Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Στην Alpha η Κύπρου, στην Πειραιώς η Λαϊκή και η Ελληνική;

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο επιχείρησε πριν από λίγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κος Φώτης Κουβέλης, σε συνάντησή του με τους εργαζομένους της Τράπεζα Κύπρου. Νωρίτερα, μετά από συνομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού Αντ.Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Κύπρου κο Αναστασιάδη έκλεισε η συμφωνία ώστε να δοθούν τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Στη σκιά των εξελίξεων στην Κύπρο ο κος Κουβέλης κατά .........

τη συνάντησή τους είπε όσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σκηνικό ότι η Τράπεζα Κύπρου θα περάσει στην Αlpha Bank και στην τράπεζα Πειραιώς η Λαϊκή και η Ελληνική.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους, ως φαβορί για την απόκτηση των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα εμφανίζονταν οι δύο τραπεζικοί όμιλοι. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Κύπρου πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Κρατούν πανό με το σύνθημα «όλοι μαζί μπορούμε» και ζητούν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα κεκτημένα τους.

Εν τω μεταξύ σε δραματική έκκληση προχώρησε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στους βουλευτές της Μεγαλονήσου αν ψηφιστούν τα νομοσχέδια τη Δευτέρα χρεωκοπούν όλες οι τράπεζες άρα και η οικονομίας της.

Alpha - Eμπορική

Εν τω μεταξύ, την έναρξη των διαδικασιών συγχώνευσης με απορρόφηση της Εμπορικής Τράπεζας ανακοίνωσε την Παρασκευή η Alpha Bank. Ως ημερομηνία ισολογισμού συγχωνεύσεως ορίσθηκε η 31η Δεκεμβρίου 2012. Η διαδικασία θα προχωρήσει χωρίς αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ή έκδοση μετοχών.
Η συγχώνευση, όπως επισημαίνει η Alpha Bank, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τοποθετεί την τράπεζα σε πρωτεύουσα θέση με pro forma μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα περίπου 20% στις καταθέσεις και 24% στις χορηγήσεις.

Με την απόκτηση της Εμπορικής, η Alpha Bank ενισχύει τα μεγέθη και την κεφαλαιακή της βάση και ευρίσκεται σε πλεονεκτική θέση εν όψει της επικείμενης ανακεφαλαιοποιήσεως του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 2,9 δισ. ευρώ από την Crédit Agricole πριν από το κλείσιμο της συναλλαγής, η εξαγορά της Εμπορικής συμβάλλει κατά 2,7 δισ. ευρώ στην Καθαρή Αξία Ενεργητικού της Alpha Bank με στοιχεία της 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Η Εμπορική συνεισφέρει στο νέο σχήμα ένα χαρτοφυλάκιο, όπου περίπου 22% των συνολικών χορηγήσεων καλύπτονται με προβλέψεις ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το υψηλών καλύψεων δανειακό χαρτοφυλάκιο της Εμπορικής αποτελεί τον κατάλληλο επιχειρηματικό συνδυασμό για την Alpha Bank καθώς ιστορικά, η Εμπορική είναι εστιασμένη σε τομείς όπου η Alpha Bank έχει ήδη ισχυρή παρουσία συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών δανείων προς τη βιομηχανία και τις κατασκευές, καθώς και της στεγαστικής πίστεως.

Η Alpha Bank αναμένει να επωφεληθεί από ετήσιες συνέργειες ύψους 200 εκατ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν συνέργειες λειτουργικού κόστους ύψους 150 εκατ. ευρώ και επιπλέον 50 εκατ. ευρώ από συνέργειες κόστους χρηματοδοτήσεως και εσόδων. Οι συνέργειες αυτές αναμένεται να πραγματοποιηθούν πλήρως εντός τριών ετών από την ολοκλήρωση της συγχωνεύσεως.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.