Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Μέσω καρτών, τραπεζικών λογαριασμών και επιταγών οι αγορές άνω των 1.500 ευρώ

Οι συναλλαγές πάνω από 1.500 ευρώ που αφορούν αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών θα γίνονται οπωσδήποτε μέσω τραπεζικών καρτών, λογαριασμών ή επιταγών, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε χθες τις σχετικές αιτήσεις ακύρωσης που είχαν υποβάλει θιγόμενοι πολίτες.

Με τις αιτήσεις αυτές είχε προσβληθεί ως αντισυνταγματική, .........

αλλά και αντίθετη σε διεθνείς κανόνες δικαίου η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να σταματήσει η συναλλαγή με μετρητά για ποσά άνω των 3.000 ευρώ από το 2011, «πλαφόν» που μειώθηκε σε 1.500 ευρώ από το 2012. Το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, αλλά η θέσπιση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις και για πρακτικούς λόγους, με συνέπεια να ακολουθήσουν και νεότερες διατάξεις που καθόριζαν πως μπορούν να γίνουν οι σχετικές συναλλαγές όταν πραγματοποιούνται σε ημέρες και ώρες που δεν λειτουργούν οι τράπεζες.

Οι προσφεύγοντες θιγόμενοι πολίτες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό υποστήριξαν ότι, με την υπουργική απόφαση που καταργεί από ένα σημείο και πέρα τα μετρητά, παραβιάζονται η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και μια σειρά συνταγματικών διατάξεων (για την οικονομική ελευθερία, τα προσωπικά δεδομένα κ.λπ.), αφού οι πολίτες εξαναγκάζονται να τηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς, να εκδίδουν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, να συναλλάσσονται μέσω του τραπεζικού συστήματος κ.λπ.

Το Β' Τμήμα ΣτΕ απέρριψε κατά πλειοψηφία (με ψήφους 5-2) την αίτηση για ακύρωση, σημειώνοντας ότι οι συνέπειες σε βάρος των καταναλωτών προκύπτουν κατευθείαν από το νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 3842/10) για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα δέχθηκε ότι είναι ευνοϊκές γι' αυτούς οι διατάξεις που ρυθμίζουν τις σχετικές συναλλαγές όταν δεν λειτουργούν οι τράπεζες.

Αντίθετα η μειοψηφία των δύο ανώτατων δικαστών έκρινε (854/13) ότι η υποχρεωτική εξόφληση των φορολογικών στοιχείων μέσω τράπεζας και όχι με μετρητά, έτσι όπως εξειδικεύεται στην υπουργική απόφαση, βλάπτει τους συναλλασσόμενους πολίτες. Και ζήτησε να εξεταστεί όχι μόνο το ενδεχόμενο αντισυνταγματικότητας, αλλά κυρίως της προσβολής των διεθνών κανόνων δικαίου, καθώς «δεν νοείται ρύθμιση λεπτομερειών εφαρμογής νόμου, που προσκρούει σε υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις».

Ημερησία

1 σχόλιο:

  1. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΤΑΜΑΡΕΣ
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΝΕΛ.
    ΜΕ 4,5 ΕΚ.ΣΥΝΤΑΧΙΟΥΧΟΥΣ,ΜΕ 2 ΕΚ.ΓΥΝΑΙΚΟΠΕΔΑ,ΜΕ 1,5 ΕΚ.ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 2 ΕΚ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ.
    ΚΑΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ Η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΗΚΟΤΗΤΑ,ΒΑΛΤΕ ΜΑΣ ΠΑΛΙ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ,ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ ,ΥΠΟΦΕΡΕΙ Ο ΛΑΟΣ.
    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.