Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Πανελλαδικές: Το ναυάγιο φέρνει πιο κοντά την επιστράτευση

Μετά την άκαρπη χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ αποφασίζουν σήμερα εάν θα προτείνουν απεργία εν μέσω εξετάσεων

Αντιμέτωποι ........

με την πολιτική επιστράτευση, αλλά προηγουμένως με τον ίδιο τους τον εαυτό, βρίσκονται οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, η συνδικαλιστική ηγεσία των οποίων αποφασίζει σήμερα αν θα θέσει σε ομηρεία τους μαθητές μέσα στις Πανελλαδικές.
Η χθεσινή συνάντηση της ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο δεν απέφερε αποτέλεσμα καθώς, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος, δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα των καθηγητών. Στελέχη του υπουργείου τόνιζαν πάντως ότι η συνάντηση δεν έγινε για διαπραγματεύσεις αλλά για να τονιστεί στους καθηγητές ότι είναι συνυπεύθυνοι για την πορεία της χώρας εν μέσω κρίσης, στον βαθμό, φυσικά, που τους αφορά.

Οπως δήλωσε εξάλλου ο κ. Αρβανιτόπουλος, η αύξηση του ωραρίου αποφασίστηκε για να μην προκύψουν κενά στα σχολεία το επόμενο έτος, καθώς δεν υπάρχουν κονδύλια για προσλήψεις. Ο υπουργός Παιδείας εκτίμησε ότι η πλειονότητα των εκπαιδευτικών θα συμβάλει σε αυτή την εθνική προσπάθεια και δεν θα θέσει σε ομηρεία τους μαθητές. «Πάντως ένα πράγμα παραμένει αδιαπραγμάτευτο, η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων», υπογράμμισε.
Η ΟΛΜΕ συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να αποφασίσει αν θα προτείνει στον κλάδο απεργία μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Μια τέτοια πρόταση ωστόσο - εφόσον πράγματι διατυπωθεί - θα πρέπει να εγκριθεί και από τις τοπικές ΕΛΜΕ για να πραγματοποιηθεί, κάτι που δεν είναι απολύτως σίγουρο, καθώς η βάση των εκπαιδευτικών έχει και στο παρελθόν διαφοροποιηθεί από προτάσεις της ηγεσίας της. Σε αυτή την περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται πως προσανατολίζεται στη διασφάλιση των εξετάσεων με πολιτική επιστράτευση.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιστράτευσης, είπε ότι «οι καθηγητές δεν τη φοβούνται και αν η κυβέρνηση αποφασίσει να μας φορέσει το χακί θα επιστρέψουμε στα σχολεία με ψηλά το κεφάλι». Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι η ΟΛΜΕ φαίνεται να επιζητεί την επιστράτευση στο πλαίσιο συνδικαλιστικής γυμναστικής.
Στο μεταξύ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ παρενέβησαν με διαφορετικούς τρόπους. Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «η απεργία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων» αλλά συμπλήρωσε ότι «τα προβλήματα και οι αδυναμίες του υπουργείου στην προετοιμασία της επόμενης σχολικής χρονιάς δεν θα πρέπει να οδηγήσουν τους εκπαιδευτικούς σε μια απεργία που θα θίγει το πιο ευαίσθητο κομμάτι της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, τους μαθητές». Τέλος, ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας «να ανακαλέσει το σχέδιο ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, το οποίο επιδεινώνει και δεν λύνει το πρόβλημα».

Η ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε «επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο και καταστροφική για το κίνημα των εκπαιδευτικών» πιθανή πρόταση για απεργία τους μέσα στις Πανελλαδικές και αντιπρότεινε άρση των αποσπάσεων, εξάντληση του υπάρχοντος ωραρίου, την αξιοποίηση των δεύτερων πτυχίων που έχουν οι εκπαιδευτικοί σε ειδικότητες που υπάρχουν κενά, επέκταση της δεύτερης και της τρίτης ανάθεσης διδασκαλίας και επιμήκυνση του χρόνου παραμονής στην κλίμακα του ωραρίου, ώστε να αποτραπεί το οριζόντιο μέτρο αύξησής του.

ΤΑ ΝΕΑ