Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Στην Βουλή σήμερα ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Ο στόχος όπως αναγράφεται και στον προϋπολογισμό, είναι να εισπραχθούν 3,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα είπε στην Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, "η πραγματική αύξηση, το 2014 έναντι του 2013, είναι του ύψους των 250 εκατ. ευρώ. Οφείλεται δε στο γεγονός ότι τους πρώτους μήνες του 2014 θα εξοφληθούν και οι τελευταίες δόσεις του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του 2013".

Μέσα στο 2013 θα εισπραχθούν επίσης ΦΑΠ τριών ετών, συνολικού ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Το νέο φορολογικό .......

νομοσχέδιο των ακινήτων αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή πριν από τις 7 Δεκεμβρίου.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέιδο δεν θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη διόρθωσης των πλασματικών αντικειμενικών αξιών σε σύγκριση με τις πραγματικές.
Ο κ. Στουρνάρας για το θέμα των αντικειμενικών αξιών δήλωσε ότι χρησιμοποιούνται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων για την κατάταξη των ακινήτων και δεν επιβάλλεται ο φόρος πάνω σε αυτές. Τόνισε δε ότι δεν ήταν δυνατόν να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες τώρα διότι θα έπρεπε να αυξηθούν στις λαϊκές γειτονιές, όπως το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, και να μειωθούν στα βόρεια προάστια.

Το υπουργείο έχει προαναγγείλει τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από το 10% στο 3%.

Όπως λένε από το υπουργείο Οικονομικών, ισοδυναμεί με το 5 τοις χιλίοις της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας (με βάση τις αντικειμενικές αξίες) των φορολογούμενων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με το νέο σχέδιο όσοι έχουν περιουσία σε κτίσματα μόνο ή κυρίως (με την εξαίρεση των αγροτεμαχίων) ωφελούνται σε σχέση με όσα πληρώνουν σήμερα.

Σύμφωνα με το υπουργείο:

- Το 45% των φορολογουμένων έχουν μόνο κτίσματα, όχι αστικά οικόπεδα που σημαίνει ότι θα πληρώσουν σαφώς λιγότερα
- Περίπου το 75-80% των ιδιοκτητών θα πληρώσουν λιγότερο από φέτος
- Το 15% θα πληρώσουν περίπου τα ίδια με φέτος (ανάλογα με το τι μέρος της περιουσίας τους έχουν μόνο σε οικόπεδα)
- Το 5% των φορολογουμένων (περίπου 280 χιλιάδες) έχουν περιουσία μεγαλύτερη από 300 χιλιάδες (σε αντικειμενική αξία) οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με την επιπλέον φορολόγηση πάνω από το όριο αυτό.

Newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.