Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Αναβίωσε παραδοσιακό αλώνισμα με γλέντι στο «Τρενοτεχνείον» Κυπαρισσίας (βίντεο & φώτο)!

Εντυπωσιακή, από κάθε άποψη, ήταν η αναβίωση του παραδοσιακού αλωνίσματος το βράδυ της Τετάρτης στο «Τρενοτεχνείον» Κυπαρισσίας, τον πολιτισμικό πολυχώρο που έχει δημιουργήσει στο παλιό Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ ο γνωστός Καλόγερας, ο Τριφύλιος ηθοποιός και τραγουδοποιός, Νίκος Καλογερόπουλος!

Την ιδέα για την αναβίωση του αλωνίσματος στο «Τρενοτεχνείον» είχε......

η πρόεδρος της Ένωσης Φιλιατρινών Γυναικών και της ΑΜΚΕ «Η Φιλιατρινούλα», Ελένη Μακρή, ενώ ουσιαστική ήταν η συμβολή ιππέων από τα Φιλιατρά – μελών του Αθλητικού Ιππικού Ομίλου Τριφυλίας με τα άλογά τους, καθώς και των Πουτζαίων, λαϊκών οργανοπαιχτών από τα χωριά της Μαντίνειας Αρκαδίας!

Για το αλώνισμα μίλησε ο δάσκαλος, λαογράφος, συγγραφέας και ερμηνευτής παραδοσιακών τραγουδιών, Στάθης Κακούτης.
Παράδοση, ήθη, έθιμα, μουσικές, τραγούδια, χοροί έσμιξαν σε μια βραδιά με το ολόγιομο φεγγάρι και όλοι θαύμασαν την αναβίωση του αλωνίσματος και γλέντησαν με κέφι και χαρά.

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Καλογερόπουλος τόνισε πως η αναβίωση του αλωνίσματος είναι ένα ακόμη δρώμενο στο «Τρενοτεχνείον» και ευχαρίστησε την κα Μακρή και τις Φιλιατρινές γυναίκες για την ιδέα, καθώς και όσους συνέβαλαν στην εκδήλωση και συμμετείχαν. Όπως είπε ο Καλόγερας, «τα δρώμενα θα συνεχιστούν. Αυτή την Κυριακή κάνουμε μια εκδήλωση για τον Κολοκοτρώνη, ενώ θα παρουσιάσουμε και το εκπληκτικό βιβλίο από τις εκδόσεις Καγιάφα, που είναι Κολοκοτρωναίικες επιστολές από το ’21 μέχρι το ’27. Επίσης σας έχουμε μία πολύ ωραία έκπληξη, όπως κι απόψε ήταν έκπληξη.

Μουσικές βραδιές έχουμε καθημερινά, εκτός Δευτέρας & Τρίτη, έχουμε κινηματογράφο, συναυλίες και στις 8 Σεπτέμβρη θα παίξει ο Αντώνης ο Καφετζόπουλος, στις 18 ο Γιώργος ο Κιμούλης τη Μήδεια και κατά τις 25 θα παίξουμε τη δίκη του Κολοκοτρώνη».
Για το «Τρενοτεχνείον», είπε: «Είναι πολιτισμικός πολυχώρος! Απόψε κάνουμε αυτό το δρώμενο, το αλώνισμα. Όλα είναι ενταγμένα στον πολιτισμό μας. Και το αλώνι και ο τρύγος και η γεωργία και η επιστήμη και οι τέχνες και τα γράμματα…».

Με τη σειρά της, η Ελένη Μακρή σημείωσε: «Είναι ο τέταρτος χρόνος, κατά σειρά, που αναβιώνουμε το αλώνισμα. Ξεκινήσαμε από τα Φιλιατρά και φέτος, όταν αντίκρισα αυτό το μεγαλείο εδώ που έχει δημιουργήσει αυτός ο άνθρωπος, ο Νίκος, συγκινήθηκα ειλικρινά τόσο πολύ, που είπα ότι “ναι, πρέπει να αναδειχθεί αυτός ο χώρος” και όχι μόνο να αναδειχθεί, αλλά και να μονιάσουμε, Φιλιατρινοί και Κυπαρίσσιοι, γιατί μια ζωή είμαστε στη διαμάχη! Καιρός, λοιπόν, είναι να μονιάσουμε.

Όλοι μαζί, ενωμένοι, να προχωρήσουμε. Απόψε (σ.σ. προχθές) αναβιώνουμε το αλώνισμα, με όλη του την ιεροτελεστία. Τα άλογα έχουν έρθει από τα Φιλιατρά, από τους Φιλιατρινούς, από τον Ιππικό Όμιλο, εμείς οι Φιλιατρινές γυναίκες, η Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών και η “Φιλιατρινούλα”, μαζί με τον Νίκο εδώ απόψε συνυπάρχουμε και ελπίζω στο μέλλον να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί… Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε και θα κάνουμε πολλά πράγματα, γιατι το ’χει ανάγκη ο τόπος μας!».













Θάρρος

8 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΞΑΔΕΛΦΟ ΝΙΚΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟ
    [Εγω τον ξερω και θα τον λέω .... Νικο Καραμάνταλο]
    Αρης Κ Βλαχος Στασιο Κυπαρισσιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η συμμετοχή δεν φάνηκε μεγάλη αλλά μπράβο για την προσπάθεια και την πρωτοβουλία....βεβαια από συμμετοχικό ήταν και πάλι one man show...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΕΤΑΞΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΔΙΑΦΟΡΑ
    ΜΕΤΑΞΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΠΕΙΔΗ....
    ΟΙ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΙΩΤΕΣ ΕΚΟΨΑΝ ΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΑΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΤΕΨΑΝ ΝΑ ΦΥΤΡΩΣΕΙ,,, ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ.
    ΟΙ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΙ ΕΔΕΣΑΝ ΜΕ ΔΥΟ ΚΑΪΚΙΑ ΤΗΝ ΝΗΣΟ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΒΟΥΣΑΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ
    Αρ Κ Βλ ΚΥπαρισσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΜΕ E-MAIL

    Αν θες κε Καλογερόπουλε να κάνεις τέχνη κάνε την. Αν θες να κάνεις μαγαζί νυχτερινό, σεβάσου τους νόμους και τους συμπολίτες σου.
    Αν επιθυμείς να βάζεις δυνατά μουσική στις 1 η ώρα τη νύχτα, κάνε μόνωση στο μαγαζί σου και κάνε ό,τι θες.
    Ξενερουά και άτεχνοι, επιθυμούμε να είμαστε κύριοι του ύπνου μας.
    Μη μας αφυπνείτε απο το βαθύ μας ύπνο για να ακούσουμε WMCA, έλεος!
    Όχι άλλη τέχνη με το ζόρι, θα πάθουμε υπερτροφία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ta lefta se tettia treltexnia fagononte
    kai ystera plhrvnoyn ta koroida

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.