Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Οδηγός αγοράς laptop

Μάθετε το ρόλο των επί μέρους συστημάτων ενός laptop και επιλέξτε σε ποια από αυτά θα επικεντρώσετε την προσοχή σας όταν πραγματοποιείτε έρευνα αγοράς για νέο φορητό υπολογιστή.

Τα εξαρτήματα στο .......

εσωτερικό ενός φορητού υπολογιστή μπορούν να θεωρηθούν ως μια ομάδα. Αν ένα εξάρτημα βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης από τα υπόλοιπα, επηρεάζει όλα τα άλλα, ενώ στην αντίθετη περίπτωση δεν ωφελείται ιδιαίτερα το σύστημα. Το να πέσετε στην παγίδα του «όσο περισσότερο τόσο καλύτερα» είναι εύκολο, αλλά είναι μύθος.

Σα αρχίσουμε με το εξάρτημα που θεωρείται ο εγκέφαλος του συστήματος, τη κεντρική μονάδα επεξεργασίας η CPU
Η CPU είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση των υπολογισμών που απαιτούνται για τη λειτουργία των προγραμμάτων. Οι περισσότερες από τις εργασίες που εκτελεί σε καθημερινή βάση είναι απλές, ώστε να μπορούν να γίνονται μέσα σε εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου. Οι πιο σύνθετες εργασίες, όπως η αλλαγή ανάλυσης μιας φωτογραφίας ή η συμπίεση ενός μεγάλου αρχείου, διαρκούν περισσότερο. Ενσωματώνοντας έναν ταχύτερο επεξεργαστή θα μειώστε το χρόνο που πραγματοποιούνται αυτές οι εργασίες.

Για παράδειγμα, ένας dual-core Core i5 μπορεί να επεξεργαστεί φωτογραφίες τρείς έως πέντε φορές πιο γρήγορα από έναν επεξεργαστή Atom.
Αν χρησιμοποιείτε μόνο το διαδίκτυο και τις βασικές εφαρμογές παραγωγικότητας όπως το Word, ένας οικονομικός επεξεργαστής είναι αρκετός. Οι χρήστες οι οποίοι αναζητούν μια εμπειρία παρόμοια με ορισμένους επιτραπέζιους υπολογιστές, θα χρειαστεί να αγοράσουν έναν επεξεργαστή τελευταίας τεχνολογίας. Η Intel έχει κυκλοφορήσει μια νέα σειρά επεξεργαστών, με κωδικό όνομα Ivy Bridge που χαρακτηρίζονται ως σειρά 3000 (3ης γενιάς). Αυτοί οι επεξεργαστές προσφέρουν μικρή, αλλά αισθητή βελτίωση των επιδόσεων και της διάρκειας ζωής της μπαταρίας και έχουν ένα καλύτερο ενσωματωμένο επεξεργαστή γραφικών, με την τεχνολογία Intel HD 4000. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αγοράσετε έναν επεξεργαστή από την παλαιότερη 2000 σειρά, αλλά αν το κάνετε, ψάξτε καλύτερα για κάποια προσφορά. Να έχετε υπόψη σας, ότι τα παλιά μοντέλα είναι πιο αργά και με χειρότερα γραφικά,

Κάρτα γραφικών GPU

Η CPU μπορεί να είναι ο εγκέφαλος της επεξεργασίας των εργασιών, αλλά υπάρχουν κάποιες εργασίες για τις οποίες απαιτείται κάρτα γραφικών. Οι περισσότερη επεξεργαστές διαθέτουν ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Αυτό ονομάζεται ολοκληρωμένος επεξεργαστής γραφικών (IGP). Ευθύνη του IGP είναι να παρέχει ένα βασικό επίπεδο επιδόσεων. Παραδοσιακά, αυτοί έχουν ελάχιστους υποστηρικτές λόγω της χαμηλής απόδοσης, αλλά οι σημερινοί ολοκληρωμένοι επεξεργαστές γραφικών δεν είναι κακοί. Η AMD προσφέρει τη σειρά Fusion με ενσωματωμένο Radeon IGP και η Intel προσφέρει τη σειρά 3000, με ενσωματωμένη τεχνολογία γραφικών Intel HD 4000, με τα οποία μπορείτε να χειριστείτε 3D παιχνίδια και βίντεο 1080p. Αν θέλετε να παίξετε 3D παιχνίδια θα χρειαστείτε μια κάρτα γραφικών που θα είναι ένα ξεχωριστό εξάρτημα στο φορητό σας υπολογιστή. Η αγορά ενός laptop με μια διακριτή GPU προκαλούσε μείωση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, έκανε δύσκολη την ψύξη και αύξανε το πάχος του φορητού υπολογιστή. Σήμερα αυτά τα κλισέ δεν ισχύουν. Έχει εξαλειφθεί το πρόβλημα της ζωής της μπαταρίας, ενώ κάποιες βελτιώσεις στη παραγωγή έχουν κάνει την ψύξη των GPU καλύτερη και το μέγεθός τους πιο μικρό από ποτέ. Οι gaming φορητοί υπολογιστές είναι «τέρατα» αλλά οι low-end κάρτες γραφικών της Nividia αυξάνουν τις συνολικές επιδόσεις gaming σε σύγκριση με τη τεχνολογία Intel HD 4000. Αν θέλετε να παίξετε οποιοδήποτε παιχνίδι στην αγορά, θα χρειαστείτε μια μεσαίας κατηγορίας GPU όπως τη GT460 ή τη Radeon HD 7690M

Μνήμη RAM

Η μνήμη τυχαίας προσπέλασης, γνωστή ως RAM, θεωρείται πάντα σημαντικός παράγοντας. Η RAM παρέχει χώρο στον υπολογιστή, για να φορτώνει τις χρήσιμες πληροφορίες για την τρέχουσα εργασία. Όσο περισσότερη μνήμη RAM έχετε, τόσο περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποθηκεύσετε. Κατά τη διάρκεια εργασιών ακόμη και σε απαιτητικές εργασίες δεν χρειάζονται περισσότερα από 4 GB μνήμης RAM. Εμείς σας προτείνουμε, εάν δεν χρησιμοποιείτε ήδη κάποια εφαρμογή που ξέρετε ότι απαιτείται υπερβολική μνήμη RAM, να μην αγοράσετε περισσότερη.

Σκληρός δίσκος - HDD

Οι περισσότεροι καταναλωτές διαλέγουν σκληρό δίσκο, βάσει χωρητικότητας και όχι βάσει επιδόσεων. Η περισσότερη χωρητικότητα είναι σίγουρα καλύτερη, για προφανείς λόγους, αλλά η ταχύτητα ενός σκληρού δίσκου μπορεί να έχει αντίκτυπο στην εμπειρία σας. Οι μηχανικοί σκληροί δίσκοι για φορητούς υπολογιστές έρχονται σε 2 κατηγορίες, 5.400 RPM και 7.200 RPM. Υψηλότερες ταχύτητες τείνουν να προσφέρουν πιο γρήγορη μεταφορά αρχείων, το οποίο είναι χρήσιμο, όταν μετακινείτε αρχεία μεγάλου μεγέθους. Για να βελτιώσετε τους χρόνους φόρτωσης των εφαρμογών, θα χρειαστείτε ένα solid state (SSD) σκληρό δίσκο, ο οποίος δεν έχει μηχανικά μέρη. Η μέγιστη απόδοση ενός SSD είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των μηχανικών σκληρών. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικοί χρόνοι μεταφοράς αρχείων και φόρτωσης εφαρμογών. Υπάρχει όμως ένα μείον. Οι SSD είναι ακριβοί ανά GB αποθήκευσης, που σημαίνει ότι θα έχετε μεν φοβερούς χρόνους φόρτωσης, αλλά θα καταλήξετε με μικρότερη χωρητικότητα. Εμείς προτείνουμε να αγοράσετε έναν δίσκο solid state, αν τον αντέχετε οικονομικά με χωρητικότητα 128 GB ή υψηλότερη. Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον μέσα αποθήκευσης, όπως εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, αλλά δυστυχώς, δεν μπορείτε να βελτιώσετε την απόδοση του σκληρού δίσκου χωρίς να αντικαταστήσετε την εσωτερική μονάδα.

Οθόνη

Η οθόνη είναι ενσωματωμένη και δεν μπορείτε να την αντικαταστήσετε. Είναι σχεδόν αδύνατο να κρίνετε την ποιότητα της οθόνης σε ένα κατάστημα, καθώς τα λαμπερά φώτα και το περιβάλλον αποσπούν την προσοχή σας και θα παραποιήσουν τη γνώμη σας. Καλύτερη πηγή για πληροφορίες σχετικά με την οθόνη, είναι οι δημοσιογραφικές παρουσιάσεις. Οι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν γυαλιστερό ή μη φινίρισμα. Το γυαλιστερό φινίρισμα συνήθως βελτιώνει την αντίθεση πράγμα που σημαίνει ότι οι εικόνες, οι ταινίες και τα παιχνίδια θα φαίνονται φωτεινότερα και με πιο ζωντανά χρώματα. Οι ματ οθόνες δεν έχουν αυτό το πλεονέκτημα, αλλά μειώνουν και εξαλείφουν τις ενοχλητικές αντανακλάσεις, κάτι που καθιστά την επεξεργασία εγγράφων και την περιήγηση στο διαδίκτυο πιο ευχάριστη. Το τελευταίο σημαντικό σημείο είναι η ανάλυση της οθόνης. Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές έχουν ανάλυση 1366χ768 pixels, η οποία είναι ιδιαίτερα υψηλή. Η αύξηση της ανάλυσης οθόνης σας παρέχει περισσότερο χώρο στην οθόνη, επειδή τα παράθυρα αποδίδονται σε pixels αντί ίντσες, ενώ βελτιώνει την ποιότητα της εικόνας. Βέβαια, η οθόνη υψηλής ανάλυσης δεν είναι πάντα προτιμότερη. Η αύξηση της ανάλυσης χωρίς αύξηση στο μέγεθός της κάνει τα πάντα σε μια οθόνη να φαίνονται μικρότερα, εκτός και αν το λογισμικό σας αποζημιώνει. Οι ταμπλέτες το κάνουν αυτό καλά αλλά οι φορητοί υπολογιστές όχι και τόσο. Επίσης, τα άτομα τα οποία δεν έχουν πολύ καλή όραση, μπορεί να έχουν πρόβλημα χρησιμοποιώντας οθόνη υψηλής ανάλυσης.

Συνδεσιμότητα

Οι φορητοί υπολογιστές είναι αυτόνομοι υπολογιστές, αλλά μπορούν να χρησιμοποιήσουν περιφερειακά συστήματα. Για παράδειγμα, πολλοί χρήστες προτιμούν τη χρήση ποντικιού αντί touchpad. Επίσης, οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και τα ακουστικά είναι μερικές μόνο από τις περιφερειακές συσκευές που χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά. Ωστόσο, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα περιφερειακά χωρίς τις σωστές θύρες και όσο οι φορητοί υπολογιστές γίνονται λεπτότεροι τόσο μειώνονται οι επιλογές συνδεσιμότητας. Συνιστούμε να λάβετε υπόψη όλα τα περιφερειακά που θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε, πρίν από την αγορά σας (προσαρμογείς και διαχωριστές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επεκτείνετε τη συνδεσιμότητα). Αναζητήστε έναν φορητό υπολογιστή που διαθέτει τουλάχιστον δύο θύρες USB 3.0 και μια HDMI. Το Bluetooth είναι ιδανικό για να συνδεθείτε, μειώνοντας την ακαταστασία που προκαλούν τα καλώδια. Εάν θέλετε έναν φορητό υπολογιστή για την εργασία σας, καλό θα ήταν να κοιτάξετε, επίσης, για VGA και displayport, καθώς πολλοί προβολείς και κάποιες παλαιότερες συσκευές βίντεο χρησιμοποιούν αυτές τις θύρες.

Εγγύηση

Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές έρχονται με ενός έτους εγγύηση του κατασκευαστή. Αυτό σημαίνει ότι αν ο υπολογιστής σας χαλάσει στο πρώτο έτος, θα επισκευαστεί από τον κατασκευαστή, αλλά δεν θα αντικατασταθεί. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των εγγυήσεων ανά κατασκευαστή. Πολλές εταιρείες, όπως οι Dell, Toshiba και Lenovo, προσφέρουν τριών ετών εγγυήσεις για ορισμένα προϊόντα, ιδίως εκείνων που προσανατολίζονται προς τις επιχειρήσεις. Η συμπερίληψη μιας τριετούς εγγύησης είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, αλλά μπορεί και να οδηγήσει σε μια μικρή διαφορά της τιμής μεταξύ ομοίων υπολογιστών. Η Asus είναι γνωστή για τη συμπερίληψη μιας διετούς εγγύησης για ορισμένους φορητούς υπολογιστές που απευθύνονται σε απλούς καταναλωτές (κυρίως high-end μοντέλα). Ορισμένα προϊόντα περιλαμβάνουν επίσης προστασία για τυχαία ζημιά και το zero bright dot, παρέχουν εγγύηση για νεκρά pixels σε ένα νέο φορητό υπολογιστή. Κάποιες εταιρείες ωστόσο δεν θα αντικαταστήσουν μια οθόνη φορητού υπολογιστή για ένα μόνο καμένο «pixel». Μερικοί επιχειρούν περισσότερες προσπάθειες, για να επισκευάσουν ένα πρόβλημα, πριν αντικαταστήσουν τον φορητό υπολογιστή. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την εγγύηση στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή του οποίου το laptop σας ενδιαφέρει, ενώ καλό θα είναι να κάνετε μια έρευνα πάνω στις εγγυήσεις που προσφέρουν τα καταστήματα, πέραν από αυτή που παρέχει ο κατασκευαστής.

Συμπεράσματα

Κλείνοντας, εδώ είναι τα βήματα που θα σας συνιστούσαμε να ακολουθήσετε πριν αγοράσετε έναν φορητό υπολογιστή:
· Προσδιορίστε το κόστος.
· Αποφασίστε την απόδοση που χρειάζεστε ή που θα θέλατε να έχετε.
· Αποφασίστε ποιά επιπλέον χαρακτηριστικά χρειάζεστε ή προτιμάτε, όπως ανάλυση οθόνης και συνδεσιμότητα.
· Δημιουργήστε μία λίστα με τις απαιτήσεις που έχετε.
· Αν αγοράσετε μέσω διαδικτύου, φροντίστε το μοντέλο να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις σας.
· Επισκεφθείτε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης για να δοκιμάσετε τις επιλογές σας από πρώτο χέρι.
· Ελέγξτε τις διαθέσιμες εγγυήσεις.

Η αγορά ενός νέου φορητού υπολογιστή μπορεί να φαίνεται περίπλοκη, αλλά εάν πραγματοποιήσετε σωστή έρευνα σίγουρα θα ανταμειφθείτε! Αγοράζοντας ένα laptop που δεν είναι αρκετά γρήγορο για τια ανάγκες σας οδεύετε προς απογοήτευση. Είναι εύκολο να «ερωτευθείτε» ένα συγκεκριμένο μοντέλο όταν είναι κάτω από τα λαμπερά φώτα του καταστήματος, αλλά μην αφήνετε να σας αποσπάσει τη προσοχή.
Πάρτε τη λίστα των απαιτήσεων που δημιουργήσατε και βεβαιωθείτε ότι θα την έχετε πάντα μαζί σας κάθε φορά που επισκέπτεστε ένα κατάστημα, είτε αυτό είναι ηλεκτρονικό είτε φυσικό, για να θυμάστε τις πραγματικές σας ανάγκες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ - ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.