Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Εντολή Σαμαρά για να αλλάξει ο νόμος για την ιθαγένεια έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ

Εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου να προωθηθούν οι απαιτούμενες αλλαγές στο νόμο για την ιθαγένεια, ώστε αυτός να συμβαδίζει με τις αποφάσεις του ΣτΕ και την ευρωπαϊκή νομοθεσία έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η εντολή ήρθε μετά την απόφαση του ΣτΕ το οποίο ........

έκρινε αντισυνταγματικές τις βασικές διατάξεις του νόμου Ραγκούση περί ιθαγένειας, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο αυστηρό πλαίσιο για την απόδοσή της.

Με την απόφαση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας, ουσιαστικά θα ακυρωθούν όλες οι πράξεις απονομής ιθαγένειας σε όσους είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς είτε φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία από το 2010 έως σήμερα, ενώ θα συζητηθεί η τύχη των δημοτικών εκλογών του 2010 στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα όπου είχαν εγγραφεί αλλοδαποί στους εκλογικούς καταλόγους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ληφθεί μέριμνα ούτως ώστε τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, να μην είναι όμηροι της νόμιμης άδειας διαμονής των γονιών τους.

«Θα αποκτούν αυτοτελή άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους» επισημαίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών και προστίθεται ότι μέχρι την ενηλικίωση θα έχουν την ιθαγένεια των γονιών τους.
Στη συνέχεια θα μπορούν να καταθέσουν αίτημα πολιτογράφησης και ανάλογα με την κατηγορία -εάν δηλαδή πρόκειται για γεννημένους στη χώρα μετανάστες ή για παιδιά που αποφοίτησαν από ελληνικά σχολεία- να αποκτήσουν υπηκοότητα έπειτα από σχετικές εξετάσεις ή ιθαγένεια.

Eklogika.gr

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.