Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

100 χρονών θυμάται τις Απόκριες παλιά!

Εκατό χρονών, «κλεισμένα», όπως είπε, είναι η Κωνσταντίνα Νικολοπούλου, από το Ραφτόπουλο, που ζει στα Φιλιατρά και θυμάται με νοσταλγία τις Απόκριες παλιά!

Την κα Νικολοπούλου .......

συναντήσαμε την Τσικνοπέμπτη στο γραφείο της ΑΜΚΕ «Φιλιατρινούλα», όπου με πρωτοβουλία της προέδρου, Ελένης Μακρή, αναβίωσαν στην αυλή το λιώσιμο του γουρουνιού και τον παραδοσιακό τρόπο που έφτιαχναν παστό και οματιά!

Η αιωνόβια γυναίκα παντρεύτηκε στη Μάλη, έκανε οικογένεια και έχει τη χαρά να έχει στη ζωή της εγγόνια και δισέγγονα! Η κα Νικολοπούλου μίλησε για το έθιμο που με τα χρόνια χάνεται στις πόλεις, αλλά, ευτυχώς, που στα χωριά, οι λιγοστοί κάτοικοι που απομένουν, το τηρούν και κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις.

Η αλλοτινή εποχή στο χωριό είχε τα προβλήματά της, αλλά ήταν πιο αγνή και ο κόσμος ήταν πιο ζεστός και φιλικός με το συνάνθρωπο. Δεν είχαν, τότε, τις σημερινές ανέσεις, αλλά με τα λίγα που είχαν, φτωχικά, γλεντούσαν τις Απόκριες και ντύνονταν «Μπούλες»!

«Όταν λιώναμε τα γουρούνια, πίναμε το κρασάκι και λέγανε "Θιος συχωρέσει τις ψυχές". Τελείωνε η Τσικνοπέμπτη πια. Αυτό το έθιμο το είχαν πάππου προς πάππου», είπε. «Θυμάμαι την Κυριακή ήτανε οι "Μπούλες", που λέμε, φορήγανε τα φουστάνια τους, βελέσα, οι άντρες και γυρίζανε. Και λέγαμε "θα 'ρθούνε οι Μπούλες" τώρα και τους δίναμε ένα αυγό και λοκάνικο!

Αυτό γινότανε την Κυριακή που θα 'ρθει» σημείωσε και πρόσθεσε με θλίψη: «Σήμερα έχουνε χαθεί (σ.σ. τα έθιμα αυτά). Χαθήκανε και οι ανθρώποι.».

Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.