Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ευχές για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από τον Θεόδωρο Σταυριανόπουλο

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου (2013). Μια χρονιά που όπως φαίνεται θα εξελιχθεί δύσκολη και ταραγμένη.

Όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης......

απαιτούν αυτό που διαρκώς τους υπόσχονται και δεν τους δίδεται και δεν είναι άλλο από τον χαρακτηρισμό της παιδείας ως προτεραιότητα. Μια προτεραιότητα αίολη, η οποία πολλές φορές λέγεται προεκλογικά και μετά ξεχνιέται.

Επί σειρά ετών ακούμε για μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να γίνουν στην εκπαίδευση και ποτέ δεν τις είδαμε. Οι εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας δυσκολεύονται ακόμα και να αντιγράψουν τα καλά από αυτά που συμβαίνουν σε προηγμένα εκπαιδευτικά κράτη. Τώρα ξανά μιλάνε για μεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας. Πως θα πετύχει όμως αυτή η μεταρρύθμιση; Με 30 μαθητές στην τάξη και με ένα εκπαιδευτικό ταπεινωμένο, φοβισμένο και πολύ άσχημα αμειβόμενο, αποτελεί ένα βασικό ερώτημα. Πως θα πετύχει αυτή η μεταρρύθμιση όταν συνεχίζει να συντηρεί ένα σχολείο αποστήθισης, όταν σαν κυρίαρχο σκοπό της έχει να προετοιμάζει κάθε χρόνο 100.000 υποψηφίους φοιτητές και να δημιουργεί 80.000 φοιτητές όταν ως χώρα μπορεί να αποκαταστήσει επαγγελματικά μόνο 20.000 επιστήμονες.

Πως μπορεί να πετύχει αυτή η μεταρρύθμιση όταν το σχολείο δεν αναδεικνύει δεξιότητες στο μαθητή και δεν του δίνει δυνατότητα επιλογής μαθημάτων παρά μόνο ελάχιστες. Όταν στο σχολείο συνεχίζεται η μάθηση με τον παραδοσιακό τρόπο της κιμωλίας και του μαυροπίνακα χωρίς εποπτικά μέσα και σύγχρονους τρόπους διδασκαλίας. Αλλά και οι όποιες δυνατότητες χρήσεις εποπτικών μέσων υπάρχουν, θυσιάζονται στο βωμό της εξεταστέας ύλης που πρέπει να ολοκληρώσει ο εκπαιδευτικός. Μοιραία το σχολείο παραμένει μίζερο και κλειστό μακριά από την κοινωνία.

Γι' αυτό απαιτούνται φέτος πολλές "ΕΥΧΕΣ" χιλιάδες ευχές, 2013-2014 ευχές στους μαθητές, εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Επίσης απαιτείται κουράγιο, πολύ κουράγιο για να ανταπεξέλθουμε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε όλοι, ρίχνοντας νερό στο βαρέλι χωρίς πάτο!
ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.

Θόδωρος Σταυριανόπουλος
Εκπαιδευτικός- Περιφερειακός σύμβουλος Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.