Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Διαψεύδει το δημοσίευμα για τον Τατούλη από το Πρώτο Θέμα η Ντίνα Νικολάκου [ Ηχητικό ]

Αποκλειστική Δήλωση στο Φιλιατρά News

Διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα δημοσιεύματα του Πρώτου θέματος περί ανάθεσης από τον κ. Τατούλη έργων αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ στα παιδιά του -όπως αναφέρει η Εφημερίδα- η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Ντίνα Νικολάκου.
Μιλώντας σε συνεργάτη του Φιλιατρά News η κ Νικολάκου παρουσιάστηκε έκπληκτη για το πως είναι δυνατόν να αναφέρονται σε ένα δημοσίευμα τόσα πολλά αναληθή πράγματα.

Η περιφέρεια Πελοποννήσου τολμάει .....

και λέει τα πράγματα κοιτώντας τους πολίτες στα μάτια. Υπάρχουν και ότι και το σημερινό δημοσιεύματα έχει ξεπεράσει τα όρια. Ο περιφερειάρχης θα απαντήσει έτσι όπως πρέπει να απαντήσει.
Γίνεται μια προσπάθεια να πληγεί ο περιφερειάρχης και άφησε σαφής αιχμές για την πολιτική σκηνή λέγοντας ότι είναι περίεργο πως προαναγγέλθηκε το σημερινό δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο κ. Τατούλης να απαντήσει έτσι όπως πρέπει να απαντήσει.

Η κ. Νικολάκου σχολίασε και τα δημοσιεύματα του Site Aftodioikisi.gr και Real News σχετικά με την ενδεχόμενη παράταση της θητείας των αιρετών Δημάρχων περιφερειαρχών κατα ένα χρόνο.
Η Κ Νικολάκου είπε ότι εμείς στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε παρει εντολή από τους πολίτες για να τηρήσουμε το συμβόλαιο που μας ανέθεσαν μέσα σε τριάμισι χρόνια.
Το πρόγραμμα μας είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το Φθινόπωρο του 2014.

Τώρα αν υπάρξει παράταση αυτό είναι πολιτικό ζήτημα το οποίο θα αποφασιστεί από τους αρμόδιους φορείς.

Ακούστε τι είπε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο Φιλιατρά News η κ. Νικολάκου.



Καταγγελία Αναγνώστη: Απαράδεκτη αντιμετώπιση ασθενούς στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Αναφέρομαι σε ένα απαράδεκτο περιστατικό που μου συνέβη στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας.
Ως Κυπαρίσσιος, λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να δημοσιοποιήσω την περιπέτειά μου. Φυσικά δεν έχω καμία πρόθεση να δυσφημίσω τις παρεχόμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου μας, αλλά να καταγγείλω την απρεπέστατη στάση ‘’ιατρού’’ –και μάλιστα νεαρού- ο οποίος με την αδιαφορία του, κατάφερε να φέρει τη σύζυγό μου σε πολύ κακή κατάσταση , μετά από κρίση ημικρανίας.

Την Κυριακή 3/2/2013 και ώρα 15:51 πήγα με τη σύζυγό μου στα .........

εξωτερικά ιατρεία. Χτυπήσαμε την πόρτα και μπήκαμε μέσα, αφού δεν υπήρχε κανένας στην αναμονή. Στο ένα από τα δύο κρεβάτια, ήταν ξαπλωμένη μια ηλικιωμένη κυρία, δίπλα της η νοσηλεύτρια της βάρδιας , και στην καρέκλα του γραφείου ένας τραυματιοφορέας. Αμέσως ενημέρωσα πως η σύζυγός μου έχει ημικρανία, και παρακάλεσα να καλέσουν τον ιατρό. Ο τραυματιοφορέας μας θυμήθηκε αμέσως, αφού δεν ήταν η πρώτη φορά που πηγαίναμε στο νοσοκομείο για το ίδιο θέμα.

-Περίπου κάθε 45 ημέρες η σύζυγός μου υποφέρει από ημικρανίες, και πολλοί στο νοσοκομείο γνωρίζουν την περίπτωσή της-. Η νοσηλεύτρια μας είπε να περιμένουμε λίγο στο χώρο αναμονής, και ότι θα καλέσει τον ιατρό. Όλα αυτά στις 15:51. Βγήκαμε έξω και περιμέναμε. Μετά από 20 περίπου λεπτά, δηλαδή στις 16:10 και αφού πια η σύζυγός μου έχει περιέλθει σε κατάσταση κρίσης, ξαναχτύπησα την πόρτα και παρακάλεσα τη νοσηλεύτρια να καλέσει γρήγορα τον ιατρό, εξηγώντας της πως η κρίση ημικρανίας χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Η κυρία ‘’γιατρονοσοκόμα’’ λοιπόν μου είπε (με το γνωστό στιλ του περάστε έξω) να περάσω έξω διότι έκανε καρδιογράφημα στην ηλικιωμένη κυρία, και να περιμένω να έρθει ο γιατρός. Βγήκα έξω αναζητώντας στους διαδρόμους του νοσοκομείου ένα γιατρό, ένα νοσοκόμο, κάποιον τέλος πάντων για να καλέσει τον αρμόδιο προκειμένου να σταματήσει το μαρτύριο της γυναίκας μου. Βρίσκω μια κυρία με άσπρη φόρμα, και απελπισμένος της ζητώ να καλέσει το γιατρό. Μου απαντά πως αυτή είναι του μικροβιολογικού και ότι πρέπει να απευθυνθώ στα εξωτερικά ιατρεία. Με τα πολλά μου είπαν πως ο γιατρός έχει πάει για φαγητό και σε λίγο έρχεται. Το λίγο πέρασε στις 16:34 όπου έκανε την εμφάνισή του γιατρός, δηλαδή μετά από 45 ολόκληρα λεπτά από την άφιξή μας στο νοσοκομείο. Αμέσως πάω στο γιατρό και του εξηγώ πως έχει περάσει πολλή ώρα από την εμφάνιση της ημικρανίας και πως πρέπει να γίνει άμεση αντιμετώπιση, διότι στο παρελθόν από παρόμοια καθυστέρηση έφτασε η γυναίκας μου σε πολύ κακή κατάσταση. Τότε μου είπε να κόψω ένα εισιτήριο και να περιμένω. Να περιμένω τι; Αφού ο γιατρός δεν εξέταζε κανέναν, μόλις είχε έρθει.

Έκοψα το εισιτήριο, το πήγα στο γραφείο του, και τον παρακάλεσα να πράξει τα δέοντα έχοντας αρχίσει πια να χάνω την υπομονή μου. Ο Καθηγητάρας αυτός λοιπόν, με ύφος 100 καρδιναλίων μου είπε χαμογελώντας πως θα κάνει το συντομότερο δυνατόν και με προέτρεψε να περιμένω πάλι έξω. Ξαναβγαίνω έξω και περιμένω, περιμένω , περιμένω ακόμα 20 λεπτά. Στις 16:54 ήρθε η πολυπόθητη ώρα, και μπήκαμε μέσα. Του εξηγώ τον τρόπο με τον οποίο οι συνάδελφοί του αντιμετωπίζουν πάντα την περίπτωση της γυναίκας μου (που είναι γνωστή πια στο σύνολο των ιατρών) και μου απαντά πως αν δε την εξετάσει, δε μπορεί να χορηγήσει παυσίπονο. Τότε η σύζυγός μου του ξανά λέει πως έχει τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της γνωστής και χρόνιας ημικρανίας που την ταλαιπωρεί, πως έχει κάνει όλες τις ειδικές εξετάσεις (μαγνητική- αγγειογραφία εγκεφάλου κλπ) και πως είναι χάσιμο χρόνου η τυπική εξέταση του τύπου κοίτα το στυλό δεξιά αριστερά , εκλιπαρώντας τον να της κάνει τον ενδοφλέβιο παυσίπονο ορό. Τελικά ο ορός έγινε (όπως ακριβώς γίνεται πάντα) απλά με καθυστέρηση μιας και πλέον ώρας. Και φυσικά δε θα ξεχάσω την ειρωνεία της νοσηλεύτριας η οποία απευθυνόμενη στη γυναίκα μου της είπε: καλά κυρία μου, έχεις πονοκέφαλο από το πρωί , τώρα το θυμήθηκες και βιάζεσαι κιόλας; Ποιος σας είπε κυρία μου πως είχε πονοκέφαλο από το πρωί; Και τι εννοείτε βιάζεσαι; Πόση ώρα πρέπει να περιμένουν οι ασθενείς όταν δεν υπάρχει καθόλου αναμονή στα επείγοντα περιστατικά; Το λέει και η λέξη : ‘’επείγοντα περιστατικά’’.

Και από πού παίρνετε το δικαίωμα να ευτελίζετε την αξιοπρέπεια και την εικόνα του ιδρύματος με τη συμπεριφορά και τα σχόλιά σας; Μάθετε τρόπους παρακαλώ και αφήστε τα σχόλια και τις ειρωνείες. Βέβαια περισσότερο ευθύνεται ο γιατρός που σας επέτρεψε παρουσία του να εκφράζεστε έτσι σε ασθενή. Έχετε υπόψη σας πως η διοίκηση και το προσωπικό του νοσοκομείου, καθώς και όλοι οι πολίτες και φορείς της Τριφυλίας πασχίζουν για να κρατηθεί το νοσοκομείο μας όρθιο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνά ο τόπος μας . Δεν έχετε λοιπόν το παραμικρό δικαίωμα να διαλύετε αυτή τη συλλογική προσπάθεια με τα καμώματά σας. Αν δε μπορείτε να κρατήσετε το επίπεδο που αρμόζει στο χώρο, να πάτε αλλού.

Τι κατάφερε ο γιατρός να κάνει με τη συμπεριφορά και τον τρόπο του;

Να αφήσει μια ασθενή να υποφέρει από κάτι που αντιμετωπίζεται πολύ απλά, εξαντλώντας το ‘’τάχα’’ πρωτόκολλο πολύ καθυστερημένα . Να μας αφήσει τις χειρότερες εντυπώσεις για το πρόσωπό του, αλλά και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου γενικότερα. Να δείξει τον πραγματικό του εαυτό, υποβαθμίζοντας την αξιοπρέπεια του ασθενούς . Είμαι βέβαιος πως είναι μια μεμονωμένη περίπτωση στο νοσοκομείο μας, του οποίου το προσωπικό επιτελεί το έργο του με τον καλύτερο τρόπο.

Έχετε στο μυαλό σας γιατρέ, πως δώσατε όρκο στον Ιπποκράτη και βρίσκεστε στη θέση αυτή για να κάνετε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να παρέχονται οι καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς σας, με ήθος και ανθρωπιά. Σας φαντάζομαι μετά από χρόνια σε ένα μεγαλύτερο νοσοκομείο να «μεγαλουργείτε» ! Και τέλος δίπλα από το κορνιζαρισμένο πτυχίο σας γράψτε και το παρακάτω ρητό του πατέρα της ιατρικής, και μάθετέ το καλά… πολύ καλά ! ‘’ Ούκ ένι ιατρικήν είδέναι, όστις μή οίδεν ότι εστίν άνθρωπος’’ = Είναι αδύνατον να ξέρει την ιατρική, αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι άνθρωπος.

Αναγνώστης

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΦΙΛΙΑΤΡΑ NEWS
Τα στοιχεία του αναγνώστη μας, είναι στην διάθεση μας. (όνομα Τηλέφωνο κλπ κλπ)


Χρυσό τρίποντο παραμονής για την Εράνη με 1-0 τον Πάμισο [ VIDEO ]

Χρυσή νίκη η σημερινή για την Εράνη καθώς κέρδισε τον Πάμισο στα Φιλιατρά με σκορ 1-0.

Το χρυσό γκολ για την Εράνη πέτυχε στο 74 ο Γιώργος Παναγόπουλος με ένα σουτ κεραυνό που δεν άφησε και πολλά περιθώρια αντίδρασης στον τερματοφύλακα του Παμίσου.

Ανώτερη σχεδόν......

σε όλο το παιχνίδι η Εράνη επέβαλε τον ρυθμό που ήθελε αφού κατάφερε να έχει σε πολύ μεγάλο ποσοστό κατοχή στην μπάλα. Ο Πάμισος από την άλλη μπήκε για να παλέψει στα ίσια το παιχνίδι και να πάρει ότι καλύτερο μπορούσε. Στο 90+ είχε την ευκαιρία να πάρει ακόμα και το Χ αν δεν έβρισκε στο δοκάρι του Αθανασόπουλου το σουτ του Δημητρακόπουλου.

12ος Παίκτης ο κόσμος. Περίπου 450 - 500 φίλαθλοι.

Οι πολυ καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στο παιχνίδι έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο να πάει στο γήπεδο και να ενισχύσει με την παρουσία του την ομάδα και με τις επευφημίες τους να γίνουν ο 12ος παίκτης του αγώνα.
Υπήρχε στην κερκίδα της Εράνης και το πάθος και ο παλμός για την εμψύχωση της ομάδας.

Διαμαρτυρία για ακυρωθέν γκολ.

Ο Πάμισος φωνάζει για γκολ που ακύρωσε ο Σελίμος μετά από υπόδειξη της βοηθού Παυλέρου. Είναι στο 42' όταν ο Φιλόπουλος σκόραρε από κοντά στην εστία του Αθανασόπουλου μετά από στημένη φάση.

Οι συνθέσεις:

ΕΡΑΝΗ: Αθανασόπουλος, Καραχάλιος, Διαμαντόπουλος, Ανδρώνης, Ζώης, Κώτσος (75΄Αντωνόπουλος), Μανδραπίλιας (87΄Μιχαλακόπουλος), Αλεβίζος, Σπυρόπουλος, Σταθόπουλος (85΄Καραμπετιάν), και Παναγόπουλος.

ΠΑΜΙΣΟΣ: Ανδρέου, Κωτσάκης, Κάτσος, Μπούρδος, Βεργόπουλος, Δημητρακόπουλος, Πατσιώτης, Διακουμής, Φιλόπουλος, Χριστόπουτλος και Αντωνίου.

Αρκετά καλή η Διαιτησία του Σελίμου, και των βοηθών του Παλαμίδα και Παυλέρου ΕΠΣ Λακωνίας)

Δείτε το video και ακολουθούν παρακάτω τα αποτελέσματα της Αγωνιστικής



Τα αποτελέσματα της 13ης Αγωνιστικής:



Αποτελέσματα
Διαγόρας Βραχνέικων - Εθνικός Μελιγαλά
2-2
Παναρκαδικός - Ατρόμητος Λάππα
1-1
Εράνη Φιλιατρών - Πάμισος
1-0
Πανόπουλo - Αχαϊκή
0-0
Εθνικός Σαγέικων - Δόξα Νέας Μανολάδας
1-2

Βαθμολογία
Θέση
Ομάδα
Αγώνες
Βαθμοί


1
ΠΦΟ Πανόπουλου
13
35

2
Ατρόμητος Λάππα
13
26

3
Παναρκαδικός
13
22

4
Εθνικός Σαγέικων
13
18

5
Εθνικός Μελιγαλά
13
17

6
Εράνη Φιλιατρών
13
15

7
Διαγόρας Βραχνέικων
13
12

8
Δόξα Νέας Μανολάδας
13
12

9
Αχαϊκή
13
11

10
Πάμισος
13
8



Προς αναβολή ενός έτους στις δημοτικές εκλογές βλέπει η Real News

Λίγο νωρίτερα σας είχαμε δημοσιεύσει ρεπορτάζ από την Aftodioikisi.gr με το pressing Βενιζέλου στον Σαμαρά για παράταση θητείας των αιρετών.
Σήμερα σε Δημοσίευμα της η Real News βλέπει αναβολή δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Στην απόφαση αναβολής των δημοτικών εκλογών που είναι .......

προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2014, για περίπου έναν χρόνο, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι η αναβολή κρίνεται επιβεβλημένη από όλους, καθώς υπάρχει και αντικειμενικός λόγος, η καλύτερη προετοιμασία και η ουσιαστική αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που αναμένεται να “ξεμπλοκάρουν” το αμέσως επόμενο διάστημα για λογαριασμό της Ελλάδας.

Έτσι, ο νέος σχεδιασμός δείχνει στην κατεύθυνση της μετακίνησης της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών από τον Ιούνιο του 2014 στον Οκτώβριο του 2015, με ταυτόχρονη τροποποίηση του νόμου Ραγκούση, ώστε να καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό.

Ο νόμος Ραγκούση άλλωστε είχε στηριχτεί ως κεντρική επιχειρηματολογία στην ταυτόχρονη διεξαγωγή δημοτικών και ευρωεκλογών, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα, κάτι το οποίο δεν υπάρχει πλέον, από τη στιγμή που οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν στις 22 Μαϊου.

Ο Βενιζέλος σκέφτεται να αλλάξει όνομα στο ΠΑΣΟΚ

Σε άλλες εποχές, το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είχε πολύ συγκεκριμένη χρησιμότητα για τον εκάστοτε πρόεδρό του: Λειτουργούσε ως βαλβίδα αποσυμφόρησης της εσωκομματικής έντασης, έδινε βήμα εκτόνωσης της… γκρίνιας, και αποτελούσε εφαλτήριο για μια νέα πορεία, συνήθως πολιτικά αναβαπτισμένη.

Στη σημερινή συγκυρία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ..........

γνωρίζει ότι δεν έχει τέτοιες… πολυτέλειες. Αντιθέτως, το Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου έχει οριακό χαρακτήρα. “Do or die”, που θα έλεγαν και οι Αμερικανοί. Την επομένη του Συνεδρίου, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχει διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μια θεαματική πολιτική ανάκαμψη. Διαφορετικά, περισσότερο θα απειλείται με λουκέτο, παρά θα… σεργνιανίζει απλώς στον πολιτικό στίβο, σε ρόλο κομπάρσου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι συνεργάτες του δεν έχουν αμφιβολίες για την αναγκαιότητα να είναι το Συνέδριο ρηξικέλευθο και διαφορετικό. Να βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει γενιά, να φέρει στο προσκήνιο καινούρια πρόσωπα και νέα δυναμική.

Γι’ αυτό και στον προσυνεδριακό διάλογο, για τον οποίο θα αξιοποιηθούν πλήρως το διαδίκτυο και τα social media, o Ευάγγελος Βενιζέλος καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας που επιθυμεί να υπάρχει στον χώρο της Κεντροαριστεράς ένας ισχυρός κομματικός βραχίονας, να είναι… δημιουργικοί και ανατρεπτικοί.

Πόσο… ανατρεπτικοί; Στην Ιπποκράτους λένε ότι δεν υπάρχει κανέναν φετίχ. Ούτε για το όνομα, και το ενδεχόμενο αλλαγής του. Κάτι που έχει ακουστεί πολλές φορές στο παρελθόν, ανάλογα με τη συγκυρία ωστόσο αποκτά διαφορετικό υπόβαθρο και σημασία.

Και σήμερα, μάλλον η συγκυρία είναι η πλέον κατάλληλη για να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ σε μια τέτοια τομή.

Υστερόγραφα

Φλέρτ Τράγκα - ΕΡΤ. Πάνε για "γάμο";

Το ενδεχόμενο συνεργασίας του με την ΕΡΤ συζητά ο Γιώργος Τράγκας, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα εθεάθη στο Ραδιομέγαρο της οδού Μεσογείων, όπου και είχε συνάντηση με τον Νίκο Σίμο και τον Τζώνυ Καλημέρη.

Τη σχετική........

αποκάλυψη κάνει το “Έθνος της Κυριακής”, και σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΕΡΤ δεν θα έβλεπε με αρνητικό μάτι, ούτε καν διστακτικά το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνεργασίας, από τη στιγμή που ο Γιώργος Τράγκας ανήκει σε εκείνη την ομάδα των δημοσιογράφων οι οποίοι “γράφουν” τηλεθέαση.

Χωρίς τρόφιμα και μάγειρες οι παιδικοί σταθμοί του Δ. Τριφυλίας

Χωρίς τρόφιμα για το μεσημεριανό φαγητό έχουν μείνει οι 3 από τους 4 παιδικούς σταθμούς του Δήμου Τριφυλίας και σύντομα αναμένεται αυτό να συμβεί και στον τέταρτο παιδικό, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τους μάγειρες, που… απουσιάζουν εντελώς από δύο σταθμούς.

Πρόβλημα με το.........

φαγητό -με αποτέλεσμα οι γονείς να αναγκάζονται να δίνουν οι ίδιοι στα παιδιά τους φαγητό σε καθημερινή βάση- αντιμετωπίζουν οι παιδικοί σταθμοί σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους, που δεν έχουν ούτε μάγειρα, αλλά και στο Κοπανάκι, ενώ οριακή είναι η κατάσταση στον παιδικό της Κυπαρισσίας που αναμένεται να ξεμείνει από τρόφιμα τις επόμενες μέρες. Κι όλα αυτά, γιατί υπάρχουν χρωστούμενα προς τους προμηθευτές ενώ δεν υπάρχουν χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του δήμου, Γιάννης Κατσούλας. σημειώνοντας πως στους τρεις παιδικούς υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Ετσι αυτή τη στιγμή στους παιδικούς του δήμου δίνεται μόνο πρωινό και δεκατιανό, που είναι ένα φρούτο.

Σημείωσε δε πως από την πλευρά του δήμου τα τροφεία έχουν οριστεί στο ελάχιστο αλλά και πάλι είναι γονείς που αδυνατούν να τα πληρώσουν, ενώ και τα χρήματα που έχουν έρθει από το ΕΣΠΑ είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Aftodioikisi.gr

Πάμε για παράταση θητείας στους αιρετούς Δημάρχους - Περιφερειάρχες ;

Πρέσινγκ Βενιζέλου σε Σαμαρά για παράταση θητείας αιρετών

Εντατική προσπάθεια να πείσει τους δύο εταίρους του στην κυβέρνηση και κυρίως τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να μην διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές τον Ιούνιο του 2014 μαζί με τις ευρωεκλογές, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης», αλλά το Νοέμβριο του 2015, κάνει το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος.

Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση για παράταση της θητείας ......

για 1 ή 1,5 χρόνο την «έριξε» για πρώτη φορά επίσημα πέρυσι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και την υιοθέτησαν κατά πλειοψηφία στο ψήφισμά τους οι δήμαρχοι, ζητώντας «οι Δημοτικές Εκλογές να διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, όπως ίσχυε μέχρι τώρα». Τα επιχειρήματα δύο: Πρώτο ότι αν διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές υποβαθμίζονται και δεύτερον ότι το 2014 είναι χρονιά που «τρέχει» το ΕΣΠΑ, το οποίο ολοκληρώνεται το 2015.

Πίεση από το «Κόμμα των πράσινων δημαρχων»

Στην πραγματικότητα όμως το επιχείρημα είναι ένα και αφορά, κυρίως, ένα μεγάλο τμήμα των 160 δημάρχων και των εφτά περιφερειαρχών που έχουν εκλεγεί με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός ότι όταν εξελέγησαν το 2010 το κυβερνών, τότε, κόμμα είχε ποσοστά άνω του 40%, ενώ σήμερα είναι μονοψήφια και κυμαίνονται ανάμεσα στο 5 και το 8%. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς την οικονομική κρίση που μείωσε δραματικά τα κονδύλια προς τους δήμους και τις περιφέρειες, την προσαρμογή στον «Καλλικράτη» που «αχρήστευσε» πολιτικά τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο της θητείας τους αλλά και τη μειωμένη θητεία (3,5 χρόνια), θέματα που, βεβαίως, είναι κοινά με τους υπόλοιπους δημάρχους, τότε είναι εύκολα αντιληπτό γιατί οι συγκεκριμένοι αιρετοί ζητούν παράταση της θητείας τους και μάλιστα κατά 1,5 χρόνο.

Γιατί, πολύ απλά, θεωρούν ότι αν οι αυτοδιοικητικές εκλογές γίνουν ένα με ενάμιση χρόνο αργότερα αφενός το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει και αφετέρου οι ίδιοι θα έχουν πολύ περισσότερο πολιτικό χρόνο για να διαχειριστούν τα του δήμου – περιφέρειάς τους

«Απαγορευτικό» από το Μαξίμου

Και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Ο Β. Βενιζέλος στο πλαίσιο και της προσπάθειας του για το «κόμμα των πράσινων δημάρχων», έχει όχι μόνο αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια αλλά, σύμφωνα με ορισμένους συνομιλητές του, «δίνει την εντύπωση πως η παράταση της θητείας των δημάρχων και των περιφερειαρχών είναι ζήτημα πολιτικής επιβίωσης του ίδιου και του ΠΑΣΟΚ».

Το αίτημα έχει, βεβαίως, τεθεί στον υπουργό Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη, ο οποίος σε κάθε περίπτωση παραπέμπει στο Μέγαρο Μαξίμου και στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Ωστόσο, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου με τις οποίες συνομίλησε η aftodioikisi.gr έλεγαν ότι «δεν τίθεται θέμα παράτασης των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, τουλάχιστον επί του παρόντος».

Η συγκεκριμένη στάση είναι εύκολα εξηγήσιμη, καθώς αφενός ναι μεν οι περισσότεροι «γαλάζιοι» αιρετοί θα έβλεπαν με θετικό μάτι μία παράταση της θητείας τους αλλά δεν φαίνεται να «καίγονται» κιόλας και αφετέρου, σ’ αυτή τη φάση δεν φαίνεται να δημιουργείται «κοινό μέτωπο» Βενιζέλου – Κουβέλη σε αυτό το θέμα. Τουναντίον, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μένει, προς το παρόν, μακρυα από αυτή τη συζήτηση.

Αντιδράσεις από τρόικα και ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν να αντιμετωπίσουν και δύο ακόμη σοβαρά θέματα:

Πρώτο, την αντίδραση της τρόικας, η οποία, όταν στο παρελθόν είχε συζητηθεί το θέμα σε επίπεδο συναντήσεων με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών είχε θέσει θέμα κόστους. Κι αυτό γιατί αν οι αυτοδιοικητικές εκλογές διαχωριστούν από τις ευρωεκλογές, υπολογίζεται ότι με τα σημερινά δεδομένα, θα απαιτηθούν επιπλέον τουλάχιστον 50 έως 70 εκατ. ευρώ. Το αντεπιχείρημα είναι ότι σε περίπτωση που τον Ιούνιο του 2014 διεξαχθούν και οι εθνικές εκλογές, τότε αφενός η οικονομία κλίμακας επιτυγχάνεται με την ταυτόχρονη διεξαγωγή των εθνικών με τις ευρωεκλογές και αφετέρου ότι είναι δύσκολο να αντεπεξέλθει ο κρατικός μηχανισμός σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις ταυτόχρονα.

Δεύτερο, τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει χαρακτηρίσει «θεσμικό πραξικόπημα» την παράταση της θητείας των αιρετών.