Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Συρρικνωμένη η λίστα με τα ακριβά φάρμακα Δείτε όλη την λίστα.

Συρρικνωμένος κατά 670 φάρμακα είναι ο νέος κατάλογος των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων, που προορίζονται για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων, ο οποίος υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Μάριο Σαλμά.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 233 φάρμακα σε αυτά η .........

συμμετοχή θα είναι μηδενική. Για τα υπόλοιπα που τέθηκαν εκτός της λίστας που ίσχυε, οι ασθενείς θα πληρώνουν τη συμμετοχή τους.

Οι τιμές των σκευασμάτων υψηλού κόστους κυμαίνονται από 200 έως 3.000 ευρώ.

Πρόκειται για φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με καρκίνο, αυτοάνοσα νοσήματα, πχ σκλήρυνση κατά πλάκας, σε όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Το ετήσιο κόστος των φαρμάκων αυτών εκτιμάται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Αρχικά, οι ασθενείς μπορούσαν να τα προμηθεύονται και από τα ιδιωτικά και τα δημόσια φαρμακεία, πλέον όμως η διάθεσή τους γίνεται μόνο από τα φαρμακεία των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Αυτό βέβαια έχει προκαλέσει εμπλοκή στα οικονομικά των νοσοκομείων του ΕΣΥ, που πρέπει να καλύψουν και αυτή τη δαπάνη, κάτι που δεν είναι εφικτό με τους μειωμένους προϋπολογισμούς που έχουν.

Εγκλωβισμένοι, όπως συνήθως, ανάμεσα στις διοικητικές αποφάσεις των αρμοδίων, οι ασθενείς τα τελευταία δύο χρόνια κυριολεκτικά κάνουν αγώνα ζωής, για να εξασφαλίσουν το φάρμακο για τη δύσκολη ασθένειά τους.

Σύμφωνα με το νέο κατάλογο, τα 118 φάρμακα θα χορηγούνται από δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές με δυναμικότητα άνω των 60 κλινών. Άλλα 95 φάρμακα θα χορηγούνται από το ΕΣΥ, κλινικές και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τέλος, 20 σκευάσματα οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να τα προμηθεύονται και από ιδιωτικά φαρμακεία

Δείτε εδώ το ΦΕΚ με τη λίστα των ακριβών φαρμάκων

Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.