Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Η Coca-Cola αποσύρει προϊόντα. Προσοχή!!!

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε μετά την αστυνομία και η Coca-Cola αναφορικά με την υπόθεση της αποστολής σε ενημερωτικό site και σε εφημερίδα, δύο USB sticks και δύο φιαλών με αναψυκτικό που περιείχαν υδροχλωρικό οξύ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της εταιρείας:.....

Η Coca-Cola σε συνέχεια ανακοίνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορικά με χθεσινή αποστολή σε ενημερωτικό site και σε εφημερίδα, στην οποία εκφραζόταν απειλή κατά προϊόντων Coca Cola light και Nestea, ενημερώνει τους καταναλωτές για τα ακόλουθα:
• Η εταιρεία από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
• Με αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών μας, προχωρούμε σε προληπτική απομάκρυνση όλων των μεμονωμένων πλαστικών συσκευασιών PET 500ml των Coca-Cola light και Nestea (όλων των γεύσεων).
Για περισσότερες πληροφορίες, οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με την εταιρεία στο τηλεφωνικό της κέντρο στο νούμερο 80011-2222, χωρίς χρέωση.
Η Coca-Cola, έχοντας ως πρώτιστο μέλημα την ασφάλεια των καταναλωτών, διαβεβαιώνει ότι σε συνεργασία με τις αρχές θα προχωρήσει σε όποια αναγκαία περαιτέρω ενέργεια, ενημερώνοντας άμεσα το καταναλωτικό κοινό με νεότερη ανακοίνωση, εφόσον απαιτηθεί.

Πως ξεκίνησε το θέμα
Το απόγευμα Δευτέρας το zougla.gr παραλαμβάνει φάκελο που περιέχει εξασέλιδο κείμενο-προκήρυξη της FAI/IRF, ένα μπουκάλι αναψυκτικού των 500ml καθώς και video, διάρκειας 2,5 λεπτών.
Η οργάνωση απειλεί δύο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες με οικονομικό σαμποτάζ και αφού ξεκαθαρίζει ότι «δεν έχει στόχο τη δηλητηρίαση οποιουδήποτε ανυποψίαστου ατόμου», αναλύει τον τρόπο δράσης της που ξετυλίγεται μέσα από το ανάλογο οπτικό υλικό.
Το μεσημέρι της Τρίτης, η εφημερίδα μας αναρτά τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης του δείγματος, που έγινε σε πιστοποιημένο εργαστήριο, στο οποίο εντοπίστηκε τελικά ποσότητα υδροχλωρίου. Λίγες ώρες αργότερα η ΕΛ.ΑΣ. εξέδιδε ανακοίνωση μέσω της οποίας τόνιζε ότι την υπόθεση αναλαμβάνει η Αντιτρομοκρατική και πως βρίσκεται σε συνεργασία με τις εταιρείες και τον ΕΦΕΤ.
Παράλληλα, κοινοποιούσε το αποτέλεσμα της ειδικής εξέτασης που διενεργήθηκε στο περιεχόμενο των φιαλών, από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες, το οποίο επαλήθευε την ανάλυση που έγινε για λογαριασμό του zougla.gr -μετά και την προτροπή του συντάκτη της προκήρυξης- σε πιστοποιημένο εργαστήριο της Αθήνας.

Τι περιείχε ο φάκελος-απειλή για τις πολυεθνικές
Μέσα στο usb stick ήταν αποθηκευμένη μια προκήρυξη έξι σελίδων που φέρει την υπογραφή FAI/IRF Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο / Πυρήνας Nicola και Alfredo και ένα video διάρκειας δυόμιση λεπτών.

Ο συντάκτης προειδοποιεί ότι μέλη της οργάνωσης έχουν προμηθευτεί μπουκάλια αναψυκτικών των εταιρειών Coca Cola και Nestle, στα οποία έχουν εκχύσει 100 ml υδροχλωρικό οξύ, και σκοπεύουν να τα επανατοποθετήσουν στα ράφια των καταστημάτων μετά από τέσσερις ημέρες.
«Εμείς 4 ημέρες μετά από την αποστολή των φακέλων θα ξεκινήσουμε την επανατοποθέτηση.
Η ενέργειά μας αυτή θα διαρκέσει 10 μέρες ακριβώς. Η επιλογή της περιόδου των εορτών δεν είναι τυχαία. Αντίθετα, είναι οι μέρες που τα κέρδη αυτών των πολυεθνικών πολλαπλασιάζονται. Οπότε, για 10 ημέρες θα τοποθετήσουμε σύνολο 63 πλαστικά μπουκάλια COCA-COLA LIGHT των 500 ml και 42 πλαστικά μπουκάλια NESTEA των 500 ml, όλων των γεύσεων. Η ενέργειά μας θα λάβει χώρα στις μητροπόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Η επανατοποθέτηση θα γίνει σε όλων των ειδών τα καταστήματα που πουλάνε τα συγκεκριμένα προϊόντα. Όλα αυτά τα μπουκάλια που θα επανατοποθετηθούν περιέχουν περίπου 100 ml διαλύματος υδροχλωρικού οξέος.
Επιλέξαμε το υδροχλωρικό οξύ, γιατί σε αυτή την αναλογία, διαπιστώσαμε, έπειτα από πειραματισμούς ότι δεν επηρεάζει καθόλου το χρώμα της COCA-COLA και του NESTEA, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα καθαριστικά όπως η χλωρίνη κ.τ.λ.», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο που εστάλη στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα.

Tι έδειξαν οι αναλύσεις
Το μεσημέρι της Δευτέρας έφτασε ο φάκελος στις εγκαταστάσεις του zougla.gr και ανοίχτηκε από τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, το όνομα του οποίου αναγραφόταν πάνω σε αυτόν. Αφού διαβάσαμε το κείμενο της προκήρυξης, αποστείλαμε το δείγμα για χημική ανάλυση. Το μεσημέρι της Τρίτης, παραλάβαμε τα αποτελέσματα του πιστοποιημένου εργαστηρίου.
Σύμφωνα με τον χημικό, εντοπίστηκε ποσότητα υδροχλωρικού οξέος 0,05 μόλαρ.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας μετά τα αποτελέσματα των ελέγχων:
«Ανακοινώνεται ότι η προανάκριση για την υπόθεση της χθεσινής αποστολής σε ενημερωτικό site (σ.σ. ZOUGLA.GR) και σε εφημερίδα (σ.σ. ESPRESSO), δύο USB sticks και δύο φιαλών με υγρό, ανατέθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), η οποία εξετάζει το περιεχόμενο των φορητών αποθηκευτικών μέσων (USB sticks).
Από την εξέταση που διενεργήθηκε στο περιεχόμενο των φιαλών, από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες, προέκυψε ότι εμπεριέχουν αναψυκτικό με ποσότητα υδροχλωρικού οξέως.
Η Ελληνική Αστυνομία ενημέρωσε την εταιρεία να προβεί στις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες όσον αφορά στις ατομικές συσκευασίες Coca-Cola Light των 500ml σε πλαστική φιάλη, καθώς και ατομικές συσκευασίες Nestea Λεμόνι, Nestea Ροδάκινο και Nestea Sugar Free με γεύση Λεμόνι, όλα σε πλαστικές φιάλες των 500ml.
Παράλληλα ενημερώθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) για τις όποιες περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του».

ΘΑΡΡΟΣ