Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Φιλιατρά: Λαχανόκηπο δημιούργησαν στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο (φωτογραφίες)

Το δικό τους «σχολικό κήπο», και συγκεκριμένα λαχανόκηπο, δημιούργησαν οι μικροί μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών μετά τη σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου!
Μάλιστα, οι μαθητές και οι .....

μαθήτριες συμμετείχαν ενεργά και με έντονο ενδιαφέρον σε όλη τη διαδικασία και χάρηκαν με τη δημιουργική τους αυτή ενασχόληση!

Τονίζεται πως, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ξεκίνησε τη λειτουργία του, για τη φετινή σχολική χρονιά (2013 – 2014), με Αγιασμό, μόλις στις 7 Οκτωβρίου, πολύ αργότερα δηλαδή απ’ ότι οριζόταν η κανονική έναρξη, εξαιτίας των γνωστών και επαναλαμβανόμενων κατ’ έτος προβλημάτων στην κατάρτιση του πίνακα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και, εξ αυτού, την αργοπορημένη τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Ωστόσο, το εκπαιδευτικό προσωπικό, δεν έχασε χρόνο και μέσα σε λίγες, μόνο, μέρες, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, συζήτησαν με τα παιδιά για τα οφέλη των λαχανικών και το ρόλο τους στην ανθρώπινη υγεία και τα παιδιά με ενθουσιασμό αποδέχθηκαν την πρόταση για τη δημιουργία του λαχανόκηπου. Μια δραστηριότητα που, βεβαίως, βοηθά τα παιδιά ποικιλοτρόπως!

Εμείς, μιλήσαμε με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου για τη δημιουργία του λαχανόκηπου και όπως είπαν στο «Θ» οι δασκάλες: «Η δημιουργία κήπου στην αυλή του σχολείου μπορεί να υλοποιηθεί σαν πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση πολλών τομέων ανάπτυξης των μαθητών. Ο σχεδιασμός και η προετοιμασία του χώρου, το φύτεμα, η φροντίδα και περιποίηση, καθώς και η συγκομιδή των προϊόντων συνιστούν σημαντική φυσική δραστηριότητα για τα παιδιά. Το σχολείο μας, ευτυχώς, περιβάλλεται από αρκετά μεγάλο προαύλιο χώρο, ο οποίος μας δίνει δυνατότητα ενασχόλησης με διάφορες μορφές κηπουρικής. Φέτος, σκεφθήκαμε να φυτέψουμε λαχανικά! Συζητήσαμε και παρουσιάσαμε στους μαθητές μας τα οφέλη των λαχανικών στην διατροφή μας και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στην καλή υγεία μας.

Επιπλέον γνωρίζοντας τι χρειάζεται για την φροντίδα τους μετά το φύτεμα, σκεφθήκαμε ότι η ενασχόληση των παιδιών με το κήπο θα τα βοηθήσει ποικιλοτρόπως. Προτείναμε στα παιδιά την ιδέα να φυτέψουμε στο μπροστινό κομμάτι του προαυλίου μας διάφορα είδη λαχανικών και η αλήθεια είναι πως έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έτσι προχωρήσαμε στην υλοποίηση της ιδέας αυτής. Η υλοποίηση, λοιπόν, προγράμματος "σχολικού κήπου" έχει πολλαπλή σκοπιμότητα για τους μαθητές: Η ενασχόληση με τον κήπο αποτελεί μια σημαντική φυσική δραστηριότητα, που μπορεί να γίνεται σε καθημερινή βάση, βοηθά όχι μόνο το σώμα αλλά και το νου, συμβάλλει στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής ευαισθησίας για φροντίδα κήπου και φυσικού περιβάλλοντος στην αυλή του σχολείου ή του σπιτιού, απαλύνει το άγχος, βελτιώνει τη διάθεση και την όρεξη, αυξάνει την αυτοπεποίθηση, αναπτύσσει το αίσθημα της υπευθυνότητας, της συνεργασίας και της υπομονής»! Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών, λειτουργεί από το 2005, καλύπτοντας τις ανάγκες μάθησης των παιδιών με ειδικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και με διαρκή στόχο να προσφέρει στους μικρούς μαθητές του τα απαραίτητα εφόδια προκειμένου να αναπτύξουν στο μέγιστο βαθμό τις ικανότητες τους και να αποκτήσουν αυτονομία.

Είναι ανοιχτό στην κοινωνία και επιτελεί, με σεβασμό και κατανόηση, σημαντικό έργο. Στο σχολείο φοιτούν παιδάκια με ιδιαιτερότητες αλλά και ξεχωριστές δυνατότητες και τη φλόγα της ψυχής τους να δυναμώνει για τη μάθηση και γνώση, ενώ οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό του καταβάλλουν διαρκείς προσπάθειες και το έργο που προσφέρουν είναι πολύτιμο!



Του Ηλία Γιαννόπουλου - θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.