Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Υπουργικό Συμβούλιο. Οι συμβουλές, το συνέδριο και ο ανασχηματισμός

Ματαιώνεται η Επίσκεψη Στυλιανίδη στην Κυπαρισσία ;

Σε εξέλιξη είναι από τις 2 το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Πληροφορίες .......

αναφέρουν ότι πρόκειται για το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν από τον ανασχηματισμό, ο οποίος θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιος. Μάλιστα όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές οι αλλαγές στο Κυβερνητικό σχήμα θα γίνουν αμέσως μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο σημερινό υπουργικό θα δώσει εντολές για επιτάχυνση των συμφωνηθέντων με την τρόικα και απ' τα αποτελέσματα αναμένεται να κριθούν και πολλοί από τους σημερινούς υπουργούς.

Επίσης θα συζητηθεί η διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020, ενώ, συζήτηση θα γίνει και για τα θέματα που είναι πρώτα στην ατζέντα των ημερών όπως αυτό με τα περί "λάθους", Όλι Ρέν και ΔΝΤ όπως επίσης και για την ανεργία που πλησιάζει το 30%, ενώ ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς του να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους ώστε να επιτευχθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Να σημειωθεί πως αυτή είναι η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου για το 2013 και ο μέχρι στιγμής απολογισμός για να πετύχει η χώρα τις δεσμεύσεις θα είναι ένα από τα βασικά θέματα στο υπουργικό τραπέζι.

Κονδυλία του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020

Στην συνέχεια, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει τον προγραμματισμό Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των διαχειριστικών αρχών, στόχος είναι το νέο ΕΣΠΑ να αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την Ελλάδα σε μια κρίσιμη φάση, στην περίοδο 2014 - 2020 και να υπάρξει έξυπνος προγραμματισμός, έτσι ώστε έργα που δεν προχωρούν να μην μένουν θεωρητικά ενταγμένα μέσα στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης η Ελλάδα κινείται πάνω από το μέσο όρο των απορροφήσεων στην ΕΕ, όμως συμφωνήθηκε με τις διαχειριστικές αρχές να γίνουν σειρά κινήσεων εγκαίρως, από την αρχή της χρονιάς, που θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο την απορρόφηση των πόρων της Ελλάδας.

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης θα συσκεφθεί για τις εκκρεμότητες του ομίλου ΟΣΕ και κυρίως το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Ικονίου με το Θριάσιο με τις διοικήσεις του Οργανισμού ο υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, λίγο πριν το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν οι πρόεδροι ΟΣΕ Π. Θεοφανόπουλος, ΤΡΑΙΝΟΣΕ Θ. Ζηλιασκόπουλος και οι νέοι ΕΡΓΟΣΕ Κ. Σπηλιόπουλος, ΓΑΙΑΟΣΕ Θ. Σχίζας και Rosco Στ. Αγιάσογλου.

Σημειώνεται δε, πως είναι η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου για το 2013 σε μία συγκυρία που προσδιορίζεται από την άρνηση του κ. Όλι Ρεν να συζητηθεί στην ΕΕ το λάθος στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές αλλά και την υπαναχώρηση του ΔΝΤ.

Spiro Spero

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.