Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Απόδοση ΦΠΑ αυθημερόν από όλες τις επιχειρήσεις

Ένα φιλόδοξο και με ιδιαίτερο ρίσκο σχέδιο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως αποκαλύπτει στο “Βήμα της Κυριακής” ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Σύμφωνα με τον .....

υπουργό, το σχέδιο περιλαμβάνει:

Την αποκάλυψη των πραγματικών ιδιοκτητών 6.500 off shore εταιρειών με ακίνητα
Τη φορολόγηση 24.700 πολιτών, που φέρονται να έχουν βγάλει μαύρο χρήμα σε τράπεζες του εξωτερικού
Τη σύγκριση των πραγματικών δαπανών και εσόδων για να φανούν τα αληθινά εισοδήματα όλων των φορολογουμένων
Το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών
Τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ προκειμένου να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι και τέλη.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο αναζητά κίνητρα, ώστε να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις.

Ένα από αυτά, που σύμφωνα με τον υπουργό εφαρμόζεται με επιτυχία και σε άλλα κράτη, προβλέπει την αποστολή με SMS του αριθμού απόδειξης από τον πολίτη, σε μία βάση δεδομένων που θα έχει το υπουργείο Οικονομικών.

Στη συνέχεια, το υπουργείο θα κάνει κλήρωση ηλεκτρονικά και εφόσον κληρώνεται ο αριθμός της απόδειξης, τότε το κράτος θα επιστρέφει μέρος ή ακόμη και ολόκληρο το ποσό αυτής στον καταναλωτή.

Η πιο φιλόδοξη παρέμβαση για την αύξηση των εσόδων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι η online σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τις τράπεζες και το σύστημα Taxis και η καθημερινή απόδοση ΦΠΑ από όλες τις επιχειρήσεις για την αύξηση των εσόδων.

Το σύστημα αυτό, αναμένεται να έχει κατά τον υφυπουργό άμεσα αποτελέσματα και θα λειτουργεί ως εξής:

Όταν μία συναλλαγή γίνεται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, το κράτος θα κρατάει τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην απόδειξη ή το τιμολόγιο και όταν αργότερα θα υποβάλλει ηλεκτρονικά ο επιτηδευματίας περιοδική δήλωση ΦΠΑ, θα του επιστρέφεται μέρος του ποσού βάσει των πραγματικών συναλλαγών (αγορών – πωλήσεων).

Στη περίπτωση δε, που δεν χρησιμοποιεί κάποιος πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, θα υπάρχει άμεση διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης και την επόμενη ημέρα θα γίνεται η μεταφορά του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ και αφορά την κάθε απόδειξη.

Εφημερίδα Φοροτέχνης

1 σχόλιο:

  1. 1)Τα κέρδη από τα λαχεία είναι πολύ περισσότερα και κοστίζουν πολύ λιγότερα από αυτά που κερδίζεις αν δεν πάρεις απόδειξη για τις αγορές.
    2)Εδώ τόσα χρόνια που ο ΦΠΑ των αγορών συμψηφίζεται με τον ΦΠΑ των πωλήσεων χρονίζουν οι επιστροφές του ΦΠΑ στους δικαιούχους επιχειρηματίες, τώρα θα επιστρέφεται πίσω ο ΦΠΑ των αγορών από το κράτος,μηνιαίως ή τριμηνιαίως αναλόγως της κατηγορίας βιβλίων που τηρείται Γ΄ ή Β΄. Ούτε στα ποιό τρελλά όνειρα του Στούρν(ου)αρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.