Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Γενική έφοδος με σαρωτικούς ελέγχους και βαριά πρόστιμα κατά της αδήλωτης εργασίας

«Γενική έφοδο» από τις 15 Σεπτεμβρίου, με σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα και βαριά πρόστιμα, για την καταστολή της αδήλωτης εργασίας εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό όλων των ελεγκτικών οργάνων και υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγοράς εργασίας.

«Όταν έλεγα ότι η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπιστεί ως κοινωνικό ......

και οικονομικό έγκλημα, δεν ήταν μία τυπική λεκτική υπερβολή ή μία συνήθης πολιτική ρητορεία. Το εννοούσα» δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε: «Σήμερα έχοντας επιβάλει το επιτόπιο πρόστιμο των 10.550 ευρώ, το υψηλότερο για την αδήλωτη εργασία που έχει επιβληθεί ποτέ, το επιβεβαιώνω».

«Το έχω επαναλάβει πολλές φορές και το τονίζω άλλη μία φορά: Είναι υψηλού ρίσκου απόφαση, αν όχι καταστροφική, για τον ίδιο τον επιχειρηματία να διατηρεί πλέον αδήλωτο εργαζόμενο στην επιχείρηση του. Γι' αυτό και στέλνω σήμερα μία τελευταία αυστηρή προειδοποίηση προς όλους: Όποιος εξακολουθεί να κινείται εκτός νομιμότητας στην αγορά εργασίας θα υποστεί τις βαρύτατες συνέπειες των δικών του επιλογών» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Οι έλεγχοι ξεκινούν από την ερχόμενη Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου και θα εφαρμοσθεί νέο ποινολόγιο με πρόστιμα έως 10.500 ευρώ και επιτόπια επιβολή των προστίμων «χωρίς προηγούμενη πρόσκληση του εργοδότη για παροχή εξηγήσεων».

Τα νέα πρόστιμα καθορίζονται με υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην απόφαση, για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών το πρόστιμο είναι 10.549,44 ευρώ και για υπάλληλο ηλικίας κάτω των 25 ετών 9.197,10 ευρώ

Αντίστοιχα, για κάθε αδήλωτο εργατοτεχνίτη ηλικίας άνω των 25 ετών το επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι 10.550,54 ευρώ και για εργατοτεχνίτη ηλικίας κάτω των 25 ετών 9.200,49 ευρώ.

Στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, ένα επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πλάνο εντατικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εργασίας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Στους ελέγχους, εκτός από τους άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας, θα συμμετέχουν επίσης 700 υπάλληλοι των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Εργασίας, 450 επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και 25 της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ.

«Με το νέο, πράγματι αυστηρότατο πλαίσιο προστίμων και τους στοχευμένους και συντονισμένους ελέγχους, προχωρούμε από 15 Σεπτέμβρη στην εφαρμογή του νέου πλαισίου, ανταποκρινόμενοι στην απαίτηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, στην απαίτηση των εργαζομένων, αλλά και την ανάγκη των καιρών, για στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, για πάταξη της μαύρης εργασίας» ανέφερε στη δήλωσή του ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η αδήλωτη εργασία έχει φθάσει στο 38%, ενώ οι απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχος Βασίλειος Κοντογιάννης και αρμόδιοι αξιωματικοί της Υπηρεσίας καθώς και υπηρεσιακά στελέχη από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) και την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Ε.ΥΠ.Ε.Α).

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.