Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Η σωστή διατροφή στον καύσωνα

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και ειδικά μέρες με υπερβολική ζέστη και καύσωνα, πρέπει να προσέξουμε πολύ τη διατροφή μας, ώστε να βοηθήσουμε το σώμα μας να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες.

Υπάρχουν μερικοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε:


Να αποφεύγουμε:

Πρέπει να αποφεύγουμε τα αλκοολούχα ποτά, γιατί το αλκοόλ κάνει το σώμα μας να χάνει τα υγρά πιο γρήγορα. Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε ποτά με καφεϊνη (όπως καφέ και τσάι), τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, αλλά και ποτά με ζάχαρη γιατί η ζάχαρη επιβραδύνει την απορρόφηση των υγρών από το αίμα.

Φαγητό:

Φυσικά πρέπει να τρώμε ελαφριά φαγητά και μικρά και συχνά γεύματα. Ευτυχώς τους καλοκαιρινούς μήνες αφθονούν τα φρούτα και τα λαχανικά, οπότε καλό είναι τα ζεστά μεσημέρια του καύσωνα να τρώμε κρύες σαλατούλες και να αφήνουμε τα πιο μεγάλα γεύματα για το βράδυ.

Μην ξεχνάτε πως το σώμα μας έχει ανάγκη τις θερμίδες για να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται για να ιδρώνει και να παραμένει δροσερό. Οπότε φροντίστε μέσα στη μέρα να τρώτε έτσι ώστε να πάρετε όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Αποφύγετε φαγητά με πολλές πρωτεΐνες, γιατί ανεβάζουν το μεταβολισμό και τη θερμοκρασία. Προτιμήστε το ψαράκι από το κόκκινο κρέας, αποφύγετε τις βαριές σάλτσες, τα ζεστά φαγητά και τα τηγανητά και να τρώτε ελαφρώς αλατισμένα φαγητά.

Καλό είναι επίσης να αποφεύγουμε το μαγείρεμα τις μεσημεριανές ώρες. Μαγειρέψτε καλύτερα πολύ νωρίς το πρωί ή το βράδυ που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.