Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Μάθημα 2ο
Τα συστατικά στο εσωτερικό του υπολογιστή σας.

Με μια πρώτη ματιά στον υπολογιστή σας, αυτό που βλέπετε είναι ένα μπεζ, μαύρο, η ασημένιο κουτί με λίγα λαμπάκια, λίγα κουμπιά και άφθονα καλώδια. Προς το παρόν, ας παραβλέψουμε τα καλώδια.
Αυτό που κάνουν είναι να ενώνουν τον υπολογιστή σας με διάφορες .........

εξωτερικές συσκευές κα, γενικότερα, με τον έξω κόσμο (θα μιλήσουμε για όλα αυτά στη συνέχεια ). Τα κουμπιά ξεκινούν η επανεκινουν το PC και τα λαμπάκια δείχνουν ποιο τμήμα του υπολογιστή βρίσκεται σε λειτουργία. Αυτά σχετικά με το κουτί. Η υπόσταση του υπολογιστή και οι λειτουργίες που πραγματοποιεί οφείλονται σε αυτά που υπάρχουν μέσα στο κουτί. Εκεί μέσα υπάρχουν αρκετά εξαρτήματα υλικού, μεταξύ των οποίων τσιπ, κάρτες, δίσκοι, υποδοχές, και ακόμη πολλά καλώδια - ένας πλούτος τεχνολογιας.

Παρόλο που η τεχνολογία που υπάρχει στο εσωτερικό των σημερινών PC διαφέρει από αυτή που υπήρχε στο αρχικό IBM PC, τα περισσότερα βασικά εξαρτηματ6α παραμένουν τα ίδια. Όλα τα PC είχαν και έχουν μια μητρική κάρτα (η βασική κάρτα - motherboard η main board.), έναν κεντρικό επεξεργαστή, μια συσκευή αποθήκευσης, και μερικές μικρότερες κάρτες με εξειδικευμένα ηλεκτρονικά κυκλώματα.
Η μητρική κάρτα: η ραχοκοκαλιά του σκελετού.

Μέσα στο ανθρώπινο σώμα, η ραχοκοκαλιά και η σπονδυλική στήλη έχουν αναλάβει ορισμένες σημαντικές λειτουργίες. Άμεσα η έμμεσα, όλα τα τμήματα του ανθρώπινου σώματος είναι συνδεδεμένα με αυτά. Ο,τι βιώνει ο άνθρωπος μεταδίδεται στον εγκέφαλο μέσω της σπονδυλικής στήλης, και σχεδόν κάθε εντολή που στέλνει ο εγκέφαλος μεταδίδεται επίσης μέσω της σπονδυλικής στήλης. Ό,τι είναι η ραχοκοκαλιά και η σπονδυλική στήλη για το ανθρώπινο σώμα είναι και η μητρική κάρτα για τον υπολογιστή. Όλα τα ηλεκτρονικά κυκλώματα που υπάρχουν στο εσωτερικό του υπολογιστή αποτελούν τμήμα της ίδιας της μητρικής κάρτας η συνδέονται σε αυτή με διάφορους τρόπους.

Με μια πρώτη ματιά η μητρική κάρτα είναι ένα ορθογώνιο κομμάτι πλαστικού. Επάνω σε αυτήν υπάρχουν μικροσκοπικές τρύπες σε συγκεκριμένες θέσεις, στις οποίες εφαρμόζουν μικροτσίπ και άλλα στοιχειά. Τα στοιχεία αυτά είναι συγκολλημένα η απλώς στερεωμένα στη θεση τους - η και τα δυο.
Δυστυχώς, η θερμότητα είναι εχθρός όλων των εξαρτημάτων του υπολογιστή. Αν σταματήσει να λειτουργεί ο ανεμιστήρας του επεξεργαστή, ολόκληρος ο υπολογιστής μπορεί να υπερθερμανθεί και να πάψει να λειτουργεί. (Και ανάλογα με το ποια τμήματα θα υπερθερμανθούν περισσότερο, ίσως χρειαστεί σοβαρή επισκευή για να λειτουργήσει πάλι. Ο κεντρικός επεξεργαστής μπορεί, μάλιστα, να λιώσει χωρίς κατάλληλη ψύξη).
Επομένως, η διατήρηση όσο το δυνατόν χαμηλότερης θερμοκρασίας στο εσωτερικό του υπολογιστή είναι απαραίτητη, και σε αυτό συμβάλλουν οι αποδοτικές συνδέσεις μεταξύ των εξαρτημάτων.

Τα περισσότερα εξαρτήματα της μητρικής κάρτας βρίσκονται μέσα σε υποδοχές οι οποίες είναι συγκολλημένες η στερεωμένες σε αυτή. Με αυτές μπορείτε να επεκτείνετε τις βασικές δυνατότητες του υπολογιστή σας ανάλογα με τις αναγκες της εργασίας σας. Για παράδειγμα, ορισμένα εξαρτήματα, όπως η μνήμη και οι κάρτες γραφικών εφαρμόζουν σε συγκεκριμένες υποδοχές και έτσι τα άτομα που έχουν τις κατάλληλες γνώσεις μπορούν να τα αντικαταστήσουν η να τα αναβαθμίσουν. Ακόμη και ο κεντρικός επεξεργαστής του υπολογιστή μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο γρηγορότερο μοντέλο, με απλή αφαίρεση του παλιού και προσθήκη του νέου.
Οι υποδοχές έχουν συμβάλει σημαντικά στην επιτυχία των PC, αφού επιτρέπουν στους χρήστες να χρησιμοποιούν εξαρτήματα από διάφορους κατασκευαστές. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει συναγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών και κατά συνέπεια μεγαλύτερη ποικιλία διαθέσιμων προϊόντων. Τα εξαρτήματα πρέπει να εφαρμόζουν με συγκεκριμένο τρόπο στις υποδοχές.

Πολλές από τις υποδοχές της μητρικής κάρτας του υπολογιστή είναι ειδικού τύπου και ονομάζονται θύρες. Μέσω των θυρών μπορείτε να συνδέσετε τον υπολογιστή σας με εξωτερικές συσκευές, όπως πληκτρολόγια, ποντίκια, οθόνες, και ηχεία. Περισσότερα για τις συσκευές αυτές θα διαβάσετε στη συνέχεια.
Τα μικροτσίπ της μητρικής κάρτας μπορούν να ομαδοποιηθούν σε δυο βασικούς τύπους. Ο πρώτος τύπος παρέχει υποστήριξη για μια συγκεκριμένη λειτουργία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του τύπου είναι τα τσιπ που ελέγχουν τις λειτουργίες όλων (η σχεδόν όλων) των συσκευών αποθήκευσης του υπολογιστή. Αυτά τα τσιπ αποτελούν αυτό που ονομάζουμε διασύνδεση Ολοκληρωμένων Ηλεκτρονικών Συσκευών, με την οποία συνδέονται στη μητρική κάρτα ο σκληρός δίσκος, η μονάδα DVD και η μονάδα δισκέτας.

Άλλες ομάδες εξειδικευμένων τσιπ αναλαμβάνουν την αποστολή δεδομένων στην οθόνη του υπολογιστή και άλλες δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να υποστηρίζουν τη ροη των δεδομένων από και προς τον εγκέφαλο του υπολογιστή: την κεντρική μονάδα επεξεργασίας. Ο δεύτερος βασικός τύπος εξαρτημάτων της μητρικής κάρτας αποτελείται από συστήματα τα οποία πραγματοποιούν πολλές εργασίες και υποστηρίζουν συγκεκριμένες λειτουργίες όταν είναι αναγκαίο. Το κυριότερο από αυτά τα εξαρτήματα είναι η κύρια μνήμη του υπολογιστή, η RAM (μνήμη τυχαίας προσπέλασης) για τους λόγους που θα σας εξηγήσουμε στη συνέχεια. Προς το παρόν, αρκεί να πούμε ότι η κύρια μνήμη είναι ένας προσωρινός ηλεκτρονικός αποθηκευτικός χώρος που χρησιμοποιείται από προγράμματα.

Εκεί αποθηκεύονται, επίσης τα δεδομένα σας (εικόνες, λογιστικά φύλλα, επιστολές, κλπ) για όσο χρόνο εργάζεστε με αυτά. Ανάλογα με την υποστήριξη που παρέχουν ορισμένα εξειδικευμένα τσιπς της μητρικής κάρτας, κάποιο τμήμα της κύριας μνήμης του υπολογιστή μπορεί να χρησιμοποιείται προσωρινά ως τμήμα του συστήματος γραφικών του υπολογιστή.

Ο κεντρικός επεξεργαστής του υπολογιστή είναι ένα άλλο πολυσύνθετο εξάρτημα της μητρικής κάρτας. Ό,τι μπορεί να πραγματοποιεί ο υπολογιστής το επιτυγχάνει με τον επεξεργαστή. Όπως θα δείτε σε λίγο, ο επεξεργαστής είναι ένας ολόκληρος υπολογιστής μέσα στον υπολογιστή σας.

Γιάννης Πετσέλης
Ηλεκτρονικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.