Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Η κυβέρνηση προειδοποιεί την τρόικα ότι δεν θα δεχθεί άλλα δημοσιονομικά μέτρα

Πυρετός προετοιμασιών επικρατεί στα υπουργεία εν όψει της επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη της εβδομάδα. Η κυβέρνηση έχει δώσει συγκεκριμένες εντολές και κατευθύνσεις, ειδικά στα υπουργεία που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του μνημονίου, προκειμένου να διευθετηθούν οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν και οι διαπραγματεύσεις να μην καθυστερήσουν άλλο.

Μεταξύ των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του........

1 δισ. ευρώ, είναι το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ, το πρόγραμμα διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, ο Κώδικας Δικηγόρων και η αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για όλα τα θέματα. Το πιο σημαντικό από αυτά έχει να κάνει με το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2014 – 2016 και το πώς θα κλείσει αυτό. Κυβέρνηση και τρόικα κάνουν σχεδόν εκ διαμέτρου αντίθετες προβλέψεις για το ύψος του. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2014 το δημοσιονομικό κενό θα διαμορφωθεί στα 700 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα το υπολογίζει περίπου στα 2 δισ. ευρώ (και 6,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014 – 2016).

Για να καλυφθεί το κενό αυτό, από την πλευρά των δανειστών ζητούνται νέα μέτρα στα οποία περιλαμβάνεται η περικοπή των μισθών του δημοσίου που ξεπερνούν τα 2.800 ευρώ έως και 10%, η αύξηση του φόρου σε τσιγάρα και ποτά, αλλά και η «ομογενοποίηση» συντάξεων σε ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Ακόμα, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά πρόσθετα δημοσιονομικά οφέλη και από τη φορολογική συμμόρφωση, τις αλλαγές που επέρχονται στην φορολογία εισοδήματος από την εφαρμογή του Ν. 4110/2013 από την 1η Ιανουαρίου 2014 (π.χ. παρακράτηση 26% στα μπλοκάκια από 20% σήμερα), από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, κ.α... Ωστόσο, η κυβέρνηση απορρίπτει τα περί «τελεσίγραφων» και «αδιεξόδου» και επιχειρεί να στείλει μήνυμα ότι διαπραγματεύεται σκληρά με τους δανειστές.

Ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενημερώσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, σε μια προσπάθεια να... προλάβει τυχόν αντιδράσεις βουλευτών, αλλά και να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές για τον πώς να αποκρούεται η επίθεση που αναμένεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση κληθεί να περάσει και νέα μέτρα, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν και πάλι για το Μαξίμου. Και αυτό γιατί ένα μεγάλο μέρος των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση φέρεται να λέει όχι στην προοπτική να στηρίξει και πάλι νέα μέτρα στη Βουλή. Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του πρώην υπουργού Ευρ. Στυλιανίδη ότι «τουλάχιστον 55-60 βουλευτές της Ν.Δ είναι κάθετα αντίθετοι με τις λογικές των οριζόντιων μέτρων» και ότι «τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει με την κοινωνία απέναντι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.