ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣKΕΥΗΣ, Λόγω έκτακτης βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013

Στα ίσια ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

«Ισοπαλία» των δύο μεγαλύτερων κομμάτων δείχνουν οι δημοσκοπήσεις της VPRC για την Εφημερίδα των Συντακτών και της Metron για τον Επενδυτή.

Στην έρευνα της VPRC, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν ποσοστό 29,5% της εκλογικής επιρροής. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 12%, το ΠΑΣΟΚ με 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5%, και τα άλλα κόμματα 6%.
Σύμφωνα με την .......

εφημερίδα, η έρευνα δείχνει βελτιωμένη εικόνα για τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά (προηγείται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 21,2% έναντι 11,6% του κ. Τσίπρα), κάμψη του ΣΥΡΙΖΑ,
ψηλά τη Χρυσή Αυγή, οριακή άνοδο του ΠΑΣΟΚ και μικρή πτώση για τη ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο, το 67% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι η χώρα είναι σε «λάθος» κατεύθυνση, το 21% σε «σωστή», το 8% «ούτε σωστή ούτε λάθος» και το 4% είπαν «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Εξάλλου, το 31,6% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι εάν είχαμε αύριο εκλογές, θα κέρδιζε η ΝΔ, έναντι του 27,2% που πιστεύουν ότι θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην έρευνα της Metron, και στο ερώτημα «αν είαμε την επόμενη Κυριακή εκλογές τι θα ψηφίζατε» ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 18,8%, η ΝΔ 18,7%, η ΧΑ 7,2%, το ΠΑΣΟΚ 5,2%, οι ΑΝΕΛ 4,3%, η ΔΗΜΑΡ 3,8%, το ΚΚΕ 3,6%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,2% τα άλλα κόμματα 4,4%, το άκυρο/λευκό 10,2%, δεν θα ψηφίσουν 14,8%, δεν έχουν αποφασίσει 6,8%, ενώ δεν απάντησαν 1%.

Στην εκτίμηση ψήφου της ίδιας εταιρείας, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 28%, η ΝΔ 27,8%, η ΧΑ 10,7%, το ΠΑΣΟΚ 7,7%, οι ΑΝΕΛ 6,3%, η ΔΗΜΑΡ 5,7%, το ΚΚΕ 5,4%, οι ΟΠ 1,8% και άλλα κόμματα 6,6%.

Κριτήρια μεταγραφής Φοιτητών 2013

Το υπουργείο Παιδείας φέρνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο μετεγγραφής των φοιτητών.
Οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν αίτηση σε ηλεκτρονική φόρμα που στην κεντρική ιστοσελίδα του υπουργείο Παιδείας. Μόλις γίνει ο έλεγχος και εγκριθεί η αίτηση, η μεταφορά της θέσης του φοιτητή θα πραγματοποιείται από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013.

Σύμφωνα με tovima.gr μετεγγραφή δικαιούνται όλοι οι........

επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις κατά το Σχολικό έτος 2011-2012 και κατετάγησαν σε θέσεις εισαγωγής ΑΕΙ της ημεδαπής και εφόσον το ετήσιο εισόδημα κατά το οικονομικό έτος 2011 του δυνητικού δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του, δεν ξεπερνά τις 7.500 ευρώ, κατά κεφαλήν.

Για τις μονογονεικές οικογένειες και τους επιτυχόντες που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ´ αριθμόν Φ.151/122732/Β6 (ΦΕΚ Β´1612/2010) παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνων σε συγγενή Ά ή ´Β βαθμού ή οι γονείς ή κηδεμόνες αυτών, ένας εκ των δύο ή και οι δύο αθροιστικά υπήρξαν άνεργοι για 10 μήνες εντός του 2012, το ανωτέρω εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο δηλαδή 15.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

Κάποιος μπορεί να μετεγγραφεί μόνο σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα με αυτήν που επέτυχε κατά τις Πανελλήνιες εξετάσεις του σχολικού έτους 2011-2012. Η αντιστοιχία ορίζεται με βάση την υπ´ αριθμόν 67859/Β1/5.7.2006 του Υπουργού Παιδείας, όπως αυτή θα επικαιροποιηθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2013

Η ημερομηνία της διαδικασίας της μετεγγραφής θα ανακοινωθεί επίσημα στο site του υπουργείου Παιδείας έως την 1η Φεβρουαρίου. Η διαδικασία των μετεγγραφών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Φεβρουάριο, ώστε οι φοιτητές που άλλαξαν πόλη να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο νέο τμήμα με την έναρξη του εαρινού εξαμήνου.

Όλα τα δικαιολογητικά που θα χρειαστεί ο υποψήφιος για τη μετεγγραφή του

Εκκαθαριστικό των εισοδημάτων του 2011
Βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ σε περίπτωση ανεργίας των γονέων ή κηδεμόνων, που αποδεικνύει το διάστημα κατά το οποίο είναι ή ήταν άνεργοι κατά το 2012
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
Γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από κρατικούς φορείς για τους ίδιους ή για γονείς ή για τέκνα ή για αδελφούς ή για συζύγους
Βεβαίωση σπουδών αδελφού ή αδελφής από το Τμήμα στο οποίο φοιτά
Βεβαίωση πως είναι τέκνο θύματος τρομοκρατίας

ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ: Μετεγγραφές φοιτητών 2013.Τα Νέα δεδομένα

Ενημέρωση σε αναγνώστη μας για τις Συνδέσεις αποχέτευσης ακαθάρτων Φιλιατρών

Σε προηγούμενη δημοσίευση μας που αφορούσε σε συνδέσεις αποχέτευσης ακαθάρτων Φιλιατρών (κλίκ), θέμα το οποίο είχε συζητηθεί στην οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας, αναγνώστης μας με σχόλιο του στην παραπάνω δημοσίευση μας είχε ρωτήσει αν υπάρχει κάτι νεότερο για το θέμα.

Τον ενημερώνουμε.......

ότι το θέμα συζητήθηκε στην οικονομική επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας όπου ανοίχτηκαν οι προσφορές που είχαν υποβληθεί για την δημοπράτηση του έργου και μετά από έλεγχο των στοιχείων η ανάθεση του έργου έχει γίνει κατοχυρώνοντας το διαγωνισμό στον κ. ΝΙΚΟΛΑΟ Γ. ΤΣΑΠΟΓΑ, με ποσοστό έκπτωσης 42,00%.

Η συνολική τιμή προσφοράς του ανωτέρω μειοδότη ήταν 133.980,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) κι ως εκ τούτου θεωρήθηκε ως η οικονομικότερη και αρτιότερη προσφορά για το Δήμο Τριφυλίας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από το έγγραφο του Δήμου το οποίο έχει καταχωρηθεί στην Διαύγεια του Δήμου Τριφυλίας πατώντας εδώ (κλίκ).

Εναλλακτικά στο ίδιο έγγραφο που ακολουθείΜεσσηνιακές εφημερίδες της 19ης Ιανουαρίου 2013

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.Διαβάστε στο ΘΑΡΡΟΣ της Μεσσηνίας

Η πληθυσμιακή αιμορραγία έχει πολιτικό κόστος

Τις βουλευτικές έδρες κάθε εκλογικής περιφέρειας για ......

τις γενικές βουλευτικές εκλογές καθορίζει το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ A 10 - 14.01.2013) και βάσει του οποίου επέρχονται αυξομειώσεις εδρών σε εκλογικές περιφέρειες της χώρας μετά την απογραφή της 9ης Μαΐου 2011. Έχει, δε, προηγηθεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (αριθ. Δ 224/2012), που το έκρινε συνταγματικό και νόμιμο.

Συγκεκριμένα, τώρα, για τη Μεσσηνία, τα στοιχεία αναφέρουν ότι ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 175.587 πολίτες, οι έδρες που αντιστοιχούν με βάση τον παραπάνω αριθμό είναι πέντε (5) και λόγω του μικρού αριθμού υπολοίπων, 3.682 άτομα, η κατανομή παραμένει σταθερή.

Ωστόσο, αυτή η «σταθερότητα» στοιχίζει πολιτικά στη Μεσσηνία, καθώς στερείται περισσοτέρων φωνών στο Κοινοβούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προώθηση των συμφερόντων της, εν τη ευρεία έννοια...

Διαβάστε στην ΦΩΝΗ της Μεσσηνίας

ΣΤΟ ΔΗΜΟ θα περάσει σ' ένα μήνα το Λιμάνι της Καλαμάτας. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χθες στο δήμαρχο Παν. Νίκα ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας σε συνάντηση που είχαν στην Τρίπολη.
Παράλληλα ο Γ.Γ. υποσχέθηκε να είναι αρωγός στην Αυτοδιοίκηση και να συμβάλλει στον ενδιάμεσο χρόνο για τη διαχείριση των σκουπιδιών.
Αυτό είναι το πρώτο θέμα στη σημερινή "ΦΩΝΗ", στην πρώτη σελίδα της οποίας διαβάζουμε:

ΒΡΟΧΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΝΑΤΙ... Άνοιξαν οι ουρανοί και στη Μεσσηνία. Ποτάμια φούσκωσαν, το χαλάζι απείλησε καλλιέργειες, ενώ καθίζηση υπέστη ο δρόμος Πλατάνια-Νέδα.
ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ανακοινώθηκαν για την Αρχαία Μεσσήνη, με αφορμή την προβολή ντοκιμαντέρ, σε συνέντευξη Τύπου απο τους Παν. Αλευρά, Στ. Μπένο και Πέτρο Θέμελη.
ΕΠΙΤΙΜΟΣ δημότης Μεσσήνης ανακηρύχθηκε χθες σε λαμπρή τελετή ο Μητροπολίτης Μονεμβασιάς και Σπάρτης Ευστάθιος, που νωρίτερα χωροστάτησε στο ναό Αγίου Αθανασίου στη γενέτειρά του Βαλύρα.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ μπαίνει σε λειτουργία στο Νοσοκομείο Καλαμάτας το ψηφιακό δερματοσκόπιο.
99 ΓΡΑΦΕΙΑ Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) στους Δήμους, αντί των ΔΟΥ που καταργήθηκαν.
ΣΕ ΣΧΗΜΑ πιστωτικής κάρτας τα νέα διπλώματα οδήγησης που θα ισχύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΑΥΤΑ και άλλα πολλά ρεπορτάζ, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα και παρεμβάσεις, αθλητικά και πολιτιστικά συμπληρώνουν την ύλη της «ΦΩΝΗΣ», μαζί με αγγελίες για την τοπική κτηματαγορά, τις ενοικιάσεις και την αγορά εργασίας.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» πρωί – πρωί στα περίπτερα. Έγκυρη ενημέρωση, δυναμική παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο!... Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ»! Μόνο κέρδος θα έχετε γνωρίζοντας τι συμβαίνει γύρω σας!

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

Ο καιρός για το Σάββατο 19 Ιανουαρίου
Γρήγορα και «Πιπεράτα» - Κολυμβήθρα και…Δεξαμενή!...

Σχόλια του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News

Στις 17 Δεκεμβρίου, 2012 , συμμετέχοντας ζωντανά στο στούντιο του ΣΚΑΙ στην εκπομπή ΚΑΛΗΜΕΡΑ του Γιώργου Αυτιά και της Μάγδας Τσέγκου περιέγραψα το οικονομικό και κοινωνικό μας δράμα λέγοντας ότι βλέπω σε κάθε τρίτο μαγαζί την επιγραφή ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ/ΠΩΛΕΙΤΑΙ, σε κάθε 4ο ένα προτεταμένο χέρι εκλιπαρώντας για βοήθεια και δηλώνοντας ΠΕΙΝΑΩ και σε κάθε 5ο μαγαζί την «πραμάτεια» ενός άστεγου που τη νύχτα χρησιμοποιεί την εσοχή-είσοδο για να κοιμηθεί…
Στις 17 Δεκεμβρίου είχα κάνει την πρόταση να.......

δημιουργηθεί στην Αθήνα στην περιοχή μεταξύ του Εθνικού Κήπου και του κτιρίου της Βουλής αυτό που η Ελλάδα χρειάζεται, δηλαδή μία «ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΩΤΗΡΩΝ…»
Ρίξτε μια ματιά… http://www.youtube.com/watch?v=GvbzJb0DmFo
Στις 17 Ιανουαρίου, 2013 συμπτωματικά την ίδια σημειολογικά ημέρα, και μετά από εκρηκτικές συζητήσεις για το πόσες κάλπες έπρεπε να στηθούν η Βουλή μας έδωσε ένα αποτέλεσμα που νομίζω ότι συμπληρώνει την πρότασή μου για τη «ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΩΝ» καθώς μπορούμε πια να μιλάμε και για την μεγαλοπρεπή, αλά…γκρέκα, «ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ ΤΟΥ ΣΙΛΩΑΜ» μέσα στο κτίριο της Βουλής!...
Σας θυμίζω φίλοι του blog ψηφοφορίες και Εξεταστικές από ΜΤΣ και Βατοπαίδιο, υποβρύχια που γέρνουν και άοπλα αεροσκάφη της Π.Α. Αεροπορίας, από ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ μέχρι ΖΗΜΕΝΣ, και ρωτάω:
Τι έγινε;

Eπίδομα θέρμανσης σε 160.000 δικαιούχους εντός των ημερών

Το ποσό των 15 εκατ. ευρώ θα πιστωθεί μέσα στο προσεχές διάστημα στους λογαριασμούς 160.000 δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης για τις ποσότητες πετρελαίου που αγόρασαν έως τα μέσα Ιανουαρίου.
Περίπου ...........

160.000 δικαιούχοι εκτιμάται πως θα λάβουν επιστροφή φόρου 100 έως 150 ευρώ ο καθένας. Στα τέλη Δεκεμβρίου άλλοι 50.000 δικαιούχοι είχαν «μοιραστεί» συνολικά 6,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά υπολογίζεται ότι σχεδόν 250.000 καταναλωτές υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν την επιστροφή φόρου, αλλά λόγω των κριτηρίων αποκλείεται ο ένας στους τέσσερις.
Το επίδομα θα φτάνει έως 840 ευρώ (για ορεινές περιοχές της Βορείου Ελλάδος) και στόχος είναι πλέον να κατατίθεται μέσα σε 20 μέρες από την αγορά του στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

BEST TV

Σε λειτουργία το το ψηφιακό Δερματοσκόπιο του νοσοκομείου Καλαμάτας

Πριν από ενάμιση μήνα το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας προμηθεύτηκε μέσω των Κοινοτικών Πόρων του ΕΣΠΑ ένα σύγχρονο Ψηφιακό Δερματοσκόπιο που αποτελούσε και στόχο δεκαετίας.

Με σημερινή της.......

απόφαση η Διοίκηση του Νοσοκομείου σε απόλυτη συνεργασία με το Ιατρικό Προσωπικό του Δερματολογικού Εξωτερικού Ιατρείου κάνει γνωστό ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 21/01/2013 το ψηφιακό Δερματοσκόπιο τίθεται σε παραγωγική λειτουργία. Συνεπώς εξετάσεις που προϋποθέτουν χρήση του Ψηφιακού Δερματοσκοπίου θα πραγματοποιούνται προγραμματισμένα μέσω τηλεφωνικού ραντεβού.

Ταυτόχρονα γνωστοποιείται ότι οι ανωτέρω εξετάσεις επειδή δεν καλύπτονται από κανένα ασφαλιστικό ταμείο η Διοίκηση με απόφασή της όρισε την κατώτατη δυνατόν τιμή των 25,00 Ευρώ για το κόστος τους, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την δύσκολη κοινωνικοοικονομική κατάσταση που επικρατεί.

Με αφορμή την λειτουργία του Ψηφιακού Δερματοσκοπίου ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας δήλωσε:

« Κάθε μέρα που περνά προσπαθούμε να βάζουμε ένα ακόμη λιθαράκι στην ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το Νοσοκομείο μας. Αυτό αποτελεί μία συνεχής και διαρκής διαδικασία που προϋποθέτει συλλογική, μεθοδική και συντονισμένη δράση. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν αφήνουμε ούτε μέρα αλλά ούτε και λεπτό να πηγαίνει χαμένο. Από Δευτέρα ξεκινά την λειτουργία του το Ψηφιακό Δερματοσκόπιο.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους δύο Δ/ντές του Δερματολογικού Εξωτερικού Ιατρείου κ. Παν/τη Μίντζια και κ. Κων/νο Κονταργύρη για τις πολύχρονες προσπάθειές τους προκειμένου ο στόχος της προμήθειας του Ψηφιακού Δερματοσκοπίου να γίνει για το Νοσοκομείο μας πραγματικότητα.»

BEST TV

Οι 99 περιοχές που δημιουργούνται γραφεία εξυπηρέτησης φορολογουμένων

Γραφεία εξυπηρέτησης φορολογουμένων δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών με το οποίο θα καλύψει τα κενά των εφοριών σε παραμεθόριες, νησιωτικές και ορεινές περιοχές, καθώς και σε περιοχές στρατηγικής σημασίας.

Στη δημιουργία ........

γραφείων εξυπηρέτησης φορολογουμένων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία έρχονται να καλύψουν το όποιο κενό παρατηρείται από τις συγχωνεύσεις των εφοριών. Το υπουργείο επέλεξε 99 δήμους, όπου θα εγκατασταθούν τα γραφεία εξυπηρέτησης. Το κριτήριο της επιλογής ήταν γεωγραφικό, εθνικό, στρατηγικό και πληθυσμιακό.
Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών οι πολίτες θα μπορούν μέσω των γραφείων εξυπηρέτησης φορολογουμένων να διεκπεραιώνουν πλέον τις ακόλουθες υπηρεσίες, που μέχρι πρόσφατα διενεργούνταν μόνον από τις εφορίες:

Χορήγηση κάθε είδους φορολογικών εντύπων και παραλαβή τους
Παροχή οδηγιών και υποστήριξη των πολιτών στη συμπλήρωση φορολογικών εντύπων, όπως φορολογικές δηλώσεις από συνταξιούχους, δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών, δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων, αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες, δηλώσεις έναρξης εργασιών φυσικών προσώπων.
Χορήγηση φορολογικών πιστοποιητικών, όπως φορολογικές ενημερότητες
Παραλαβή αδειών και πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων
Χορήγηση Α.Φ.Μ. σε φυσικά πρόσωπα
Παραλαβή και διαβίβαση κάθε είδους αιτήματος προς τις Δ.Ο.Υ. στις οποίες υπάγονται τα Γ.Ε.Φ.
Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει επίσης ότι η πλειονότητα των πληρωμών διενεργούνται πλέον και στις Τράπεζες. Παράλληλα σημαντικός αριθμός εργασιών υλοποιούνται στα Κ.Ε.Π καθώς και μέσω διαδικτύου TAXISnet.

Που θα βρίσκονται τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων
Νησιά
1. Άνδρος
2. Κέα
3. Αίγινα
4. Πόρος
5. Μήλος
6. Ύδρα
7. Σαλαμίνα
8. Σπέτσες
9. Κάρπαθος
10. Κάλυμνος
11. Λέρος
12. Σαμοθράκη
13. Σκύρος
14. Θάσος
15. Παξοί
16. Ιθάκη
17. Πάρος
18. Θήρα
19. Μύκονος
20. Τήνος
21. Κύθηρα
22. Λήμνος
23. Σκιάθος
24. Σκόπελος
25. Άγιος Κήρυκος Ικαρίας

Ορεινές περιοχές
26. Δημητσάνα
27. Καλάβρυτα
28. Δεσκάτη
29. Νευροκόπι
30. Φιλιάτες
31. Κόνιτσα
32. Δελβινάκι
33. Νεστόριο
34. Ελασσόνα
35. Αριδαία
36. Δομοκός
37. Αμφίκλεια
38. Αμύνταιο
39. Αρναία

Εθνικής - στρατηγικής σημασίας σε παραμεθόρια περιοχή
40. Σουφλί
41. Διδυμότειχο
42. Σάππες
43. Σιδηρόκαστρο

Εξυπηρέτηση ορεινών περιοχών
44. Ναύπακτος
45. Αμφιλοχία
46. Βόνιτσα
47. Κρανίδι
48. Λεωνίδιο
49. Παράλιο Άστρος
50. Μεγαλόπολη
51. Ιστιαία
52. Κύμη
53. Λίμνη
54. Κάρυστος
55. Κρέστενα
56. Λεχαινά
57. Ζαχάρω
58. Αμαλιάδα
59. Νάουσα
60. Αλεξάνδρεια
61. Μοίρες
62. Ελευθερούπολη
63. Χρυσούπολη
64. Αρκαλοχώρι
65. Νεάπολη Βοΐου Κοζάνης
66. Μολάοι
67. Κιάτο
68. Ξυλόκαστρο
69. Γύθειο
70. Σκάλα
71. Αγιά
72. Σητεία
73. Ιεράπετρα
74. Καλλονή Λέσβου
75. Κυπαρισσία
76. Μουζάκι
77. Σοφάδες
78. Γουμένισσα
79. Νιγρίτα
80. Νέα Ζίχνη
81. Ηράκλεια
82. Καλαμπάκα
83. Φανάρι
84. Φιλιππιάδα
85. Πύλος
86. Αίγιο
87. Κάτω Αχαϊά
88. Μακρακώμη
89. Αταλάντη
90. Κίσσαμος

Εξυπηρέτηση περιοχών μεγάλης έκτασης:
91. Λαύριο
92. Μέγαρα
93. Άγιος Στέφανος
94. Άγιος Αθανάσιος
95. Λιμένα Χερσονήσου
96. Φάρσαλα
97. Τύρναβος
98. Αλμυρός
99. Μεσσήνη

Reporter - BEST TV

Λαγκούβαρδος Φιλιατρών. Χωρίς προβλήματα η διέλευση αυτοκινήτων [ VIDEO ]

Σε οριακή όμως η κατάσταση το ποτάμι.

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται σήμερα η κυκλοφορία στο Γεφυράκι του Λαγκουβάρδου που χθες ήταν κλειστό λόγω υπερχείλισης.
Ωστόσο η λάσπη ......

που υπάρχει στο σημείο είναι σε μεγάλη ποσότητα και απαιτείται η προσοχή των διερχομένων.
Η κατάσταση στον ποταμό είναι οριακή καθώς το νερό που κατεβαίνει προς την Θάλασσα έχει καλύψει το ύψος στα κιούγκια και δημιουργεί μικρές ρουφήχτρες.
Ωστόσο απαιτείται από τους διερχόμενους οδηγούς μεγάλη προσοχή καθώς με μια δυνατή νεροποντή κανείς δεν ξέρει να θα ξανακοπεί η κυκλοφορία.

Χθες το απόγευμα το Φιλιατρά News επικοινώνησε με τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Γιώργο Μπακούρο και τον ρωτήσαμε τι γίνεται με το έργο που έχει εξαγγελθεί για το Λαγκούβαρδο με την κατασκευή της νέας Κοιλαδογέφυρας.
Ο κ. Μπακούρος μας είπε ότι αν και το έργο σύμφωνα με τις εξαγγελίες έπρεπε να έχει τελειώσει και να έχει παραδοθεί το έργο έχει καθυστερήσει πάρα πολύ στους περιβαλλοντικούς όρους αλλά και στην αποκεντρωμένη διοίκηση.

Σήμερα ο φάκελος έχει υπογραφεί από όλα αυτά και το έργο είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα με σκοπό το καλοκαίρι να είναι έτοιμο.

Το θέμα πάντως το παρακολουθούμε και θα σας κρατήσουμε ενήμερους για την εξέλιξη του.

Δείτε ένα video από την σημερινή κατάσταση που υπήρχε το μεσημέρι στον Λαγκούβαρδο.


Υπ. Οικονομικών: Ιδού οι αρμοδιότητες των Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων.

Σχεδόν… ΔΟΥ θα είναι κατά το υπουργείο Οικονομικών οι «δημοτικές» εφορίες, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, σύμφωνα και με τη σχετική του ανακοίνωση, που εξέδωσε στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του φοροεισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού.

Τα ΚΕΦ, λέει ......

το υπουργείο, «έρχονται να καλύψουν το όποιο κενό δημιουργείται από τη συγχώνευση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται σε όλη τη χώρα» και θα «λειτουργούν με αποκλειστικό σκοπό τη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών, θα στεγάζονται σε χώρους των ΟΤΑ και θα λειτουργούν κατ’ αντιστοιχία με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)».

Ειδικότερα, οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώνουν πλέον στα ΚΕΦ τις ακόλουθες υπηρεσίες, που μέχρι πρόσφατα διενεργούνταν μόνον από τις εφορίες:

- Χορήγηση κάθε είδους φορολογικών εντύπων και παραλαβή τους.

- Παροχή οδηγιών και υποστήριξη των πολιτών στη συμπλήρωση φορολογικών εντύπων, όπως τα ακόλουθα:

α. φορολογικές δηλώσεις από συνταξιούχους.

β. δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών.

γ. δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων.

δ. αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες.

ε. δηλώσεις έναρξης εργασιών φυσικών προσώπων.

- Χορήγηση φορολογικών πιστοποιητικών, όπως φορολογικές ενημερότητες.

- Παραλαβή αδειών και πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων.

- Χορήγηση Α.Φ.Μ. σε φυσικά πρόσωπα.

- Παραλαβή και διαβίβαση κάθε είδους αιτήματος προς τις ΔΟΥ στις οποίες υπάγονται τα Γ.Ε.Φ.

Επισημαίνεται ότι:

Η πλειονότητα των πληρωμών διενεργούνται πλέον και στις Τράπεζες
Σημαντικός αριθμός εργασιών υλοποιούνται πλέον και στα Κ.Ε.Π.
Μεγάλος αριθμός εργασιών υλοποιούνται πλέον μέσω διαδικτύου – TAXISnetΑναλυτικότερα, σύμφωνα με την Υ.Α. Δ6Α 1157277 ΕΞ 2012/ 15-11-2012 (ΦΕΚ Β’ 3042/2012), οι αρμοδιότητες των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.) είναι:

«1δ) Οι αρμοδιότητες των Τμημάτων των Δ.Ο.Υ., οι οποίες ασκούνται και από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, κατά Τμήμα, είναι οι εξής:

Ι. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

α) Παραλαβή φορολογικών δηλώσεων (αρχικών, συμπληρωματικών, τροποποιητικών) και διαβίβασή τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., στις περιπτώσεις μη υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής.

β) Χορήγηση εντύπων φορολογίας εισοδήματος (ενδεικτικά, Ε1, Ε2, Ε3, Ε5, Ε7), παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων για την συμπλήρωσή τους και την συνυποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

γ) Παραλαβή φορολογικών αιτημάτων και διαβίβαση στις Δ.Ο.Υ..

δ) Ενημέρωση των φορολογουμένων βάσει των ερμηνευτικών εγκυκλίων και των Υπουργικών Αποφάσεων και χορήγηση αντιγράφων αυτών στους ενδιαφερομένους.

ΙΙ. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

α) Παραλαβή (προσωρινή) δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από λαχεία και μεταβίβασης ακινήτων, έλεγχος των στοιχείων των δηλούντων, καταχώρηση των δηλώσεων στο βιβλίο πρωτοκόλλου, χορήγηση βεβαίωσης για την κατάθεση της δήλωσης με την καταγραφή επί αυτής, αναλυτικά, όλων των συνυποβαλλόμενων στοιχείων και δικαιολογητικών, αποστολή των δηλώσεων στην Δ.Ο.Υ. και χορήγηση των αντιγράφων αυτών μετά από την επιστροφή τους από την Δ.Ο.Υ..

Η διαδικασία αυτή μπορεί να ακολουθηθεί μόνο για τις περιπτώσεις, στις οποίες δεν απαιτείται άμεση καταβολή του αναλογούντα φόρου με την υποβολή (όπως, φ.μ.α. ) ή όταν δεν προκύπτει φόρος για καταβολή.

β) Παραλαβή αιτήσεων για χορήγηση των πιστοποιητικών του άρθρου 105 του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών και Γονικών Παροχών (ο οποίος κυρώθηκε με το ν. 2961/2001) και του άρθρου 48 του ν. 3842/2010, καταχώρηση των αιτήσεων στο βιβλίο πρωτοκόλλου, χορήγηση βεβαίωσης για την κατάθεση της αίτησης, αποστολή της αίτησης στην Δ.Ο.Υ. με τηλεομοιοτυπία, παραλαβή των πιστοποιητικών από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., με αντίστοιχο τρόπο, χορήγηση κυρωμένου αντιγράφου αυτών στον νομίμως αιτούντα, μετά από έλεγχο των στοιχείων του και φύλαξη των αιτήσεων και των πιστοποιητικών σε ειδικό φάκελο.

Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται και για τη χορήγηση κυρωμένου αντιγράφου της υπεύθυνης δήλωσης που προβλέπεται στην απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΠΟΛ 1265/2011).

ΙΙΙ.ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΜΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ

i. ΘΕΜΑΤΑ Φ.Π.Α.

α) Παραλαβή αιτήσεων επιστροφής αγροτών, με τα σχετικά δικαιολογητικά και αποστολή τους στην Δ.Ο.Υ.

β) Παραλαβή γραπτών ερωτημάτων και διαβίβασή τους στην Δ.Ο.Υ.

γ) Χορήγηση όλων των σχετικών εντύπων.

ii. ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΩΝ

α) Παραλαβή αιτημάτων, μαζί με όλα τα εκάστοτε προβλεπόμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να διαβιβαστούν στην Δ.Ο.Υ. προς εξέταση, όπως ενδεικτικά η αίτηση για χορήγηση απαλλαγών από τέλη κυκλοφορίας (απαλλαγές αναπήρων πολιτών).

β) Παραλαβή της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για τη θέση των οχημάτων σε προσωρινή ακινησία.

IV. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΩΔΙΚΑ BIΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

α) Παραλαβή αιτήσεων και αποστολή τους στην Δ.Ο.Υ.

β) Χορήγηση των απαντητικών εγγράφων που αποστέλλονται από την Δ.Ο.Υ.

V. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ

α) Διαδικασίες χορήγησης Α.Φ.Μ.: Δήλωση χορήγησης Α.Φ.Μ φυσικού προσώπου (έντυπο Μ1)

β) Διαδικασίες Έναρξης Εργασιών:

αα) Δήλωση έναρξης εργασιών φυσικού προσώπου (έντυπο Μ2)

ββ) Δήλωση υπό ίδρυση επιχείρησης (έντυπο Μ5)

γ) Διαδικασίες Μεταβολής Εργασιών

αα) Δήλωση μεταβολής ατομικών στοιχείων φυσικού προσώπου, επιτηδευματία και μη (έντυπο Μ1)

ββ) Δήλωση Μεταβολής εργασιών σε φυσικό πρόσωπο επιτηδευματία (έντυπο Μ2), μόνο για τις ακόλουθες μεταβολές :

- – μεταφορά έδρας της επιχείρησης

- – μεταφορά έδρας υποκαταστήματος

- – αλλαγή κατηγορίας βιβλίων καθώς και τρόπο ένταξης, τρόπο και τόπο τήρησης αυτών, εκτός από τις μεταβολές που απαιτείται απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ.

- – αλλαγή καθεστώτος Φ.Π.Α. και τρόπο ένταξης

- – άσκηση ενδοκοινοτικών συναλλαγών και παύση ενδοκοινοτικών συναλλαγών

- – θέση της επιχείρησης σε αδράνεια και την επαναφορά της σε ενεργή επιχείρηση

- – υπαγωγή ή μη στον ειδικό φόρο κατανάλωσης

- -τρόπο άσκησης της δηλούμενης δραστηριότητας (συνέχεια – εποχικά – πλανόδια)

- – ίδρυση και διακοπή εγκατάστασης εξωτερικού

γγ) Δήλωση Μεταβολής Εργασιών Νομικού Προσώπου (έντυπο Μ3), μόνο για τις ακόλουθες μεταβολές:

- θέση της επιχείρησης σε αδράνεια και την επαναφορά της σε ενεργή επιχείρηση

- παράταση του χρόνου διάρκειας της επιχείρησης

- αύξηση ή μείωση του κεφαλαίου της επιχείρησης

- έναρξη και διακοπή εγκατάστασης εξωτερικού

δδ) Δήλωση μεταβολής στοιχείων υπό ίδρυση επιχείρησης (έντυπο Μ5)

Η εκπρόθεσμη υποβολή των παραπάνω δηλώσεων δεν γίνεται δεκτή από τα Γραφεία, τα οποία παραλαμβάνουν δηλώσεις έναρξης και μεταβολής εργασιών μόνο εφόσον υποβάλλονται εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών (εμπρόθεσμα), με τα αντίστοιχα, κατά περίπτωση, έντυπα και δικαιολογητικά, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

δ) Αιτήσεις

αα) Αίτηση για επανεκτύπωση Βεβαίωσης Απόδοσης Α.Φ.Μ. Φυσικού Προσώπου

ββ) Αίτηση για επανεκτύπωση Βεβαίωσης Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων Φυσικού Προσώπου

γγ) Αίτηση για επανεκτύπωση Βεβαίωσης Έναρξης Εργασιών φυσικού και μη Φυσικού Προσώπου

δδ) Αίτηση για επανεκτύπωση Βεβαίωσης Διακοπής Εργασιών Φυσικού και μη Φυσικού Προσώπου

εε) Αίτηση για ένταξη στο Ειδικό Καθεστώς Αγροτών

στστ) Αίτηση για έκδοση πιστοποιητικού, για τις υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας

Μετά από τον έλεγχο των υποβαλλόμενων δηλώσεων και δικαιολογητικών και αφού ελεγχθεί η ταυτότητα του υποβάλλοντος το αίτημα και καταγραφούν τα στοιχεία επικοινωνίας, χορηγείται από το Γραφείο στον ενδιαφερόμενο, συμπληρωμένο ως προς τις δηλώσεις και τα δικαιολογητικά, αντίγραφο του «Αποδεικτικού Παραλαβής Δηλώσεων Μητρώου και Δικαιολογητικών» (έντυπο Μ) και το πρωτότυπο αποστέλλεται, στη συνέχεια, με τα συνημμένα σε αυτό δικαιολογητικά, στην Δ.Ο.Υ., για διεκπεραίωση του αιτήματος.

VI. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

α) Παραλαβή αιτήσεων μερικής ή ολικής άρσης απαγορευτικών μέτρων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 14 του ν.2523/1997, όπως ισχύουν.

Οι αιτήσεις εν συνεχεία διαβιβάζονται απευθείας στην Διεύθυνση Παρακολούθησης Νομικών Υποθέσεων Ελέγχου και Αναγκαστικής Είσπραξης

β) Παραλαβή και διαβίβαση αιτημάτων:

αα) Απαλλαγής από προσαυξήσεις με βάση το άρθρ.6 του ΚΕΔΕ λόγω μη γνώσης της οφειλής.

ββ) Διαγραφής χρεών άρθρου 82 του ΚΕΔΕ λόγω οικονομικής αδυναμίας.

γγ) Άρσης ή περιορισμού κατασχέσεων.

δδ) Εξάλειψης ή περιορισμού υποθηκών.

εε) Υποβολής δηλώσεων συμψηφισμού με απαίτηση κατά του Δημοσίου ή γνωστοποιήσεων.

στστ) Υποβολής προσφυγών κατά αποφάσεων των προϊσταμένων της Δ.Ο.Υ του άρθρου 9 του ν. 2386/96 για ακάλυπτες επιταγές του άρθρ.6 και του άρθρ. 82 του ΚΕΔΕ.

ζζ) Χορήγηση Αποδεικτικού Ενημερότητας μηνιαίας ισχύος ή Βεβαίωσης οφειλής.

ηη) Επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

γ) Παραλαβή, έλεγχος και διαβίβαση φακέλων μετά των αιτημάτων

αα) Ρυθμίσεων χρεών, πτωχών οφειλετών κατά άρθρο 62 Α του ΚΕΔΕ

ββ) Διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών προς την επιτροπή του άρθρου 70Α του ν.2238/94.

δ) Χορήγηση εντύπων

ε)Παροχή πληροφοριών.

Aftodioikisi.gr

Τιμή πάνω από 3 ευρώ ζήτησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας για το ΠΟΠ ελαιόλαδο

Υψηλές απαιτήσεις αρχίζουν να έχουν πλέον οι ελαιοπαραγωγοί όσον αφορά στην τιμή για να πουλήσουν ελαιόλαδο, καθώς βλέπουν ότι συνεχώς ανεβαίνει. Για παράδειγμα, προχθές ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας πραγματοποίησε δημοπρασία για την πώληση περίπου 40 τόνων ελαιολάδου ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), αλλά τελικά δεν το πούλησε, καθώς ο υποψήφιος αγοραστής του προσέφερε τιμή κάτω από 3 ευρώ, ενώ ο συνεταιρισμός επιθυμεί τιμή άνω των 3 ευρώ το κιλό. Προτίμησε λοιπόν να κρατήσει το λάδι για ............

επόμενη δημοπρασία, θεωρώντας μάλιστα ότι οι τιμές θα ανέβουν κι άλλο, όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην αγορά.

Εν τω μεταξύ, προχθές το πρωί με πρωτοβουλία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Διοίκησης με τους εκπροσώπους άλλων πρωτοβάθμιων ελαιοκομικών συνεταιρισμών του νομού (Καλαμάτας, Βέργας, Αβίας - Μαντίνειας, Κάμπου, Εξωχωρίου, Στέρνας, Κρεμμυδίων, Βάλτας), όπου συζητήθηκε η δημιουργία μιας κοινοπραξίας, με στόχο τη χάραξη κοινής πολιτικής για το ελαιόλαδο και τη δυνατότητα μεγαλύτερης παρέμβασης στην τιμή της αγοράς.

Θάρρος

Συνεδριάζει η Οικονομική επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας

Συνεδριάζει την Tρίτη 22 Ιανουαρίου και ώρα 13:30 η οικονομική επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας.

Στην πρόσκληση που υπογράφει ο Πρόεδρος της οικονομικής Επιτροπής Ευστάθιος Ανδρινόπουλος περιλαμβάνονται τα εξής θέματα προς συζήτηση και λήψη απόφασης:.......


1. Εκλογή Αντιπροέδρου Οικονομικής Επιτροπής.

2. Πρόταση τιμών για τη μίσθωση θέσεων για την τέλεση ετήσιας παραδοσιακής εμποροπανήγυρης «Αγ. Χαραλάμπους», Δ.Κ Φιλιατρών, για το έτος 2013.

3. Έκδοση 1ου εντάλματος προπληρωμής για κάλυψη αναγκών αλληλογραφίας του Δ. Τριφυλίας και ορισμός υπολόγου.

4. Έκδοση εντάλματος προπληρωμής για την κάλυψη δαπάνης που αφορά τον τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ των οχημάτων του Δήμου και ορισμός υπολόγου.

5. Ψήφιση πιστώσεων, οφειλών, συνεχιζόμενων έργων και προμηθειών παρελθόντων ετών.

6. Ορισμός δικηγόρου για χειρισμό υποθέσεων του ΔήμουΤριφυλίας.


Παραπέμπεται σε Προανακριτική ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟ, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΗΜΟ

Tην σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διευρενήσει το ενδεχομένο ποινικών ευθυνών για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής με «ναι» 265. Αντίθετα, η πλειοψηφία των βουλευτών καταψήφισε την πρόταση για τους κυρίους Βενιζέλο, Παπανδρέου και Παπαδήμο.

Aναλυτικά τα αποτελέσματα:...........


Για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, υπέρ της πρότασης της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν 265 βουλευτές κατά 6 και παρών 3. Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν 129 υπέρ 26 κατά και βρέθηκαν 4 άκυρα. Στην πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ 110 τάχθηκαν υπέρ, 28 κατά και τρία «παρών». (Ψήφισαν 294 βουλευτές. Βρέθηκαν 286 έγκυρα, 5 άκυρα και 3 λευκά).

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην πρόταση παραπομπής του ΣΥΡΙΖΑ 124 ψήφισαν υπέρ, 24 κατά και 2 «παρών». Στην πρόταση ΑΝΕΛ-ΧΑ, 104 «ναι», 23 «οχι» και ένας «παρών». (Ψήφισαν 225 βουλευτές. Βρέθηκαν 154 έγκυρα, 15 άκυρα και 56 λευκά).

Για τον Γιώργο Παπανδρέου στην πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής 80 ψήφισαν «ναι», 19 «όχι» και 8 «παρών». (Ψήφισαν 224 βουλευτές. Βρέθηκαν 107 έγκυρα, 14 άκυρα και 103 λευκά).

Για τον Λουκά Παπαδήμο, στην πρόταση παραμπομπής των ΑΝΕΛ και της ΧΑ 63 ψήφισαν «ναι», 34 «όχι» και 6 «παρών». (Ψήφισαν 221 βουλευτές. Βρέθηκαν 114 έγκυρα, 7 άκυρα και 111 λευκά).

Νωρίτερα επί 14 ώρες εκτυλίχθηκε σκληρή πολιτική κόντρα στη Βουλή ενώπιον των τεσσάρων καλπών.

Newpost

Είχαν δοθεί κυβερνητικές-πολιτικές διαβεβαιώσεις για τις ΔΟΥ Κυπαρισσίας & Πύλου...(;)

Να βγουν δημόσια να το πουν!

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος


Οι ΔΟΥ Κυπαρισσίας και Πύλου έκλεισαν οριστικά και αμετάκλητα. Η τρικομματική συγκυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, υπό το Μεσσήνιο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έβαλε «λουκέτο» και σε αυτές τις υπηρεσίες στη Μεσσηνία!
Στην εφορία ........

Κυπαρισσίας, του δεύτερου μεγαλύτερου Δήμου της Μεσσηνίας και από τους μεγαλύτερους στην Πελοπόννησο, με τεράστια έσοδα και τεράστια αύξηση των εσόδων! Στην εφορία στην οποία, ήδη, είχαν συγχωνευθεί άλλες δύο εφορίες, των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων. Αλλά και στην εφορία Πύλου με τεράστιο τελωνειακό φόρτο και αντικείμενο εργασίας!

Η απόφαση για τα «λουκέτα» δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, ούτε και ήταν κρυφή. Ήταν γνωστή από προηγούμενα χρόνια. Από το 2011, μάλιστα, που άρχισαν να μπαίνουν τα πρώτα «λουκέτα», ήταν γνωστός σε όλους ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός των επόμενων «λουκέτων» στις ΔΟΥ, συμπεριλαμβανομένων των Εφοριών Κυπαρισσίας και Πύλου.

Από το καλοκαίρι είχαν δημοσιοποιηθεί επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για τα «λουκέτα» που έρχονταν. Το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη βγήκαν και νέες σχετικές ανακοινώσεις και στις 19 Οκτώβρη δημοσιεύθηκε το σχετικό ΦΕΚ με τα «λουκέτα».

Τι έκαναν βουλευτές και Δημοτικές Αρχές, πριν αλλά και από τότε έστω, για να διεκδικήσουν, απαιτήσουν και πετύχουν, με επιχειρήματα, την παραμονή σε λειτουργία των ΔΟΥ Κυπαρισσίας και Πύλου, όπως άλλωστε έκαναν αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί παράγοντες άλλων περιοχών, π.χ. Αμαλιάδας και Αιγίου; Δυστυχώς, τίποτα! Και δεν έκαναν τίποτα, είτε γιατί μοιρολατρικά είχαν αποδεχθεί τα «λουκέτα» και δεν αντέδρασαν για να μη δυσαρεστήσουν το κυβερνητικό κόμμα της Ν.Δ., που τους εξέλεξε στις δημοτικές εκλογές, είτε γιατί είχαν διαβεβαιώσεις από κυβερνητικούς – πολιτικούς παράγοντες ότι οι ΔΟΥ Κυπαρισσίας και Πύλου θα εξαιρεθούν του «λουκέτου»!

Και στο ένα και στο άλλο, από αυτά, ενδεχόμενο, αυτοδιοικητικοί των Δήμων Τριφυλίας και Πύλου – Νέστορος είναι εκτεθειμένοι πολλαπλώς. Όσα οψίμως ισχυρίζονται και πράττουν, είναι σαν να ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, ενώ οι προχθεσινές συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών ήταν απλά και μόνο για να γίνουν και να λειτουργήσουν για εκτόνωση της λαϊκής οργής και αγανάκτησης!

Για τη ΔΟΥ Κυπαρισσίας, εάν δεν ξεσηκωνόταν την τελευταία μέρα λειτουργίας της ο Εμπορικός Σύλλογος με τη στήριξη και άλλων συλλόγων και πολιτών, δε θα είχε γίνει το παραμικρό από τη Δημοτική Αρχή. Για τη, δε, ΔΟΥ Πύλου, μέχρι και τη Δευτέρα, δεν είχε γίνει τίποτα, καμία αντίδραση, καμία κινητοποίηση.

Άκουσα το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος να λέει στο δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης «Μεσόγειος» ότι υπήρχαν πολιτικές διαβεβαιώσεις για τις δύο ΔΟΥ, ενώ ο δήμαρχος Τριφυλίας, στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που απαίτησαν να γίνει οι διαμαρτυρόμενοι έμποροι και πολίτες στην κατάληψη της εφορίας Κυπαρισσίας την Παρασκευή, είπε ότι υπήρχε η περιρρέουσα ατμόσφαιρα με όσους συζητούσαν ότι, εφόσον υπάρξει αναστολή – όπως και έγινε με άλλες ΔΟΥ –, θα επανεξεταζόταν και δε θα έκλεινε…

Ας μας πουν, λοιπόν, δημόσια ο κ. Κόλλιας και ο κ. Καφαντάρης με ποιον συζητούσαν για τις εφορίες, ποιοι τους έδιναν πολιτικές διαβεβαιώσεις και ποιοι, έστω, άφηναν να εννοηθεί ότι δε θα κλείσουν! Αν, δε, και οι κυβερνητικοί βουλευτές είχαν πάρει αντίστοιχες διαβεβαιώσεις, ας βγουν και αυτοί δημόσια να το πουν! Αυτό ζητά, τώρα πια, ο κόσμος. Αλήθεια και ειλικρίνεια!

Κυπαρισσία: «Μπατάρισε» περισσότερο το σπασμένο σε τρία κομμάτια τοιχίο…(φωτογραφίες)

Με τη θαλασσοταραχή των δύο προηγούμενων ημερών, χωρίς να έχει καν μεγάλη ένταση, «μπατάρισε» ακόμη περισσότερο το σπασμένο σε τρία κομμάτια τοιχίο που ενώνει τον παλιό με τον καινούργιο προσήνεμο μώλο του λιμανιού της Κυπαρισσίας.

Αυτή η εξέλιξη, ........

βέβαια, δεν εκπλήσσει ούτε και ξαφνιάζει κανέναν, καθώς μετά τη θαλασσοταραχή στις 10 Δεκέμβρη όταν με τους κυματισμούς που υπήρξαν τότε, το κομμάτι που ενώνει τον παλιό με τον καινούργιο προσήνεμο μώλο στο λιμάνι Κυπαρισσίας έσπασε στα τρία και τα κομμάτια πήραν επικίνδυνη κλίση για κατάρρευση, το χθεσινό «μπατάρισμα» με ακόμα μεγαλύτερη κλίση ήρθε σαν φυσική συνέχεια.

Πλέον, έρχεται ένα βήμα πιο κοντά ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής κατάρρευσής του τοιχίου που ενώνει τον παλιό με τον καινούργιο προσήνεμο μώλο! Δυστυχώς, με τον τραγικότερο τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι και ανησυχίες αλιέων, πολιτών αλλά και κάποιων εκ των αυτοδιοικητικών της περιοχής για τον κίνδυνο, που εδώ και χρόνια ήταν ορατός για το συγκεκριμένο κομμάτι του λιμανιού και φώναζαν για την ανάγκη άμεσης προστασίας του λιμανιού και του συγκεκριμένου κομματιού. Όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε διαρκώς - για το θέμα του λιμανιού της Κυπαρισσίας - συσκέψεις επί συσκέψεων, επισκέψεις στο λιμάνι, αυτοψίες, προγραμματικές συμβάσεις για μελέτες, που ώ του θαύματος, όπως έχουμε ξαναγράψει, ενώ επισήμως δηλώνονταν πως υπεγράφησαν, μετά από δύο χρόνια ανακάλυψαν οι αρμόδιοι πως δεν είχαν υπογραφεί (!), εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις επισήμων θεσμικών παραγόντων, αλλά τελικά, άμεσα και έγκαιρα παρέμβαση ουσιαστική δεν έγινε.

Ούτε ακόμη έχει γίνει και το θέμα της προστασίας και θωράκισης του λιμανιού και του συγκεκριμένου τμήματός του, που καταρρέει, συνεχίζει να μελετάται! Το στηθαίο του κομματιού που ενώνει τον παλιό με τον καινούργιο προσήνεμο μώλο, γυμνό και απροστάτευτο από μπλόκια, παραδίδεται, σε κάθε θαλασσοταραχή, στην ορμή και τη μανία των κυμάτων, ενώ η βάση του, που από προηγούμενες θαλασσοταραχές έχει σπάσει, διαλύεται συνεχώς και περισσότερο και τα νερά της θάλασσας μπαίνουν μέσα στο λιμάνι και από πάνω και αποκάτω. Είναι ζήτημα χρόνου, με τους κυματισμούς, το πότε θα καταρρεύσουν τα τρία, πια, κομμάτια του στηθαίου και το λιμάνι θα υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

Πότε, άραγε, θα τελειώσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση, επιτέλους, παρεμβάσεων, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση για τις ζημιές στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, του διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Παναγιώτη Γιαννακέα, σύμφωνα με την οποία εισηγήθηκε «Το ταχύτερο δυνατόν να γίνει προστασία της πληγείσας περιοχής του προσήνεμου μώλου στο λιμάνι της Κυπαρισσίας με φυσικούς ογκόλιθους από έξι τόνους έως 12 τόνους, που θα τοποθετηθούν ως εξωτερική θωράκιση του μώλου ώστε να αυξήσουμε την προστασία του έργου στο μέτρο του δυνατού ενόψει της χειμερινής περιόδου 2012-2013;

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

Βρήκαν κλεμμένες ολόκληρες περιουσίες μετά από έρευνες σε σπίτια Ρουμάνων (φωτογραφίες)

Σπουδαία επιτυχία κατάφερε το Α.Τ. Κυπαρισσίας, σε συνεργασία με τη Β’ ΟΠΚΕ, καθώς μετά από αξιοποίηση πληροφορίας και έρευνες σε τέσσερα σπίτια, στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας, βρήκαν κλεμμένες ολόκληρες περιουσίες!
Φιάλες υγραερίου, ........

ποδήλατα, χορτοκοπτικά, γεννήτριες, βενζινομηχανές, ηλεκτρογεννήτριες, αλυσοπρίονα, τηλεοράσεις, ηλεκτρική σκούπα, φορητοί υπολογιστές, εργαλεία, κινητά τηλέφωνα, κοσμήματα, χρυσαφικά, μαχαίρια, τσεκούρι, συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, περούκα, καπέλο, κουζίνα, κλειδιά, σφραγίδες, ποτά, ακόμη και βάζα με μέλι και τσάι, είναι μερικά μόνο από όσα βρήκαν οι άνδρες του Α.Τ. Κυπαρισσίας και της Β’ ΟΠΚΕ στις έρευνες που έκαναν, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού!

Έχουν προσαχθεί επτά Ρουμάνοι, σε βάρος ενός εκ των οποίων υπάρχει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.
Μιλώντας αργά χθες βράδυ στο «Θ» ο διοικητής του Α.Τ. Κυπαρισσίας αστυνόμος Α’ Γ. Κρυοβρυσανάκης, τόνισε: «Στο πλαίσιο διερεύνησης και αξιοποίησης πληροφορίας, από την υπηρεσία μας, σε συνεργασία με τη Β’ ΟΠΚΕ και παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, διενεργήσαμε κατ’ οίκον έρευνες σε τέσσερα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας. Έχουν προσαχθεί επτά Ρουμάνοι αλλοδαποί και από τις έρευνές μας έχουν βρεθεί πάρα πολλά αντικείμενα, εκ των οποίων αρκετά είναι κλοπιμαία και έχουν αναγνωριστεί από πολίτες που έχουν προσέλθει στην υπηρεσία μας.

Έχουν βρεθεί και αντικείμενα που υπάγονται στο νόμο περί όπλων και ειδικά μια πολύ επικίνδυνη συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, η λεγόμενη “teases”. Επιπρόσθετα, για έναν εκ των αλλοδαπών υπήρχε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για αδικήματα που είχε διαπράξει στη χώρα του».
Σημειώνουμε ότι κάτοικοι της περιοχής που έχουν πέσει θύματα κλοπών καλό θα είναι να μεταβούν στο Α.Τ. Κυπαρισσίας για αναγνώριση δικών τους κλεμμένων αντικειμένων.Θάρρος


Το χθεσινοβραδινό δελτίο Ειδήσεων του BEST TV Καλαμάτας [ 17-1-2013 ]

-

21 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Ο 936

ΤΑ 21 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το Ράδιο Κυπαρισσία 936 που εκπέμπει από την Δυτική Πελοπόννησο, προάγοντας τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη με δράσεις και με μουσικά αφιερώματα καλλιτεχνών που μιλούν στις εκπομπές του σταθμού.

Το Ράδιο .......

Κυπαρισσία σημειωτέον κατέχει σήμερα 2 μεγάλες πρωτιές. Η πρώτη είναι η κοινωνική εκπομπή 'ΠΡΩΙΝΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ' του δημοσιογράφου Ιωάννη Μποζίκα, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στα ερτζιανά το 1988 από τον συλλογικό σταθμό A100FM της Αθήνας για αρκετά χρόνια με την αυγή της ελεύθερης ραδιοφωνίας και μάλιστα το μουσικό του σήμα προέρχεται από μια σπάνια ηχογράφηση του συγκροτήματος Choir.

Παράλληλα 21 χρόνια συμπληρώνει φέτος και η εκπομπή 'Αγροτική ενημέρωση' της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας με τον Αντώνη Παρασκευόπουλο η οποία έχει ακροατές από όλη την Ελλάδα μέσω του διαδικτύου. Παράλληλα ο 936 δίνει το μικρόφωνο στους πολίτες και την νεολαία καθώς μουσικές εκπομπές παράγουν οι μαθητές του Λυκείου Κυπαρισσίας, αλλά και μουσικοί παραγωγοί από την περιοχή μας όπως ο Τάσος Μπινιώρης με την παρέα του. Ο Σταθμός εξάλλου είναι αρωγός σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή με ευρύτερη εμβέλεια καθώς είναι χορηγός επικοινωνίας του Α.Ο. Κυπαρισσίας, του Παντριφυλιακού καλονερού, του ΑΓΣ Ταεκβοντό Κυπαρισσίας και του Πολιτιστικού εργαστηρίου του Δήμου Τριφυλίας.

ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ....ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟ..ΕΡΩΤΕΥΤΗΚΑΝ

Διαβάζω στο e-tetradio τα σχόλια για την κατάσταση του ραδιοφώνου ιδίως στην Αττική καθώς η περιφέρεια έχει πλέον την δική της δυναμική. Όταν ξεκίνησα το ραδιόφωνο σε ηλικία 15 ετών κάνοντας εκπομπές στον ιστορικό Ρ/Σ Αμαλιάδας με μουσικό περιεχόμενο και με ειδήσεις για τους απόδημους για κάποιο διάστημα είχα την ευκαιρία να συναντήσω τα μεγαθήρια του ελληνικού ραδιοφώνου που πέρασαν από τη περιοχή. Το 1998 με την ελεύθερη ραδιοφωνία συμμετείχα στον Α100 , τον σταθμό που το 1974 αναμετέδιδε το σταθμό του Πολυτεχνείου στα νότια προάστια και τιμήθηκε από εφημερίδες και εκπομπές όπως και από τον Διονύση Σαββόπουλο, είχα γράψει ένα άρθρο στο περιοδικό Τεχνική Εκλογή για το μέλλον του Αθηναικού ραδιοφώνου.

Είχα αναφέρει ότι τα ραδιόφωνα θα κατηγοριοποιηθούν σε αθλητικά, εκκλησιαστικά, ενημερωτικά και μουσικά με παραλλαγές αλλά το μοντέλο διαχείρισης θα έπεφτε στο κενό αν δεν λειτουργούσε με συλλογικό τρόπο και ανθρώπους που προέρχονται από το Μέσο και όχι σαφώς εφοπλιστές, πολιτικοί ή άλλοι άσχετοι με το αντικείμενο. Τελικά επιβεβαιώθηκε αρκετά εκείνη η φράση. Διότι το ραδιόφωνο σήμερα δεν ανασαίνει. Δεν βρίσκεται στα χέρια των ανθρώπων που το δημιούργησαν με μεράκι, το αγάπησαν, από άτομα που είχαν γνώσεις στη μουσική, από παραγωγούς που δεν θα ήταν υποχείρια αφεντικών η άλλων μεγαλεπήβολων σχεδίων.

Καιρός να δοθούν συχνότητες σε συλλογικές δράσεις και στο Σύλλογο Φίλοι του Ραδιοφώνου Α100 που αποτέλεσαν το γνήσιο κομμάτι των ερτζιανών. Θυμάμαι τότε τα εναλλακτικά, συλλογικά ραδιόφωνα που άφησαν εποχή όπως ο Ηχώ Φμ, ο Έψιλον ΦΜ και ορισμένα ελάχιστα που ξεχώρισαν. Καιρός να δοθεί το μικρόφωνο στους πολίτες και όχι στους φανφαρολόγους της πολιτικής....

ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ
Δημοσιογράφος-Ραδιοφωνικός παραγωγός

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 18ης Ιανουαρίου 2013

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.Διαβάστε στο ΘΑΡΡΟΣ της Μεσσηνίας

Σπείρα από Ρουμάνους κατάκλεβε την Τριφυλία
ΣΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Σπουδαία επιτυχία κατάφερε το Α.Τ. Κυπαρισσίας, σε ......

συνεργασία με τη Β’ ΟΠΚΕ, καθώς μετά από αξιοποίηση πληροφορίας και έρευνες σε τέσσερα σπίτια, στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας, βρήκαν κλεμμένες ολόκληρες περιουσίες! Φιάλες υγραερίου, ποδήλατα, χορτοκοπτικά, γεννήτριες, βενζινομηχανές, ηλεκτρογεννήτριες, αλυσοπρίονα, τηλεοράσεις, ηλεκτρική σκούπα, φορητοί υπολογιστές, εργαλεία, κινητά τηλέφωνα, κοσμήματα, χρυσαφικά, μαχαίρια, τσεκούρι, συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, περούκα, καπέλο, κουζίνα, κλειδιά, σφραγίδες, ποτά, ακόμη και βάζα με μέλι και τσάι, είναι μερικά μόνο από όσα βρήκαν οι άνδρες του Α.Τ. Κυπαρισσίας και της Β’ ΟΠΚΕ στις έρευνες που έκαναν, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού!

Έχουν προσαχθεί επτά Ρουμάνοι, σε βάρος ενός εκ των οποίων υπάρχει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης....

ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ
«Παιδάκια λένε στους διευθυντές ότι πεινάνε»


Για υποσιτιζόμενα παιδιά, ακόμη και για λιποθυμίες που έχουν σημειωθεί, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας, Βαγγέλης Σιδερέας, αναφερόμενος σε στοιχεία που συγκέντρωσε μετά από προσωπική επαφή την οποία είχε με τους διευθυντές όλων των σχολείων του διευρυμένου Δήμου.

Σύμφωνα με τα πρώτα αυτά στοιχεία, περισσότεροι από 100 μαθητές Δημοτικών υποσιτίζονται, ενώ ο αριθμός αυξάνεται, καθώς χθες ο πρόεδρος δέχθηκε ένα ακόμη τηλεφώνημα από διευθυντή Γυμνασίου, ο οποίος του ανέφερε ότι 6 παιδιά στο σχολείο του αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα.

«Ο συγκεκριμένος διευθυντής μού είχε πει ότι θα κοιτάξει το θέμα και θα με ενημερώσει. Τα στοιχεία που έχω είναι επίσημα από τους διευθυντές, έχω μιλήσει με όλους στα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Φοβάμαι όμως ότι το πρόβλημα θα αποδειχθεί μεγαλύτερο, γιατί ίσως κάποιοι που δεν το είχαν δει τόσο σοβαρά το ξαναβλέπουν, ενώ δεν έχω επικοινωνήσει μέχρι τώρα με τα νηπιαγωγεία, όπου επίσης ακούω ότι υπάρχουν τέτοια θέματα, αν και γι’ αυτά δεν έχω επίσημα στοιχεία. Γενικά, από τη στιγμή που το δημοσιοποιήσαμε, έχει αρχίσει να με παίρνει κόσμος τηλέφωνο. Το θέμα είναι ότι τα μεγαλύτερα παιδιά, ακόμη και αν αντιμετωπίζουν τέτοιο θέμα, ντρέπονται να το πουν. Το μικρό το καταλαβαίνεις, φαίνεται. Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο είναι πιο δύσκολα τα πράγματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

6 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαμάτας. Εγκρίθηκε η δημοπράτηση απο το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, ενώ στη μελέτη προβλέπεται και η κατασκευή σύγχρονης μονάδας διαχείρισης της λυματολάσπης.
Στο μεγάλο αυτό έργο υποδομής, ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος αναφέρεται το σημερινό πρώτο θέμα της

"ΦΩΝΗΣ", στην πρώτη σελίδα της οποίας διαβάζουμε:

ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ των 3 ευρώ η τιμή του ΠΟΠ ελαιολάδου στη Μεσσηνία. Αίσθηση απο το χθεσινό πρωτοσέλιδο της "Φ" για το σφυγμό της τοπικής αγοράς ελααιολάδου.
Η ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ του προλιμένα της Καλαμάτας ανήκει στην πόλη διαμηνύει ο δήμαρχος Παν. Νίκας. Σημαντικές εξελίξεις για τα Λιμάνια αναμένονται μετά τη σύσκεψη στο ΥΕΝ με την ΚΕΔΚΕ.
ΓΙΑ 5η ΗΜΕΡΑ συνεχίζεται η κατάληψη της ΔΟΥ στην Πύλο, παρά την αποφασιστική αρνητική στάση της κυβέρνησης. Ο δήμαρχος δηλώνει οτι ο Δήμος προετοιμάζεται για τη λειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων που θα λειτουργήσει στην Πύλο.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών για την τιμή του αγροτικού ρεύματος και του Αγροτικού Ινστιτούτου Φιλιατρών.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 132 Γεωπόνων και 18 Κτηνιάτρων απο τον ΕΛΓΑ.
ΠΡΟΤΑΣΗ για τη λειτουργία της αγοράς στη χώρα μας κατατέθηκε απο την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

ΑΥΤΑ και άλλα πολλά ρεπορτάζ, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα και παρεμβάσεις, αθλητικά και πολιτιστικά συμπληρώνουν την ύλη της «ΦΩΝΗΣ», μαζί με αγγελίες για την τοπική κτηματαγορά, τις ενοικιάσεις και την αγορά εργασίας.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» πρωί – πρωί στα περίπτερα. Έγκυρη ενημέρωση, δυναμική παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο!... Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ»! Μόνο κέρδος θα έχετε γνωρίζοντας τι συμβαίνει γύρω σας!

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Δήμος Τριφυλίας: Ορισμός εντεταλμένων Δημοτικών Συμβούλων

Στον ορισμό των εντεταλμένων Δημοτικών συμβούλων του Δήμου Τριφυλίας προχώρησε σήμερα ο Δήμαρχος κ. Κώστας Κόλλιας.
Αναλυτικά οι εντεταλμένοι σύμβουλοι που ορίστηκαν είναι:

1. Τον κ. Γεώργιο Σαμπαζιώτη του Δημητρίου, αναθέτοντας σε αυτόν:
Α. Την εποπτεία, παρακολούθηση, συντονισμό και έλεγχο της Οικονομικής Υπηρεσίας (Τμήματα: Προϋπολογισμού, Λογιστηρίου και Προμηθειών, Εσόδων και Περιουσίας, Ταμείου) και την υπογραφή των εγγράφων, πιστοποιητικών και βεβαιώσεων της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών πλην χρηματικών ενταλμάτων.
Β. Την άσκηση εποπτείας των Υπηρεσιών στην Δ.Ε. Κυπαρισσίας, εξουσιοδοτούμενος να υπογράφει τα πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κ.λπ διοικητικά έγγραφα που εκδίδονται από τις δημοτικές υπηρεσίες που λειτουργούν στα όρια της συγκεκριμένης Δημοτικής Ενότητας καθώς και το συντονισμό και τη συνεργασία με τους εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων της Δ.Ε. Κυπαρισσίας για την επίλυση των προβλημάτων.

2. Τον Ιωάννη Μερκούρη του Δήμου αναθέτοντας σε αυτόν:
Α. Την άσκηση εποπτείας των Υπηρεσιών στην Δ.Ε. Αετού, εξουσιοδοτούμενος να υπογράφει τα πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κ.λπ διοικητικά έγγραφα πλην ενταλμάτων που εκδίδονται από τις δημοτικές υπηρεσίες που λειτουργούν στα όρια της συγκεκριμένης Δημοτικής Ενότητας καθώς και το συντονισμό και τη συνεργασία με τους εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων της Δ.Ε. Αετού για την επίλυση των προβλημάτων.
Β. Την εποπτεία, την παρακολούθηση και το συντονισμό των Υπηρεσιών, των Επιτροπών και των διαδικασιών για τα ζητήματα Παιδείας του Δήμου, εξουσιοδοτούμενο να υπογράφει τα σχετικά έγγραφα.

3.΅Τον Ιωάννη Βασιλόπουλο του Ευστάθιου αναθέτοντας σε αυτόν:
Την άσκηση εποπτείας των Υπηρεσιών στην Δημοτική Ενότητα Τριπύλης, εξουσιοδοτούμενος να υπογράφει τα πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κ.λπ διοικητικά έγγραφα πλην ενταλμάτων που εκδίδονται από τις δημοτικές υπηρεσίες που λειτουργούν στα όρια της συγκεκριμένης Δημοτικής Ενότητας καθώς και το συντονισμό και τη συνεργασία με τους εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων της Δ.Ε. Τριπύλης για την επίλυση των προβλημάτων.

4. Τον Παναγιώτη Σουρέτη του Αθανασίου ο οποίος θα συνεπικουρεί το Δήμαρχο, σε θέματα του αγροτικού τομέα.

5. Την Μαρία Πανουσιοπούλου του Παναγιώτη, με ειδική αναφορά σε ζητήματα Εσόδων.

Η άσκηση των αρμοδιοτήτων των εντεταλμένων Συμβούλων θα γίνεται σε συνεννόηση με το Δήμαρχο και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους στα πλαίσια των αποφάσεων της εκτελεστικής επιτροπής, του Δημοτικού Συμβουλίου και των λοιπών συλλογικών οργάνων του Δήμου.

Μια Φιλιατρινή Επιχείρηση στο Share your Success της Cosmote. Βοηθήστε και σείς τα κορίτσια. Δείτε, το πως.

Είναι η Γιωργία και η Ιωάννα Κορωναίου 26 και 23 χρονών αντίστοιχα και όπως λένε ανέλαβαν την οικογενειακή επιχείρηση των γονιών τους.
Οι γονείς τους πριν 20 χρόνια ξεκίνησαν στα Φιλιατρά την εμπορία Ελαιολάδου αρχικά με δυο μόνο βαρέλια.
Σήμερα η Γιωργία και......

η Ιωάννα έχουν καταφέρει να περάσουν στον χώρο της τυποποίησης και μάλιστα να έχουν στο ενεργητικό τους και την πρώτη τους εξαγωγή.
Θέλουν να κάνουν τους γονείς τους περήφανους.

Η Επιχείρηση της Γιωργίας και της Ιωάννας είναι εδώ στα Φιλιατρά. Απο όλους εμάς τι ζητάνε; Κάτι πάρα πολύ απλό, ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΕΞΟΔΟ και δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από 1 μόνο λεπτό από τον χρόνο μας.
Η Γιωργία και η Ιωάννα αποφάσισαν να πάρουν μέρος στην διαγωνισμό "Share your Succsess" της Cosmote στο Facebook.

Όσοι έχετε Facebook πατήστε την εικόνα - σύνδεσμο που σας δίνουμε παρακάτω και στην σελίδα που θα σας ανοίξει μέσω του facebook πατήστε στο κουμπάκι με την καρδούλα που λέει LΙΚΕ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να μετρήσει το LIKE που θα πατήσετε, το τετραγωνάκι με την καρδούλα πρέπει να γίνει ΓΚΡΙ χρώμα.

Η Γιωργία και η Ιωάννα σας ευχαριστούν προκαταβολικά για την βοήθεια σας.

Κλίκ στην εικόνα.Έξυπνο σπίτι Το σπίτι του μέλλοντος είναι εδώ.

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Εντάξτε όλες τις καινοτομίες και ευκολίες που προσφέρει η τεχνολογία, στην καθημερινή σας ζωή και στο σπίτι σας.

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι εξελίξεις της τεχνολογιας είναι ραγδαίες, ενώ η ίδια, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας.
Ο υπολογιστής το κινητό, η ταμπλέτα, είναι από τα .......

πιο βασικά «εργαλεία» της δουλειάς, της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας μας.
Σκεφτείτε τώρα μέσα από αυτές τις συσκευές να μπορούσατε να «ελέγχετε» το σπίτι σας. Μπορεί κάτι τέτοιο να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πλεον είναι πραγματικότητα.

Φωτισμός.
Ένα από τα βασικότερα στοιχεία ενός σπιτιού είναι ο φωτισμός. Σκεφτείτε λοιπόν να μπορείτε να ελέγχετε τα φώτα όλου του σπιτιού, μέσω του κινητού σας. Με τους αυτοματισμούς φωτισμού οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Για παράδειγμα, με το πάτημα ενός και μόνο διακόπτη ελέγχετε ποια φώτα θα ανάβουν και ποια θα σβήνουν, σε όλο το σπίτι καθώς και τη στάθμη φωτισμού τους. Θέλετε τον κατάλληλο φωτισμό για να απολαύσετε την αγαπημένη σας ταινία; Με το άνοιγμα της τηλεόρασης αυτόματα μπορούν να ανάβουν η να σβήνουν συγκεκριμένα φώτα η να χαμηλώνει και να ανεβαίνει η στάθμη φωτισμού σε άλλα. Ακόμη, από συγκεκριμένα και καθορισμένα σημεία στο σπίτι μπορούν να ελέγχονται όλα τα φώτα. Π.χ. με το πάτημα ενός διακόπτη από το υπνοδωμάτιο, σβήνουν όλα τα φώτα του σπιτιού η ένας διακόπτης από την εξώπορτα εξασφαλίζει με το πάτημα του ότι όλα τα φώτα του σπιτιού έχουν σβήσει ενώ ταυτόχρονα, αφήνει ένα προκαθορισμένο φως ανοικτό. Επίσης, υπάρχουν και τεχνολογίες ανίχνευσης κίνησης και ανίχνευση παρουσίας. Για την πρώτη, μόλις ανιχνευθεί κίνηση ανάβουν συγκεκριμένα φώτα, ενώ για την δεύτερη τεχνολογία, με το που ανιχνευθεί παρουσια σε κάποιο χωρο ανάβουν προκαθορισμένα φώτα εφόσον η φωτεινότητα δεν είναι επαρκής, ενώ τα φώτα σβήνουν όταν παύσει να κινείται κάτι στο χωρο. Σε σχέση με τους απλούς ανιχνευτές κίνησης οι ανιχνευτές παρουσίας μπορούν να αντιλαμβάνονται τις πολύ μικρές κινήσεις, ενώ διαθέτουν και αισθητήρα φωτεινότητας ώστε να ανάβουν τα φώτα μόνο όταν η φωτεινότητα είναι χαμηλότερη από κάποιο προκαθορισμένο επίπεδο. Μπορείτε να έχετε τον πλήρη έλεγχο του φωτισμού από το τηλεχειριστήριο των ηλεκτρονικών σας συσκευών τοπικά (τηλεόραση, hi-fi dvd κλπ.) η απομακρυσμένα από τον υπολογιστή και το κινητό σας τηλέφωνο.

Θέρμανση - ψύξη

Πλεον, υπάρχουν πλήρεις λύσεις αυτοματισμού θέρμανσης και ψύξης οι οποίες προσφέρουν άνεση, ευκολία και βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό επιτυγχάνεται με τις θερμοστατικές ζώνες. Κάθε μια μπορεί να ελέγχεται χωριστά και να έχει ξεχωριστή θερμοκρασία. Με τον τρόπο αυτό μεγιστοποιείται η άνεση καθώς σε κάθε χωρο έχουμε την επιθυμητή θερμοκρασία, ενώ επιτυγχάνεται και οικονομία καθώς κάθε χώρος θερμαίνεται η ψύχεται αυτόνομα. Έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε κεντρικά και τη θέρμανση δημιουργώντας προγραμματιζόμενα σενάρια θέρμανσης και ψύξης (πρωί, βράδυ, χειμώνας, καλοκαίρι, απουσία κλπ). Σκεφτείτε να επιστρέψετε σπίτι σας μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα και να μπορείτε να ανοίξετε τον κλιματισμό στο σπίτι σας από το κινητό σας τηλέφωνο ένα τέταρτο πριν φτάσετε ώστε να σας περιμένει ένα δροσερό περιβάλλον, η αντίστοιχα να ανοίξετε απομακρυσμένα τη θέρμανση στο σπίτι σας από το κινητό σας τηλέφωνο μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα. Μπορείτε ακόμη και να ανάψετε το θερμοσίφωνο όταν είστε εκτός σπιτιού για να σας περιμένει ζεστό νερό μόλις γυρίσετε. Επιπλεον, τα συστήματα μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε να επιτυγχάνεται το επιθυμητό για εσάς αποτέλεσμα.

Ψυχαγωγία.

Είτε οραματίζεστε ένα σύστημα το οποίο θα μπορεί να σας προσφέρει ψυχαγωγία, ήχο και εικόνα σε κάθε δωμάτιο, είτε θέλετε να μοιράζεστε όλα τα αρχεία σας εύκολα και γρήγορα σε όλες τις συσκευές σας, υπάρχει λύση. Τα προβλήματα φιλικότητας τα οποία εμπόδιζαν για πολλά χρόνια την είσοδο της πληροφορικής και των υπολογιστών στο χωρο της οικιακής διασκέδασης είναι πλεον παρελθόν. Η λειτουργία αυτή βασίζεται στην ύπαρξη ενός κεντρικού server όπου βρίσκεται αποθηκευμένο σε ψηφιακή μορφή όλο σας το περιεχόμενο (ταινίες, μουσική, φωτογραφίες, προσωπικά video κλπ)και την εγκατάσταση περιφερειακών υπολογιστών στα διάφορα δωμάτια τα οποία μπορούν αυτόνομα η και ταυτόχρονα να προσπελάσουν το περιεχόμενο αυτό παραδίδοντας το με μοναδική ποιότητα σε όποιο χωρο του σπιτιού σας επιθυμείτε μέσω του «δικτυωμένου» σπιτιού που θα δημιουργήσετε. Έχετε μετακινηθεί ποτέ στο σπίτι σας επιθυμώντας η μουσική σας να σας ακολουθεί από το ένα δωμάτιο στο άλλο; Έχετε ποτέ ευχηθεί η ταινιοθήκη σας ν α είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη σε κάθε συσκευή τηλεόρασης που έχετε στο σπίτι σας; Όλα αυτά πλεον είναι δυνατά. Εκτός από τον κεντρικό server, θα χρειαστείτε και ένα router για να έχετε σύνδεση στο διαδίκτυο. Αποκτήστε πρόσβαση στο internet από παντού, ασύρματα η ενσύρματα με συσκευές power line. Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούν τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος και δημιουργούν δίκτυο μεταξύ τους, απλά συνδέοντας τες σε απλές πρίζες. Ακόμη μπορείτε να συνδέσετε ένα share center απευθείας στο δίκτυο σας καθιστώντας όλα σας τα αρχεία (μουσική, ταινίες κλπ), διαθέσιμα σε όλες τις συσκευές του δικτύου. Έτσι θα μπορείτε να απολαμβάνετε ανά πάσα στιγμή, όλο το ψηφιακό σας περιεχόμενο, από οπουδήποτε επιθυμείτε, σε οποιαδήποτε συσκευή του σπιτιού σας θέλετε, όπως για παράδειγμα Η/Υ, τηλεόραση, στερεοφωνικό κλπ.

Συστήματα ασφαλείας
Η οικογένεια των ψηφιακών λύσεων ολοκληρώνεται προσφέροντας προστασία και ασφάλεια στα αγαπημένα σας πρόσωπα και στην περιουσία σας τόσο από κακοποιούς όσο και από άλλα επικίνδυνα περιστατικά όπως φωτιά, πλημμύρα κλπ. Το πακέτο λύσεων περιλαμβάνει συστήματα ασφαλείας και συναγερμούς, συστήματα παρακολούθησης καθώς και συστήματα κάλυψης εξωτερικών χώρων. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να ενσωματωθούν πλήρως με τις παραπάνω, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη λύση.
Ξεκινήστε εγκαθιστώντας IP Cameras στους χώρους που επιθυμείτε, οι οποίες συνδέονται στο δίκτυο του σπιτιού σας. Έτσι, έχετε τη δυνατότητα να έχετε τον πλήρη έλεγχο της κατοικίας σας είτε βρίσκεστε σε αυτό, είτε λείπετε. Παρακολουθήστε κάθε χωρο στον υπολογιστή την τηλεόραση η ακόμα και το κινητό σας. Επίσης, μπορείτε απλά να καταγράφετε το υλικό όταν λείπετε και να το παρακολουθήσετε οποιαδήποτε άλλη στιγμή θέλετε.

Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι όλες αυτές οι τεχνολογίες προσφέρονται από διάφορες εταιρίες ως ολοκληρωμένες λύσεις για το σπίτι η το γραφείο, μπορείτε όμως να εγκαταστήσετε και εσείς μερικές με πολύ απλά βήματα. Πάρτε λοιπόν τη τεχνολογία στα χέρια σας και κάντε το σπίτι σας πιο λειτουργικό, ασφαλές και προσαρμοσμένο στις καθημερινες σας αναγκες, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο αρκετά χρήματα, αλλά και βοηθώντας στην προστασία του περιβάλλοντος

ΟΑΕΕ: Σε τέσσερις δόσεις οι παρακράτηση των συντάξεων

Οι συντάξεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κατά την πρώτη εργάσιμη μέρα κάθε μήνα σύμφωνα με τον ΟΑΕΕ

Οι παρακρατήσεις των αναδρομικών της μείωσης των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ που αφορούν τις συντάξεις του Ιανουαρίου 2013 θα γίνουν σε τέσσερις δόσεις, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΕ τόνισε ότι οι συντάξεις θα .....

συνεχίσουν να καταβάλλονται κατά την πρώτη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

Ακόμα, ο ΟΑΕΕ σημειώνει πως οι συντάξεις του Ιανουαρίου χορηγήθηκαν κανονικά χωρίς να περικοπούν οι μειώσεις που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο, οι οποίες νομοθετήθηκαν πρόσφατα και αφορούν συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων άνω των 1000 ευρώ.

Τα επιπλέον ποσά θα καταμεριστούν ισόποσα και θα παρακρατηθούν από τις συντάξεις των τεσσάρων επόμενων μηνών, δηλαδή από τις συντάξεις των μηνών Φεβρουαρίου έως και Μαΐου 2013.

market Beast

Κόβει την πίτα του ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Απανταχού Αρμεναίων ΚυπαρισσίαςΑγαπητοί συμπατριώτες.
Ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικό Συμβουλίου σας εύχονται ολόψυχα καλή χρονιά και το 2013 να είναι μια χρονιά ευημερίας, γεμάτη υγεία και χαμόγελο.

θα ήταν ιδιαίτερη χαρά για εμάς να μας τιμήσετε με.....

την παρουσίας σας στην κοπή της πίτας που διοργανώνουμε την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 13:30 στο κέντρο "ΝΤΟ ΜΙΝΟΡΕ" Ελευθερωτών 12 (από Πριάμου 83) - Άγιος Δημήτριος.

Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί το νέο έτος και να διασκεδάσουμε με άφθονο κρασί, πλούσιο γεύμα, ζωντανή μουσική, κέφι και χορό.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας, παρακαλώ να επικοινωνήσετε με τα μέλη του Δ.Σ. για δήλωση του αριθμού ατόμων που επιθυμούν να παραστούν στην εκδήλωση μέχρι την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου στα εξής τηλέφωνα:

Σελούλης Γιώργος: 693 71 78 591

Μπίτσικας Γιάννης: 693 61 43 466

Αδαμοπούλου Ελεάννα: 694 31 69 488

Γεωργιάδου Μαργαρίτα: 693 74 53 443

Χήναρη Ελευθερία: 694 79 04 246

Δέδε Χριστίονα 698 29 18 549

Τιμή 20 Ευρώ

                                Με φιλικούς χαιρετισμούς

      Ο Πρόεδρος                                              Η Γραμμματέας
  Σελούλης Γιώργος                               Αδαμοπούλου Ελένη - Αννα

ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα: επέκταση ή τάξη;

Είναι πια γνωστό σε εθνική κλίμακα (στην Μεσσηνία το θέμα συζητάτε στα μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο εδώ και 3-4 χρόνια) ότι η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) Ελιά Καλαμάτα, η πιο γνωστή παγκοσμίως ΠΟΠ ελληνικού ελαιοκομικού προϊόντος και όχι μόνο ελαιοκομικού, έχει γίνει το σύμβολο της ανυπαρξίας τοπικής και εθνικής αγροτικής πολιτικής αξιοποίησης των αγροδιατροφικών μας προϊόντων μέσω του ευρωπαϊκού θεσμού των προστατευομένων ονομασιών προέλευσης.

Με μόνο αποτέλεσμα της ............

εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών την διανομή των ευρωπαϊκών συμβόλων ΠΟΠ-ΠΓΕ και το ανεξέλεγκτο της χρήσης τους. Καμία προστασία του προϊόντος στην παραγωγή και στην εμπορία αφήνοντας έτσι χωρίς καμία εγγύηση τους καταναλωτές και χωρίς κανένα όφελος για τους παραγωγούς, αγρότες ή μη, της γεωγραφικής ζώνης προέλευσης. Καμία προσπάθεια οργάνωσης της αγροτοβιομηχανικής αλυσίδας της ζώνης προέλευσης και βελτίωσης του προϊόντος.

Πρώτο θύμα αυτής της κατάστασης λοιπό -πρώτο σε βαρύτητα -η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα.

Όταν εδώ και είκοσι χρόνια προτάθηκε η προστασία της ονομασίας προέλευσης, γνωστότατη σε όλο τον κόσμο, με την αίτηση αναγνώρισης της ΠΟΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο η καλλιέργεια της ποικιλίας Ελιά καλαμών είχε ήδη επεκταθεί, πολλές φορές και με την βοήθεια του Κράτους, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κι όχι μόνο. Καλλιεργείτο πράγματι και σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η αίτηση καταχώρισης της ονομασίας προέλευσης στην ΕΕ δεν είχε σαν στόχο της τον περιορισμό της επέκτασης της καλλιέργειας της ποικιλίας ούτε στον ελληνικό, ούτε στον ευρωπαϊκό (καλλιεργείται πράγματι και στην Ιταλία και στην Ισπανία) και έξω-ευρωπαϊκό χώρο. Η διάδοση της καλλιέργειας ήταν λοιπόν δεδομένη κι ακριβώς γι αυτό η αίτηση καταχώρισης επιδίωκε να προστατεύσει την ονομασία και την φήμη του επεξεργασμένου προϊόντος που η μεσσηνιακή αγροτική κουλτούρα επεξεργασίας, με μαεστρία, είχε καθιερώσει για την αξιοποίηση της επιτραπέζιας ελιάς που είχε γεννηθεί στον μεσσηνιακό χώρο, μαζί με την αδελφή της την κορωνέικη, έκφραση των εδαφολογικών και των αντίξοων κλιματολογικών συνθηκών.

Κι είναι η ποιότητα του επεξεργασμένου μεσσηνιακού προϊόντος, πνευματική ιδιοκτησία της μεσσηνιακής γης, που έκανε γνωστή την ποικιλία κι όχι το αντίθετο.

Μέσω της προστασίας της ποιότητας των προϊόντων με ονομασία προέλευσης οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί επιδιώκουν την παροχή «ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στους παραγωγούς», ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτά προέρχονται από γεωργικά προβληματικές γεωγραφικές ζώνες, όπως η Μεσσηνία.

Τι έγινε λοιπόν μετά την καταχώριση;

Όχι μόνο οι έξω-ευρωπαϊκές χώρες συνέχισαν να χρησιμοποιούν εμπορικά την ονομασία προέλευσης για τις ελιές καλαμών που παρήγαγαν, χωρίς σχεδόν να κινηθεί δάκτυλο, αλλά στην ίδια την χώρα μας δημιουργήθηκε μια κατάσταση που ερμηνεύτηκε σαν σύνθημα ότι ήρθε η ώρα να κυλίσει η προστατευόμενη ονομασία της ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας από την Μεσσηνία και να κολλήσει σε όλες τις ετικέτες των περιεκτών της επικρατείας που περιείχαν ελιές καλαμών. Κι αν κάποιος επεξεργαστής παραγωγός έχει πρόβλημα συνείδησης μπορεί να χρησιμοποιήσει σαν μπραντ το ίδιο το όνομα της ποικιλίας ελιές Καλαμών με την δικαιολογία ότι δεν είχε διαβάσει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς παλιούς και νέους.

Αποτέλεσμα, μπρός στα μάτια μας, το αντίθετο απ αυτό που στόχευε η καταχώριση της ΠΟΠ. Το «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» δεν το αποκτήσαν οι μεσσήνιοι παραγωγοί αλλά, με την κατάχρηση της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, οι παραγωγοί των άλλων περιοχών όπου έχει επεκταθεί η καλλιέργεια της ποικιλίας ελιά καλαμών. Σε τέτοιο βαθμό που στην Μεσσηνία, χώρος προβληματικός γι αυτή την καλλιέργεια, χρόνο το χρόνο, η παραγωγή κι η καλλιέργεια της έπεσε κατακόρυφα. Οι παραγωγοί σιγά-σιγά κέντρωσαν τα ελαιόδεντρα με την κορωνέικη, ακόμη και πάρα πολλοί απ' αυτούς που τις προηγούμενες δεκαετίες είχαν πάρει επιδοτήσεις κι είχαν επεκτείνει την καλλιέργεια.

Κι είναι κρίμα το γεγονός ότι οι μεσσηνιακές αρχές , πρώτα η πρώην Νομαρχία και σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας κι ύστερα η «δικαιούχος οργάνωση» (ΕΑΣ Μεσσηνίας) όχι μόνον δεν αντιλήφτηκαν ποτέ τίποτα αλλά και υιοθέτησαν και υιοθετούν την άποψη ότι η πτώση της παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς στην Μεσσηνία έχει εγγενείς αιτίες. Αθωώνοντας στην πράξη την ανυπαρξία κάθε οφειλόμενης προστασίας και αναγνωρίζοντας ντε φάκτο σαν λάθος την καταχώριση της ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτα.

Γιατί αυτό σημαίνει η πρόταση τροποποίησης των προδιαγραφών της ΕΑΣ που έχει σαν μοναδικό σκοπό την επέκταση της γεωγραφικής ζώνης παραγωγής στους νομούς Ηλείας, Λακωνίας και Αρκαδίας όπως προκύπτει από το ενημερωτικό έγγραφο του Οκτώβρη της ΕΔΟΕΕ με την δικαιολογία ότι η μεσσηνιακή παραγωγή ελαττώθηκε σημαντικά. Αντί να αναζητηθεί το γιατί και τι μέτρα πρέπει να παρθούν για την ανάκαμψη.

Η πρόταση δε, τον φάκελο της οποίας δεν είδαν οι μεσσήνιοι παραγωγοί, δεν κάνει λόγο για μια σειρά πιο σοβαρών ελλείψεων που απαιτούν, κατά πολλούς παραγωγούς, αλλαγές. Όπως η υιοθέτηση ενός συλλογικού σήματος, ο περιορισμός της επεξεργασίας και τυποποίησης στην γεωγραφική ζώνη παραγωγής, σημαντικές αλλαγές της συνταγής, κ.α. Είναι κι αυτές ελλείψεις που επιβεβαιώνουν την πτώση του ενδιαφέροντος πια για την προστασία του θαυμάσιου αυτού παραδοσιακού προϊόντος.

Η θέση αυτή των μεσσηνιακών αρχών είναι αυτή που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Κι όλοι ζητούν να πάρουν ένα κομμάτι του ιματίου. Μέσα κι αυτοί που για είκοσι ολόκληρα χρόνια καταχράστηκαν ατιμωρητί την ονομασία ελιά Καλαμάτα διεκδικώντας κεκτημένα δικαιώματα.

Κι εκπλήσσει πραγματικά ότι μέσα σ' αυτούς υπάρχουν και συνεταιριστικοί οργανισμοί όπως η ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ και άλλοι οι οποίοι ζητούν την επέκταση σε όλη την Ελλάδα. Πράγμα που προμηνύει ότι, αν η αυριανή ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτα έχει επιτυχία, πρέπει να ετοιμαστούμε στο νέο αίτημα διεύρυνσης της ζώνης παραγωγής της στην μισή και πάνω Ελλάδα όπου καλλιεργείται η κορωνέικη. Εξ άλλου ήδη στην Περιφέρεια υπάρχουν κι εκείνοι που μιλούν για ΠΟΠ Ελαιολάδου Πελοποννήσου. Πραγματικά καφκική κατάσταση!

Αλλά εκπλήσσει ακόμη περισσότερο ότι και μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ακόμη και της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) , μπαίνουν στην ουρά εκείνων που επικαλούνται κεκτημένα δικαιώματα από την παράτυπη αυτή χρήση, με οποιαδήποτε μορφή, της προστατευόμενης ονομασίας ελιά Καλαμάτα (κι όχι μόνο, γιατί το πρόβλημα έχει γενικό χαρακτήρα) καλύπτοντας έτσι τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού, προϊόν της λαϊκιστικής χρήσης του.

Η μακρόχρονη εμπειρία άλλων χωρών διδάσκει ότι κάθε επέκταση της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης παραγωγής των καταχωρισμένων ΠΟΠ-ΠΓΕ ξεκινάει ( πέρα από τον σεβασμό των προβλεπομένων όρων των ευρωπαϊκών κανονισμών) με την προϋπόθεση ενίσχυσης της θέσης των παραγωγών, και κατά πρώτο των καλλιεργητών, που σ' αυτή ενυπάρχουν. Κι αυτό απαιτεί μια εκτενή διαβούλευση με όλους παραγωγούς της ζώνης. Πράγμα που δεν έγινε!

Στην συγκεκριμένη, την δική μας περίπτωση, μόνο μια διεύρυνση σε μια νέα ζώνη όπου η τιμή του ελαιοκάρπου επιτραπέζιας ελιάς είναι μεγαλύτερη εκείνης του μεσσηνιακού μπορεί να επιφέρει «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα» για τους μεσσήνιους παραγωγούς. Αλλά αν δεν κάνουμε λάθος οι τιμές εκτός της Μεσσηνίας αποτελούν την βασικότερη αιτία της πτώσης της μεσσηνιακής παραγωγής. Είναι λοιπόν οφθαλμοφανές ότι το πρώτο πρόβλημα για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα δεν είναι η επέκταση, οποιαδήποτε επέκταση, της γεωγραφικής ζώνης παραγωγής η οποία υπό το σημερινό καθεστώς θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την μεσσηνιακή παραγωγή αλλά η αποκατάσταση του δικαίου με την εφαρμογή του νόμου και μέσω ενός σοβαρού συστήματος ελέγχου. Στα πλαίσια μιας επείγουσας στροφής της αγροτικής μας πολιτικής με πρώτο στόχο την πολιτική προστασίας και ανάπτυξης των προϊόντων ποιότητας αρχίζοντας από την αξιοποίηση των προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Αν λοιπόν θέλουμε πραγματικά να εφαρμόσουμε μια πολιτική ποιότητας άξια αυτού του ονόματος και να βοηθήσουμε τους παραγωγούς προϊόντων συνδεόμενων με μια γεωγραφική περιοχή (ιδιαίτερα όταν αυτή είναι προβληματική όπως η Μεσσηνία όσον αφορά την καλλιέργεια των επιτραπέζιων ελιών), με την «εξασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος, την εξασφάλιση της προστασίας των ονομασιών ως δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας, την παροχή σαφούς ενημέρωσης στους καταναλωτές γύρω από τα χαρακτηριστικά του προϊόντος», όπως συνοψίζεται στα άρθρα 1 και 4 του νέου ευρωπαϊκού κανον. 1151/2012, επιβάλλεται μια πολιτική στροφή της εθνικής νομοθεσίας και στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών, με βάση τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών με σημαντικές επιτυχίες στον τομέα αυτό.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

Λαγκούβαρδος Φιλιατρών: Στο ίδιο έργο θεατές με το γεφυράκι στο "S" του Θανάτου [ VIDEO ]

Στο ίδιο έργο θεατές και αυτόν τον χειμώνα είμαστε με το γεφυράκι του Λαγκουβάρδου Φιλιατρών καθώς απο την πολύ βροχή έχει πλημμυρίσει η στάθμη έχει ανέβει περίπου στους 20 με 25 πόντους (μισή ρόδα φορτηγού μέσα στο νερό) και έχει διακοπεί στα δυο η Εθνική Οδός Αγίας Κυριακής - Μαραθούπολης.

Το αίσχος το ......

χάλι και η ντροπή στην περιοχή δεν λέει να λάβει επιτέλους τέλος.
Θυμίζουμε ότι είναι να κατασκευαστεί από την περιφέρεια μια κοιλαδογέφυρα όπου θα σβήσει τελείως το "S" του θανάτου. Ακόμα φτιάχνεται και θα φτιάχνεται φαίνεται για πολλά χρόνια ακόμα...

Σύμφωνα με τα τότε λεγόμενα η γέφυρα αυτή έπρεπε αν είναι έτοιμη το καλοκαίρι που μας πέρασε. Αλλα ή Γραφειοκρατεία που επικρατεί στους περιβαλοντολογικούς όρους είναι απερίγραπτη.

Πάντως το γεγονός είναι .τι η κυκλοφορία έχει διακοπεί, από το 4 έως το 4,2 χιλιόμετρο στην Εθνική οδό Αγίας Κυριακής Μαραθούπολης.
Η κυκλοφορία εκτρέπεται στην διασταύρωση του Αγιαννάκη μέσω αγροτικού δρόμου προς την Εθνική οδό Φιλιατρών - Γαργαλιάνων.

Live η ψηφοφορία στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ

Παρακολουθείστε ζωντανά από το Φιλιατρά News τη συζήτηση στη Βουλή και τη λήψη απόφασης για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη λίστα Λαγκάρντ.


Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Τριφυλίας. Νέος κύκλος μαθημάτων

Ο πρώτος κύκλος του σεμιναρίου Πρώτων Βοηθειών ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία!

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι σήμερα στις 16:00 ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος.

Επίσης σήμερα ξεκινούν τα μαθήματα Χημείας σε μαθητές Β και Γ γυμνασίου.
Υπενθυμίζουμε ότι ........

όλα τα μαθήματα που διοργανώνει το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Τριφυλίας είναι Δωρεάν και πραγματοποιούνται στις αίθουσες στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας.


Φιλικά,

Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Τριφυλίας


Δείτε πώς φτιάχνουν μια κρέπα στην Ιαπωνία! [ Video ]
Μετεγγραφές φοιτητών 2013.Τα Νέα δεδομένα

Τροπολογία προκειμένου να βοηθηθούν οι φτωχές οικογένειες φοιτητών που βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προωθείται, δίνοντας δικαίωμα μετεγγραφής σε επιτυχόντες της περασμένης χρονιάς που το κατά κεφαλήν εισόδημα των ίδιων και των μελών της οικογένειάς τους δεν ξεπερνά τα 7.500 ευρώ.

Η τροπολογία δίνει δικαίωμα μετεγγραφής και σε ..........

φοιτητές που έχουν αδέρφια που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Ειδικότερα, το κατά κεφαλήν εισόδημα θα είναι το διπλάσιο - στα 15.000 ευρώ για:

μονογονεϊκές οικογένειες
υποψηφίους ή οικογένειες με σοβαρά προβλήματα υγείας (όπως νεφρική ανεπάρκεια και καρκινοοπάθειες)
υποψηφίους με γονείς που έχουν συμπληρώσει 10 μήνες ανεργίας εντός του 2012 (είτε ο ένας, είτε οι 2 αθροιστικά)

Οι φοιτητές που εκτιμάται ότι θα υποβάλλουν σχετική αίτηση εκτιμώνται σε άνω των 40.000, με βάση τα νέα δεδομένα. Σε Αττική και Θεσσαλονίκη ο αριθμός των αιτήσεων δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι 15%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κριτήρια μεταγραφής Φοιτητών 2013

Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών: Αβάσταχτες οι αυξήσεις στο ρεύμα

Την έντονη αντίδραση του για την αύξηση στην τιμή του ρεύματος εκφράζει με επιστλή του ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών ο οποίος στην επιστολή του προς Υπουργεία Αγροτικής ανάπτυξης, Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ
Αναλυτικά: .......

Προς: 1. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
          2. Υπουργείο Περιβάλλοντος , Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
          3. Υπουργείο Οικονομικών.


Κύριοι Υπουργοί, μάλλον τελικά ζείτε στον κόσμο σας.
Αποφασίσατε να αυξήσετε τα τιμολόγια της ΔΕΗ του αγροτικού ρεύματος.
Δηλαδή το ρεύμα που χρησιμοποιούμε για να ποτίσουμε τα προϊόντα που θρέφουν τον Ελληνικό Λαό και όχι μόνο, και συνεισφέρουν στο ΑΕΠ της χώρας και εσείς προσδοκάτε ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα.

Μας αναγκάζετε να σταματήσουμε να καλλιεργούμε.
Λυπούμαστε. Όσο περνάει από το χέρι μας αυτό δε θα το επιτρέψουμε.


                                                  Για το Δ.Σ.

        Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γραμματέας
Αλεξανδρόπουλος Γιώργος                          Γριβοκωστόπουλος Γιάννης

Πώς να μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος

Οι αυξήσεις στις τιμές των τιμολογίων της ΔΕΗ, που ανακοινώθηκαν και μάλιστα ισχύουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου...
γεννούν αυτόματα μία και μόνο ερώτηση: υπάρχει τρόπος να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος;

Η απάντηση είναι μία... περιήγηση στους χώρους του.........

σπιτιού.
Με απλά λόγια, μερικές καθημερινές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των οικιακών συσκευών, που θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στα οικονομικά του σπιτιού. Θέρμανση Εάν είστε από τους τυχερούς της αυτόνομης θέρμανσης, μπορείτε να ελέγχετε καλύτερα το πόσο πετρέλαιο θέρμανσης, για παράδειγμα καταναλώνετε.
Ένας καλός τρόπος να μειώσετε την κατανάλωση και να διατηρήσετε τη θέρμανση, είναι να μειώσετε τη θερμοκρασία μόλις 1 °C. Αυτή η ανεπαίσθητη διαφορά θα σας ωφελήσει κατά 10% στον λογαριασμό της θέρμανσης.
Για να διατηρήσετε τη θέρμανση στο σπίτι σας και να μην έχετε απώλειες ζέστης, πρέπει να κάνετε μία πολύ καλή μόνωση. Αυτό μπορεί να κοστίζει αλλά η απόσβεση είναι σίγουρη.

Προσέξτε βέβαια, εκτός από τη μόνωση σε ταράτσες και υπόγεια και τις «κρυφές» τρύπες σε παράθυρα, μπαλκονόπορτες και σωληνώσεις. Στην περίπτωση των τζαμιών μάλιστα, τα διπλά τζάμια εγγυώνται να κρατήσουν μέσα στο σπίτι περισσότερη ζέστη. Επιπλέον, θυμηθείτε ότι όταν τοποθετείτε έπιπλα μπροστά από τα σώματα του καλοριφέρ, στην ουσία χαλάτε τζάμπα ρεύμα, καθώς εμποδίζετε την ελεύθερη διέλευση της θερμότητας.
Ημέρες που έχει ζέστη, ανοίξτε τα παραθυρόφυλλα και επιτρέψτε να περάσει ο ήλιος στο σπίτι ζεσταίνοντας τον χώρο. Εγκλωβίστε τη ζέστη κλείνοντας τις εσωτερικές πόρτες, αρχικά. Κατόπιν, ανοίξτε επιτρέποντας σε ολόκληρο το σπίτι να ζεσταθεί …δωρεάν.

Ηλεκτρικές συσκευές κουζίνας

Στην περίπτωση του ψυγείου, η αλήθεια είναι ότι καταναλώνετε ενέργεια χωρίς να το αντιλαμβάνεστε. Με απλά λόγια, ανοιγοκλείνοντας το ψυγείο και κρατώντας το ανοιχτό, κάθε φορά που σκέφτεστε «τι θέλω να φάω» δεν ωφελεί καθόλου την τσέπη σας, γιατί το ψυγείο στη συνέχεια, πρέπει να υπερ-λειτουργήσει για να αντικαταστήσει τη χαμένη ενέργεια, καταναλώνοντας περισσότερο ρεύμα.

Ένας απλός τρόπος για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, είναι να αποφασίζετε από πριν τι θέλετε και να βγάζετε όλα τα υλικά μαζί. Για το πλυντήριο πιάτων, από την άλλη, περιμένετε να γεμίσει ολόκληρο και αποφύγετε να πλένετε λίγα και ογκώδη κουζινικά σκεύη, τα οποία καλύπτουν ολόκληρο τον χώρο. Για παράδειγμα, μπορείτε να πλύνετε μία κατσαρόλα στο χέρι και να μην επιλέξετε να τη βάλετε στο πλυντήριο.

Στη θέση της μπορούν κάλλιστα να μπουν αρκετά άλλα, μικρότερα πιάτα και κουζινικά. Επιπλέον, ένας καλός και εύκολος τρόπος να εξοικονομήσετε από τις πλύσεις του πλυντηρίου είναι να μουλιάζετε τα πιάτα σας, ώστε να μη χρειάζεται να χρησιμοποιείτε τα «μεγάλα» και χρονοβόρα προγράμματα στο πλυντήριο. Εναλλακτικά, μπορείτε να πλύνετε αλλά να μη στεγνώσετε τα πιάτα σας.
Κάντε το με μία καθαρή πετσέτα και κερδίστε χρήματα. Στην περίπτωση της ηλεκτρικής κουζίνας, καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε πάντα κατσαρόλες, που είναι μικρότερες από τις εστίες κάνοντας έτσι το μαγείρεμα πιο γρήγορο.

Επιπλέον, όταν θέλετε να βράσετε οτιδήποτε και χρησιμοποιείτε νερό, μειώστε την ποσότητα του νερού, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Μάλιστα εναλλακτικά για το νερό, μπορείτε να το βράσετε σε έναν βραστήρα και να το τοποθετήσετε έτοιμο στην κατσαρόλα.
Κλείστε τις εστίες 5 λεπτά, πριν γίνει το φαγητό και αφήστε το, ώστε να συνεχίσει να μαγειρεύεται με την ήδη υπάρχουσα θερμοκρασία.

Αν και όλοι μιλούν για προθερμασμένο φούρνο, πριν τοποθετήσετε το φαγητό μέσα, προσπαθήστε να το αποφύγετε, για να γλυτώσετε ενέργεια.
Μαγειρεύετε στην ένδειξη του «αέρα» (όπου επιτρέπεται) και χρησιμοποιείστε το φούρνο για να μαγειρέψετε αρκετές φορές ή να ζεστάνετε φαγητό, όσο είναι ακόμα ζεστός. Όταν μάλιστα φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, κλείστε το φούρνο 10 λεπτά πριν γίνει το φαγητό και αφήστε το να συνεχίζει να ψήνετε στην ήδη υπάρχουσα θερμοκρασία, όπως και με τις εστίες. Επιπλέον, για να εξοικονομήσετε ακόμη περισσότερη ενέργεια προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε το φούρνο μικροκυμάτων και όχι τον κανονικό, όπου φυσικά είναι δυνατόν.

Τηλεόραση, υπολογιστές και μικροσυσκευές

Μία βασική αρχή για να καταναλώνετε λιγότερο ρεύμα είναι να βγάζετε τις συσκευές από τις πρίζες.
Για παράδειγμα, βγάλτε από την πρίζα τον φορτιστή του κινητού σας αφού το έχετε φορτίσει, τον βραστήρα, την καφετιέρα, τους αποχυμωτές κλπ.
Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με την τηλεόραση. Ακόμα και όταν η τηλεόρασή σας είναι σβηστή, καταναλώνει ρεύμα, το οποίο μπορείτε πολύ απλά να εξοικονομήσετε βγάζοντας την από την πρίζα. Στην περίπτωση του φορητού υπολογιστή μάλιστα, καλύτερα να χρησιμοποιείτε την μπαταρία του, εφόσον είναι φορτισμένη φυσικά και έπειτα να τον ξαναφορτίζετε μέχρι την επόμενη χρήση του.

Λάμπες
Μία καλή εναλλακτική με τις λάμπες είναι να χρησιμοποιείτε τις ειδικές οικολογικές, που εγγυώνται λιγότερη κατανάλωση ρεύματος και είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Όταν παρακολουθείτε τηλεόραση μάλιστα μπορείτε απλά να σβήσετε το φως, δημιουργώντας μία πιο «κινηματογραφική» αίσθηση και εξοικονομώντας ηλεκτρική ενέργεια.
Οι λάμπες δαπέδου με ρυθμιζόμενο φως είναι ακόμα πιο οικονομικές από τους συμβατικούς λαμπτήρες και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Για πολύ ριζοσπαστικές λύσεις μάλιστα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποια κεράκια για πιο …ρομαντική διάθεση. Ό,τι και αν επιλέξετε να θυμάστε πάντα να σβήνετε τους διακόπτες μόλις βγαίνετε από ένα δωμάτιο.

clickatlife.gr