Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Οι άγρυπνοι φρουροί του υπολογιστή σας.

Μια συσκευή UPS (uninterruptible power supply - αδιάλειπτη παροχή ενέργειας), είναι μια συσκευή η οποία παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπτωση διακοπής ρεύματος προστατεύοντας τις συνδεδεμένες σε αυτό συσκευές από υπερτάσεις ή χαμηλές τάσεις, ενώ ενίοτε φιλτράρει το ρεύμα ώστε να έχει τη σωστή συχνότητα (50-60 Hz).

Τα UPS είναι είτε.......

μικρά, για να υποστηρίζουν οικιακούς υπολογιστές, είτε μεγάλου μεγέθους για να τροφοδοτήσουν ολόκληρους server. Οι συσκευές αυτές προορίζονται για χρήση σε υπολογιστικά συστήματα και έχουν εξόδους τροφοδοσίας, τις IEC, που χρησιμοποιούνται από όλους τους υπολογιστές και από τα τηλεφωνικά κέντρα και διακρίνονται σε τρείς κατηγορίες.'

Stand by UPS

Προσφέρουν προστασία από υπερτάσεις και διακοπές ρεύματος, ενώ συνήθως, δεν έχουν ενδείξεις της κατάστασης της μπαταρίας ή δυνατότητα ισοστάθμισης και είναι τα πιο διαδεδομένα, εξαιτίας της χαμηλής τιμής τους. Ο εξοπλισμός συνδέεται με το κεντρικό δίκτυο και σε περίπτωση πτώσης της τάσης, ο μηχανισμός τους ενεργοποιεί το μετασχηματιστή και στρίβει μηχανικά ένα διακόπτη, ώστε ο εξοπλισμός να παίρνει ρεύμα από την μπαταρία.

Line Interactive UPS

Αυτή η κατηγορία έχει παρόμοιο τρόπο λειτουργίας με την προηγούμενη, μόνο που εδώ προστίθεται ένας αυτόματος μετασχηματιστής μεταβλητής τάσης πολλαπλών πηγών. Αυτό το είδος UPS, προσθέτει και αφαιρεί πηνία, αυξάνοντας η μειώνοντας το μαγνητικό πεδίο και την τάση εξόδου. Επίσης, προσαρμόζει τη χαμηλή και την υψηλή τάση χωρίς να χρησιμοποιεί την περιορισμένης διάρκειας μπαταρία, ενώ οι αυτόματοι μετασχηματιστές προσαρμόζονται, ώστε να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τάσεων, κάτι που αυξάνει τον αριθμό πηνίων, τον όγκο και το κόστος καλύπτοντας ένα φάσμα της τάξεως των 100V.

On line UPS

Είναι κατάλληλα για ηλεκτρικά μονωμένους χώρους ή μηχανήματα ευαίσθητα σε διακυμάνσεις τάσεως. Αν και αρχικά εφαρμόζονταν σε εγκαταστάσεις άνω των 10 KVA, η ανάπτυξη της τεχνολογίας επέτρεψε τη χρήση τους σε μικρότερα συστήματα ισχύος 500W ή λιγότερο. Η υψηλή τιμή τους οφείλετε στην αρχή λειτουργίας τους. Το ρεύμα από το κεντρικό δίκτυο μετατρέπεται σε συνεχές και φορτίζει τις μπαταρίες. Οι μπαταρίες είναι συνδεδεμένες με μεταλλάκτη, ο οποίος μετατρέπει το ρεύμα σε εναλλασσόμενο, έτσι οι συσκευές είναι συνεχώς συνδεδεμένες στην μπαταρία, άρα ο μηχανισμός του χρειάζεται να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ - ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.