Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Επιστροφή στο σύστημα με τις Δέσμες στα Λύκεια

Επιστροφή στο παλιό Λύκειο των Δεσμών φαίνεται να ετοιμάζει το υπ. Παιδείας, αφού σύμφωνα με την πρόταση της άτυπης επιτροπής του υπουργείου καταργούνται οι κατευθύνσεις για τη Γ' τάξη του Γενικού Λυκείου και αντικαθίστανται από τρεις κύκλους σπουδών.

Ο πρώτος κύκλος εστιάζει στις Κλασικές και Ανθρωπιστικές .......

επιστήμες, ο δεύτερος στις Θετικές, στις Τεχνολογικές και τις επιστήμες Υγείας και ο τρίτος κύκλος στις Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτικές επιστήμες. Τα μαθήματα γενικής παιδείας μειώνονται σε 4 από 11 που είναι σήμερα και μένουν η Νεολληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τα Μαθηματικά, η Ιστορία και η Φυσική Αγωγή με 11 ώρες διδασκαλίας. Όσο για τα Αρχαία, τη Φυσική, τη Βιολογία, την Ξένη Γλώσσα, τα Θρησκευτικά και την Κοινωνιολογία αυτά φεύγουτν από το πρόγραμμα γενικής παιδείας της τελαυταίας τάξης, ενώ μεταξύ των τριών κύκλων δεν υπάρχουν κοινά μαθήματα επιλογής που θα επέτρεπαν την κινητικότητα των υποψηφίων.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τέτοια μαθήματα - μπαλαντέρ (Μαθηματικά, Βιολογία, Φυσική και Ιστορία) υπάρχουν στο σημερινό πρόγραμμα της Γ' τάξης, επιτρέποντας π.χ. στον υποψήφιο της θεωρητικής κατεύθυνσης να δηλώνει ακόμη και Ιατρικές με Βιολογία γενικής παιδείας και πέναλτι με μόρια.

Η Β' Λυκείου μετατρέπεται σε τάξη γενικής παιδείας, χωρίς κατευθύνσεις και χωρίς κύκλους. Παρέχει μόνο δύο πακέτα επιλογής με δύο μαθήματα το καθένα. Το εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας μειώνεται σε 33 ώρες, από 35 που είναι σήμερα, από τις οποίες οι 28 τίθεναται στα μαθήματα γενικής παιδείας. Η Ερευνητική Εργασία διατηρείται, ενώ προστίθενται στο πρόγραμμα της γενικής παιδείας τα μαθήματα Πολιτειακή Παιδεία - Οικονομικά - Κοινωνιολογία και Φιλοσοφία.

Όσο για την Α' Λυκείου, στο πρόγραμμά της προστίθενται δύο μαθήματα, Πολιτειακή Παιδεία-Οικονομικά-Κοινωνιολογία και δεύτερη Ξένη Γλώσσα, αυξάνοντας το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας από 32 που είαι σήμερα σε 34.

Η Ξένη Γλώσσα υπάρχει ως μάθημα επιλογής και στους τρεις κύκλους σπουδών, η Κοινωνιολογία είναι βασικό μάθημα του πρώτου και του τρίτου κύκλου. Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν υπάρχει στην τρίτη Λυκείου, όπου σήμερα είναι μονόωρο. Παραμένει δίωρο στην Α' Λυκείου και μονόωρο στην Β' Λυκείου και αλλάζει και τίτλο και μετονομάζεται «Θρησκεία και Κόσμο».

Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι 5 για τον πρώτο κύκλο και 6 για τον 2ο και τον 3ο κύκλο και οι ώρες διδασκαλίας τους είναι 20.

Για τα μαθήματα επιλογής, δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα. Προβλέπονται 4 μαθήματα επιλογής με κοινή την Ξένη Γλώσσα, δηλαδή 10 μαθήματα συνολικά, αλλά το υπουργείο αναφέρει μέχρι στιγμής μόνο 5.

Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.