Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Η παρουσίαση του βιβλίου "Το ταξίδι του Φερεϋντούν" του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου [ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ]

Γράφει η Χρυσάνθη Λεβεντάκη Κοντέα

Ο Φιλιατρινός συγγραφέας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος εξέδωσε πρόσφατα το νέο του βιβλίο "Το ταξίδι του Φερεϋντούν".

Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, εμπνευσμένο από την ζωή και το έργο του φιλέλληνα Πέρση ποιητή Φερεϋντούν Φαριάντ, .....

που από το 1981 έζησε στην Ελλάδα, γνώρισε τον Γιάννη Ρίτσο και μετέφρασε στα Περσικά Νερούντα, Χικμέτ, Ελυάρ, Αραγκόν, Ρίτσο, Λόρκα, Ασίμοφ, Ελύτη, Σαμαράκη, Βρεττάκο, Λειβαδίτη, Σινόπουλο, Δημουλά, Πατρίκιο και άλλους πολλούς.

Λάτρεψε την χώρα μας και υποστήριζε πως :

«Η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα όλου του κόσμου, γι' αυτό και ο ελληνισμός δεν πρέπει να έχει σύνορα, αφού στηρίζεται στην ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία» Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Το ταξίδι του Φερεϋντούν» , στις 30 Οκτωβρίου, σε μια όμορφη εκδήλωση στο "Darius Carpet" , ανάμεσα σε πολλούς φίλους και λάτρεις της τέχνης, τιμήθηκε αυτή η σπουδαία μορφή της Περσικής ποίησης, ο Φερεϋντούν Φαριάντ, με την πρωτοβουλία του Περσοελληνικού Συλλόγου και του εκδοτικού οίκου "Καλειδοσκόπιο".

Την εκδήλωση, με ομιλητές τον εξαιρετικό σκηνοθέτη Δημήτρη Γιατζουζάκη, και τον συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλο, που γνώρισαν προσωπικά τον μεγάλο ποιητή, χαιρέτισε ο Δρ Σαϊντ Ραφατι. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε ένα απόσπασμα Ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη κ. Γιατζουζάκη , από την εκπομπή «Παρασκήνιο», που μας «αποκάλυψε» κυριολεκτικά την προσωπικότητα και την απλότητα της σοφίας του Πέρση ποιητή. Ποιήματα του Φερεϋντούν Φαριάντ απήγγειλε η σοπράνο της Λυρικής Σκηνής Τζένη Δριβάλα, που μας μάγεψε κυριολεκτικά. Ενώ η μαθήτρια του φιλέλληνα ποιητή Αριάνα Νταρβίς Ταμπάρ, ιδιαίτερα συγκινημένη, συντόνισε την συζήτηση. Η μοναδική ατμόσφαιρα του χώρου, που φιλοξένησε την τιμητική αυτή εκδήλωση, με «άρωμα» Περσίας, μας μετέφερε νοερά στην χώρα της απαράμιλλης τέχνης των λεπτοδουλεμένων χαλιών, την πατρίδα του ευαίσθητου Φερεϋντούν, που πραγματικά «κεντούσε» κάθε στίχο του:

"Φυλακισμένα ποιήματα χρόνια και χρόνια. Οι λέξεις αιωρούνται σαν ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Περιμένουν.

Καλύπτω τις τρύπες με φεγγάρι, με ποιήματα ή με τα φιλιά σου.

Η μοναξιά μ' έφερε κοντά στα πουλιά. Μ' έμαθε να πετάω."....

Από το ποίημά του "ΟΥΡΑΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.