Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Πριν αγοράσετε κλιματιστικό

Πριν τοποθετήσετε κλιματιστικό στο χώρο σας καλό είναι να κάνετε μια βόλτα στην αγορά. Ωστόσο, πριν φτάσετε στην πόρτα των καταστημάτων, για να πιάσουν τόπο τα χρήματά σας, σας ενημερώνουμε για μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Πριν αγοράσετε κλιματιστικό ....

κάντε τη δική σας έρευνα αγοράς, επισκεπτόμενοι περισσότερα από ένα καταστήματα και ελέγχοντας τις τιμές που σας έχουν δώσει. Δεν αποκλείεται μάλιστα να βρείτε σε κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα το μηχάνημα που σας ενδιαφέρει σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Για να επιλέξετε το καλύτερο κλιματιστικό θα πρέπει να γνωρίζετε τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου που θέλετε να καλύψετε και αυτό γιατί σύμφωνα με αυτά, θα κρίνετε πόσα BTUs (δηλαδή πόση ισχύ) χρειάζεται να έχει το μηχάνημα. Οι κατασκευάστριες εταιρείες προσδιορίζουν την αντιστοιχία BTUs και τετραγωνικών μέτρων ως εξής:

Τα 9 BTU καλύπτουν χώρο 20 τα.μ.

Τα 12 BTU καλύπτουν χώρο 30 τ.μ.

Τα 18 BTU καλύπτουν χώρο 40 τ.μ.

Τα 24 BTU καλύπτουν χώρο 50 τ.μ.

Inverter ή συμβατικό;

Η τεχνολογία inverter προσφέρει στη συσκευή τη δυνατότητα να εναρμονίζει την ισχύ της με τις συνθήκες του χώρου, προσαρμόζοντας τη λειτουργία της ανάλογα με τις ανάγκες. Όταν η θερμοκρασία την οποία ορίζετε στο κλιματιστικό, παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση από την πραγματική θερμοκρασία, η συσκευή λειτουργεί στο μέγιστο για τη γρηγορότερη δυνατή επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας και αμέσως μετά ο συμπιεστής ρυθμίζει με ακρίβεια την ισχύ για τη διατήρησή της. Ενώ, λοιπόν, τα συμβατικά κλιματιστικά απλώς αυξομειώνουν την ένταση του αέρα, στα κλιματιστικά με τεχνολογία inverter, ο μηχανισμός ψύξης μεταβάλλοντας τον αριθμό στροφών του μοτέρ, μπορεί να λειτουργεί σε ενδιάμεσα στάδια, ψύχοντας τον αέρα, όσο χρειάζεται.

Οφέλη της τεχνολογίας inverter

Οικονομία. Σε γενικές γραμμές κοστίζουν περισσότερο (περίπου κατά 30% σε σχέση με τα συμβατικά). Όμως, το επιπλέον κόστος αντισταθμίζεται, και με το παραπάνω, με το λογαριασμό της ΔΕΗ, λόγω της σημαντικής μείωσης στην ενεργειακή κατανάλωση (περίπου 30 - 40%).

Περιβάλλον. Η μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας που δαπανάται μεταφράζεται σε περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με λιγνίτη.

Θόρυβος. Η δυνατότητα διαρκούς προσαρμογής στις πραγματικές συνθήκες που διαθέτουν τα κλιματιστικά τύπου inverter, σε αντίθεση με τις απότομες εκκινήσεις του μοτέρ στα συμβατικά, εξασφαλίζει μείωση στο θόρυβο της συσκευής.

Ποιότητα. Η σταθερή απόδοση του κλιματιστικού επιτρέπει όχι μόνο την ταχύτερη ψύξη, αλλά και τη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας χωρίς ενοχλητικές διακυμάνσεις.

Τι είναι η ενεργειακή σήμανση;

Τα κλιματιστικά διαθέτουν την ετικέτα «ενεργειακής σήμανσης» η οποία αναγράφει την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με την ενέργεια που καταναλώνουν. Αν πρόκειται να αγοράσετε μια οποιαδήποτε νέα ηλεκτρική συσκευή, πόσο μάλλον ένα κλιματιστικό, επιλέξτε ένα μοντέλο που ανήκει στην υψηλότερη ενεργειακή κλάση.

Προσοχή όμως! Το σύστημα βαθμολόγησης μπορεί να είναι παραπλανητικό και να μην καταλήξετε στην πιο αποδοτική συσκευή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες κατηγορίες συσκευών, εκτός από την ενεργειακή κλάση Α υπάρχουν ακόμα Α+, Α++, και Α+++. Η διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας ανάμεσα σε αυτές τις κλάσεις είναι τεράστια για όλες τις συσκευές αφού για παράδειγμα ένα ψυγείο Α+++ σε σύγκριση με ένα ψυγείο Α καταναλώνει τη μισή ενέργεια. Αυτό μπορεί να σημαίνει διαφορά 25 - 30 ευρώ το χρόνο σε ένα ψυγείο μεσαίου μεγέθους. Καθώς όμως το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να αυξηθεί και άλλο, η διαφορά αυτή θα μεγαλώσει, όπως αντίστοιχα θα μειωθεί ο χρόνος απόσβεσης του

έξτρα κόστους αγοράς. Αν χρειαστεί να αγοράσετε κλιματιστικό, αγνοήστε την ενεργειακή κλάση, αφού σχεδόν όλα τα μοντέλα ανήκουν στην κλάση Α και μάθετε για την απόδοση όπως αυτή εκφράζεται σε COP για θέρμανση και EER για ψύξη. η απόδοση μας λέει για κάθε κιλοβάτ ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται, πόσα κιλοβάτ θέρμανσης ή ψύξης παράγονται.

Τοποθέτηση και service.

Στα έξοδα του κλιματιστικού συνυπολογίζεται και η τοποθέτησή του, και το ετήσιο service. Η τοποθέτησή του μπορεί να πραγματοποιηθεί από το κατάστημα που θα αγοράσετε το κλιματιστικό και θα σας κοστίσει από 80 έως 95 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του μηχανήματος (εναλλακτικά, μπορεί να σας το τοποθετήσει ιδιώτης ψυκτικός). Ως προς το service, η κάθε εταιρεία κλιματιστικών έχει κάποιους όρους χρήσης, σύμφωνα με τους οποίους αν κατά τη διάρκεια της εγγύησης (π.χ. δύο χρόνια), το μηχάνημα χαλάσει και το service σε αυτό το διάστημα έχει γίνει από κάποιον ανεξάρτητο, ιδιώτη ψυκτικό, πιθανώς η εγγύηση να μην σας καλύπτει και να πρέπει να πληρώσετε τη ζημιά. Ίσως, λοιπόν να είναι προτιμότερο, κατά το διάστημα που το μηχάνημα έχει την εγγύηση, να γίνεται service από την ίδια την εταιρεία του κλιματιστικού (κόστος 30 - 50 ευρώ). Όταν όμως λήξει η εγγύηση μπορείτε να αναζητήσετε οικονομικότερες τιμές από ιδιώτες ψυκτικούς.

Συμβουλές για αύξηση της απόδοσης των κλιματιστικών.

Καθαρίστε τα φίλτρα του κλιματιστικού πριν από τη χρήση, καθώς εκεί συσσωρεύετε μεγάλη ποσότητα σκόνης.
Τα φίλτρα του κλιματιστικού πρέπει να αλλάζονται σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Καθαρίστε το εξωτερικό μηχάνημα του κλιματιστικού ψεκάζοντάς το με νερό (με το λάστιχο της αυλής ή του κήπου)
Φροντίστε να μην υπάρχουν εμπόδια (φυτά, έπιπλα κήπου ή οτιδήποτε άλλο) σε απόσταση μικρότερη από 35 εκατοστά από το εξωτερικό μηχάνημα που πιθανώς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία του αέρα στο εξωτερικό μηχάνημα.
Καθαρίστε συχνά τις γρίλιες και τα πτερύγια του εσωτερικού μηχανήματος.
Δε χρειάζεται να καλύπτετε τα εξωτερικά μηχανήματα για προστασία εφόσον αυτά είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα για να λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους.
Χωρίς τακτική συντήρηση τα κλιματιστικά μηχανήματα χάνουν 5% της αποτελεσματικότητάς τους για κάθε χρόνο. λειτουργίας. για παράδειγμα, ένα κλιματιστικό 12.000 BTU αγορασμένο πριν μερικά χρόνια, μπορεί να λειτουργεί σήμερα σαν κλιματιστικό 9.000 BTU αν έχει κακοσυντηρηθεί

Συμπερασματικά, η τακτική και σωστή συντήρηση των κλιματιστικών συστημάτων ευνοεί πολλαπλά. Τα μηχανήματα έτσι, επανακτούν τη χαμένη τους αποδοτικότητα, είναι λιγότερο πιθανόν να πάθουν κάποια σημαντική βλάβη, αποκτούν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αυξάνουν την άνεσή σας και λειτουργούν με οικονομικό τρόπο.

Γλωσσάρι.

Ενεργειακή κλάση

Η ενεργειακή κλάση αναφέρεται στην ταξινόμηση των κλιματιστικών μονάδων ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας. Η κοινοτική νομοθεσία επιβάλλει όλα τα νέα κλιματιστικά να έχουν μια ετικέτα με την ενεργειακή σήμανση της συσκευής. Η ταξινόμηση γίνεται σε αρκετές διαφορετικές κατηγορίες, από το Α+++ έως το G με την Α+++ να δηλώνει την πιο αποδοτική μονάδα και την G τη λιγότερο αποδοτική (που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε). Συνήθως, ενδείκνυται η επιλογή ενεργειακής κλάσης Α ή έστω Β. μια κλιματιστική μονάδα με υψηλή ενεργειακή κλάση συνήθως είναι εξοπλισμένη και με τεχνολογία κινητήρων και συμπιεστών inverter που εξασφαλίζουν αθόρυβη, αποδοτική και οικονομική λειτουργία. Να σημειωθεί ότι η επιλογή μιας μονάδας με υψηλή ενεργειακή απόδοση Α+ και η χρήση της τεχνολογίας inverter μπορούν να επιφέρουν εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους έως και 50% σε σχέση με μία συμβατική μονάδα σταθερών στροφών και ενεργειακής κλάσης Β.

Τεχνολογία inverter

Δίνει τη δυνατότητα στη συσκευή να εναρμονίζει την ισχύ της με τις συνθήκες του χώρου, προσαρμόζοντας τη λειτουργία της ανάλογα με τις ανάγκες. Όταν η θερμοκρασία που ορίζεται στο κλιματιστικό παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση από την πραγματική θερμοκρασία, η συσκευή λειτουργεί στο μάξιμουμ, για να επιτευχθεί η γρηγορότερη δυνατή επιθυμητή θερμοκρασία.

COP και EER. Οι βαθμοί ενεργειακής απόδοσης EER (Energy Efficiency Ratio και COP (Coefficient Of Performance) μιας συσκευής κατά τη λειτουργία ψύξης και θέρμανσης αντίστοιχα (υπό πλήρες φορτίο), εκφράζουν τον λόγο της αποδιδόμενης ψύξης ή θέρμανσης προς την καταναλισκόμενη ηλεκτρική ισχύ. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του λόγου τόσο πιο ενεργειακά αποδοτική είναι η συσκευή. Ο βαθμός ενεργειακής απόδοσης καθορίζει και την ενεργειακή κλάση του κλιματιστικού

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ - ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.