Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Αναμένονται νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό – Στο στόχαστρο εφάπαξ και επικουρικές

Και νέες αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο ασφαλιστικό, με τα εφάπαξ και τις επικουρικές συντάξεις να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για επανεξέταση. Στόχος φαίνεται πως είναι η δημιουργία ατομικών λογαριασμών στα ταμεία πρόνοιας και επικουρικής ασφάλισης, με την ασφαλιστική πορεία κάθε εργαζομένου.

Η επόμενη επίσκεψη της τρόικας, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο,.........

θεωρείται ως κρίσιμη, καθώς, σε περίπτωση που δεν καλυφθεί η μαύρη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων, αναμένεται να τεθεί θέμα νέων παρεμβάσεων στις καταβαλλόμενες συντάξεις. Σημειώνεται πως η ρύθμιση χρεών δεν αποδίδει καρπούς, αφού αναμένεται να εισπράττονται 30 εκατομμύρια ευρώ αντί 100 εκατομμυρίων ευρώ τον μήνα.

Στην παρούσα φάση, τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι πέντε:

-Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ: Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη νέα χρονιά. Για τον καθορισμό του καταβαλλόμενου ποσού θα λαμβάνονται υπόψη μία σειρά παράγοντες, μεταξύ των οποίων τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου. Θα δημιουργηθούν ατομικοί λογαριασμοί για κάθε εργαζόμενο. Αναμένονται περικοπές, κατά μέσο όρο περίπου στο 20%, με μεγαλύτερο μαχαίρι στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, που ήδη βρίσκεται σε αδιέξοδο.

-Οι αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις: Θα δημιουργηθούν και στα επικουρικά ταμεία ατομικοί λογαριασμοί. Σε όσα ταμεία είναι στο κόκκινο θα υπάρξουν παρεμβάσεις. Αναμένονται περικοπές, που σε πρώτη φάση θα φτάνουν κατά μέσον όρο στο 20%.

-Η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων στα Ταμεία κύριας ασφάλισης: Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές πως δε μπορεί να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση και επομένως τα Ταμεία θα πρέπει να βρουν τρόπο να καλύψουν τα ελλείμματα. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο ΟΑΕΕ, όπου σχεδόν τέσσερις στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλουν εισφορές. Παράλληλα πρέπει να καλυφθεί ένα κενό 600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014 λόγω της μη επιβολής εισφοράς στον τζίρο των επιχειρήσεων.

-Η δημιουργία Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών: Αρχικά εντάσσονται ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ και από το 2014 οι οφειλές σε ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.

-Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις: Οι εισφορές έχουν ήδη μειωθεί κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα και πρέπει να περιοριστούν ακόμα κατά 3,9 μονάδες. Μέχρι το τέλος του χρόνου το υπουργείο Εργασίας θα παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα, αλλά και ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθούν οι απώλειες των Ταμείων.

Eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.