Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Σε απόγνωση η τρίτεκνη οικογένεια περιμένει την Ανάσταση...

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικογένεια πλήττεται από ένα πακέτο «μέτρων» (μειώσεις μισθών, χαράτσια, φορολογία, αύξηση τιμών σε βασικά είδη διατροφής) που έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία για πολλές από αυτές να ανταποκριθούν σε βασικές τους υποχρεώσεις.
Ο πληθυσμός της .......

χώρας μας μειώνεται συνεχώς και η Ελλάδα κοντεύει να γίνει χώρα γερόντων…

Tο δημογραφικό αποτελεί το σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα της πατρίδος μας, διότι η Ελλάδα είναι η 3η πλέον γηρασμένη χώρα του κόσμου και το 20% του πληθυσμού της είναι άνω των 65 ετών, ενώ τα παιδιά έως 14 ετών αποτελούν μόλις το 14%.Και μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει η τρίτεκνη ελληνική οικογένεια που μπορεί να προσφέρει μια ελπίδα σε αυτό τον τόπο και βάλθηκαν να την αφανίσουν. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η περικοπή του επιδόματος τριτέκνων, ένα επίδομα πραγματική ανάσα για εμάς και τα παιδιά μας, ένα μικρό ποσόν αλλά ζωτικής σημασίας για όλους μας. Βεβαίως δεν κάναμε παιδιά για να πάρουμε το πενιχρό επίδομα τριτεκνίας, κάναμε παιδιά επειδή τα αγαπάμε, επειδή το θέλαμε.

Αναγκάζονται όμως μεγάλο μέρος των τρίτεκνων οικογενειών να στηρίζονται πια και σε αυτό το επίδομα.Στη Μεσσηνία με βάση τα στοιχεία μας το 50% των οικογενειών είναι κάτω από το όριο της φτώχιας.Κάποιες οικογένειες ζουν με αυτό το επίδομα (δεν εργάζεται κανένα μέλος της οικογένειας) και κάποιες άλλες καλύπτουν βασικές ανάγκες των παιδιών τους με αυτό. Αν και στο εν λόγω επίδομα δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανενός είδους εισοδηματικό κριτήριο (καθώς αυτό το επίδομα δόθηκε ως κίνητρο στα ζευγάρια που ήθελαν να κάνουν οικογένεια, για να κάνουν τρία παιδιά και να μην μένουν στο ένα και τα δύο όπως συμβαίνει στην μέση ελληνική οικογένεια), τουλάχιστον οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως η τοποθέτηση του κάτω από τα 20.000 ευρώ ειναι απαράδεκτη και μη ρεαλιστική.

Σύμφωνα με μελέτες ο δείκτης γονιμότητας της Ελληνίδας έχει κατρακυλήσει στο 1 με 1,2 όταν για την ανανέωση του πληθυσμού απαιτείται τουλάχιστον 2,1! Οπότε η μόνη ελπίδα είναι η δημιουργία ενός πλέγματος κινήτρων και όχι η αποψίλωση των ήδη υπαρχόντων. Η δημογραφική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται σε επίπεδο προεκλογικών πυροτεχνημάτων με ερασιτεχνισμούς ή ευκαιριακές ρυθμίσεις.
Το δημογραφικό είναι πολυσύνθετο και πολυδιάστατο πρόβλημα. Η υπογεννητικότητα έχει άμεση σχέση με την πολιτική που εφαρμόζει κάθε Κυβέρνηση , τις αξίες και τα πρότυπα που προβάλει στο λαό της.

Έτσι όπως αντιμετωπίζονται οι πολύτεκνοι σήμερα δεν είναι δυνατό να παγιωθεί κλίμα εμπιστοσύνης, αναγκαία προϋπόθεση αύξησης της γεννητικότητας. Με τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 21 παρ.1 ορίζεται πως η οικογένεια ,ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του κράτους, ενώ από την παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου ορίζεται ότι οι πολύτεκνες οικογένειες …έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος.
Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι οι πολυμελείς οικογένειες είναι αυτές που στηρίζουν την κοινωνία μας αφού εθελοντικά μετατοπίστηκαν από το Εγώ στο Εμείς! Εχουν αποδεχθεί την κρισιμότητα της καταστάσεως και σηκώνουν αγόγγυστα περισσότερο βάρος από αυτό που τους αναλογεί .
Έχοντας υπόψη τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας η πολύτεκνη οικογένεια περιμένει έστω και την ύστατη ώρα την βούληση της πολιτείας για μια πιο <φιλική> αντιμετώπιση. Το άγιο Πάσχα πλησιάζει και θα βρει στη Μεσσηνία 100 περίπου οικογένειες στις οποίες δεν θα εργάζεται κανένας και το εορταστικό τραπέζι δεν πρόκειται και φέτος να στρωθεί. Περιμένουν λοιπόν οι οικογένειες αυτές όχι φιλανθρωπία άλλα την δυνατότητα να εργαστούν για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Η ανάσταση για αυτές τις οικογένειες θα έλθει μόνο με την εφαρμογή ενός πλήρους σχεδίου απασχόλησης και κοινωνικής επανένταξης,ας γίνει για μια φορά έστω το αυτονόητο οι οποίοι διορισμοί να έχουν ως κύριο κριτήριο την οικογενειακή κατάσταση και όχι πολιτικά ή άλλα κριτήρια. Σε άλλη περίπτωση οι οικογένειες με πολλά τεκνά οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση και στο περιθώριο της κοινωνίας.

ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ Δ. ΧΡΗΣΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ,Μaster ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ