Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Βροντερό «όχι» της Κύπρου στο... μονόδρομο του Βερολίνου


Η ψηφοφορία ενός μικρού κράτους ήταν ένα πλήγμα για τη ευρωζώνη των 17, μετά τις συνεχείς λήψεις των αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία, των τελευταίων τριών χρόνων.

Το σχέδιο των Ευρωπαίων δεν είχε ιστορικό προηγούμενο ........

στην Ευρωζώνη, όπως δεν υπάρχει και προηγούμενο άρνησης μιας χώρας μέλους του ευρώ να συμμορφωθεί με τα κελεύσματα των ισχυρών εταίρων της. Γεγονός που καθιστά εξόχως κρίσιμη τη συνέχεια.

Οι κύπριοι πολιτικοί αντιστάθηκαν στις πιέσεις των εταίρων τους και ψήφισαν “ΟΧΙ” στο σχέδιο κουρέματος των καταθέσεων, κάτι που απαιτούσε ο κυπριακός λαός από την πρώτη στιγμή.

Όσοι Ελλαδίτες παρακολούθησαν τη συζήτηση στο Κυπριακό Κοινοβούλιο μελαγχόλησαν γατί δεν είδαν τους θεατρινισμούς και τις υστερίες των «σταρ» του Ελληνικού αλλά πήραν ένα ισχυρό μάθημα εθνικής ομοψυχίας.

Δεν προσπάθησαν, να ρίξει το ένα κόμμα την ευθύνη στο άλλο, κριτική ασκήθηκε αλλά μπροστά στον κίνδυνο, με την ψηφοφορία παραμέρισαν τις κομματικές σκοπιμότητες και ψήφισαν αυτό που πίστεψαν ότι ήταν το καλύτερο για την πατρίδα τους.

Οι τελευταίες μέρες έδειξαν την ανικανότητα διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς , που σχεδόν έτρωγε «αμάσητες» τις εντολές της Τρόικας και τρέχοντας με τη μορφή του κατεπείγοντος τις ψήφιζε πριν από κάθε Γιούρογκρουπ.
Δεν βρέθηκε ούτε ένας βουλευτής να ψηφίσει «ναι»!

Δεν πέρασε και καιρός από το σχέδιο Ανάν, και οι Κύπριοι απέδειξαν ότι μπορούν να λένε ΟΧΙ στους εκβιασμούς. Θα το πληρώσουν; Σίγουρα ναι! Εννιακόσια χρόνια τώρα αυτό δεν συμβαίνει;

Οι Γερμανοί δεν επιχειρούν να βοηθήσουν την Κύπρο, αντίθετα χρησιμοποιούν την κρίση ως αφορμή για να πλήξουν την κυριαρχία της και να της επιβληθούν πολιτικά.

Μπορεί η Κύπρος να τιμωρηθεί από τη Μέρκελ και την παρέα της αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι αν γινόταν αποδεκτή η πρόταση για κούρεμα ,αυτό θα σήμαινε τον αφανισμό της χώρας από τον οικονομικό χάρτη της Ευρώπης.
Ο Κυπριακός λαός έχει μάθει σε κατοχή, σε προσφυγιά, στην φτώχεια, σε πολέμους και μπορεί να λέει όχι , αναλαμβάνοντας την ευθύνη του.

Καίει στα στήθη τους η φλόγα της λευτεριάς. Γιατί η Κύπρος δεν είναι λεύτερη, είναι η μίση σκλαβωμένη.
Είμαστε πολλοί αυτοί που κάθε φορά που ακούμε τον Μπιθικώτση να τραγουδάει γι' αυτό το «χρυσοπράσινο φύλλο» που είναι «ριγμένο στο πέλαγος» δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα δάκρυά μας. Το βράδυ του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Αναν, το κάναμε ακόμα μια φορά! Κάποιοι προσπάθησαν να σκλαβώσουν με ύπουλο τρόπο και το υπόλοιπο μισό αλλά και πάλι πήραν την απάντηση τους.

Καιρό τώρα καλλιεργείται η αντίληψη, που προτείνει το «ναι» πάση θυσία, φτάνει να εκφράζεται και με ελάχιστα σοβαρές διατυπώσεις - όπως το «δεν γίνεται διαφορετικά, δεν υπάρχει άλλη λύση, θα χρεοκοπήσουμε», αλλά και για τον αναγκαίο ιστορικό «συμβιβασμό» σε όλα τα θέματα γιατί δεν μπορούμε να λέμε συνέχεια ΟΧΙ στους ισχυρούς. Θέσεις τέτοιου τύπου δεν θα ενδιέφεραν, αν δεν είχε κανείς την αίσθηση ότι απλώς διογκώνουν μέχρι σημείου αστείου μία επίσημη γραμμή, που εκφέρεται μεν σοβαρά, δεν παύει όμως να παραμερίζει και αυτή το ζητούμενο. H γραμμή υπέρ του «ναι» πάση θυσία ανιχνευόταν, έτσι, στη σπουδή, με την οποία οι κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου έκριναν θετικά τα σχέδια Aνάν. Στη συνέχεια το ζήσαμε στο πετσί μας με τα μνημόνια και τα σχέδια σωτηρίας.

Με τους όρους αυτούς δεν νοείται χάραξη εθνικής στρατηγικής και οι ελληνικές κυβερνήσεις συμπεριφέρονται αμήχανα και είναι δέσμιες αποφάσεων που λαμβάνονται αλλού, από άλλους και με άλλα κριτήρια. Αυτής της σχολής είναι και ο Υπουργός Οικονομικών.

Επίσης υπάρχει θέμα με τον κ. Στουρνάρα ο οποίος έξω από το Μαξίμου δήλωνε ότι «δίνουμε» μεγαλύτερη ευελιξία στην Κύπρο για να αποφασίσει και ότι είναι «η λιγότερο επώδυνη λύση», πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον κ. Σόιμπλε.
Ποιόν εκπροσωπεί ο διορισμένος κ. Στουρνάρας;

Λίγο αργότερα μετά τη σύσκεψη των αρχηγών ο κ. Βενιζέλος άδειαζε μεγαλοπρεπώς τον ΥΠΟΙΚ δηλώνοντας: «η Ευρωζώνη, το Eurogroup, με την απόφαση αυτή έκανε ένα ιστορικό σφάλμα. Τώρα αυτό πρέπει να διορθωθεί το ταχύτερο γιατί πρέπει να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη, πρέπει να προστατευτεί η Κύπρος, πρέπει να αποτραπούν παρενέργειες».

Λίγο νωρίτερα και ο κ. Κουβέλης άδειαζε τον κ. Στουρνάρα: «Η Ευρώπη, οι εταίροι, οφείλουν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους. Πρέπει να αντιληφθούν ότι συνολικότερα η Ευρωζώνη, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Δεν είναι δυνατόν με τέτοιες αποφάσεις να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά συνολικότερα των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου».

Το ερώτημα που τίθεται, μπορεί να σταθεί ο υπουργός Οικονομικών σε μια κυβέρνηση που οι βασικοί εταίροι έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις σε κορυφαία ζητήματα;

Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να τον στηρίζει;

New Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.