Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Καπνογόνα και «κλειστές» κουρτίνες…

Άρθρο του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News

Αρχίσανε, ξαφνικά, να κυκλοφορούν περίεργα σενάρια για την πιθανότητα ενός ‘θερμού επεισοδίου’ στο Αιγαίο καθώς κοπάζουν οι διαδηλώσεις στην πλατεία TAΚSIM και το πάρκο GEZI στην Κωνσταντινούπολη.
Τις τελευταίες ........

δύο εβδομάδες ακούστηκαν πολλά σενάρια για τις βίαιες και πρωτόγνωρες για την Τουρκία συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και Τουρκικής Αστυνομίας που μέχρι στιγμής πέρα από τις χιλιάδες συλλήψεις και 5,000 τραυματίες (σύμφωνα με τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο) υπάρχουν και 4 νεκροί τρείς πολίτες και ένας αστυνομικός.

Βέβαια, στην Τυνησία ΕΝΑΣ θάνατος οδήγησε στον μαζικό ξεσηκωμό και την ανατροπή της τότε Κυβέρνησης αλλά, όπως όλοι γνωρίζουν και εκτιμούν δημοσίως ή πίσω από κλειστές κουρτίνες, η Τουρκία είναι μουσουλμανική χώρα αλλά δεν είναι Τυνησία, Λιβύη ή Αίγυπτος.
Την περασμένη Πέμπτη οι ΗΠΑ επέκριναν την υπερβολική χρήση βίας της Τουρκικής Αστυνομίας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέκρινε τη βία και κάλεσε τον κ Ερντογάν να υιοθετήσει μια περισσότερο ενωτική και διαλλακτική στάση.

«Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που πρέπει να διδάσκεται ένα μάθημα καθ 'οιονδήποτε τρόπο για τα θέματα αυτά από οποιαδήποτε χώρα ή από οποιαδήποτε ομάδα χωρών» δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο κ Ερντογάν, είχε ήδη κατηγορήσει ξένες δυνάμεις, διεθνή μέσα ενημέρωσης και τους κερδοσκόπους της αγοράς ότι υποδαυλίζουν τις ταραχές και προσπαθούν να υπονομεύσουν την οικονομία της Τουρκίας.

http://www.cnbc.com/id/100815803

Έπεσαν δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και τραυματισμένα κορμιά στην Πλατεία Tαksim με αφορμή την ειρηνική διαδήλωση κόντρα στην καταστροφή του πάρκου Gezi για την ανέγερση ενός μεγάλου εμπορικού Κέντρου.
Πολλά τα καπνογόνα, τα σενάρια και οι υποθέσεις ερμηνείας των ταραχών, εμφανής η κόντρα για τον Τουρκικό Προεδρικό θώκο που κρίνεται το 2014 ανάμεσα στους κκ Ερντογάν και Γκιούλ αλλά και πολλά τα ερμηνευτικά σενάρια πίσω από τις κλειστές κουρτίνες της Τουρκικής και Διεθνούς Πολιτικής και παρεμφερών οικονομικών συμφερόντων.

Έγραψαν χτες οι Financial Times και αναδημοσίευσε το CNBC υπάρχει και η προσπάθεια της Γερμανίας για ΑΝΑΒΟΛΗ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι προγραμματισμένες αυτόν τον μήνα.
‘Δεν είναι και το καλύτερο χρονικό σημείο για να επιβραβεύσουμε τον κ Ερντογάν’ δήλωσε ανώτατος διπλωματικός παράγοντας της Γερμανίας:

http://www.cnbc.com/id/100815156

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.