ποτέ, το επιβεβαιώνω».

«Το έχω επαναλάβει πολλές φορές και το τονίζω άλλη μία φορά: Είναι υψηλού ρίσκου απόφαση, αν όχι καταστροφική, για τον ίδιο τον επιχειρηματία να διατηρεί πλέον αδήλωτο εργαζόμενο στην επιχείρηση του. Γι' αυτό και στέλνω σήμερα μία τελευταία αυστηρή προειδοποίηση προς όλους: Όποιος εξακολουθεί να κινείται εκτός νομιμότητας στην αγορά εργασίας θα υποστεί τις βαρύτατες συνέπειες των δικών του επιλογών» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Οι έλεγχοι ξεκινούν από την ερχόμενη Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου και θα εφαρμοσθεί νέο ποινολόγιο με πρόστιμα έως 10.500 ευρώ και επιτόπια επιβολή των προστίμων «χωρίς προηγούμενη πρόσκληση του εργοδότη για παροχή εξηγήσεων».

Τα νέα πρόστιμα καθορίζονται με υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην απόφαση, για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών το πρόστιμο είναι 10.549,44 ευρώ και για υπάλληλο ηλικίας κάτω των 25 ετών 9.197,10 ευρώ

Αντίστοιχα, για κάθε αδήλωτο εργατοτεχνίτη ηλικίας άνω των 25 ετών το επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι 10.550,54 ευρώ και για εργατοτεχνίτη ηλικίας κάτω των 25 ετών 9.200,49 ευρώ.

Στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, ένα επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πλάνο εντατικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εργασίας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Στους ελέγχους, εκτός από τους άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας, θα συμμετέχουν επίσης 700 υπάλληλοι των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Εργασίας, 450 επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και 25 της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ.

«Με το νέο, πράγματι αυστηρότατο πλαίσιο προστίμων και τους στοχευμένους και συντονισμένους ελέγχους, προχωρούμε από 15 Σεπτέμβρη στην εφαρμογή του νέου πλαισίου, ανταποκρινόμενοι στην απαίτηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, στην απαίτηση των εργαζομένων, αλλά και την ανάγκη των καιρών, για στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, για πάταξη της μαύρης εργασίας» ανέφερε στη δήλωσή του ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η αδήλωτη εργασία έχει φθάσει στο 38%, ενώ οι απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχος Βασίλειος Κοντογιάννης και αρμόδιοι αξιωματικοί της Υπηρεσίας καθώς και υπηρεσιακά στελέχη από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) και την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Ε.ΥΠ.Ε.Α).

Ημερησία

Οι νέες ποινές της εφορίας

Νέο ποινολόγιο της εφορίας θεσπίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2014, σύμφωνα με το οποίο τιμωρείται αυστηρά η μη έκδοση αποδείξεων, ενώ απαλύνονται οι ποινές για άλλες φορολογικές παραβάσεις, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εισπραξιμότητά τους.

Συγκεκριμένα, για κάθε απόδειξη μέχρι 5.000 το πρόστιμο θα ......

ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, αν ο παραβάτης τηρεί βιβλία εσόδων-εξόδων ή σε 2.500 ευρώ αν τηρεί τα πρώην βιβλία Γ' κατηγορίας.

Το πρόστιμο που ισχύει σήμερα είναι 800 ευρώ για την πρώτη κατηγορία και 1.200 ευρώ για τη δεύτερη κατηγορία με τη διαφορά ότι ισχύει πλαφόν που ανέρχεται στο 15πλάσιο του προστίμου.

Για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση απόδειξης λιανικής, τιμολογίου, δελτίου αποστολής κλπ, όταν η αποκρυβείσα αξία είναι άνω των 5.000 ευρώ θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 40% της αξίας της συναλλαγής ή του μέρους αυτής που αποκρύφθηκε με ελάχιστο ύψος προστίμου τα 2.500 ευρώ.

Για αυτοτελείς παραβάσεις (αθεώρητα φορολογικά στοιχεία, μη καταχώρηση φορολογικού στοιχείου στα βιβλία κλπ) μέχρι το τέλος του 2013 τα πρόστιμα έχουν ως εξής:

- 600 ευρώ για κάθε παράβαση εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία

- 900 ευρώ για κάθε παράβαση εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία

Όμως, από την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής τα πρόστιμα αυξάνονται σε 1.000 και 2.500 ευρώ αντίστοιχα.

Για την έκδοση πλαστού τιμολογίου, από 26 Ιουλίου 2013 το πρόστιμο θα είναι ίσο με το 100% της αξίας του πλαστού φορολογικού στοιχείου.

Για τον ΦΠΑ, όταν αποδειχθεί ότι ο φορολογούμενος έλαβε επιστροφή φόρου ή ως εκδότης δεν απέδωσε φόρο με βάση πλαστά ή εικονικά στοιχεία, τότε το πρόστιμο είναι ισόποσο με το 50% του φόρου που εξέπεσε ή που του επιστράφηκε ή δεν απέδωσε.

Επίσης, ο νέος Κώδικας δίνει μια τελευταία ευκαιρία για συμβιβασμό σε όσους έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με την Εφορία. Η δυνατότητα συμβιβασμού θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2013, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι παραβάτες θα πρέπει να προχωρούν στην εφάπαξ καταβολή του προστίμου.

Με το νέο ποινολόγιο, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά αύξηση των εσόδων, δεδομένου ότι με το σημερινό πλαίσιο επιβάλλονται υπέρογκα πρόστιμα, τα οποία όμως δεν εισπράττονται ποτέ.

ΚΕΡΔΟΣ

Ξεκίνησε το πανηγύρι της Κυπαρισσίας

Ξεκίνησε από χθες η μεγάλη παντριφυλιακή εμποροπανήγυρις του «Σταυρού» στην Κυπαρισσία. Χθες, μάλιστα, έγινε και η κατάλληλη σήμανση για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων στους δρόμους, ενώ από το απόγευμα πολλές παράγκες με διάφορα είδη ήταν έτοιμες, σήμερα, δε, αναμένεται να έχουν στηθεί και να είναι σε πλήρη λειτουργία σχεδόν όλες!

Το Λούνα – Παρκ, για τους μικρούς και μεγαλύτερους επισκέπτες,......

λειτουργεί ήδη από τις προηγούμενες μέρες με πολλά παιχνίδια!
Το δε πανηγύρι εκτείνεται στους δρόμους γύρω από την εκκλησία «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», κοντά στην παραλία της Κυπαρισσίας. Την Παρασκευή το βράδυ θα τελεστεί στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, όπου αναμένεται να συρρεύσουν χιλιάδες πιστών από ολόκληρη την Πελοπόννησο και την Αθήνα με δεκάδες λεωφορεία.

Το Σάββατο το πρωί, ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και θα γίνει λιτάνευση του στολισμένου με βασιλικό Τιμίου Σταυρού στους δρόμους του πανηγυριού, συνοδεία της Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας, σχολείων, πιστών και των επισήμων πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων.

Η μεγάλη εμποροπανήγυρις της Κυπαρισσίας θα διαρκέσει μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα έχει ποικιλία εμπορευμάτων σε πολύ χαμηλές τιμές. Επίσης, λειτουργούν υπαίθρια σουβλατζίδικα με λαχταριστά και ποιοτικά κρεατικά, σαλάτες, κρύα μπύρα και ποτά!
Το γεγονός ότι φέτος η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού πέφτει Σάββατο αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση της κίνησης στην πόλη και το πανηγύρι!

Θάρρος

Ανάκληση αλλαντικού από τον ΕΦΕΤ

Την άμεση ανάκληση-απόσυρση έτοιμου αλλαντικού λόγω παρουσίας σαλμονέλας απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από την εταιρεία που το παράγει και το διακινεί.

Ειδικότερα, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση ........

Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος “Επίσημος έλεγχος μικροβιολογικών κριτηρίων ασφάλειας τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης – Έλεγχος για Salmonella spp. και Listeria monocytogenes”, μετά τη διενέργεια δειγματοληψίας σε αλλαντικά και σε συνεργασία με το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, διαπίστωσε σε έτοιμα αλλαντικά την ύπαρξη του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp.

Πρόκειται για το προϊόν “Σουτζούκι βοδινό ΡΕΚΟΡ”, με ημερομηνία ζύγισης 14-8-2013 και ημερομηνία λήξης 12-11-2013, το οποίο παράγεται από την εταιρεία ΧΑΡΙΤΟΥ ΗΛΙΑΣ – ΛΙΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΕ, που εδρεύει στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση – απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την εταιρεία και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Ευχές για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από τον Θεόδωρο Σταυριανόπουλο

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου (2013). Μια χρονιά που όπως φαίνεται θα εξελιχθεί δύσκολη και ταραγμένη.

Όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης......

απαιτούν αυτό που διαρκώς τους υπόσχονται και δεν τους δίδεται και δεν είναι άλλο από τον χαρακτηρισμό της παιδείας ως προτεραιότητα. Μια προτεραιότητα αίολη, η οποία πολλές φορές λέγεται προεκλογικά και μετά ξεχνιέται.

Επί σειρά ετών ακούμε για μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να γίνουν στην εκπαίδευση και ποτέ δεν τις είδαμε. Οι εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας δυσκολεύονται ακόμα και να αντιγράψουν τα καλά από αυτά που συμβαίνουν σε προηγμένα εκπαιδευτικά κράτη. Τώρα ξανά μιλάνε για μεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας. Πως θα πετύχει όμως αυτή η μεταρρύθμιση; Με 30 μαθητές στην τάξη και με ένα εκπαιδευτικό ταπεινωμένο, φοβισμένο και πολύ άσχημα αμειβόμενο, αποτελεί ένα βασικό ερώτημα. Πως θα πετύχει αυτή η μεταρρύθμιση όταν συνεχίζει να συντηρεί ένα σχολείο αποστήθισης, όταν σαν κυρίαρχο σκοπό της έχει να προετοιμάζει κάθε χρόνο 100.000 υποψηφίους φοιτητές και να δημιουργεί 80.000 φοιτητές όταν ως χώρα μπορεί να αποκαταστήσει επαγγελματικά μόνο 20.000 επιστήμονες.

Πως μπορεί να πετύχει αυτή η μεταρρύθμιση όταν το σχολείο δεν αναδεικνύει δεξιότητες στο μαθητή και δεν του δίνει δυνατότητα επιλογής μαθημάτων παρά μόνο ελάχιστες. Όταν στο σχολείο συνεχίζεται η μάθηση με τον παραδοσιακό τρόπο της κιμωλίας και του μαυροπίνακα χωρίς εποπτικά μέσα και σύγχρονους τρόπους διδασκαλίας. Αλλά και οι όποιες δυνατότητες χρήσεις εποπτικών μέσων υπάρχουν, θυσιάζονται στο βωμό της εξεταστέας ύλης που πρέπει να ολοκληρώσει ο εκπαιδευτικός. Μοιραία το σχολείο παραμένει μίζερο και κλειστό μακριά από την κοινωνία.

Γι' αυτό απαιτούνται φέτος πολλές "ΕΥΧΕΣ" χιλιάδες ευχές, 2013-2014 ευχές στους μαθητές, εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Επίσης απαιτείται κουράγιο, πολύ κουράγιο για να ανταπεξέλθουμε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε όλοι, ρίχνοντας νερό στο βαρέλι χωρίς πάτο!
ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.

Θόδωρος Σταυριανόπουλος
Εκπαιδευτικός- Περιφερειακός σύμβουλος Μεσσηνίας