Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Ασφαλές ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Επτά σημαντικές συμβουλές ασφάλειας email, που πρέπει να γνωρίζετε.

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Η διαδικτυακή ασφάλεια είναι ένα θέμα που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό, αλλά συχνά στο πίσω μέρος του μυαλού μας έχουμε την εντύπωση ότι δεν θα συμβεί σε μένα. Είτε πρόκειται για την καταστροφική δύναμη ενός ιού η απλά τις προσπάθειες hacking ενός πιτσιρικά, είμαστε πάντα μόνο ένα κλικ μακριά από την αντιμετώπιση ενός χάους που δεν θα θέλαμε να αντιμετωπίσουμε.

Και το πιο πιθανό σενάριο, είναι ........

αυτό το χάος να συμβεί στο email μας. Οι ασφαλείς online πρακτικές είναι σημαντικές για να διατηρηθεί ανόθευτη και απαλλαγμένη από ιούς, hackers και άλλα ειδή ηλεκτρονικών απειλών, η ταυτότητα σας στο διαδίκτυο. Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε την εφαρμογη αυτών των ασφαλών πρακτικών είναι τα εισερχόμενα σας.

Χωριστοί λογαριασμοί email
Οι χωριστοί λογαριασμοί email όχι μόνο θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας σας αλλά και στην παραγωγικότητα σας. Δεν θα ήταν καλύτερα να είχατε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εργασίας σας σε ένα ενιαίο λογαριασμό, τα mail των φίλων σας και της οικογένειας σας σε ένα προσωπικό λογαριασμό, να έχετε έναν άλλο λογαριασμό για ιστοσελίδες αναψυχής και ένα λογαριασμό μιας χρήσης για πιθανές συνδέσεις spam; Με αυτό τον τρόπο αν κάποιος παραβιάσει για παράδειγμα το λογαριασμό εργασίας σας, όλα τα προσωπικά email σας εξακολουθούν να είναι ασφαλή.

Διαφορετικοί κωδικοί πρόσβασης.
Ακλουθώντας τη παραπάνω συμβουλή, θα πρέπει να έχετε επίσης έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης για κάθε έναν από τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Ακόμα και αν αποφασίσετε να κρατήσετε μόνο ένα «κύριο» λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, βεβαιωθείτε ότι ο κωδικός είναι 100% μοναδικός. Η χρησιμοποίηση ενός μόνο κωδικού πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς σας είναι μεγάλο λάθος.

Σύνδεσμοι εντός του mail
Αν λάβετε ένα spam email που προσπαθεί να σας πουλήσει ένα συγκεκριμένο προϊόν η υπηρεσία, ποτέ μην κάνετε κλικ σε οποιαδήποτε από τις συνδέσεις στο εσωτερικό. Μερικές φορές μπορεί να είναι ασφαλείς αλλά τις περισσοτερες φορές θα σας βομβαρδίσουν με κακόβουλο λογισμικό και ιούς. Αν λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την τράπεζα σας η οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία (π.χ. πληρωμές λογαριασμών) επισπευτείτε την επίσημη ιστοσελίδα. Σε καμία περίπτωση μη δώσετε προσωπικά σας στοιχεία και επίσης μη κάνετε αντιγραφή και επικόλληση.

Προσοχή στα phishing spams
Όταν δημιουργείτε λογαριασμό σε μεγάλες ιστοσελίδες, θα έχετε προσέξει ότι σας λένε ότι, δεν πρόκειται ποτέ να σας ζητήσουν τα προσωπικά σας στοιχεία από email. Και εδώ έρχεται η απάτη που ονομάζεται phishing scam. Βασικά, οι κακόβουλοι χρήστες υποδύονται υψηλού προφίλ ιστοσελίδες π.χ. face book και σας λένε ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το λογαριασμό σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε για να το διορθώσετε είναι να τους στείλετε το όνομα χρήστη και το κωδικό σας για να επαληθεύουν τη γνησιότητα σας. Μερικές φορές μπορεί να σας συνδέσουν σε μια ψεύτικη ιστοσελίδα, που μοιάζει ακριβώς με την πραγματική. Γι αυτό να θυμάστε να μη δίνετε ποτέ κωδικούς για ιστοσελίδες σε τρίτους.

Μην ανοίγετε συνημμένα από αγνώστους παραλήπτες.
Τα συνημμένα είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Αν περιμένετε κάτι από κάποιον φίλο, τότε ανοίξτε το συνημμένο. Είναι ασφαλές όταν γνωρίζετε το άτομο που στέλνει το συνημμένο. Αλλά αν το email είναι από άγνωστο παραλήπτη μην ανοίγετε ποτέ το συνημμένο. Ακόμη και αν το αρχείο φαίνεται αθώο, θα μπορούσατε να ρισκάρετε την ασφάλεια σας. Τα ονόματα αρχείων μπορεί να πλαστογραφηθούν. Τα JPEG (φωτογραφίες) μπορεί να είναι μεταμφιεσμένα EXE και σε αυτή την περίπτωση θα αποκτήσετε έναν ιό στον υπολογιστή σας.

Σάρωση για ιούς και κακόβουλο λογισμικό
Εάν ανοίξετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και φαίνεται ύποπτο, εκτελέστε μια εργασία ανίχνευσης ιών και κακόβουλου λογισμικού. Δεν θα σας μολύνει με έναν ιό κάθε spam email και, ίσως να φαίνεται σαν υπερβολή να σαρώνετε κάθε φορά που ανοίγετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά είναι καλύτερα να είστε ασφαλείς. Η μια φορά που θα αποφασίσετε να μην σαρώσετε το mail για ιούς μπορεί να είναι η φορά που ο υπολογιστής σας θα φορτώσει ένα key logger.

Αποφύγετε τα δημόσια Wi-Fi
Και τέλος, μην ελέγχετε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας όταν είστε σε δημόσιο internet. Ναι, ξέρουμε ότι ίσως ακούγεται λίγο υπερβολικό, αλλά δυστυχώς, τα δημόσια Wi-Fi μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τον υπολογιστή σας.
Υπάρχουν προγράμματα που κινούνται παθητικά στο παρασκήνιο της συσκευής κάποιου χακερ.
Παρακολουθούν όλα τα ασύρματα δεδομένα που ρέουν μέσα από ένα συγκεκριμένο δίκτυο και τα δεδομένα σας μπορεί να εξεταστούν για σημαντικές πληροφορίες, όπως το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης σας. Είναι γεγονός ότι καθώς τα χρόνια περνούν, η ασφάλεια μεγαλώνει και γίνεται πολύ αυστηρότερη με διαφόρους τρόπους αλλά ταυτόχρονα παραμένει εξίσου ευάλωτη. Μην αφήνετε την τεμπελιά σας να επισκιάσει την επιθυμία σας και την αναγκαιότητα, για την προστασία των δεδομένων σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.