Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Πιο φθηνά τα κινητά και σταθερά τηλέφωνα προαναγγέλει η ΕΕΤΤ.

Μείωση τελών σταθερής τηλεφωνίας μέσα στο 2013 προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Λεωνίδας Κανέλλος, ο οποίος υποστήριξε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα αποφασιστεί αν η Επιτροπή θα προχωρήσει σε ρύθμιση για την αγορά καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Κατά τη διάρκεια .......

συνέντευξης Τύπου ο κ. Κανέλλος τόνισε ότι η μείωση των τελών της σταθερής τηλεφωνίας θα είναι αποτέλεσμα της μείωσης των χονδρικών τελών τερματισμού κινητής. Η εξοικονόμηση για τους συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας υπολογίζεται σε περίπου 47 εκατ. ευρώ για το 2013, ενώ, έως το 2015, η εξοικονόμηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού η τελική τιμή θα διαμορφωθεί σε 1,099 ευρωλεπτά/λεπτό (από 1,269 ευρωλεπτά που είναι σήμερα).

Τέλη Τερματισμού

Την ίδια στιγμή προχωρούν στη μείωση των τελών τερματισμού στη χονδρική αγορά κλήσεων προς σταθερά δίκτυα, ΟΤΕ και εναλλακτικών, (με τη μεθοδολογία Pure LRIC), εξέλιξη που εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των λιανικών τιμών κλήσεων προς σταθερά δίκτυα. Παράλληλα η Επιτροπή θα προχωρήσει μέσα στο έτος σε ανάλυση στις αγορές φωνητικών κλήσεων, διασύνδεσης, πρόσβασης στο τηλεφωνικό δίκτυο, χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης, καθώς και της αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο.

Tο Παρατηρητήριο τιμών τηλεπικοινωνιακών & ταχυδρομικών προϊόντων λιανικής, μία ηλεκτρονική υπηρεσία της ΕΕΤΤ, που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να αξιολογούν και κυρίως να συγκρίνουν τα προϊόντα και τις τιμές τηλεπικοινωνιακών και ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Με προϋπολογισμό περίπου 0,5 εκατ. ευρώ, το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και αποτελείται από: το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών το οποίο θα ενημερώνεται από τους παρόχους με πρωτογενή τιμολογιακά δεδομένα ηλεκτρονικών υπηρεσιών και το Ηλεκτρονικό Αποθετήριο Τυποποιημένων Τιμολογιακών Στοιχείων που θα ενημερώνει τους καταναλωτές, αλλά και τρίτες επιχειρήσεις ή φορείς (με ανοικτά δεδομένα τύπου open government).

Εκστρατεία μετρήσεων των δεικτών ποιότητας των δικτύων και των συνδέσεων σε υπηρεσίες κινητής ευρυζωνικότητας σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας. Σε πρώτη φάση, οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με επιλεγμένο ανάδοχο ύστερα από ανοιχτό διαγωνισμό.

Στη διαγωνιστική διαδικασία για τη διάθεση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 3,6-3,8 GHz (στην οποία τα ήδη χορηγηθέντα δικαιώματα λήγουν το 2015) για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων σύγχρονης τεχνολογίας.

Επίσης οι άνθρωποι της ΕΕΤΤ δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν στη διαδικασία για την εκχώρηση των συχνοτήτων που θα χρησιμοποιήσουν οι πάροχοι δικτύου για την ψηφιακή τηλεόραση.

Όμως, ο κ. Κανέλλος τόνισε πως γι' αυτό το θέμα θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις. Μετά τη διαδικασία αυτή θα προχωρήσει και εκείνη για την εκχώρηση του ψηφιακού μερίσματος από το οποίο το Δημόσιο προσδοκά έσοδα περίπου 300 εκατ. ευρώ. Μέσα στους επόμενους μήνες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θα προχωρήσει στην έκδοση απόφασης για την καταγγελία της Vodafone κατά της Cosmote για την καρτοκινητή τηλεφωνία.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.