Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Κλέβουν ρεύμα από τη ΔΕΗ «πειράζοντας» τους μετρητές

Σε μάστιγα τείνουν να εξελιχθούν οι κλοπές ρεύματος, καθώς αυξάνεται η αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η ζημιά για την επιχείρηση να ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ το 2012, έναντι 10 εκατ. ευρώ μόλις έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή.
Τα στοιχεία .......

αφορούν κυρίως τα ακίνητα με επαγγελματική χρήση, ενώ για τα νοικοκυριά δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία, καθώς οι παρεμβάσεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς τα συνεργεία κάνουν μετρήσεις μια φορά το τετράμηνο .

Το φαινόμενο που προ κρίσης εντοπιζόταν κυρίως σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές, όπως καταυλισμούς αθίγγανων, τώρα ωστόσο έχει επεκταθεί ακόμα και σε ακριβές περιοχές, όπως τα βόρεια προάστια της Αττικής.

Το πιο ανυσυχητικό είναι ότι οι “ρευματοκλοπές” γίνονται κατά κύριο λόγο από από επαγγελματίες ηλεκτρολόγους, έναντι αμοιβής.

Η πλέον διαδεδομένη πρακτική, που είναι αδύνατον να εντοπιστεί εάν δεν υπάρξει καταγγελία για να γίνει έλεγχος από αρμόδιο συνεργείο, είναι η αλλοίωση της ένδειξης του μετρητή. Η παρέμβαση αυτή, σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, μπορεί να γίνει μόνο από ηλεκτρολόγους, οι οποίοι παρεμβαίνουν και επιβραδύνουν την ταχύτητα κίνησης του μετρητή. Σε μια προσπάθεια αποτροπής του φαινομένου, ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) προχωράει σε ένα πρόγραμμα σφράγισης των 7,5 εκατ. μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος σε διάστημα ενός χρόνου. «Πιστεύουμε ότι μια νοικοκυρεμένη εικόνα θα αποτρέψει τέτοιες πρακτικές», τονίζουν από τον ΔΕΔΔΗΕ, δηλώνοντας αδυναμία να ελεγχθεί το φαινόμενο που διευρύνεται σε ολόκληρη τη χώρα και σε κάθε κοινωνικό στρώμα και όπως τονίζουν στρέφεται εις βάρος των καταναλωτών και εκθέτουν σε σοβαρούς κινδύνους ηλεκτροπληξίας όχι μόνο τους παρανομούντες αλλά και τους ανυποψίαστους πολίτες.

Στα ύψη οι αποκοπές ρεύματος

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, σε μηνιαία βάση γίνονται πλέον 27.000 αποκοπές, ενώ οι ανεξόφλητες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος έφτασαν το 2012 στο 1,2 δισ. ευρώ με τον ρυθμό στον πρώτο μήνα του 2013 να βαίνει ελαφρά αυξανόμενος.

Αντιστοίχως αυξάνεται και ο αριθμός των καταναλωτών που ζητάει διακανονισμό για την αποπληρωμή των λογαριασμών. Το 2012 οι διακανονισμοί έφτασαν τις 700.000 έναντι 400.000 το 2011. Η ΔΕΗ, προκειμένου να ανταποκριθεί στα επιτακτικά αιτήματα των καταναλωτών, έχει αποφασίσει να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα διακανονισμών για να διευκολύνει περαιτέρω την αποπληρωμή των λογαριασμών.

Πάντως, η οικονομική δυσπραγία εκδηλώνεται και με τις οικειοθελείς αποκοπές ρεύματος, οι οποίες, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, φτάνουν τις 300 χιλιάδες το 2012,ένανατι 100 χιλιάδων το 2011.

newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.