Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Σοβαρά ερωτήματα για τα προβλήματα των Παιδικών Σταθμών στη Τριφυλία..

Σοβαρά ερωτήματα προς τον πρόεδρο του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας - Αλληλεγγύης - Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας, Γιάννη Κατσούλα και το δήμαρχο Κώστα Κόλλια, για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, έθεσαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας ο Σαράντος Κουκούμης και ο Θανάσης Πετρόπουλος.

Οι απαντήσεις, ωστόσο, που έδωσαν ο πρόεδρος και ο δήμαρχος ......

δεν έπεισαν. Ο μεν πρώτος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι πρόβλημα σίτισης παρατηρείται μόνο σε δύο Παιδικούς Σταθμούς, στους Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά, όπου δεν υπάρχουν μάγειρες. Ο δε δεύτερος επισήμανε πάνω από πέντε φορές ότι κανείς εργαζόμενος δεν είναι απλήρωτος!

Δεν έπεισαν, επειδή μάγειρες δεν έχουν 3 Παιδικοί Σταθμοί, Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και Κοπανακίου, τεράστια προβλήματα σίτισης αντιμετωπίζουν όλοι οι Παιδικοί Σταθμοί (δεν έχουν τρόφιμα αφού οι προμηθευτές σταμάτησαν και σταματούν την τροφοδοσία, καθώς είναι εδώ και μήνες απλήρωτοι από το Δήμο), ενώ υπάρχουν για περισσότερο από δύο μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι και συνταξιοδοτηθέντες που δεν έχουν πάρει ακόμη το εφάπαξ!

Όσο, δε, για τη θέρμανση που ρωτήθηκαν, η απάντηση του κ. Κατσούλα ήταν ότι υπάρχουν καύσιμα, χωρίς να πει αν και σε ποιους Παιδικούς Σταθμούς έβαλαν οι γονείς. Στο, δε, Παιδικό της Κυπαρισσίας πετρέλαιο έβαλαν μετά το δημοσίευμα του «Θ» για τα τεράστια προβλήματα στους Παιδικούς Σταθμούς την προηγούμενη εβδομάδα!

Θυμίζουμε πως στο φύλλο της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου αναδείξαμε την τραγική κατάσταση και τα προβλήματα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών της Τριφυλίας.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Σαράντος Κουκούμης, θέτοντας το θέμα ανέφερε: «Η αιτία είναι ότι δε χρηματοδοτείται ο Φορέας με τα χρήματα που έχει προϋπολογίσει ο Δήμος. [.] Μένουν υποσιτιζόμενα τα παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς». Από την πλευρά του, ο Θανάσης Πετρόπουλος ρώτησε το δήμαρχο τι μέτρα έχει λάβει για να επιλυθούν τα προβλήματα.

«Στους Γαργαλιάνους και στα Φιλιατρά, πράγματι, δεν έχουμε μάγειρα. Συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα, στο τέλος του περασμένου χρόνου, και από τους δύο Παιδικούς Σταθμούς», σημείωσε απαντώντας ο κ. Κατσούλας και πρόσθεσε: «Καύσιμα υπάρχουν σε όλους τους Παιδικούς Σταθμούς, για όλο το χρόνο. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν καύσιμα».

Αλγεινή εντύπωση, αφήνοντας προς στιγμή άναυδο το Σώμα, προκάλεσε η αναφορά του στη σίτιση: «Κατ' αρχήν, δεν είμαστε υποχρεωμένοι από κανέναν νόμο να σιτίζουμε στους παιδικούς σταθμούς! Στους παιδικούς σταθμούς πηγαίνουν τα παιδάκια για να τα περιποιούνται, να τα φροντίζουν και να έχουν και μία, έτσι, υποτυπώδη εκπαίδευση! Τώρα, αν σιτίζουμε στους παιδικούς σταθμούς, είναι κάτι που θέλουμε εμείς να κάνουμε, δε μας το επιβάλλει κανένας! Μέχρι κάποια στιγμή σιτίζονταν κανονικά τα παιδάκια.

Η χρηματοδότηση, όμως, δεν ήταν αυτή που θα 'πρεπε να είναι. Βέβαια και τα τροφεία, τα οποία έχουμε κρατήσει στο χαμηλότερο επίπεδο πανελλαδικά - είναι 1 ευρώ την ημέρα - δεν εισπράττονται, δηλαδή οι γονείς δεν τα πληρώνουν. Δεν τους βάζουμε εμείς το μαχαίρι στο λαιμό, όποιος έχει, όποιος δεν έχει, δεν πληρώνει. Όμως, αυτό είναι μία βοήθεια σήμερα με την οικονομική κατάσταση. Δεν την έχουμε κι αυτή τη βοήθεια.».

Για την πλήρωση των κενών θέσεων, σημείωσε: «Έχουμε μπει στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μέσω της ΕΕΤΑΑ, έχουν καταληφθεί οι θέσεις κατόπιν διαγωνισμού και μέσω ΑΣΕΠ, δεν τους έχουμε προσλάβει ακόμα και γιατί; Γιατί δεν έχουμε υπογράψει σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ, για να πάρουμε τα χρήματα από το ΕΣΠΑ! Εάν, λοιπόν, δεν υπογραφεί η σύμβαση, εγώ φοβάμαι να το ρισκάρω. Να προσλάβω προσωπικό και μετά να μην έχω λεφτά να το πληρώσω; Θα περιμένουμε και αυτό το μήνα. Πιστεύω, μέσα στο μήνα θα υπογραφεί η σύμβαση.».

Επιπρόσθετα, ο κ. Κατσούλας ανέφερε: «Τα χρήματα που θα λάβουμε μέσω του ΕΣΠΑ είναι πολύ μειωμένα σε σχέση με τα περσινά. Για κάθε παιδάκι πέρυσι ήταν της τάξης των 3.300 ευρώ, φέτος είναι 2.500 ευρώ. Μας ήρθε και από εκεί ειδοποίηση, ας το πούμε, ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι, παρότι έχουμε μπει στο πρόγραμμα "ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ" - τα 3.300 ήταν για να σιτίζονται κιόλας τα παιδάκια -να σιτίζουμε, μόνο το πρωινό, το οποίο, βέβαια, δίνουμε»! Πρόσθεσε δε, πως υπάρχει θέμα με το εφάπαξ των υπαλλήλων που έχουν συνταξιοδοτηθεί (και από προηγούμενα έτη), καθώς δεν υπάρχουν τα χρήματα.

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας ξεκίνησε λέγοντας ότι «κανείς δεν είναι απλήρωτος», κάτι που ανέφερε στην τοποθέτησή του πάνω από πέντε φορές. Και συμπλήρωσε: «Τις κοινωνικές δομές τις κρατάμε με νύχια και δόντια».

Ενώ ανέφερε πως το νομικό πρόσωπο παίρνει χρήματα από το Δήμο, τόνισε επίσης ότι «τη σίτιση θα την κρατήσουμε με νύχια και με δόντια.».

Ωστόσο, ο Θανάσης Πετρόπουλος επισήμανε πως οι Παιδικοί Σταθμοί υποχρεούνται να παρέχουν σίτιση, όπως αναφέρεται, άλλωστε, στη συστατική πράξη του Φορέα και τον κανονισμό λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, ενώ αναπάντητο έμεινε το ερώτημά του, παρότι επέμεινε, αν ο Δήμος έχει επιχορηγήσει το Φορέα Κοινωνικής Προστασίας για τους Παιδικούς Σταθμούς με τις πιστώσεις που τα δύο προηγούμενα χρόνια εγγράφονταν στους προϋπολογισμούς του.

ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.