Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Υπό πολύ αυστηρούς όρους γίνεται η πλήρης απαλλαγή των φορολογουμένων από το ΕΕΤΑ

Αυστηροί είναι οι όροι που συνοδεύουν την πλήρη απαλλαγή των φορολογουμένων από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ). Ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 οι άγαμοι φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ και οι έγγαμοι με εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 8.000 ευρώ καταθέτουν στις εφορίες αιτήσεις απαλλαγής από το χαράτσι για τα ακίνητα, συνυποβάλλοντας και τα δικαιολογητικά τους.

Στις εν λόγω αιτήσεις αναφέρουν πως το ακίνητο που αιτούνται να ......

εξαιρεθεί από το ΕΕΤΑ ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών στον ή στη σύζυγο ή σε προστατευόμενο πρόσωπο, αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία τους και ότι δεν διαθέτουν άλλο ακίνητο, ούτε άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Οι φορολογούμενοι ζητούν είτε την πλήρη απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής, επικαλούμενοι σοβαρή οικονομική δυσκολία (αδυναμία να εξασφαλίσουν τροφή, ενδυμασία, περίθαλψη, κ.α.), είτε να πληρώσουν το ΕΕΤΑ σε περισσότερες δόσεις ή μειωμένο. Επιπλέον, βεβαιώνουν ότι η συνολική αξία του ακινήτου τους δεν ξεπερνούσε το 2012 τις 120.000 ευρώ και ότι η τιμή ζώνης του ακινήτου δεν υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ. Με την υποβολή της αιτήσεως στις εφορίες οι φορολογούμενοι καταβάλλουν το ποσό των 10 ευρώ, προκειμένου το ΕΕΤΑ να αποκοπεί από τον λογαριασμό καταναλώσεως ηλεκτρικού ρεύματος και να βεβαιωθεί στη ΔΟΥ σε πέντε ίσες διμηνιαίες δόσεις.

Ωστόσο, προκειμένου η διαδικασία να καταστεί πιο αυστηρή, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, η αρμοδιότητα ελέγχου και εκδόσεως αποφάσεως περί της συνδρομής ή μη των προϋποθέσεων απαλλαγής από το ΕΕΤΑ, μεταβιβάσθηκε από τις εφορίες στους προϊσταμένους των Οικονομικών Επιθεωρήσεων που εποπτεύουν τις ΔΟΥ.

Eklogika.gr

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.