Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Πλούσιος ο απολογισμός δράσης του 2012 για το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Εξηγήσεις από το διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας για την πρόσφατη διακομιδή ασθενών σε Καλαμάτα και Πύργο, καθώς και για το αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ενημέρωσης, έχει ήδη ζητήσει ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γ. Μπέζος, σύμφωνα με όσα απάντησε χθες σε ερώτηση, στο πλαίσιο του απολογισμού δράσης του νοσηλευτικού ιδρύματος για το 2012. Επισήμανε δε, πως δε θα πρέπει να επαναληφθεί τέτοιο περιστατικό.

Ο κ. Μπέζος ανέφερε, ως προς τον απολογισμό, ότι δικαιώθηκε ......

μια συλλογική και δημιουργική προσπάθεια, με δυνάμεις που μέσα και έξω από το νοσοκομείο έχουν «στρατευθεί» εθελοντικά και μεθοδικά υπηρετώντας έναν και μοναδικό σκοπό, τη συνεχή αναβάθμιση του νοσοκομείου και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους της Μεσσηνίας και της Νότιας Πελοποννήσου.

Ευχαρίστησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ, την ηγεσία της αιρετής Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Μεσσηνίας, τους βουλευτές, την Εκκλησία και το μητροπολίτη Χρυσόστομο, τον Ιατρικό Σύλλογο, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, αλλά και στους απλούς πολίτες.

Διασφαλίστηκαν 11 εκατ. ευρώ

Όπως ανέφερε, έγιναν πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις το 2012 και έκανε λόγο για τις μεγάλες προκλήσεις του 2013. Τα δυο τελευταία χρόνια, είπε, μέσα από μια υπεράνθρωπη προσπάθεια διασφαλίστηκαν για το νοσοκομείο και τις υπόλοιπες δομές υγείας 11 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κοινοτικά προγράμματα.

«Αρκετά από αυτά έχουν υλοποιηθεί, ενώ για τα υπόλοιπα καλούμαστε να “τρέξουμε” τους υπόλοιπους μήνες λόγω των πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Το αίσθημα ευθύνης μάς επιβάλλει να κινούμαστε καθημερινά με ταχείς ρυθμούς. Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης είναι μοναδικές και δεν έχουμε δικαίωμα να τις αφήσουμε αναξιοποίητες.

Δε δικαιολογείται αδράνεια, παθητικότητα και ολιγωρία. Χρειάζεται δουλειά, ταχύτητα, επαγρύπνηση κι ευελιξία».

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό, είπε πως το νοσοκομείο προμηθεύτηκε αξονικό τομογράφο, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, που θα παραληφθεί τον Ιούνιο, μαγνητικό τομογράφο, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, ψηφιακό μαστογράφο, με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ, τομογράφο οπτικής συνοχής και σύστημα ψηφιακής δερματοσκόπησης με προϋπολογισμό 115.000 ευρώ, λοιπό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό με προϋπολογισμό 1,17 εκατ. ευρώ, ενώ εντάχθηκε στο ΠΕΠ πρόταση προμήθειας νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, προϋπολογισμού 1,004 εκατ. ευρώ, με στόχο να έχει παραληφθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Επίσης, εντάχθηκε πρόταση αντικατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού με προϋπολογισμό 1,089 εκατ. ευρώ, που θα μειώσει σημαντικά τις δαπάνες για την αγορά πετρελαίου. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση του συγκεκριμένου εξοπλισμού.

Υλοποιείται το έργο - ενταγμένο στο ΕΠΠΕΡΑΑ – εξοικονόμησης ενέργειας, με προϋπολογισμό 760.000 ευρώ, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Κατασκευάστηκε και λειτουργεί η νέα θεραπευτική μονάδα του ΟΚΑΝΑ, με 20 άτομα να έχουν μπει σε προγράμματα βουπρενορφίνης.

Επίσης, ολοκληρώθηκε η κτηριακή, ενεργειακή και ηλεκτρομηχανολογική αναβάθμιση του Κ.Υ. Πύλου με προϋπολογισμό 234.000 ευρώ και του Αγίου Νικολάου με προϋπολογισμό 121.000 ευρώ, εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου η κτηριακή, ενεργειακή και ηλεκτρομηχανολογική αναβάθμιση του Κ.Υ. Μεσσήνης με προϋπολογισμό 230.000 ευρώ, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η αναβάθμιση του Κ.Υ. Μεσσήνης, ύστερα από προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι εργασίες θα έχουν ξεκινήσει έως τις 15 Φεβρουαρίου και στόχος είναι να ολοκληρωθούν μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Δόθηκε πλήρης δυνατότητα εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλες τις δομές υγείας του νομού, δημιουργήθηκαν 40 θέσεις απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, διασφαλίστηκε η δωρεάν μετακίνηση του προσωπικού από και προς το νοσοκομείο με τη δωρεά οχήματος 50 θέσεων και στόχο να έχουν ολοκληρωθεί έως το Μάρτιο όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και το λεωφορείο να ξεκινήσει τα δρομολόγιά του

Περιφερειακά ιατρεία

Όσον αφορά στα περιφερειακά ιατρεία, ολοκληρώθηκαν οι φάκελοι για ένταξη των προτάσεων κατασκευής νέων σε Πεταλίδι, Μεθώνη, Βλαχόπουλο και Άρι, με στόχο να έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και στα τέλη του 2013 να πλησιάζει η ολοκλήρωσή τους.

Επίσης, συντάχθηκαν οι μελέτες και εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Πελοποννήσου η ανακατασκευή του Περιφερειακού Ιατρείου Κορώνης και η κατασκευή νέου στη Βαλύρα.

Επισήμανε δε, πως η διοίκηση έχει ένα διπλό χρέος, να παλεύει καθημερινά και να προσπαθεί να ανοίγει νέους δρόμους, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία που παρουσιάζεται και συμβάλλει στην πρόοδο του νοσοκομείου.

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε και συνεχάρη όλο το ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου, τους «πρωταγωνιστές αυτής της καθημερινής προσπάθειας που γίνεται».

«Δεν είναι “καθαρό” το οικόπεδο στο Ανατολικό Κέντρο»

Ερωτηθείς για το Κέντρο Υγείας Αγίου Ανδρέα ανέφερε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και πως εξαρτάται από τον ανθρώπινο παράγοντα να επιλυθούν.

Όσον αφορά στο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου στην Καλαμάτα, παρατήρησε πως μπορεί μεν να δώσει λύσεις και ανάσα στο νοσοκομείο, αφού δε θα χρειαστεί να πηγαινοέρχονται σε αυτό οι πολίτες, αλλά υπάρχει ζήτημα χωροταξικό. «Το νοσοκομείο δεν έχει στα χέρια του ένα χώρο “καθαρό”, ώστε να μπορεί άμεσα να δρομολογήσει τη διαδικασία ένταξης στο ΕΣΠΑ. Όσο το θέλουμε εμείς, τόσο το θέλει και η τοπική κοινωνία και η Δημοτική Αρχή», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα ότι το χωροταξικό θα λυθεί σύντομα.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην κάλυψη των κενών του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας μέσω της μετακίνησης γιατρών από την Καλαμάτα, ενώ είπε πως ξεκίνησαν πρόσφατα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας πρωινά ιατρεία με ΩΡΛ και ψυχίατρο και θα ακολουθήσουν κι άλλες ειδικότητες.

Όσον αφορά στο προσωπικό, είπε πως προσλήφθηκαν 22 γιατροί μέσα στο 2010, οι οποίοι σε συνδυασμό με το προσωπικό που υπήρχε έδωσαν τη δυνατότητα να λειτουργήσει όλος αυτός ο εξοπλισμός. Επίσης, παρατήρησε πως λόγω του άγονου υπάρχει δυνατότητα μετάθεσης γιατρών από άλλα νοσοκομεία και κατέληξε λέγοντας πως το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα έχει το μερίδιο που του αναλογεί στην επικείμενη πρόσληψη συνολικά 600 γιατρών σε όλη την Ελλάδα.

ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.