Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στη συλλογή αποδείξεων

Ευρεία σύσκεψη των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα «σενάρια» για τις αλλαγές στο καθεστώς συλλογής των αποδείξεων. Κατ' αυτόν τον τρόπο αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις ανατροπές που έρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ........

Οικονομικών έχει ήδη αποφασίσει οι αλλαγές να κινηθούν γύρω από δύο βασικούς άξονες: αφενός να δοθούν ειδικά κίνητρα, αφετέρου δε να μην είναι υποχρεωτική η συγκέντρωσή τους από όλους τους επιτηδευματίες.

Ειδικότερα, μελετάται όπως οι αποδείξεις αναγνωρίζονται μόνο από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, ώστε να μην απαιτείται η συλλογή τους από άλλες συναλλαγές, όπως π.χ. τα σούπερ μάρκετ, που κατά κανόνα εκδίδουν αποδείξεις.

Από την άλλη πλευρά, αναμένεται να θεσπιστούν ειδικά φορολογικά κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων, μέσω της παροχής συγκεκριμένων φορο-εκπτώσεων, με ταυτόχρονη φυσικά κατάργηση των «ποινών» που προβλέπονται σήμερα, στην περίπτωση που κάποιος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις.

Μεταξύ των μέτρων που σχεδιάζονται είναι είτε η επιστροφή μέρους του καταβληθέντος ΦΠΑ για αγορά προϊόντων και παροχή υπηρεσιών είτε η επιστροφή μέρους του φόρου εισοδήματος που αναλογεί βάσει του κατώτερου φορολογικού συντελεστή (22%).

Μάλιστα κορυφαία στελέχη του υπουργείου εισηγούνται όπως για κάθε συναλλαγή η οποία θα γίνεται με πιστωτική κάρτα ο φορολογούμενος να κερδίζει μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 20% ή από το 13% στο 10%, που θα παρέχεται άμεσα.

Άλλες εισηγήσεις μιλούν για αναγνώριση αποδείξεων σε διπλάσια αξία από την πραγματική, στις περιπτώσεις που οι αποδείξεις προέρχονται από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, ακόμη και τη διεξαγωγή κληρώσεων για ταξίδια, κινητά τηλέφωνα, δωροεπιταγές, ακόμη και αυτοκίνητα, που θα κληρώνονται με βάση το μοναδικό αριθμό κάθε απόδειξης.

in.gr

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 24ης Αυγούστου 2013