Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Αυξήστε την ταχύτητα του υπολογιστή σας.

Μάθετε ποιοι είναι οι δέκα κυριότεροι λόγοι που ευθύνονται για την καθυστέρηση των λειτουργιών του συστήματος σας και ποιες οι λύσεις τους.
Υπάρχουν πολλές αιτίες για τους αργούς ρυθμούς του υπολογιστή σας, αιτίες που τον κάνουν να αψηφά τις προδιαγραφές του συστήματος και να λειτουργεί περισσότερο σαν ένα απομεινάρι από τη δεκαετία του 1990.

Η ειρωνεία είναι ότι στις περισσοτερες περιπτώσεις, αυτά τα ........

προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν, η στην χειρότερη περίπτωση, είναι αρκετά εύκολο να επιλυθούν. Η παρακάτω λίστα θα σας ενημερώσει για όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εύρεση του λόγου για την κακή απόδοση του υπολογιστή σας, από τη στήριξη σε παλαιό υλικό, την κακή εφαρμογη διαχείρισης, την κακή ροη του αέρα και την ανάγκη ανασυγκρότησης του σκληρού σας δίσκου. Θα είστε σε θεση να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα γρήγορα και στις περισσοτερες περιπτώσεις με μηδενική δαπάνη.

Εκκίνηση συστήματος

Η εκκίνηση των windows συνήθως διαρκεί περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα σε οποιοδήποτε υπολογιστή. Όταν πρόκειται όμως για τη φόρτωση των προγραμμάτων οδήγησης και των αρχείων εκκίνησης, τα πράγματα αλλάζουν. Καθώς προσθέτετε λογισμικό στον υπολογιστή σας, το κάθε ένα που απαιτείται για να ξεκινήσει ως μέρος της εκκίνησης των windows, θα οδηγήσει σε υποτονικές επιδόσεις, και ίσως, και στο πάγωμα του υπολογιστή σας. Για να διορθώσετε αυτό το ιδιαίτερα ενοχλητικό πρόβλημα, θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των εφαρμογών που φορτώνονται. Υπάρχουν διάφορα βοηθητικά προγράμματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ασχοληθούν με την αργή εκκίνηση των windows, από το MSConfig, μέχρι τα πολύ χρήσιμα Autoruns.

Διαλυμένος σκληρός δίσκος

Μια από τις πιο κοινές αιτίες για ένα αργό υπολογιστή είναι ένας κατακερματισμένος σκληρός δίσκος, αν και η π[πραγματική επίδραση του έχει αμφισβητηθεί πολύ τον τελευταίο καιρό, λογω της αυξανόμενης ταχύτητας των σκληρών δίσκων, των μαζικών παιχνιδιών και των αρχείων πολυμέσων. Παρόλα αυτά, ο έλεγχος του δίσκου για κατακερματισμένα δεδομένα, δεν χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αργής απόδοσης. Στα windows ανοίξτε το μενού «Έναρξη» πηγαίνετε στον «Υπολογιστή» και κάντε δεξί κλικ στο «δίσκο C:» επιλέγοντας «Ιδιότητες - Εργαλεία- Ανασυγκρότηση τώρα» εξακολουθώντας τις οδηγίες που θα σας εμφανιστούν. Σημειώστε εδώ, ότι ενώ δεν μπορείτε να κάνετε ανασυγκρότηση σε έναν SSD, μπορείτε να τον βελτιστοποιήσετε για να πετύχετε τη μέγιστη απόδοση του υπολογιστή σας.

Πολλά « μόνιμα » προσωρινά αρχεία

Τα προσωρινά αρχεία υποτίθεται ότι κάνουν τη χρήση των windows και του προγράμματος περιήγησης σας πιο γρήγορα, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση σε αρχεία, τα οποία μπορούν να φορτωθούν πάρα πολύ γρήγορα. Αυτά μπορεί να είναι δεδομένα που έχει κατεβάσει ο υπολογιστής από το διαδίκτυο η που απαιτούνται τακτικά από άλλες εφαρμογές. Όταν ο σκληρός δίσκος σας γεμίζει πάνω από 90%, θα διαπιστώσετε ότι η απόδοση βυθίζεται σημαντικά. Προκειμένου να καταπολεμηθεί αυτό, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να διαγράψετε τα « Windows temp» αρχεία σας και να καθαρίσετε τον web browser σας. Ενώ η διαγραφή του ιστορικού σας στο internet και των προσωρινών αρχείων internet είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε από τον browser σας, το « Cleaner» είναι μια καλή επιλογή για την τακτοποίηση των φακέλων των «Windows temp»

Λάθος ρύθμιση παραμέτρων του αρχείου σελιδοποίησης.

Τα μηνύματα λάθους και η αργή απόδοση μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα με το αρχείο σελιδοποίησης των Windows, ένα προσωρινό τμήμα του σκληρού δίσκου σας, το οποίο χρησιμοποιείται για λειτουργία επεξεργασίας, μέρος του οποίου αφορά την προσωρινή εκμετάλλευση των δεδομένων. Η αύξηση του αρχείου σελιδοποίησης είναι εύκολη. Πρώτον, ανοίξτε το μενού «Έναρξη» κάντε δεξί κλικ στον «Υπολογιστή» και επιλέξτε «Ιδιότητες». Από εδώ, ανοίξτε την «Επιλογή για προχωρημένους-Ρυθμίσεις-απόδοση- Για προχωρημένους». Κάτω από την εικονική μνήμη, επιλέξτε «Αλλαγή» για να αλλάξει το μέγεθος του αρχείου σελιδοποίησης, έτσι ώστε ένα μεγαλύτερο μέρος της μνήμης RAM να είναι διαθέσιμο. Να πούμε εδώ, ότι δεν υπάρχει επιπλεον χώρος, θα χρειαστεί να καταργήσετε την εγκατάσταση λογισμικού η να προσθέσετε ένα νέο σκληρό δίσκο.

Μητρώο των Windows και απεγκατεστημενες εφαρμογές

Όταν καταργείτε την εγκατάσταση του λογισμικού στα Windows, η απεγκατάσταση δεν αφαιρει κατ ανάγκη τα πάντα από τον υπολογιστή σας. Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα «Piriform CClear» για να αφαιρέσετε εντελώς το λογισμικό, υπάρχει το ενδεχόμενο παλαιότερες απεγκαταστάσεις η άλλα προβλήματα να έχουν προκαλέσει προβλήματα με το Windiws Registry σας. Το μητρώο των Windows είναι σαν μια τεράστια βάση δεδομένων filepaths και οδηγιών για το λειτουργικό σύστημα και το εγκατεστημένο λογισμικό και μπορεί να καταστραφεί η να υπερφορτωθεί. Τα προβλήματα αυτά θα προκαλούν αργές εκκινήσεις κακή απόδοση και μια πολύ αργή απενεργοποίηση. Για άλλη μια φορά, το CCleaner μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διορθώσετε τα προβλήματα στο μητρώο των Windows. Θυμηθείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφάλειας του μητρώου πριν από την εκτέλεση εργαλείων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα, ακόμη και αν ο υπολογιστής τρέχει αργά.

Αργό δίκτυο

Ενώ η ταχύτητα του δικτύου μπορεί να μην έχει άμεση επίδραση στην απόδοση του υπολογιστή σας. Σε πολλές περιπτώσεις, αν βασίζεστε σε λήψη δεδομένων η χρησιμοποιείτε μια εφαρμογη cloud η μια απομακρυσμένη εικονική πλατφόρμα, η αργή ταχύτητα του δικτύου αποτελεί πρόβλημα. Για να το ξεπεράσετε, ελέγξτε πρώτα ότι η καλωδίωση του δικτύου σας είναι ασφαλής και ακέραια.
Εάν έχετε έναν ασύρματο δρομολογητή, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει την καλύτερη σύνδεση, και ελέγξτε τη διαμόρφωση του δρομολογητή σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή εντολών των Windows για να ελέγξετε την ταχύτητα της σύνδεσης σας στο ιντερνετ χρησιμοποιώντας την εντολή tracert, ενώ διάφορες ιστοσελίδες παρέχουν ζωντανά δοκιμές ταχύτητας. Μην παραβλέπετε το τοπικό σας δίκτυο ως αιτία των προβλημάτων σας. Το λογισμικό διαχείρισης δικτύου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μάθετε αν κάποιος άλλος χρήστης καθυστερεί τη σύνδεση σας και σας δίνει τη δυνατότητα να τον αφαιρέσετε.

Κακόβουλο λογισμικό

Εάν χρησιμοποιείτε λογισμικό ασφαλείας, τότε αυτό, πρέπει να σας προστατεύει από ιούς και κακόβουλο λογισμικό στο σύστημα σας. Το κακόβουλο λογισμικό είναι ένας από τους κύριους λόγους για την αργή η κακή απόδοση του συστήματος, το οποίο εμφανίζεται στον υπολογιστή σας, συνήθως, όταν κατεβάζετε λογισμικό από το διαδίκτυο. Τα Malware έρχονται μόνο με τη μορφή των ιών, worms και Trojans, ωστόσο υπάρχουν πολλά εργαλεία και facebook εφαρμογές που μπορεί να χαρακτηριστούν ως κακόβουλο λογισμικό η να είναι η αιτία του κακόβουλου λογισμικού που καταλήγουν στον υπολογιστή σας. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε το κακόβουλο λογισμικό, διασφαλίζοντας ότι ο υπολογιστής σας είναι πλήρως εξοπλισμένος με antivirus και antimalware εργαλεία που εκτελούν τακτικούς καθαρισμούς. Η απομάκρυνση του κακόβουλου λογισμικού και ιών μπορεί να αποδεδειχθεί δύσκολη, εάν δεν έχετε εγκαταστήσει τα κατάλληλα εργαλεία.

Μη αποδοτικό λογισμικό ασφαλείας

Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε εφαρμογές antimalware/antispyware με καλή φήμη. Υπάρχουν πολλά δωρεάν εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αλλά οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να είναι υπεύθυνο για τη χρήση πάρα πολλών πόρων του συστήματος. Μπορείτε να ελέγξετε αν το λογισμικό ασφαλείας (η άλλες εφαρμογές) χρησιμοποιούν πάρα πολλούς πόρους του συστήματος με το άνοιγμα του Task manager, είτε κάνοντας δεξί κλικ στη γραμμή εργασιών των Windows η πατώντας το συνδυασμό πλήκτρων CTRL+ALT+DELETE. Χρησιμοποιώντας τις καρτέλες «Διεργασίες» και «Απόδοσης» μπορείτε να προσδιορίσετε ποιες εφαρμογές προκαλούν τη μεγαλύτερη διαρροή πόρων. Αν είναι το λογισμικό ασφαλείας σας, θα πρέπει να το αλλάξετε στις ρυθμίσεις της εφαρμογής η ακόμα και να το αφαιρέσετε εντελώς. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές καλές δωρεάν antivirus και antimalware εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, είναι αρκετά εύκολο να αντικατασταθούν, αν και σας προτείνουμε να επενδύσετε ένα μικρό ποσό για την αγορά επώνυμου antivirus.

Παλιό hardware

Ενδεχομένως ο κρυφός ένοχος για τα προβλήματα ταχύτητας του υπολογιστή σας να είναι το παλιό υλικό. Είναι μια γνωστή ιστορία: ο υπολογιστής αγοράστηκε πριν από περίπου πέντε χρόνια και σιγά-σιγά αναβαθμίσατε σχεδόν όλα τα εξαρτήματα, μέχρι να έχει τελικά μόνο καινούρια εξαρτήματα που όμως δεν μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενο. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή από ένα μοναδικό στοιχείο, όπως η μνήμη RAM, που δεν έχει αναβαθμιστεί η αντικατασταθεί, προσφέρει αργή ταχύτητα διαύλου. Ακόμη, παλιά καλώδια μπορεί να οδηγήσουν σε αργές μεταφορές και στην απώλεια δεδομένων, επηρεάζοντας τις ταχύτητες.

Τοποθέτηση, ροή του αέρα και εξαερισμός.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν τη διάρκεια ζωής του υπολογιστή σας, αλλά ένα από αυτά που θα πρέπει να προσέξετε είναι η σκόνη. Αυτό το «ύπουλο» στοιχείο μπορεί να σπείρει τον όλεθρο σε έναν υπολογιστή, ενώ είναι και ο λόγος που πρέπει τακτικά να αφαιρείτε τη συσσωρευμένη σκόνη σε αεραγωγούς, στα καλώδια και στις ψήκτρες. Η εσωτερική ροη του υπολογιστή σας θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε ο επεξεργαστής, η κάρτα γραφικών και η μητρική να διατηρούνται δροσερά. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, οι επιδόσεις θα μειωθούν σημαντικά. Ένας υπολογιστής πρέπει να τοποθετείται σε αεριζόμενο χωρο, ο οποίος να είναι σχετικά ψυχρός και όσο περισσότερο γίνεται, χωρίς σκόνη. Θα πρέπει επίσης να μην καλύπτετε καθόλου τις οπές του υπολογιστή σας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ-ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ


2 σχόλια:

  1. ΕΣΕΙΣ,ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ SITE ΣΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια χαρά είναι η ταχύτητα του site μας. Πιο γρήγορο από το προηγούμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.