Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Θα τραβήξει καιρό ο επανέλεγχος των δηλώσεων

Συνήθεια έχει γίνει στο υπουργείο Οικονομικών η παροχή παρατάσεων, καθώς όλες οι φορολογικές διαδικασίες έχουν εξελιχθεί σε βατερλό.

Το νέο επεισόδιο ......

περιλαμβάνει μία ακόμα παράταση, αυτή τη φορά για την υποβολή των δικαιολογητικών των φορολογικών δηλώσεων, όπως εξετάζει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών εκπνέει αύριο 26 Σεπτεμβρίου, αλλά η απεργία χθες και σήμερα των εφοριακών δεν επέτρεψε σε πολλούς φορολογούμενους να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους.

Μέσω Twitter ο κ. Θεοχάρης γνωστοποίησε το ενδεχόμενο παράτασης, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει τη νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η διορία στους 340.788 φορολογούμενους για να προσκομίσουν στις εφορίες τα παραστατικά που υπέβαλαν με το Ε1 προκειμένου να εκκαθαρισθούν οι φορολογικές δηλώσεις τους είναι μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου.

Τα στοιχεία βέβαια που δίνει το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι οι εκκαθαρίσεις γίνονται με ρυθμούς χελώνας, καθώς από τους 340.788 φορολογουμένους που έχουν κληθεί για έλεγχο μόνο οι 46.391 έχουν παραλάβει εκκαθαριστικά. Σύμφωνα μάλιστα με τα ίδια στοιχεία, από τους φορολογουμένους που ειδοποιήθηκαν να προσκομίσουν για έλεγχο στις αρμόδιες ΔΟΥ τα δικαιολογητικά τους, μόνο οι 121.404 ανταποκρίθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι 219.384 δεν έχουν προσέλθει ακόμα στις ΔΟΥ για έλεγχο.

Βέβαια, το υπουργείο Οικονομικών δεν υπολογίζει όσους έχουν στείλει τα δικαιολογητικά τους ταχυδρομικά, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των φορολογουμένων που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και ακόμα δεν έχουν παραλάβει το ατομικό ειδοποιητήριο, με το οποίο η ΓΓΔΕ τους καλεί για έλεγχο.

Παράλληλα, αρκετά μεγάλος είναι και ο αριθμός των φορολογουμένων οι οποίοι προσήλθαν στις εφορίες αλλά οι ουρές που υπάρχουν δεν τους επέτρεψαν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους, καθώς το μειωμένο προσωπικό των εφοριών δεν προλαβαίνει να κάνει τους ελέγχους και τις εκκαθαρίσεις των δηλώσεων ταυτόχρονα.


e-net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.